ZUID-AFRIKA
Pretoria Soweto Blyderivier en Krugerpark
Pretoria Soweto Blyderivier en Krugerpark
Tekst en foto's:
Dirk Dewulf
Het begon sterk.
Vlucht afgelast door een, zogezegd, technisch probleem bij Swiss . Daar sta je dan in de " Midi " op de Thalys voor Roissy Charles de Gaulle te wachten om met Air France naar Johannesburg te vliegen.
Eind goed, al goed. Zo'n vijftien uur later landen we, quasi op het voorziene uur, in Johannesburg.
Het invullen van een droom kan beginnen.
Starten doen we in Soweto, de zwarte township ten zuiden van Jo'Burg. Hier groeide het verzet tegen de Apartheid.
Hier woonden Nelson Mandela en Desmond Tutu in één en dezelfde straat , nu de straat van de twee Nobelprijzen voor de Vrede genaamd.
Soweto toont iets, maar verbergt veel . Dat is ten minste de indruk die wij kregen toen er nauwelijks een halte gemaakt werd . Misschien heeft men daar liever geen pottenkijkers.
Misschien is de Apartheid toch nog niet helemaal verdwenen.
Het Hector Pieterson monument mag dan wel best interessant zijn toch hadden we liever een kijkje genomen in de buurt. Opvallend is wel het contrast. In Soweto staan zowel armtierige golfplatenhuisjes als villa's.
Eigenlijk is Soweto, met zijn vermoedelijk 3 miljoen inwoners, nauwelijks te vatten. Van Johannesburg, de industriele hoofdstad, krijgen we niet zoveel te zien. Van ons hotel gelegen in Rosebank in de betere residentiele wijken, gaat het richting Pretoria.
Onderweg merken we de hypermoderne industriezones waar nagenoeg alle grote wereldmerken hun stek hebben. Geen wildbouw maar alles degelijk geordend met smaak voor urbanisatie en creativiteit.
Het wegennet is uitstekend en alles oogt mooi.
Het staat nu al vast : Zuid Afrika is een uitermate proper land.
Het voortrekkersmonument nabij Pretoria leert ons over de GroteTrek van de boeren naar het Noorden en over de oorlogen met de Zulu's en de slachtpartij bij Bloedrivier , waarbij meer dan 3000 Zulu's sneuvelden.
Het is tevens een eerbetoon aan de vrouwen, die in deze geschiedenis een uiterst belangrijke en moedige rol hebben gespeeld.
Van bovenop het monument zie je de skyline van de administratieve hoofdstad Pretoria.
Ze wordt ook wel eens de Jacaranda-city of bloemenstad genoemd omwille van de vele ingevoerde Braziliaanse Jacarandabomen met blauwe bloemen die je hier aantreft (70.000).
De hoofdstraat is de 11 km lange Churchstreet waar het huis staat van de eerste president van de Republiek Transvaal: Paul Kruger (1825-1904), ook wel eens " oom Paul " genaamd.
Deze stichter van Zuid Afrika heeft uiteraard ook zijn monument op Churchsquare, de verzamelplaats bij uitstek in Pretoria.
Hier staat de oude Raadszaal van de Boerenrepubliek, het Paleis van Justitie, de Oude Nederlandse Bankbuilding en, niet te geloven, een Stella-cafe op de hoek.
Bij het verlaten van de stad treffen we nog de Union Buildings, symbool en testament van, zowel de koloniale macht, de Apartheidsjaren en de vrijheidsstrijd.
Ze zijn de belangrijkste overheidsgebouwen van het land. Pretoria Church Square : Paul Kruger
Na ons bezoek wacht nog een lange busreis naar het Zuid-oosten ( 400 km), waar we in de late namiddag Witrivier bereiken en dan via Hazyview naar The Winkler Hotel, onze uitvalsbasis voor de eerstvolgende dagen.
Blyde River National Park en Krugerpark.
We bevinden ons nu in de Mpumalanga provincie.
Dit gebied vormt de grens tussen het hoogveld en het laagveld zoals de Afrikaners dat noemen.
Vanaf het stadje Graskop begint dan de befaamde panoramaroute.
De overgang van het hoogplateau naar de zo'n 800 m lager gelegen vlakte is bijzonder spektaculair en heeft vele mooie uitkijkpunten, als het weer het toelaat. We hebben geluk.
Sedert zes uur deze morgen staat een stralende zon. Ja, het is vroeg opstaan maar we waren verwittigd dat dit geen relax- maar een werkvakantie zou worden. Nu, het loont .
De eerste stopplaats heet " God's Window" en is een open raam op het Noordelijke Zuid Afrika en op Zimbabwe, honderden kilometer verderop. Gewoon adembenemende uitzichten.
Verder lezen: >> www.reisimpressies - Krugerpark