Landenweb.nl

ZAKYNTHOS
Geschiedenis

To read about ZAKYNTHOS in English - click here

Eilandhoppen Ionische Eilanden

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Romeinse periode

In 150 v.Chr. versloeg de Romeinse generaal Fulvius de Aetoliërs en heroverde Zakynthos voor Rome. Aan het begin van onze jaartelling werd Zakynthos verschillende malen aangevallen door piraten. Na enkele eeuwen Romeinse overheersing kreeg Zakynthos een zekere vorm van onafhankelijkheid onder voorbehoud van het betalen van belastingen aan Rome. In deze cultureel hoogstaande periode was Zakynthos regelmatig een toevluchtsoord voor Romeinse wetenschappers en intellectuelen.

advertentie

Byzantijnse periode

Na de neergang en de val van het Romeinse rijk viel de hele Ionische regio weer ten prooi aan piraten. Na deze periode werden de Ionische eilanden aangevallen en geplunderd door Vandalen, Hunnen, Goten en Barbaren. Onder de Byzantijnse keizer Constantijn de Grote werd Zakynthos een onderdeel van de provincie Illyrië. Onder bescherming van de Byzantijnse keizer werd Zakynthos minder kwetsbaar ten opzichte van aanvallers en beleefde daardoor weer een culturele en economische opleving. Gedurende deze periode bereikte ook het Christendom het eiland. Zo zou Maria Magdalena in 34 n.Chr. Zakynthos bezocht hebben op doorreis van Jeruzalem naar Rome.

In 466 Zakynthos werd weer aangevallen, nu door de Afrikaanse Vandalenkoning Gizarich. Hij blokkeerde het eiland met maar liefst zestig schepen, plunderde het eiland en maakte de hoofdstad met de grond gelijk.

advertentie

Kruisvaarders en opperheren

Toen het Byzantijnse Rijk langzaamaan minder machtig werd, werd Zakynthos binnengevallen door kruisvaarders, die op zoek waren naar bekeerlingen op hun weg naar het oosten. In de periode 1147-1479 werd Zakynthos geregeerd door aristocratische opperheren, die het eiland uiteindelijk in 1485 overdroegen aan de Venetianen. Veel architectonische overblijfselen stammen nog uit deze tijd.

advertentie

Venetiaanse periode

Onder Venetiaanse heerschappij kon Zakynthos zich weer verheugen in een periode van groei, zowel in bevolkingstoename als economische activiteiten. Het was ook een periode van politieke stabiliteit, zelfbestuur onder leiding van een raad van edelen en de heropbouw van de hoofdstad. Na de Kretenzer Oorlog in 1699 raakte de Republiek Venetië in verval en raakte een voor een alle overzeese territoria kwijt, en dus ook Zakynthos. De heersende klasse op het eiland voelde zich ernstig bedreigd door de liberale ideeën van de achttiende eeuw, en in een uiterste poging om het tij te keren werden de Jacobijnen vermoord, de belangrijkste politieke groepering op het eiland. Dit was de laatste stuiptrekking van de Venetianen, en in 1797 gaven zij het eiland over aan de Fransen. 1797 was ook het jaar dat de Ventiaanse Republiek werd opgeheven met de Vrede van Campo Formio.

advertentie

Franse Republiek en Russisch-Turkse overheersing

De verovering van de Ionische Eilanden door de Franse Republikeinen was het begin van een nieuwe serie avonturen voor Zakynthos en haar bewoners. Vier Europese machten, Frankrijk, Engeland, Rusland en Turkije, probeerden de macht over het eiland te krijgen en te behouden. De eerste bezetting van Zakynthos door de Fransen duurde maar vijftien maanden. In oktober 1798 werd op het fort van Zakynthos de Russische vlag gehesen, en samen met de Turken beheersten zij het eiland bijna twee jaar.

Uiteindelijk, in maart 1800, besloten de Russen en de Turken om een onafhankelijke eilandstaat te stichten: de Republiek van de Zeven Eilanden. Deze republiek bestond van 1800 tot 1807 en was de eerste Griekse politieke entiteit na de val van Constantinopel in 1453. De republiek stond onder Ottomaanse suzereiniteit, maar was eigenlijk gewoon een Russisch protectoraat. In 1807 werden de Ionische Eilanden bij de Vrede van Tilsit weer geannexeerd door de Fransen en gingen na de Vrede van Schönbrunn deel uitmaken van de Illyrische provincie.

advertentie

Britse bezetting en dan eindelijk onder Griekse vlag

Op 2 oktober 1809 versloeg Groot-Brittannië de Franse vloot bij Zakynthos en veroverde opnieuw de meeste van de Ionische Eilanden. In november 1815, met het Verdrag van Parijs tussen Rusland en Groot-Brittannië, werd beslist dat de Ionische eilanden een naar vorm vrije en onafhankelijks staat zouden zijn, onder bescherming van de Britten. In feite waren de eilanden echter niet meer dan een Brits protectoraat.

De Britse bezetting, die duurde tot 1863, was niet zo'n fijne tijd voor de eilandbewoners. Hoewel de Britten wat publieke werken voltooiden, irriteerden de Grieken zich steeds meer aan de bezetting van het eiland, en dat gevoel werd nog versterkt door de stichting van de Griekse staat in de periode 1828-1832.

In die periode was Zakynthos een toevluchtsoord voor gevluchte onafhankelijkheidsstrijders van het vasteland, wat tevens nationalistische gevoelens bij de Grieken losmaakte. Op 13 juli 1863 kwamen Groot-Brittannië, Frankrijk, Oostenrijk en Denemarken overeen dat de Ionische Eilanden aan Griekenland afgestaan werden. Op 28 mei 1864 werden de eilanden officieel aan de Griekenland overgedragen.

advertentie

20e/21e eeuw

De Tweede Wereldoorlog ging niet ongemerkt aan Zakynthos voorbij, in 1941 werd Zakynthos bezet door de Italianen. Toen de Italianen in 1943 capituleerden werden ze opgevolgd door de Duitsers, die er een veel bruter regime op nahielden dan de Italianen.

Net toen de eilandbewoners wat bekomen waren van de oorlog en de daarop volgende Griekse burgeroorlog, werd Zakynthos op 1953 getroffen door een verwoestende aardbeving. Het epicentrum van de aardbeving lag tussen Zakynthos en Kefalonia, en daardoor werd vooral het noorden van Zakynthos ernstig getroffen door het natuurgeweld. Zakynthos-stad werd volledig verwoest, niet alleen door de aardbeving, maar ook door branden en explosies als gevolg van de beving. Ca. 70% van alle gebouwen op Zakynthos werd vernield.

Na de zoveelste rampspoed verlieten een aantal bewoners van Zakynthos voorgoed het eiland, want op dat moment was het leven op Zakynthos hard en karig, zonder enige toekomst op betere tijden.

Dat veranderde pas in 1982, toen de eerste georganiseerde toeristen op Zakynthos aankwamen. Vanaf dat jaar kwamen er steeds meer toeristen naar Zakynthos, en al snel werden de ecologische gevaren van het massatoerisme evident. Dat men zich van de gevaren bewust was, werd bewezen door het uitroepen van het Nationaal Marine Park Zakynthos, een overheidsorganisatie, in 1999.

In augustus 2010 werd het westen van Griekenland getroffen door een aardbeving met een kracht van 5,4 op de schaal van Richter, aldus het Geodynamisch Instituut in Athene. De Amerikaanse Geologische Dienst meldde eerder een kracht van 5,7. Het epicentrum van de beving bevond zich 65 kilometer ten zuidwesten van Zakynthos op 33 kilometer diepte. Volgens de Griekse autoriteiten is er geen schade en vielen er geen slachtoffers. De gebouwen op Zakynthos zijn gebouwd onder strenge voorwaarden na de zware aardbeving in 1953. Ook in februari en november 2009 werd Zakynthos getroffen door een aardbeving. die gelukkig allebei geen slachtoffers kostten.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

advertentie

ZAKYNTHOS LINKS

Advertenties
• By June kleinschalige vakanties
• Naar Zakynthos met Sunweb
• Zakynthos Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Ionische Eilanden
• Hotels Zakynthos
• Reisgidsen en kaarten Zakynthos
• Auto huren in Zakynthos

Nuttige links

Reisinformatie Zakynthos (N)
Startnederland Zakynthos(N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems