Landenweb.nl

WALES
Taal

To read about WALES in English - click here

ANWB vakantie boeken Wales

Steden WALES

Cardiff

Populaire bestemmingen VERENIGD KONINKRIJK

EngelandNoord-ierlandSchotland
Wales

Taal

advertentie

Welsh BibleFoto: Publiek domein

In 1536 werd het Engels door de ‘Act of Union’ de officiële ambtelijke taal en daarmee ook de dominerende taal. Dankzij de literaire bijbelvertaling van bisschop William Morgan in het Welsh (16e eeuw) is de taal behouden gebleven. Het Welsh is sinds 1967 als officiële taal gelijkgesteld met het Engels, en wordt door ca. 20% van de bevolking gesproken, voornamelijk geconcentreerd in de plattelandsstreken van het noordwesten, waar nog ca. 60% van de bevolking Welsh spreekt. In het zuidwesten spreekt nog 44% van de bevolking Welsh, in het grensgebied van het noorden en midden rond de 20%, in de streek rond Swansea en in de Valleys tussen de 6,5 en 15% en in het zuidelijke stroomgebied van de Wye en Usk nog maar 2,4%.

Steeds meer lagere en middelbare scholen echter zijn tweetalig. De beheersing van het Welsh wordt steeds meer gezien als een voorwaarde voor het verkrijgen van een goede betrekking, en de laatste tien, vijftien jaar is er dan ook sprake van een zekere stabilisatie.

Wales beschikt sinds 1982 zelfs over een eigen televisienet, S4C (Sianel 4 Cymru = kanaal 4 Wales), dat in de Welshe taal uitzendt.

advertentie

Verkeersborden in Welsh en EngelsFoto: Still ePsiLoN (CC BY 2.0) no changes made

Het Keltische Welsh of ‘Cymreag’ is een van de oudste levende talen van Europa, samen met het Iers en het Schotse Gaelic. Hoewel het behoort tot de Indo-Germaanse talen, is er maar weinig verwantschap te herkennen met het Engels en het Nederlands, veel meer met het Bretons. Ook de uitspraak is helemaal anders, onder andere door het gebruik van veel medeklinkers achter elkaar. Verwarrend is ook dat veel klanken een ander dan bij ons gebruikelijk schriftbeeld hebben, ‘ll’ wordt bijvoorbeeld als ‘gl’ uitgesproken. Het Welsh kent geen j, k, q, v, x en z. De klemtoon valt altijd op de voorlaatste lettergreep.

Een van de langste plaatsnamen ter wereld is: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch (‘de kerk van St.Mary in het dal van de witte hazelaar, dicht bij de snelle draaikolk van de rode grot van St.Tysilio’: afgekort tot Llanfair P.G.’)

Enkele Welshe woorden:

advertentie

WALES LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Wales? VliegenNaar.nl
• ANWB vakantie boeken Wales
• Hotels Trivago
• Djoser Wandel - wandelreis Wales
• Wales Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Wales
• Boeken, ook tweedehands, over WALES bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Wales (N)
Reizendoejezo – Wales (N)

Bronnen

Beeftink, A. / Zuid-Engeland en Wales

Van Reemst

Berkien, G. / Wales

Kosmos-Z&K

Berkien, G. / Wales

Kosmos-Z&K

Danse, W. / Midden-Engeland en Wales

ANWB

Fröhlich, D. / Wales

Deltas

Hendriksen, B. / Wales

Van Reemst

Hestler, A. / Wales

Marshall Cavendish

King, J. / Wales

Lonely Planet

Westphal, U. / Wales

Van Reemst

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems