Landenweb.nl

VERENIGDE STATEN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Engels
  Hoofdstad  Washington D.C.
  Oppervlakte  9.629.091 km²
  Inwoners  328.776.410
  (mei 2019)
  Munteenheid  Amerikaanse dollar
  (USD)
  Tijdsverschil  -6 tot -11
  Web  .us .gov .edu .mil .um
  Code.  USA
  Tel.  +1

To read about USA in English - click here

Goedkoop vliegen naar Amerika? Vliegennaar.nl

Steden VERENIGDE STATEN

Atlantic city Boston Dallas
Detroit Las vegas Memphis
Nashville New york Seattle

Populaire bestemmingen VERENIGDE STATEN

ArizonaCalifornieFlorida
HawaiiUtah

Geografie en Landschap

Geografie

De Verenigde Staten van Amerika (officieel: United States of America), is een federale republiek in Noord-Amerika, en omvat het District of Columbia en 50 staten, waarvan 49 op het vasteland van Noord-Amerika en één (Hawaï) in de Stille Oceaan. De totale landoppervlakte van de Verenigde Staten bedraagt 9.809.155 km2 (228x Nederland) en het is daarmee na Rusland en Canada het grootste land ter wereld.

advertentie

Verenigde Staten op SatellietFoto: Publiek domein

De Verenigde Staten grenst in het noorden aan Canada (8.893 km, inclusief 2.477 km grens met Alaska), in het zuiden aan Mexico (3141 km), in het oosten aan de Atlantische Oceaan en in het westen aan de Stille Oceaan. De landgrens met Mexico wordt voor de helft gevormd door de Rio Grande. De afstand van New York naar Los Angeles bedraagt bijna 5000 kilometer.

Onder jurisdictie van de Verenigde Staten vallen: de Commonwealth of Puerto Rico (Porto Rico), de Virgin Islands, Guam, Amerikaans Samoa, een aantal kleine, vaak onbewoonde eilandjes in de Grote Oceaan, het Trust Territory of the Pacific Islands en de Commonwealth of the Northern Marianas (Noordelijke Marianen), in totaal ca. 11.155 km2.

Een deel van Californië in het zuidwesten ligt precies op de St. Andreas breuklijn. Hierdoor heerst er in dit gebied een verhoogd risico op aardbevingen.

Landschap

Aan de oostkant van het Amerikaanse continent strekken zich de Appalachen uit van Atlanta tot Kaap Gaspé in Canada. Dit gebergte bestaat in het oosten uit een laag plateau, de Piedmont, en een steil oprijzende bergrug, de Blue Ridge met in het zuiden Mount Mitchell (2037 meter) als hoogste punt van de Verenigde Staten ten oosten van de Mississippi. Het centrale gedeelte bestaat uit een aantal parallel lopende bergruggen waartussen brede dalen liggen, de Valley and Ridge Region. De westkant wordt door een hoge steile rand, de Alleghany Mountains, afgesloten.

advertentie

Mount Mitchell, hoogste punt Vrerenigde Staten ten oosten van de MississippiFoto: Brian Stansberry CC 3.0 Unported no changes made

Het vlakke centrale deel van de Verenigde Staten is onder invloed van de plooiing en de opheffing van de Rocky Mountains wel mee opgeheven maar nauwelijks geplooid. Daardoor is een landschap ontstaan van een overwegend vlak land dat trapsgewijs oploopt naar de voet van de Rocky Mountains. Er liggen gigantische prairies die zich uitstrekken van Ohio en Missouri in het oosten, via Illinois en Wisconson, Minnesota, Iowa en Noord-Missouri, en spreidt zich dan uit in Centraal-Texas, Oklahoma, Kansas en het oosten van Nebraska en Zuid- en Noord-Dakota.

Het lage gedeelte ten westen van de Mississippi is vrijwel geheel veranderd in een landbouwgebied, de zogenaamde ‘Corn Belt’. Het hoge gedeelte is een droge steppe die aan de voet van de Rocky Mountains op ca. 1500 kilometer ligt. Grote rivieren als Missouri, Platte River en Arkansas hebben hierin brede dalen uitgeslepen. Deze grote vlakte wordt in de staten Missouri en Arkansas onderbroken door het Ozark Plateau, een voortzetting van de Appalachen.

De Golfkust is een groot aanslibbingsgebied dat zich voortzet in het schiereiland Florida. Langs de Atlantische kust zet zich deze zandige vlakte voort tot Cape Cod.

advertentie

Zanderig Cape CodFoto: M01229 CC 2.0 Generic no changes made

In het westen rijst de Cordillera 2000 meter uit boven de Great Plains. Dit enorme gebergte strekt zich uit van het uiterste noorden van het Amerikaanse continent, de zwaar vergletsjerde Brooks Range, tot de Sierra Madre del Sur in Mexico; in feite zet het zich ook nog voort in de Andesketen in Zuid-Amerika. De oostelijke keten van de Cordillera wordt gevormd door de Brooks Range, de Mackenzie Mountains, de Rocky Mountains en de Sierra Madre Oriental.

Ten westen van deze keten ligt een aantal hoogvlakten. Hierdoor lopen aan aantal ruggen waardoor kleinere bekkens ontstaan, die in een aantal gevallen geen afvloeiing naar zee hebben, zodat zoutmeren, zoals Great Salt Lake, worden gevormd.

advertentie

Satellietfoto Great Salt LakeFoto: Copernicus Sentinel-2, ESA CC 3.0 IGO no changes made

De ‘Great Plains’ liggen ten westen van de onzichtbare lijn die het Noord-Amerikaanse continent duidelijk in tweeën deelt: de 508 mm-neerslaglijn, een van de belangrijkste geografische scheidslijnen in de Verenigde Staten. Deze lijn, die bijna recht door het midden van het land van noord naar zuid loopt, scheidt het meer herbergzame oosten van het droge westen, dat in de regenschaduw van de Rocky Mountains ligt, met zijn onvoorspelbare en geringe neerslag, zijn gure klimaat en kleinere, meer verspreid wonende bevolking.

Het land tussen de Rocky Mountains en de Sierra Nevada in het westen is droog: de zon brandt er het grootste deel van het jaar, het kwik kan er tot boven de 50°C in de schaduw stijgen, en zelfs tamelijk grote rivieren uit de bergen drogen snel op. In dit deel van het land ligt ook ‘de bodem van de Verenigde Staten’, Death Valley. Deze oude meerbodem, tegenwoordig een woestijn van meer dan 200 kilometer lengte, ligt 830 meter beneden zeeniveau.

De rivieren hebben in deze hoogvlakten enorme canyons uitgeslepen; beroemd is de Grand Canyon van de Colorado River. De Grand Canyon in Arizona is de diepste kloof ter wereld, 446 kilometer lang en gemiddeld 1,6 kilometer diep. In het westen wordt dit plateau afgesloten door een bergketen met een steile oostzijde en een minder steile westzijde: Alaska Range, St. Elias Mountains, Coast Range, Cascade Range, Sierra Nevada en Sierra Madre Occidental. In het noorden van het continent vormt deze keten een echte fjordenkust, waardoor vooral in Alaska grote gletsjers naar zee schuiven. Verder naar het zuiden ligt hiervoor nog een kustgebergte, in de Verenigde Staten een gesloten gebergte dat de Willamette Valley en de Valley of California afsluit. Nog verder naar het zuiden scheidt het de Golf van Californië van de Grote Oceaan.

advertentie

Grand Canyon, Arizona, Verenigde StatenFoto:Diego Delso CC-BY-SA no changes made

Alaska, de 49e staat, is landschappelijk gezien een verhaal apart. Alaska bestaat uit ijs. Onder de ijs- en sneeuwlagen is de grond tot een diepte van 90 meter bevroren. Zelfs ’s zomers, als de zon praktisch niet ondergaat, ontdooit de bodem niet beneden een diepte van 60 centimeter. In het hoge noorden kan de temperatuur tot 40°C onder nul dalen, in het zuiden zijn de winters wat draaglijker. In Centraal-Alaska ligt Mount McKinley, de hoogste berg van geheel Noord-Amerika met ca. 6200 meter. Buiten Alaska is Mount Whitney in Californië de hoogste berg met 4418 meter.

advertentie

Mount McKinley, hoogste berg van de Verenigde StatenFoto: Frank K. CC 2.0 Generic no changes made

Ook Hawaii, de 50e staat, is niet met de andere staten te vergelijken. De acht grote en ongeveer honderd kleine eilanden zijn over een lengte van 2500 kilometer in de Stille Oceaan verspreid. Het eiland dat het dichtst bij de Amerikaanse kust ligt, ligt op ongeveer 3200 kilometer van San Francisco. Het grootste eiland is Hawaii en heeft vijf vulkanen waarvan er nog twee werken. De 4200 meter hoge krater van de Mauna Loa is de grootste actieve vulkaan ter wereld.

Op het vasteland zijn ook nog een aantal grote vulkanen actief zoals de Katmai (ALaska Range), Mount Rainier (Cascade Range), Mount Lassen en Mount Shasta (Sierra Nevada). De staat Alaska heeft ca. 70 werkende vulkanen. Elk jaar koem er ook ca. 5000 aard- en zeebevingen voor, waarvan sommige zeer zwaar. Op 27 maart 1964 kwam op 120 kilometer te zuidoosten van Anchorage een aardbeving voor van 9.2 op de schaal van Richter.

Rivieren en meren

De waterhuishouding van de Verenigde Staten wordt in de eerste plaats bepaald door het reliëf. De belangrijkste stroomgebieden liggen in het centrale laagland.

Een belangrijk hydrografisch gebied vormen de grote meren op de grens van de Verenigde Staten en Canada. Met een totale oppervlakte van ca. 250.000 km2 is dit het grootste zoetwaterbekken van de wereld. De meren zijn onderling door rivieren verbonden en staan via de St. Lawrence River in verbinding met de zee.

Het grootste hoogteverschil bestaat er tussen het Erie Meer en het Ontario Meer. Dit hoogteverschil wordt overwonnen door de Niagara Falls, watervallen die qua watermassa tot de grootste ter wereld gerekend kunnen worden. De hoogtes van de American Fall en de Canadian Fall zijn op zich niet zo spectaculair, respectievelijk 52 en 48 meter. In het Yosemite National Park ligt een van ’s wereld hoogste watervallen, de Ribbon (491 meter).

advertentie

Ribbon waterval, hoogste waterval van de Verenigde StatenFoto: Rennett Stowe CC 2.0 Generic no changes made

Vanaf de oostrand van de Appalachen stroomt een aantal korte rivieren naar de Atlantische Oceaan. Het grootste stroomgebied van de Verenigde Staten is dat van de Mississippi. Het omvat het centrale laagland ten zuiden van de Grote Meren, de westzijde van de Appalachen en een groot deel van de oostzijde van de Rocky Mountains. De Mississippi ontspringt op de Mesabi Range en is vanaf de Anthony Fall bij Minneapolis bevaarbaar. Het verval is gering en na het opnemen van de Missouri en de Ohio gaat de rivier als een kilometers brede stroom met geweldige meanders naar de zee.

Mississippi ontspring in Itasca State Park, Minnesota, Verenigde StatenFoto: Mark Evans s CC 2.0 Generic no changes made

De Rio Grande, stromend door een van de droogste gebieden van de Great Plains, heeft grote betekenis voor de irrigatie. De rivieren van de westzijde van de Rocky Mountains gaan in vaak diepe canyons door de plateaus van het Grote Bekken. Meest bekend is natuurlijk de Grand Canyon, die uitgeslepen is door de rivier de Colorado.

Langste rivieren (* = gedeeltelijk door Canada stromend)

Missouri4086 kilometer
Mississippi3765 kilometer
Yukon*3185 kilometer
Rio Grande3057 kilometer
St.Lawrence*3057 kilometer
Arkansas2349 kilometer
Colorado2333 kilometer
Atchafalaya2285 kilometer
Ohio2108 kilometer
Red River2076 kilometer
Brazos2060 kilometer
Columbia1995 kilometer
Snake River1673 kilometer
Platte River1593 kilometer
Pecos1490 kilometer
Canadian1458 kilometer
Tennessee1426 kilometer
Colorado1329 kilometer
North Canadian1287 kilometer
Mobile1245 kilometer
Kansas1195 kilometer
Kuskokwim1165 kilometer
Yellowstone1113 kilometer
Tanana1060 kilometer
Milk1006 kilometer
Quachita973 kilometer
Hamilton965 kilometer
Cimarron965 kilometer

VERENIGDE STATEN LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Amerika | Vliegennaar.nl
• Verenigde Staten verre reizen van ANWB
• Verenigde Staten Tui Reizen
• Djoser Rondreis Verenigde Staten
• Autohuur VS
• Bouw je eigen Amerika Rondreis
• Auto huren in de V S
• Hotels Trivago
• AmerikaPLUS
• Amerika rondreizen met kinderen
• New York Hotels
• Rondreizen Verenigde Staten
• Reisgidsen en kaarten Verenigde Staten

Nuttige links

Campersite Verenigde Staten (N)
Dieren in de Verenigde Staten van Amerika (N)
Reisinformatie Verenigde Staten (N)
Reizendoejezo - Verenigde Staten (N)
Rondreis door de Verenigde Staten (N)
Rondreis Verenigde Staten (N)
Rondreizen Noord-Amerika
Verenigde Staten Foto's
Verenigde Staten Foto's (2)

Bronnen

Phillipson, O. / USA

Heinemann Library

Sandak, C.R. / Verenigde Staten van Amerika

Corona

Stanic, S. / De Verenigde Staten

Schuyt & Co

Supermachten

Stichting Teleac 1: Verenigde Staten van Amerika

Verenigde Staten

Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest NV

Webb, M. / The United States

Lucent Books

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems