Landenweb.nl

VANUATU
Samenleving

To read about VANUATU in English - click here

Rondreis Vanuatu

Samenleving

Staatsinrichting

De Republiek Vanuatu bereikte de onafhankelijkheid ten opzichte van Groot- Brittannië en Frankrijk op 30 juli 1980. Sinds die tijd is het lid van de South Pacific Commission en nog ca. 30 andere internationale organisaties.

In de hoofdstad Vila zetelt de regering. Het parlement bestaat uit vijftig afgevaardigden die voor vier jaar gekozen worden na algemene verkiezingen. De minister-president en vaak acht of negen ministers vormen de regering. De ministers behoren lid van het parlement te zijn.

Staatshoofd is de voor vijf jaar gekozen president, die gekozen wordt door een electoraal college dat gevormd wordt door leden van het parlement en de voorzitters van de zes provinciale regeringen (provincies: Malampa, Penema, Sanma, Shefa, Tafea en Torba).

Er is ook een nationale raad van stamhoofden of Chiefs (Malfatu Mauri). Deze raad adviseert het parlement met betrekking tot Vanuatu's traditionele gebruiken. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Vanuatu heeft een tweevoudig onderwijssysteem dat nog stamt uit de koloniale periode. De basisscholen volgen allemaal hetzelfde programma, maar er wordt les gegeven in het Frans of in het Engels. Het Bislama wordt gesproken tijdens het speelkwartier. De taal die niet geleerd wordt in het basisonderwijs wordt tijdens het vervolgonderwijs als tweede taal geleerd.

Ca. 55% van de leerlingen krijgt anglofiel onderwijs, 45% krijgt Frans onderwijs. In sommige gebieden wordt zowel in het Engels als het Frans lesgegeven. Er wordt een poging gedaan om één onderwijssysteem te ontwikkelen. Ca. 90% van de ni-Vanuatu kinderen volgen basisonderwijs. Door plaatsgebrek kan slechts 35% van deze kinderen een vervolgopleiding beginnen. Vanuatu heeft drie hogere opleidingen, het Malapoa Teacher College, het Tagabe Agricultural School en dependances van de University of the South Pacific in Vila en Santo.

advertentie

Rechtssysteem

Het juridische systeem van Vanuatu is gebaseerd op de Britse wet. De meeste zaken worden behandeld door de politierechter. Zeer belangrijke zaken worden behandeld door het hooggerechtshof. Daarboven staat een Hoge Raad die bestaat uit drie rechters die worden benoemd door de president en soms afkomstig zijn van andere landen uit de Zuid-Pacific. Op een lager niveau zijn er verder nog zes eilandrechtbanken die geleid worden door stamhoofden. Zij behandelen eenvoudige zaken die bijvoorbeeld gaan over interpretatieverschillen van lokale gebruiken en tradities en meningsverschillen over eigendomsrecht van grond.

"Kastom"-systeem"

Melanesiërs geloven dat ze grootgebracht worden door hun land net zoals bloemen en planten. Families mogen bepaalde stukken land gebruiken, maar nooit verkopen. De rechten op deze stukken land gaan terug naar de eerste ni-Vanuatu die zich op de eilanden vestigden. De eenvoudigste manier om toch aan meer land te komen is om te trouwen met iemand van een andere clan. Rechten op riffen en aanlegplaatsen voor boten zijn op dezelfde manier geregeld. De grenzen worden bepaald door de exacte plaats waar hun voorouders aan land kwamen.

Toen de Europeanen arriveerden dreigde dit systeem van traditioneel eigendomsrecht al snel te verwateren. Sinds de onafhankelijkheid hebben alleen"kastom"-eigenaren en de overheid het recht om land te bezitten. Andere eilandbewoners en buitenlanders kunnen alleen land leasen voor maximaal 75 jaar, het productieve leven van een kokospalm.

VANUATU LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Rondreis Vanuatu
• Hotels Vanuatu
• Boeken, ook tweedehands, over VANUATU bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Vanuatu (N)
Reizendoejezo - Vanuatu (N)
Vanuatu Startnederland (N+E)

Bronnen

O'Byrne, D. / Vanuatu

Lonely Planet

Stanley, D. / South Pacific Handbook

Moon

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems