VANUATU
Bevolking
Bevolking
To read about VANUATU in English - click here
Rondreis Vanuatu |
Bevolking
Vanuatu had in 2017 ca. 282.814 inwoners, waarvan er slechts weinigen niet- autochtoon zijn. Ca. twee derde van de bevolking leeft op de eilanden Efate, Santo, Malekula en Tanna en drie kwart leeft op het platteland. Een volkstelling in 1989 wees uit dat 69 eilanden werden bewoond met 3233 gehuchten en dorpjes variërend van één familie tot dorpen met meer dan 200 inwoners. 52% van de lokale bevolking leefde in plaatsen van 10 tot 49 mensen, 26% leefde in plaatsen met minder dan tien mensen.
Op de meeste eilanden woont de bevolking langs de kuststrook, terwijl de bergachtige binnenlanden vrijwel onbewoond zijn. De bevolkingsdichtheid verschilt sterk van eiland tot eiland wat samenhangt met de grootte, de topografie en de landbouwcapaciteiten. Een aantal kleine eilanden heeft de dichtste bevolkingsdichtheid: Atchin en Ifira meer dan 1000 mensen per km2(!) terwijl geheel Vanuatu een bevolkingsdichtheid heeft van ca. 23 per km2.
De laatste jaren vertrekken er steeds meer jongen naar de grotere steden, met name de hoofdstad Vila op zoek naar werk. Hierdoor verdubbelde het inwoneraantal van Vila in tien jaar tijd. Ook de bevolking van Luganville groeide in die periode snel. Sinds 1967 is de bevolking van Vanuatu meer dan drie keer zo groot geworden. De toen gehouden volkstelling leverde 77.988 inwoners op. De jaarlijkse bevolkingstoename bedroeg in de periode 1985-2014 gemiddeld 2,7% (2017: 1,85%).
De bevolking bestaat voor ca. 97% uit Melanesiërs die genetische banden hebben Papoea's, Polynesiërs en Australische aboriginals en leven op de eilanden van westelijk Oceanië. De mensen van Melanesische afkomst zijn vrij donker van huidskleur.
De Polynesiërs stammen af van de oostelijke en centrale Pacific-eilanden. De meeste mensen van Polynesische afkomst hebben zich in de loop der jaren vermengt met de mensen van Melanesische afkomst. Een aantal mensen van Polynesische afkomst spreekt toch nog steeds een Polynesisch dialect. Op het eiland Futuna leven nog veel rasechte Polynesiërs. De mensen van Polynesische afkomst zijn over het algemeen groter en wat lichter van huidskleur dan de mensen van Melanesische afkomst.
Net als op de Solomonseilanden en Papoea Nieuw-Guinea komen albino's voor die dik, krullend, zandkleurig haar hebben met Melanesische gelaatstrekken, maar met een blanke huid.
De meeste Europeanen leven in de hoofdstad Vila en in Luganville. Verspreid over de eilanden kom je nog missionarissen, doktoren en ontwikkelingswerkers tegen, alhoewel veel minder dan voor de onafhankelijkheid. Tot 1980 leefden er meer Fransen dan Britten in Vanuatu. De meeste Fransen zijn echter na de onafhankelijkheid vertrokken. Op dit moment werken er ook vrij veel Australiërs in de toeristische sector.
De kleine Aziatische gemeenschap stamt voornamelijk af van Chinese en Vietnamese immigranten en is vaak in het bezit van winkels, restaurants en andere ondernemingen.
Vanuatu heeft het hoogste geboortecijfer (24 geboortes per 1000 inwoners in 2017) in de Pacific en 36% van de bevolking is jonger dan vijftien jaar. Het aantal inwoners tussen 15-64 jaar bedraagt 601% en het aantal 65-plussers bedraagt 4%. De gemiddelde levensverwachting van mannen en vrouwen bedraagt respectievelijk 72,1, jaar en 75,4 jaar.
advertentie | |
VANUATU LINKS
Advertenties
• Hotels Trivago
• Rondreis Vanuatu
• Hotels Vanuatu
• Reisgidsen en kaarten Vanuatu
Nuttige links
Reisinformatie Vanuatu (N)Reizendoejezo - Vanuatu (N)
Vanuatu Startnederland (N+E)
Bronnen
O'Byrne, D. / Vanuatu
Lonely Planet
Stanley, D. / South Pacific Handbook
Moon
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt november 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems