Landenweb.nl

URUGUAY
Samenleving

To read about URUGUAY in English - click here

Rondreis Uruguay

Steden URUGUAY

Montevideo

Samenleving

Staatsinrichting

De grondwet van Uruguay, ingesteld in 1967, voorziet in een uitvoerende macht van een president, een vice-president en een Raad van Ministers (ca. 12 ministers), die door de president worden benoemd. De wetgevende macht, de Asamblea General, bestaat uit een Senaat (Senado) van 30 leden en een Kamer van Afgevaardigden van 99 leden.

advertentie

Parlementsgebouw UruguayPhoto: Eduardo Ruggieri CC 3.0 Unported no changes made

President, vice-president en de leden van de assemblee worden om de vijf jaar in directe verkiezingen gekozen. Een algemene kiesplicht hebben alle Uruguayanen vanaf 18 jaar. De verkiezingen voor de president zijn ingewikkeld en zitten op het eerste oog merkwaardig in elkaar. Elke partij mag diverse leden kandidaat stellen. De winnaar is degene met de meeste stemmen van de partij met de meeste stemmen. Dit betekent dat de winnaar bijna nooit de meerderheid van de bevolking achter zich heeft (zelfs binnen de eigen partij), en zelfs niet de kandidaat met de meeste stemmen in totaal. In acht verkiezingen tussen 1946 en 1984 trok de winnende presidentskandidaat niet meer dan 31% van de stemmen.

De twee grootste en belangrijkste partijen zijn de progressieve Partido Colorado (Colorados), met de meeste steun in de steden, en de conservatieve Partido Nacional (Blancos), met de meeste steun onder de agrarische bevolkingsgroep. De Blanco–partij heeft sinds de onafhankelijkheid nog maar drie keer de president geleverd: 1835-1838, 1958-1967 en 1989-1994. Een derde, steeds sterker wordende partij is de Frente Amplio of de Encuentro Progresista, een uit oppositiepartijen bestaande centrum-linkse partij die o.a. de burgemeester van Montevideo leverde. De verkiezingen van 31 oktober 1999 leverden een coalitie op van de volgende partijen: Colorado-partij (10 zetels), Blanco-partij (10 zetels), Frente Amplio (9 zetels) en Nuevo Espacio (1 zetel).

advertentie

Adminstratieve indeling van UruguayPhoto: Milenioscuro CC 4.0 International no changes made

Bestuurlijk is Uruguay onderverdeeld in 19 departementen met beperkt zelfbestuur onder leiding van een gouverneur. De departementen hebben eigen departementale wetgevende en bestuurlijke organen. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Uruguay was het eerste land in Zuid-Amerika dat gratis en verplicht onderwijs had. In 1877 werd de eerste onderwijswet aangenomen waardoor alle kinderen toegang hadden tot het onderwijs. Basisonderwijs en voortgezet onderwijs is gratis en verplicht voor alle kinderen tot hun veertiende jaar. Hoger onderwijs is niet gratis. Het resultaat van deze politiek is dat Uruguay het laagste percentage analfabeten van Zuid-Amerika heeft, ca. 4%.

advertentie

Rechtenfacukteit van de universiteit van de republiek, UruguayPhoto: Felipe Restrepo Acosta CC 4.0 International no changes made

Tachtig procent van de beroepsbevolking heeft op zijn minst lagere school gehad, veertig procent heeft voortgezet onderwijs voltooid en 18,5% heeft een universitaire opleiding afgemaakt. Sinds enige jaren wordt ook de voorschoolse periode steeds belangrijker. Op dit moment gaat 44% van de kinderen tussen drie en zes jaar naar de zogenaamde “Kindergarten”. Ongeveer 30% van de nationale begroting wordt in het onderwijs gestoken.

Er is een staatsuniversiteit met o.a. een hoog gewaardeerde medische faculteit, een onafhankelijke rooms-katholieke universiteit en een privé-technische opleiding op universitair niveau, allemaal gevestigd in Montevideo. Ongeveer 70% van alle studenten aan de universiteiten komt van Montevideo.

URUGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Uruguay | VliegenNaar
• Hotels Uruguay
• Autoverhuur Sunny Cars Uruguay
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Uruguay

Nuttige links

Reisinformatie Uruguay (N)
Reizendoejezo - Uruguay (N)
Uruguay Foto's
Uruguay Startnederland (N+E)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Haitsma, M. / Uruguay: een landenmap

Novib

Jermyn, L. / Uruguay

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems