Landenweb.nl

URUGUAY
Godsdienst

To read about URUGUAY in English - click here

Reisgidsen en kaarten Uruguay

Steden URUGUAY

Montevideo

Godsdienst

Hoewel een groot deel van de bevolking officieel tot de rooms-katholieke kerk behoort, is de samenleving in Uruguay niet erg kerkelijk en ook altijd tolerant geweest tegenover andere godsdiensten. Uruguay is hierin altijd bijzonder geweest in vergelijking met veel andere Zuid-Amerikaanse landen. Er bestaat geen staatsgodsdienst in Uruguay dus er is sprake van volledige godsdienstvrijheid. In de eerste grondwet stond wel dat het rooms-katholicisme de officiële godsdienst was, maar ook toen stond er al in dat de mensen zelf mochten kiezen welke godsdienst ze wilden aanhangen.

advertentie

Rooms-Katholieke kathedraal van Melo, UruguayPhoto: Alejandro Gil Álvarez CC 3.0 Unported no changes made

Rond de 50% van de bevolking is rooms-katholiek. De statistieken spreken elkaar wat dit betreft nogal tegen. In 1978 rapporteerde de rooms- katholieke kerk dat maar 4% van de bevolking regelmatig naar de kerk ging! Daarnaast bestaan er kleine protestantse (15%) en joodse (50.000 leden) kerkgenootschappen. Ca. 30% hangt geen godsdienst aan.

De invloed van het rooms-katholicisme is van vroeger uit altijd al minder geweest dan in de andere Zuid-Amerikaanse landen. Spanje stuurde altijd samen met de veroveraars ook missionarissen mee naar de indiaanse volkeren die ze tegenkwamen. Omdat Uruguay weinig indiaanse volkeren op haar grondgebied had, die meestal zeer vijandig tegenover de Spanjaarden waren, kwamen er niet zoveel missionarissen en priesters naar Uruguay.

advertentie

Anglicaanse kerk in Motevideo, UruguayPhoto: Hoverfish CC 3.0 Unported no changes made

Al in 1844 bouwden de Britten een anglicaanse kerk in Montevideo, een van de eerste protestantse kerken in Zuid-Amerika. Gedurende de 20e eeuw vestigden zich veel andere protestantse kerken in Uruguay. Dit is trouwens een trend in geheel Zuid-Amerika. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw proberen de protestantse kerken om de rooms-katholieken te bekeren tot het protestantisme. Omdat de Uruguayanen niet zo kerkelijk ingesteld zijn lukt dit nog niet erg. Er zijn in Uruguay nog o.a. baptisten, adventisten, methodisten en mennonieten en Russisch-orthodoxe gelovigen, samen ongeveer 2% van de bevolking.

advertentie

Synagoge in Montevideo, UruguayPhoto: Felipe Restrepo Acosta CC 4.0 International no changes made

In de 19e en 20e eeuw werden er verschillende wetten aangenomen, allen er op gericht om de invloed van de godsdienst op het dagelijks leven te verminderen. Zo werd het in 1907 officieel legaal om te scheiden en in 1909 werden de godsdienstlessen op de scholen afgeschaft.

Voor de dictatuur was er een behoorlijk grote groep joden in Montevideo. Er waren zes synagoges en ongeveer 2% van de bevolking was joods. Deze joden waren naar Uruguay geëmigreerd omdat Uruguay bekend stond als een religieus zeer tolerant land. De eerste grote groep joden kwam begin 20e eeuw naar Uruguay. De tweede groep kwam in de jaren dertig, op de vlucht voor de Nazi’s in Duitsland. Vele joden verlieten Uruguay weer tijdens de periode van de dictatuur, zodat er op dit moment nog maar een klein aantal joden in Uruguay leven.

advertentie

URUGUAY LINKS

Advertenties
• Vliegtickets Uruguay | VliegenNaar
• Hotels Uruguay
• Autoverhuur Sunny Cars Uruguay
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Uruguay

Nuttige links

Reisinformatie Uruguay (N)
Reizendoejezo - Uruguay (N)
Uruguay Foto's
Uruguay Startnederland (N+E)

Bronnen

Bernhardson, W. / Argentina, Uruguay & Paraguay

Lonely Planet

Haitsma, M. / Uruguay: een landenmap

Novib

Jermyn, L. / Uruguay

Marshall Cavendish

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems