Landenweb.nl

UMBRIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Italiaans
  Hoofdstad  Perugia
  Oppervlakte  8.457 km²
  Inwoners  865,013
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .it
  Code.  ITA
  Tel.  +39

To read about UMBRIA in English - click here

Hotels Trivago

Populaire bestemmingen ITALIE

CampanieLombardijeSardinie
SicilieToscaneUmbrie
Veneto

Geografie en Landschap

Geografie

Umbrië (Italiaans: Umbria), ook wel het groene hart van Italië genoemd, is een Midden-Italiaanse regio die uit de provincies Perugia (driekwart van de oppervlakte van Umbrië) en Terni (een kwart van de oppervlakte van Umbrië) bestaat met als hoofdstad Perugia.

Umbrië, met een oppervlakte van 8.456 km2 (ongeveer net zo groot als de provincies Zeeland, Noord- en Zuid-Holland samen), is de op vier na kleinste van de 20 Italiaanse regio's en grenst in het westen aan Toscane, in het noorden aan Emilia-Romagna, in het oosten aan Marche en in het zuiden aan de regio Lazio. Umbrië wordt aan alle kanten omsloten door land en daarmee de enige regio op het Apennijns Schiereiland die nergens aan de zee grenst.

advertentie

Ligging UmbriëPhoto: Publiek Domein

Landschap

Umbrië heeft een wat ruiger landschap dan het aangrenzende Toscane en heeft een zeer geaccidenteerd terrein. Iets meer dan helft van het grondgebied bestaat uit bergen en nog eens 41% van het landschap bestaat uit heuvels. Slechts 10% van de oppervlakte van Umbrië bestaat uit vlakten. Onder Umbrië loopt de breuklijn tussen de Noord-Afrikaans en de Euraziatische plaat, en dat zorgt regelmatig voor aardbevingen in het uiterste zuidoosten van Umbrië, recent nog in 1997 met elf doden (6.0 op de Schaal van Richter en het epicentrum in Annifo), in augustus 2016 op de grens van Umbrië en de regio Lazio en in oktober 2016 werd het dorpje Norcia zwaar getroffen (6.6 op de Schaal van Richter).

Van noord naar zuid wordt Umbrië als het ware doorsneden door de grootste rivier van Umbrië, de Tiber (Italiaans: Tevere). De belangrijkste zijrivieren zijn de Chiascio (82 km), de Nera (116 km) en de Topino (77 km). De 404 km lange Tiber, die ontspringt op de berg Fumaiolo van Emilio-Romagna en Toscane, stroomt naast Umbrië ook nog door de regio's Toscane, Lazio en Rome en mondt uit in de Tyrreense zee.

Het grootste meer van Umbrië (129 km² en 54 km omtrek) is het ondiepe Meer van Trasimeno of Trasimeense Meer (Italiaans: Lago Trasimeno), met een maximale diepte van zeven meter. In het meer liggen drie eilandjes, het Isola Minore, het Isola Maggiore en het Isola Polvese, met een oppervlakte van 5,4 km² het grootste eiland van het Meer van Trasimeno. Na het Gardameer, het Lago Maggiore en het Comomeer is het Meer van Trasimeno het grootste meer van Italië. Andere meren in Umbrië zijn het Lago di Piediluco (1,58 km²), het hooggelegen gletsjermeer Lago di Pilato in het Parco Nazionale dei Monti Sibillini en de kleine stuwmeren Lago di Alviano (9 km²) en het Lago di Corbara (10,5 km²).

De hoogste bergen van Umbrië liggen in de bergketen Monti Sibillini: de Cima del Redentore (2448 m) en de Scoglio del Lago (2448 m). Op de grens met Marche ligt de 2476 meter hoge Monte Vettore. Het laagste punt van Umbrië is Attigliano (96 m), in het uiterste zuidwesten van de regio.

advertentie

Cima del Redentore, hoogste berg van UmbriëPhoto: Nicola_ds in het publeeke domein

Umbrië kent vele uitgestrekte wouden, de regio wordt nog steeds de 'groene long' van Italië genoemd, maar is landschappelijk gezien toch vooral een landbouwgebied met veel wijn- en olijfgaarden. In de vruchtbare valleien en vlakten staan, net als in de buurregio Toscane, rijen cipressen en populieren. In het noorden van Umbrië ligt onder andere het Parco del Monte Cucco, dat vooral bekend staat om de honderden rotsformaties en grotten. Met een lengte van ca. 30 km en en een maximale diepte van 923 meter behoort de Grotta di Monte Cucco, met als hoogtepunt de schitterende Grotta Margherita, tot een de grootste grottenstelsels van Europa. Onder de stad Orvieto ligt een onderaards labyrint van meer dan 1200 in het poreuse vulkanische tufsteen uitgehakte grotten. De Etrusken waren 2500 jaar geleden de eersten die met het graven van de gangen, kelders, putten en doorgangen zijn begonnen. Een van de grootste uitgegraven putten is de Pozzo di San Patrizio met een breedte van 13 meter en een diepte van 53 meter.

In het oosten van Umbrië vormen de bergtoppen van de Apennijnen een natuurlijke grens met de regio's Lazio en Marche. Gedeeltelijk in de Marche en in Umbrië ligt het kalkmassief van het Parco Nazionale dei Monti Sibillini. De vlakte van Castelluccio staat in de lentemaanden mei en juni in volle bloei.

De hoogste waterval (165 m) van Italië en zelfs van Europa, is in Umbrië te vinden, de Cascata delle Marmore bij Terni. Deze waterval, in feite door de Romeinen geconstrueerd in de 3e eeuw v.Chr., is opgeknipt in drie etages, waarvan de hoogste en bovenste etage 83 meter telt. De waterval wordt enkele keren per dag 'opengedraaid', waarna enorme watermassa's over de steile marmerwanden naar beneden storten.

advertentie

Cascata delle Marmori, UmbriëPhoto: Publiek domein

Klimaat en Weer

Umbrië heeft een voor Italië typisch mediterraan klimaat, met droge, warme zomers en milde winters. Toch kan het in de lentemaanden nog koud en winterig kan zijn, met af en toe zelfs stormachtig weer. In bergachtige gebieden valt 's winters sneeuw die nog wel tot maart of april kan blijven liggen. Over het algemeen komen in de wintermaanden temperaturen onder 0°C in de lager gelegen delen van Umbrië echter niet voor. De zon schijnt jaarlijks ongeveer 2200 uur, gemiddeld ca. 6 uur per dag.

In de zomermaanden juli en augustus kan het heet en vochtig worden, want ook dan komen er dagen voor waar het regent. Gemiddeld liggen de temperaturen dan overdag boven de 30°C, met pieken van meer dan 35°C. Vooral in september, maar ook in oktober kan het nog behoorlijk warm worden in Umbrië. Aan het einde van de herfst, maar vooral in november valt de meeste regen, vaak in de vorm van korte, hevige buien. In bergachtige gebieden komen in de winter zware sneeuwbuien voor.

advertentie

Besneeuwde bergtoppen UmbriëPhoto: Trolvag CC 3.0 Unported no changes made

Plaatselijk kan het klimaat nogal verschillen, de klimaatclassificaties van Köppen-Geiger laten dat zien:

-vochtig subtropisch klimaat in onder andere Perugia, Foligno, Città di Castello, Spoleto, Assisi

-Zeeklimaat in onder andere Gubbio, San Giustino, Norcia, Cascia, Citerna

-Heet zomers mediterraan klimaat in onder andere Terni, Orvieto, Narni, Amelia, Narni Scalo

-warm vochtig continentaal klimaat in onder andere Castelluccio

klimaattabel Perugia

maandmaximum temp.minimum temp.uren zon p/ddagen regen p/m
januari8°C0°C313
februari10°C2°C412
maart13°C3°C513
april17°C6°C614
mei22°C10°C813
juni26°C13°C912
juli29°C15°c108
augustus29°C16°C99
september26°C13°C710
oktober19°C9°C512
november13°C5°C314
december9°C2°C313

Planten en Dieren

Planten

De natuurlijke begroeiing bestaat in de bergen voornamelijk uit kastanjebomen en eiken en in gedeelten boven de 1300 meter uit dennen. Lager gelegen is er de macchia, een formatie van altijdgroene dichte en doornige heesters en dwergstruiken, waaronder wilde olijven, oleanders, laurier, myrte, steeneiken, gaspeldoorns en kurkeiken. Ook groeit hier brem, jeneverbes, pijnbomen en cipressen.

Bij Bovara staat de oudste olijfboom van Umbrië, de 'Olivo di Sant'Emiliano', naar verluidt meer dan 2000 jaar oud en een omtrek van meer dan negen meter.

Vrij zeldzaam is tegenwoordig de vroeger veel voorkomende bolderik, een lid van de anjerfamilie. Alle onderdelen van deze plant zijn giftig, maar vooral de donkerkleurige zaden.

advertentie

Bolderik, zeldzaam in UmbriëPhoto: Patrick Ch. Apfeld CC 3.0 Unported no changes made

Dieren

Het meest voorkomende wilde dier in Umbrië is het wilde zwijn. Verder komt er in het grensgebied tussen Toscane en Umbrië de ooit met uitsterven bedreigde Italiaanse of Apennijnse wolf voor, een ondersoort van de grijze wolf. In de jaren '70 van de vorige eeuw leefden er nog maar 700-100 individuen in de Apennijnen, een in 2016 gepubliceerd onderzoek wees uit dat er in de periode 2009-2013 tussen de 1269 en 1800 wolven, die leven roedels van twee tot zeven exemplaren, geteld waren. Ook was het leefgebied uitgebreid naar Zuidwest-Frankrijk en Zwitserland.

Andere voorkomende zoogdieren zijn (dam)herten, reeën, everzwijnen, vossen, wezels, egels en marters.

In Umbrië werden in 2018 323 vogelsoorten geteld, waarvan 14 met uitsterven bedreigd worden en 3 soorten geïntroduceerd werden door de mens.

stormvogels en pijlstormvogels
Yelkouanpijlstormvogel (foto)
duikers
roodkeelduikerparelduikerijsduiker
futen
dodaarsgeoorde fuutkuifduiker
fuutroodhalsfuut
aalscholvers
grote aalscholverkuifaalscholverdwergaalscholver
pelikanen
roze pelikaankleine pelikaan
reigers
roerdompwoudaapkwak
ralreigerkoereigerkleine zilverreiger
grote zilverreigerpurperreigerblauwe reiger
ooievaars
ooievaarzwarte ooievaar
flamingo's
flamingo
ibissen en lepelaars
zwarte ibisheilige ibislepelaar

advertentie

Yelkouanpijlstormvogel UmbriePhoto: Emõke Dénes CC 4.0 International no changes made.

eendachtigen
knobbelzwaanwilde zwaankleine zwaan
rietganskolgansgrauwe gans
grote Canadese gansbrandgansNijlgans
casarcabergeendmandarijneend
smientkrakeendwintertaling
wilde eendpijlstaartzomertaling
slobeendmarmereendkrooneend
tafeleendwitoogeendkuifeend
topperzwarte zeeëend (foto)grote zeeëend
eiderijseendbrilduiker
nonnetjemiddelste zaagbekgrote zaagbek

advertentie

Zwarte zeeëend UmbriePhoto: Jason Thompson CC 2.0 Generic no changes made

havik-, sperwer-, arendachtigen
visarendwespendiefzwarte wouw
rode wouwzeearendaasgier
vale giermonniksgierslangenarend (foto)
blauwe kiekendiefsteppekiekendiefgrauwe kiekendief
bruine kiekendiefsperwerhavik
buizerdarendbuizerdruigpootbuizerd
schreeuwarendbastaardarendsteenarend
dwergarend
valken
kleine torenvalktorenvalkroodpootvalk
Eleonora's valksmellekenboomvalk
lannervalksakervalkslechtvalk

advertentie

Slangenarend UmbriePhoto: MarioM CC 3.0 Unported no changes made

fazantachtigen
bosfazantkwartelrode patrijs
rallen, koeten en waterhoentje
kwartelkoningwaterralklein waterhoen
kleinst waterhoenporseleinhoen (foto)purperkoet
waterhoentjemeerkoet
kraanvogels
kraanvogel
trappen
kleine trapoostelijke kraagtrap
scholeksters
scholekster
kluten
steltkluutkluut
grielen
griel
renvogels en vorkstaartplevieren
vorkstaartplevier

advertentie

Porseleinhoen UmbriePhoto: Marek Szczepanek CC 3.0 Unported no changes made

kieviten en plevieren
kleine plevierbontbekplevierstrandplevier
morinelpleviergoudplevierzilverplevier
sporenkievitwitstaartkievitkievit
strandlopers en snippen
kanoetdrieteenstrandloperkleine strandloper
Temmincks strandlopergestreepte strandloperkrombekstrandloper
bonte strandloperpaarse strandloperkemphaan
bokjewatersnippoelsnip
houtsnipgruttorosse grutto
regenwulpdunbekwulpwulp
zwarte ruitertureluurpoelruiter
groenpootruiterwitgatbosruiter
oeverlopersteenlopergrote franjepoot

Grote franjepoot UmbriePhoto: photogramma1 CC 2.0 Generic no changes made

jagers
middelste jagerkleine jagergrote jager
meeuwen
zwartkopmeeuwdwergmeeuwkokmeeuw
dunbekmeeuwAudouinsmeeuwstormmeeuw
kleine mantelmeeuwzilvermeeuwPontische meeuw
grote mantelmeeuw
sterns
lachsternreuzensterngrote stern
visdiefdwergsternwitwangstern
zwarte sternwitvleugelstern
alken
papegaaiduiker
zandhoenen
steppehoen
duiven
houtduifholenduifrotsduif
Turkse tortelzomertortel
papegaaien van Afrika en de nieuwe wereld
monniksparkiet
koekoeken
kuifkoekoekkoekoek
kerkuilen en uilen
kerkuil
dwergooruiloehoesteenuil
bosuilransuilvelduil
nachtzwaluwen en gierzwaluwen
vale gierzwaluwgierzwaluwalpengierzwaluw
ijsvogels
ijsvogel
bijeneters
bijeneter
scharrelaars
scharrelaar
hoppen
hop
spechten
draaihalskleine bonte spechtgrote bonte specht

Ransuil UmbriePhoto: Gg. Any CC 4.0 International no changes made

leeuwerikken
kalanderleeuwerikkortteenleeuwerikkuifleeuwerik
boomleeuwerikveldleeuwerik
zwaluwen
oeverzwaluwroodstuitzwaluwrotszwaluw
boerenzwaluwhuiszwaluw
kwikstaarten en piepers
gele kwikstaartgrote gele kwikstaartwitte kwikstaart
duinpieperboompiepergraspieper
roodkeelpieperwaterpieper
pestvogels
pestvogel
waterspreeuwen
waterspreeuw
winterkoningen
winterkoning
heggenmussen
alpenheggenmusheggenmus
lijsters
roodborstnachtegaalblauwborst
zwarte roodstaartgekraagde roodstaartroodborsttapuit
paapjetapuitblonde tapuit
rode rotslijsterblauwe rotslijster (foto)zanglijster
koperwiekgrote lijsterkramsvogel
merelbeflijster
zangers van de Oude Wereld
Cetti's zangersprinkhaanzangerkrekelzanger
snorzwartkoprietzangerwaterrietzanger
rietzangerkleine karekietbosrietzanger
grote karekietOrpheusspotvogelspotvogel
fitistjiftjaffluiter
bergfluiterbladkoningOrpheusgrasmus
tuinfluiterzwartkopgrasmus
braamsluiperkleine zwartkopbaardgrasmus
brilgrasmusProvençaalse grasmus

Blauwe rotslijster UmbriePhoto: Ryan Cheng CC 2.0 Generic no changes made.

goudhaantjes
vuurgoudhaantjegoudhaantje
graszangers
graszanger
vliegenvangers
grauwe vliegenvangerbonte vliegenvangerwithalsvliegenvanger
kleine vliegenvanger
timalia's
baardmannetje
staartmezen
staartmees (foto)
mezen
koolmeeskuifmeeszwarte mees
pimpelmees
buidelmezen
buidelmees
boomklevers
boomkleverrotskruiper
klauwieren
kleine klapeksterzuidelijke klapekstergrauwe klauwier
roodkopklauwier
wielewalen en vijgvogels
wielewaal

Staartmees UmbriePhoto: Membeth in het publieke domein

UMBRIE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Umbrie Tui Reizen
• Auto huren in Perugia
• ANWB vakantie boeken Umbrie
• Italie met de Trein
• Fietsvakantie Umbrie
• Umbrie Hotels
• Reisgidsen en kaarten Umbrie

Nuttige links

Umbrië Foto's Kees Hulsen
Umbrië Italië Blog (N)
Umbrië Startnederland (N)

Bronnen

BBC - Country Profiles

Beliën, Herman / Toscane, Umbrië en De Marken

Uitgeverij J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV

Bisschops, Mike / Droomreis door Toscane & Umbrië : Italië

Travelscript Vof

CIA - World Factbook

Elmar Landeninformatie

Francesio, Giovanni / Umbrië

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum bv

Freeman, G.P. / Umbrië : in de voetsporen van Franciscus

Valkhof Pers

Leeuwen, Geert van / Umbrië

Uitgeverij ANWB

Reichardt, Julia / Ontdek Umbrië

ANWB

Umbrië

ANWB

Zwaans, Dorette / Umbrië : in geuren en kleuren

Edicola Publishing b.v.

 

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems