Landenweb.nl

TRINIDAD EN TOBAGO
Geschiedenis

To read about TRINIDAD AND TOBAGO in English - click here

Hotels Trivago

Geschiedenis

Oorsprong en naamgeving

De oorspronkelijke bewoners waren Arawak- en Carib-indianen. Zij noemden hun grondgebied Iere, dat volgens sommigen gewoonweg 'eiland' betekent en volgens anderen 'eiland van de kolibrie'. Ze leefden van de jacht en visvangst.

Trinidad dankt zijn naam aan Columbus. De ontdekkingsreiziger voer in 1498 tijdens zijn derde reis naar Amerika langs een eiland met drie opvallende heuvels die hem deden denken aan de Heilige Drieëenheid, oftewel 'Trinidad'. Omdat er geen goud of zilver aanwezig was, lieten de Spanjaarden Trinidad in eerste instantie links liggen. Tobago werd door hem Bella Forma (prachtige formatie) genoemd. Later werd dit echter veranderd in Tobago, waarschijnlijk ontleend aan het woord tabak.

advertentie

Spaanse overheersing

De eerste Spaanse nederzettingen op Trinidad en Tobago dateren van 1530. De kolonisten hielden zich vooral bezig met het aanleggen van tabaksplantages. Voor de indianen waren ze meedogenloos. Ze maakten hen tot slaven die op de plantages moesten werken. Dankzij hun vuurwapens waren de Europeanen onoverwinnelijk. Bovendien vielen veel Arawaks en Caribs ten prooi aan dodelijke ziekten die de Europeanen hadden meegebracht, zoals de pokken. De weinige indianen die het drama overleefden vermengden zich met de nieuwe bevolkingsgroepen. In de omgeving van Arima wonen nog altijd enkele indianen, die leven volgens de gebruiken uit de precolumbiaanse periode. Ter vervanging van de indianen haalden de kolonisten duizenden slaven uit West-Afrika. Pas eind 16e eeuw vestigde zich onder leiding van gouverneur Antonio de Berrío y Oruña een Spaanse gemeenschap op Trinidad, San José de Oruña (nu St. Joseph). In 1595 werd deze eerste Europese nederzetting echter alweer geplunderd en in brand gestoken door de Engelsman Walter Raleigh. St. Joseph was de eerste hoofdstad van Trinidad, van 1592 tot 1783. Antonio de Berrío y Oruña overleed in 1597 en werd meteen opgevolgd door zijn zoon Fernando de Berrío y Oruña.

advertentie

Hollanders bezetten Tobago

In 1628 landden de Hollanders op Tobago, noemden het eiland Nieuw-Walcheren en bouwden er het Fort Vlissingen. In 1629 en 1632 werd het fort versterkt met een paar honderd Zeeuwen. Op 1 januari 1637 werden alle Hollanders afgeslacht door de Spanjaarden, maar in 1654 werd de kolonie samen met Koerlanders (Koerland was een historische regio in Letland) weer in ere hersteld en de plaats Nieuw-Vlissingen werd gesticht (nu Scarborough). Pieter Becquart stichtte de nederzetting Lampsinsburg, genoemd naar de reders Adriaan en Cornelis Lampsins. Ook de Fransen claimden het eiland, maar Cornelis Lampsins werd door Lodewijk XIV in de adelstand verheven en mocht zich voortaan Baron van Tobago noemen. Hij kreeg het gebied in erfelijk leen.

De Hollanders bouwden bij Nieuw-Vlissingen, aan de oostkant van Tobago, drie forten, Lampsinsberg, Beveren en Bellavista. Aan de andere kant van het eiland bouwden de Koerlanders Fort Jacob op het huidige Great Courland Bay. Op 11 december 1659 gaven de Koerlanders zich vreedzaam over aan de Hollanders. Op dat moment woonden er ongeveer 1500 Europeanen en 7000 slaven op het eiland. De slaven werkten op ongeveer 120 suikerplantages, een aantal suikerfabrieken en twee rumdistilleerderijen.

In januari 1966 werd het eiland veroverd door Brits-Jamaicaanse piraten onder leiding van Robert Searle en John Poyntz, maar al in april 1667 nam de Zeeuwse admiraal Abraham Crijnssen het inmiddels door de Britten en Fransen verlaten eiland weer in. In december 1672, ten tijde van de derde Engels-Nederlandse Oorlog (1672-1674), vielen de Britten het eiland weer aan en versloegen de Hollanders, die het eiland echter nog wel mochten besturen van de Britten, vastgelegd in het Tweede Verdrag van Westminster in 1674. In 1676 bouwden de Hollanders onder leiding van gouverneur Jacob Binckes nog een nieuw fort, Sterreschans, maar verschillende Franse aanvallen op het eiland zorgden ervoor dat Binckes en nog enkele honderden Hollanders omkwamen. De overgebleven Hollanders gaven zich hierna over, de Fransen bliezen Fort Sterreschans op verlieten het eiland weer.

Bij de Vrede van Nijmegen in 1678 kreeg Holland de kolonie weer geschonken van Frankrijk, maar toen de graaf van Koerland weer probeerde om een nederzetting op het eiland te stichten, hadden de Hollanders er genoeg van, en in 1684 werd Tobago door de Britten, Fransen en Hollanders onafhankelijk en neutraal verklaard en iedereen kon zich vrij op het eland vestigen. Zo kwam er een einde aan de aanwezigheid van de Hollanders en veranderde het eiland in feite in een piratennest.

advertentie

Britten en Fransen

In de 18e eeuw verkregen de Britten beide eilanden en ze werden in 1889 samengevoegd tot de kolonie Trinidad en Tobago.

Veel Fransen vestigden zich gedurende de 18e eeuw op Trinidad. Vervolgens veroverden in 1797 de Engelsen het eiland. Zo ontstond er een merkwaardige combinatie: een overwegend Franse bevolking met een Spaans rechtssysteem onder een Engels bewind. Over Tobago voerden de Fransen, Hollanders en Engelsen ook nog oorlog, totdat de Engelsen in 1814 hun overwinning vierden.

Na het afschaffen van de slavernij in 1836 haalden de kolonisten zo'n 140.000 Indiërs en Chinezen als plantage-arbeiders naar de eilanden. Daarna volgden handelaren en arbeiders uit onder meer Libanon, Syrië, Duitsland, Zwitserland, Holland, Frankrijk, Ierland en Schotland. Ook voormalige negerslaven uit Baltimore en Pennsylvania zochten er hun heil. Zo ontstond er in de loop der jaren op de eilanden een levendige multiculturele samenleving.

advertentie

Onafhankelijkheid

Na de Tweede Wereldoorlog werden er Amerikaanse marinebases op Trinidad gevestigd en de eilanden werden in 1958 onafhankelijk als onderdeel van de West-Indische Federatie. De federatie werd echter snel ontmanteld en de onafhankelijke natie Trinidad en Tobago werd in 1962 opgericht. Eric Williams, een belangrijke Caribische historicus en bekend geworden als Vader des Vaderlands, was premier van Trinidad en Tobago van 1956 tot aan zijn dood in 1981.

De huidige president van Trinidad en Tobago is sinds februari 2013 Anthony Carmona. Daarvóór was hij rechter aan het Internationale Strafhof in Den Haag. Keith Rowley is vanaf september 2015 premier. Paula Mae Weekes wordt in maart 2018 beëdigd als de eerste vrouwelijke president van het land. Bij de verkiezingen van 2020 behoudt Keith Rowley de macht.

In augustus 2024 werd bekend gemaakt dat het nationale wapen van Trinidad en Tobago voor het eerst sinds de onafhankelijkheid in 1962 ingrijpend gewijzigd zou worden. De drie schepen van de ontdekkingsreiziger Christopher Columbus, die volgens premier Rowley een pijnlijke herinnering zijn aan het koloniale verleden, verdwijnen uit het wapenschild.

TRINIDAD EN TOBAGO LINKS

Advertenties
• Vliegen naar Tobago Vliegennaar.nl
• Hotels Trinidad en Tobago
• Autoverhuur Sunny Cars Trinidad en Tobago
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Trinidad en Tobago

Nuttige links

Reisinformatie Trinidad en Tobago (N)
Reizendoejezo - Trinidad en Tobago (N)
Trinidad en Tobago Startnederland (N+E)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems