THAILAND
Godsdienst
Godsdienst
To read about THAILAND in English - click here
Thailand verre reizen van ANWB |
Steden THAILAND
Bangkok |
Godsdienst
advertentie |
Beeld van een vastende Boeddha in chiang Mai, ThailandFoto: Akuppa John Wigham CC 2.0 Generic no changes made
Het boeddhisme is in de 6e eeuw v.Chr. in India ontstaan. De grondlegger was Siddharta Gautama (560-480 v.Chr.). In Thailand houdt men onze jaartelling aan, maar ook de boeddhistische telling wordt wel gebruikt. Hoewel niet precies bekend is wanneer Boeddha werd geboren, houdt men als geboortejaar 543 voor Christus aan. Het jaar 2004 is 2546 in de boeddhistische jaartelling.
Kern van de leer van Boeddha zijn de vier edele waarheden:
-Het leven is lijden.
-De oorzaak van dit lijden is de begeerte en het hechten aan het leven. Daardoor zit de mens gevangen in een heilloze kringloop van geboorte, sterfte en wedergeboorte.
-Door de begeerte los te laten en zich te onthechten kan de mens het lijden opheffen.
-Het achtvoudige pad (juist inzicht, leven, streven, mediteren, denken, doel, woord en daad) is de enige uitweg uit de heilloze kringloop van reïncarnatie en leidt naar nirvana, de toestand van gelukzaligheid.
Door zicht te houden aan enkele grondbeginselen kan de mens zijn lot of ‘karma’ beïnvloeden. De Vijf Geboden zijn: niet doden, stelen, overspel plegen, liegen en alcohol, tabak of drugs gebruiken.
Het boeddhisme is eigenlijk geen godsdienst, maar een filosofisch stelsel en een levenshouding. Er zijn geen goden. Het boeddhisme kent wel monniken, maar weer geen kerkelijke organisatie.
De koning is traditioneel de beschermer van alle godsdiensten.
advertentie |
Hoofd van een toekomstige priester wordt geschoren in de traditie van het therevada-boeddhismeFoto: Tevaprapas CC 3.0 Unported no changes made
Na de dood van Boeddha viel de religie uiteen in twee richtingen: het mahayana-boeddhisme en het hinayana-boeddhisme.
Het mahayana-boeddhisme gaat uit van de universele verlossing van alle levende wezens en wordt daarom het ‘grote voertuig’ genoemd. Deze stroming kent ‘bodhisattwa’s’, stervelingen die de verlichting al hebben bereikt, maar op aarde blijven om de mensen de juiste weg te wijzen. Het mahayana-boeddhisme heeft zich onder andere verspreid over China, Nepal, Japan, Korea en Vietnam.
Het hinayana- of theravada-boeddhisme staat ook bekend als ‘School van de Ouderen’. Deze richting binnen het boeddhisme beperkt zich tot de individuele verlossing van de mens, zonder tussenkomst van anderen, en heet daarom het ‘kleine voertuig’. Wie zelfstandig de verlichting bereikt, wordt ‘arhat’. Deze status is echter alleen voorbehouden aan de monniken. Leken kunnen tijdens hun leven op aarde hoogstens iets toevoegen aan hun karma en herboren worden in een hogere positie. Men kan zijn karma verhogen door het doen van goede werken, zoals het geven van aalmoezen aan monniken en donaties aan tempels. Het onbaatzuchtig geven of ‘dana’ is dan ook de belangrijkste vorm van deugdzaamheid die leidt tot een goed karma. Vandaar dat er in Thailand over geofferd wordt.
Volgelingen van het hinayana-boeddhisme zien zichzelf als de ware voortzetters van de leer van Boeddha, zoals die is vastgelegd in het heilige schrift, de Tripitaka.
advertentie |
Phra Pathom Chedi, ThailandFoto: Supanut Arunoprayote CC 4.0 International no changes made
De Phra Pathom Chedi is het hoogste boeddhistische bouwwerk ter wereld en staat in de provinciehoofdstad Nakhon Pathom, een uur rijden ten westen van Bangkok. De prachtige ‘chedi’ (ook wel stupa genoemd- een klokvormige reliekzaal met een spits dak) heeft een lengte van 120 meter, is bedekt met goudoranje tegels en is omgeven door een complex van extra ‘bots’, (een centrale kapel of wijdingszaal van een ‘wat’) boeddhabeelden en andere merkwaardige bouwwerken. De top van de toren heeft een gouden drietand, symbool van de hindoegod Shiva, met de koninklijke kroon van Thailand erbovenop.
De bekendste nieuwe boeddhistische sekte is Santi Asoke (‘Vrede en geen Samrt’), die is gesticht door Phra Bodhirak. Hij is half Chinees en was tv-producent en zanger. Zijn volgelingen werden in 1989 uit de ‘sangha’ gezet. Een belangrijk thema in hun groepering is dat monniken zich onder de mensen moeten begeven en zich niet afzijdig van politiek moeten houden.
Andere invloedrijke sektes zijn Dhammakaya (‘Lichaam van Waarheid’) en Suan Mokh (‘Tuin der Bevrijding’).
De staatsgodsdienst in Thailand is het theravada-boeddhisme, dat door ca. 94% van de bevolking wordt beleden en dat vrijwel het gehele culturele en openbare leven beheerst. Principes als tolerantie en onbevooroordeeldheid zijn daarbij essentieel en men legt grote nadruk op de heiligheid van familie, vrienden en sociale harmonie.
In Thailand bestaan verschillende scholen binnen het theravada, die zich behalve door theoretische debatten onder andere van elkaar onderscheiden door de eisen die ze aan hun volgelingen stellen.
advertentie |
Bedelmonniken ThailandFoto: Tevaprapas CC 3.0 Unported no changes made
Iedere Thaise man behoort zich enkele maanden of weken als 'bhikku' ('bedelmonnik') terug te trekken in een soort kloostergemeenschap ('sangha'), waarvan er zo’n 32.000 bestaan. Meestal valt deze periode tussen school of universiteit en een baan, carrière of trouwen in. Dat het in de moderne tijd er anders aan toe gaat mag duidelijk zijn. Tegenwoordig beschouwen veel Thai deze plicht als een lastige en volstrekt overbodige oefening.
Het Thaise boeddhisme vertoont een grote mate van tolerantie ten opzichte van andere godsdiensten.
Bangkok heeft de hoogste concentratie belangrijke tempels. De bekendste tempel is Wat Phra Keo, ook wel de tempel van de Smaragden Boeddha genoemd, die het mysterieuze Boeddhabeeld van Smaragd, een Thais nationaal symbool, huisvest. Hij werd in 1782 gebouwd naast het Grote Paleis en wordt gebruikt als ceremoniële tempel van de Thaise koningen.
advertentie |
Wat Mahathat,ThailandFoto: Adam Jones CC 2.0 Generic no changes made
Wat Mahathat is de belangrijkste tempel van de grootste kloostergroepering, de Mahanikai. Het nationale hoofdgebouw van de Thammayut-sekte is Wat Bowonniwet. Wat Po is de grootste en oudste ‘wat’ (boeddhistisch klooster) in Bangkok en bevat de grootste collectie boeddhabeelden van Thailand. Het totale aantal boeddhabeelden in Thailand wordt geschat op meer dan vijf miljoen. Oude religieuze geschriften bevatten strikte voorschriften voor afbeeldingen van Boeddha. Deze moesten 32 primaire en 80 secundaire kenmerken vertonen en hebben vier basishoudingen: staand, zittend, lopend of liggend.
advertentie |
Phra Phum ThailandFoto: W. Horsch CC 3.0 Unported no changes made
Toch is het boeddhisme niet de enige godsdienst van Thailand. Ook vormen van animisme of geestenverering zijn bewaard gebleven en hebben hun plaats gekregen binnen het boeddhisme. De meeste Thai geloven nog altijd in de krachten van het bovennatuurlijke en zijn ervan overtuigd dat deze verweven zijn met het dagelijkse leven. Tatoeages, amuletten, toekomstvoorspellers en sjamanen spelen nog steeds een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Ook wordt de geest die over de woning waakt nog steeds door vrijwel alle Thai vereerd. De wereld van de Thai is vol met ‘phii’, geesten waar huisjes (‘phra phum’ is de oude naam in de Khmer-taal) voor moeten worden gebouwd, zodat zij geen onheil zullen stichten. Het maakt dan niet uit of deze nu klein en eenvoudig als vogelhuisjes zijn of metershoog en even fraai als een tempel. Er brandt altijd wierook, er staan verse bloemen en er ligt voedsel.
Thailand telt meer dan drie miljoen moslims, voornamelijk onder de Maleiers in het de zuidelijke provincies Satun, Pattani, Yala, Narathiwat, Phuket, Krabi, Trang en Songkhla. Moslims klagen regelmatig over sociale en politieke discriminatie en radicale islamitische groeperingen gebruiken deze gevoelens om te steun te vergaren voor autonomie of aansluiting bij Maleisië. In de jaren negentig van de vorige eeuw heeft de Thaise regering gehoor gegeven aan verschillende islamitische wensen en wetten erkend die conflicten over huwelijk, nalatenschap en andere familiekwesties regelen. Het christendom (overwegend rooms-katholiek) is vooral vertegenwoordigd onder de inwoners van Chinese afkomst.
advertentie |
Vegetarisch Festival, Phuket, ThailandFoto: Joseph Ferris III CC 2.0 Generic no changes made
Dit alles kon niet verhinderen dat in april 2004 bij gevechten tussen het Thaise leger en rebellen in het islamitische zuiden minstens 74 opstandelingen werden gedood. De regering beschuldigde de militante moslims van een geweldsgolf die al in januari van dat jaar begon. Daarbij vielen ook al zestig doden en men vreesde voor een terugkeer van islamitisch separatisme in het zuiden van Thailand.
Jaarlijks vindt in september/oktober in Phuket-City het negen dagen durende Chinees-taoïstische Vegetarian Festival plaats. Dit feest is een van de meest spectaculaire van Thailand en sommige van de opgevoerde rituelen zijn absoluut niet geschikt voor gevoelige toeschouwers. Sommige priesters en mediums bewijzen hun vertrouwen in de taoïstische godheden door zich te kastijden, hun tongen en wangen met spiesen te doorprikken, de rug met vleeshaken te doorboren en als in trance over gloeiende kolen te lopen.
advertentie |
THAILAND LINKS
Advertenties
• Thailand verre reizen van ANWB
• Thailand Tui Reizen
• Bouw je eigen Thailand Rondreis
• Djoser Rondreizen Thailand
• Hotels Trivago
• Thailand Blog
• Rondreis Thailand
• Thailand rondreizen met kinderen
• Bangkok Hotels
• Rondreizen Thailand
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Autoverhuur Sunny Cars Thailand
• Mambo jongerenreizen Thailand
• Boeken, ook tweedehands, over THAILAND bij Bol.com
Nuttige links
Dieren in Thailand (N)Duiken en reizen Thailand - Phuket (N)
Reisinformatie Thailand (N)
Reizendoejezo – Thailand (N)
Rondreis Thailand (N)
Startpagina Thaise eilanden
Thailand Foto's
Thailand Jouwpagina België (N)
Bronnen
Clutterbuck, M. / Thailand
Van Reemst
Davies, B. / Thailand
Kosmos-Z&K3
Forbes, A. / Thailand
Kosmos-Z&K
Hahn, W. / Thailand
Van Reemst
Hauser, S. / Thailand : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen
Hoskin, J. / Thailand
Van Reemst
Macdonald, P. / Thailand
Kosmos-Z&K
Miethig, M. / Thailand
Lannoo
Peterse, L. / Thailand
Gottmer/Becht
Steinmetz, P. / Thailand
Elmar
Thailand
Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest
Thailand
Lannoo
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems