THAILAND
Bevolking
Bevolking
To read about THAILAND in English - click here
Thailand verre reizen van ANWB |
Steden THAILAND
Bangkok |
Bevolking
Samenstelling en spreiding
advertentie |
ThaiFoto: John Shedrick CC 2.0 Generic no changes made
De inwoners van Thailand zijn afstammelingen van de vele volkeren die hier vanuit alle windstreken neerstreken. De huidige bevolking bestaat voor 97,5% uit de Thai, die uit Zuidwest-China afkomstig zijn en in de 13e eeuw naar Thailand trokken. De Midden-Thai (de Siamezen) zijn de grootste groep en wonen op de centrale vlakte en in de delta van de rivier de Chao Phraya. De nauw verwante Zuid-Thai (Thai Pak Tai), de Lao en de Noord-Thai zijn andere grote Thaise bevolkingsgroepen. De Shan (Thai Yai) zijn ook verwant aan de Thai en bewonen de heuvels in het noordwesten, langs de grens met Myanmar. In de omgeving van Changrai woont nog een andere Thaise bevolkingsgroep, de Thai Lü.
advertentie |
Chinese straatvoedsel verkoper in ThailandFoto: Furibond CC 2.0 Generic no changes made
De belangrijkste minderheidsgroep wordt gevormd door de Chinezen (Sino-Thai), die een belangrijk aandeel hebben in handel-, bank- en transportwezen. De meesten bezitten echter de Thailandse nationaliteit en zijn zonder veel problemen in de Thaise cultuur geïntegreerd. De eerste Chinese immigranten kwamen in de 14e eeuw als kooplui naar Thailand. Aan het einde van 18e en het begin van de 19e eeuw werd na lange jaren van oorlog de immigratie van Chinezen aangemoedigd, omdat zij konden helpen bij de wederopbouw van de economie.
In het zuiden wonen Maleiers, die zich door hun taal (Maleis) en godsdienst (islam) als minderheidsgroep onderscheiden. In het zuiden zijn ze de grootste bevolkingsgroep. De islamitische Maleise Thai voelen zich onderdrukt door de boeddhistische Thai en als reactie daarop ontstond een islamitische verzetsbeweging die niet terugdeinst voor aanslagen.
Vooral in de steden werken nogal wat Indiërs, die oorspronkelijk uit verschillende delen van India komen. De Sikhs, afkomstig uit de Punjab, domineren de textielhandel.
advertentie |
Lisu, ThaiandFoto: Steve Evans CC 2.0 Generic no changes made
In de gebergten in het noorden woont een aantal zogenaamde bergvolken (verzamelnaam ‘Chao Khao’ of ‘hilltribes’), zoals de Karen, Meo, Yao, Lawa, Lahu, Lisu en Akha. Ze wonen in het gebied dat de Gouden Driehoek wordt genoemd, de woeste streek waar Thailand, Laos en Myanmar samenkomen Ze maken maar ca. 1-1,5% van de totale bevolking van Thailand uit, maar vallen door hun taal, religie en kleding het meeste op en zijn het minst geïntegreerd. De bergvolkeren zijn verdeeld over 3500 dorpen in een vijftiental provincies.
Oorspronkelijk waren het animisten, maar de meesten zijn door missionarissen gekerstend en anderen hebben zich bekeerd tot het boeddhisme. Het gebied is ook bekend geworden door de verbouw van papaver, de plant waar opium van gemaakt wordt. Op dit moment probeert de regering hen met redelijk veel succes ertoe te bewegen andere producten dan papaver te verbouwen. Zo zijn er al sinds 1965 geen papavervelden meer te zien in de echte “Gouden Driehoek’, aan de oever van de Mekong, waar zich het daadwerkelijke drielandenpunt bevindt. De autoriteiten hebben ze vervangen door andere gewassen: koffie en tabak.
De Lisu of Lissou wonen het hoogst, zo rond de 1800 meter, en verspreid over 80 dorpen. Dit Tibetaans-Birmaanse volk heeft het eeuwenlang zonder enige vorm van schrift moeten stellen. Het zijn landbouwers en verdienen ook goed met de opiumteelt. Ze zijn sterk beïnvloedt door de Chinese cultuur en vieren bijvoorbeeld ook het Chinese nieuwjaar.
advertentie |
Meo vrouw met kind, ThailandFoto: Gerd Eichmann CC 4.0 International no changes made
De Meo (Hmong) leefden aanvankelijk in de bergen van China en Laos. Zij spreken een toontaal en hebben geen schrift. Hun geschiedenis is gelardeerd met opstanden tegen het centrale gezag. Daardoor werden ze steeds verder naar het zuiden gedreven en kwamen zo in het noorden van Thailand terecht, in de driehoek Tak-Chinag Mai-Nan. De Thaise groep telt ca. 38.000 leden, die in 148 dorpen wonen. De Meo zijn te onderverdelen in drie subgroepen: de Blauwe Meos, de Witte Meos en de Guas Mbas-Meos. Hun godsdienst is een combinatie van pantheïsme en sjamanisme.
Het totale volk van de Yao of Mien telt enkele miljoenen zielen, verspreid over het bergland van Zuidoost-Azië. In Noordoost-Thailand, op een hoogte van 1000-1300 meter, wonen er ongeveer 20.000 in meer dan honderd dorpen in de provincies Chiang Rai en Nann.
De ca. 40.000 Akha, van Tibeto-Birmaanse oorsprong, vestigden zich sinds het begin van de twintigste eeuw in de districten Mae Chan en Mae Sai. In regeringskringen worden de Akha als de meest primitieve groep beschouwd; ze kunnen lezen noch schrijven. Ze leven in de bergen en verbouwen daar opium, maar ook rijst, maïs, gierst, groenten en fokken dieren: pluimvee, varkens en buffels. Favoriete gerecht: hondensoep. De Akha zijn pantheïsten, waarvoor voorouderverering en offerplechtigheden belangrijke gebeurtenissen zijn.
advertentie |
Lahu, ThailandFoto: Steve Jurvetson CC 2.0 Generic no changes made
De Lahu wonen in 160 dorpen tussen Chiang Mai, Chiangrai en Mae Hong Son. Er zijn vier verschillende groepen, waaronder de Lahu Shi, Lahu Nyis en de Lahu Nas. De Lahu verbouwen opium, rijst en maïs, maar het zijn ook veehouders en vooral jagers met pijl en boog. Ze wonen in dorpjes die ver uit elkaar liggen, meestal vrij hoog in de bergen.
De Lawa of Lue komen alleen in Thailand voor en leven al vanaf 660 in Noord-Thailand. De meesten wonen nu in het grensgebied met Myanmar in de streek tussen Mae Hong Son en Mae Sariang. Ze zijn aanhanger van een mengvorm van boeddhisme, animisme en voorouderverering.
advertentie |
Karen, ThailandFoto: Deror Avi CC 3.0 Unported no changes made
De Karen, het grootste bergvolk, wonen her en der langs de grens en de verschillende groepen binnen deze volksstam onderscheiden zich van elkaar door de kleur van de vrouwenkleren, het dialect, de godsdienst en de lange nekken van de vrouwen. Sommige groepen zijn tot het christendom overgegaan. De Karen worden onderverdeeld in vier subgroepen: de Saw Karen of Witte Karen, de Pwo Karen of Plong, de Taungthus of Zwarte Karen, en de Kayahs of Rode Karen.
Het jongste bergvolk van Thailand vormen de Kwo Min Tang. Zij behoorden tot het leger van de Chinese generaal Tsjang Kai Chek, die streed tegen de communisten van Mao tse Tung. Toen hij in 1949 verslagen werd, vluchtten een aantal van zijn volgelingen naar Myanmar en Thailand. Er zouden in de vijf noordelijke provincies van Thailand enkele tienduizenden KMT Chinezen wonen in 64 dorpen.
Kleine groepen zijn de Khamus, de Htins, de Lawas en de Mrabris die ook wel Phis Thongs Luangs worden genoemd. De Mrabris is Noord-Thailands meest geïsoleerd levende bergstam en deze in totaal honderden nomadische jagers werden pas enkele decennia geleden ontdekt. Hun doden worden niet begraven, maar in bomen gehangen om door vogels te worden opgegeten.
In het dicht beboste berggebied van de provincie Mae Hong Son in het noorden van Thailand woont nog een bijzondere groep, de Padong. Ze zijn verwant aan de Karen en pas sinds de jaren vijftig aanwezig in dit gebied. Net als andere Karen-stammen kwamen ze in opstand tegen de junta in Myanmar en werden gedwongen te vluchten.
Ze zijn vooral bekend door de zogenaamde giraf-vrouwen of long-necks, die tegenwoordig meer gezien worden als een toeristische attractie en in die zin vaak uitgebuit worden. Aan de andere kant is toerisme hun enige bron van inkomsten, omdat ze als vluchtelingen niet het recht hebben om landbouwactiviteiten te ontplooien.
advertentie |
Boten van Zeezigeuners, ThailandFoto: Kjfmartin at en.wikipedia CC 3.0 Unported no changes made
In Zuid-Thailand leven nog enkele kleine bevolkingsgroepen, zoals de Ngo’s en de Chao Lae (‘mensen van de zee’) of Chanam, die ook wel bekend staan als zeezigeuners. Ze leven van de visvangst en van de verkoop van kostbare schelpen. Deze zeezigeuners komen mogelijk van de Andamanse of Nicobar-eilanden aan de overkant van de Andamanse Zee. De zeezigeuners van Phuket vestigden zich zo’n 200 jaar geleden in het gebied. Ze kwamen van de Mergui-archipel ten westen van het Birmese vasteland. Er zijn drie etnische groepen: de Moklen, de Moken en de Urak Lawoi.
Zeezigeuners wonen in het Andamanse Zee-gebied op Ko Surin, Ko Phra Tong in Phangnga en verder op de eilanden Phi Phi, Lanta, Talibong, Tarutao en Langkawi. Ze hebben een eigen taal en een animistisch geloof. De Thaise regering beschouwd ze niet als burgers en ze hebben daarom geen politieke rechten en geen gewaarborgde veiligheid.
Ten slotte telde Thailand enkele honderdduizenden vluchtelingen uit Cambodja, Vietnam en Laos. Zij waren uit hun land gevlucht als gevolg van oorlogen en onderdrukkende regimes. In 1992 en 1993 keerden de Cambodjaanse vluchtelingen onder begeleiding van de Verenigde Naties naar hun land terug.
Langs de 2500 km lange grens met Myanmar bevinden zich ruim 100.000 tot de Birmese etnische minderheden Karen, Mon en Karenni behorende vluchtelingen in vluchtelingenkampen.
Naar schatting wonen ca. 1,3 miljoen buitenlandse werknemers, van wie 986.000 illegaal, in Thailand.
advertentie |
Demografische gegevens
advertentie |
Bevolking Thailand 1950-2015Foto: World24 at German Wikipedia CC 3.0 Unported no changes made
Op 2 november 1996 werd officieel de zestig miljoenste inwoner van Thailand geboren. In 2017 heeft Thailand 68.414.135 inwoners, waarvan ongeveer de helft in de steden woont. Door een sterke nadruk op gezinsplanning te leggen wist men de bevolkingstoename terug te dringen tot minder dan 1,5% per jaar. De bevolkingstoename bedroeg in 2017 0,3%
De levensverwachting voor mannen bedraagt in 2017 71,7 jaar, voor vrouwen 78,3 jaar.
Leeftijdsopbouw in 2017:
0-14 jaar: | 16,9% | |
15-64 jaar: | 73,5% | |
65+: | 10,6% |
De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt ca. 133 inwoners per km2, maar de bevolking is zeer ongelijkmatig over het land verdeeld. De noordelijke hooglanden hebben de laagste bevolkingsdichtheid, de centrale laaglanden en het zuidelijke deel van het schiereiland zijn dicht tot zeer dicht bevolkt.
De grootste stad is Bangkok met rond de 10 miljoen inwoners (2017).
THAILAND LINKS
Advertenties
• Thailand verre reizen van ANWB
• Thailand Tui Reizen
• Bouw je eigen Thailand Rondreis
• Djoser Rondreizen Thailand
• Hotels Trivago
• Thailand Blog
• Rondreis Thailand
• Thailand rondreizen met kinderen
• Bangkok Hotels
• Rondreizen Thailand
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Autoverhuur Sunny Cars Thailand
• Mambo jongerenreizen Thailand
• Boeken, ook tweedehands, over THAILAND bij Bol.com
Nuttige links
Dieren in Thailand (N)Duiken en reizen Thailand - Phuket (N)
Reisinformatie Thailand (N)
Reizendoejezo – Thailand (N)
Rondreis Thailand (N)
Startpagina Thaise eilanden
Thailand Foto's
Thailand Jouwpagina België (N)
Bronnen
Clutterbuck, M. / Thailand
Van Reemst
Davies, B. / Thailand
Kosmos-Z&K3
Forbes, A. / Thailand
Kosmos-Z&K
Hahn, W. / Thailand
Van Reemst
Hauser, S. / Thailand : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen
Hoskin, J. / Thailand
Van Reemst
Macdonald, P. / Thailand
Kosmos-Z&K
Miethig, M. / Thailand
Lannoo
Peterse, L. / Thailand
Gottmer/Becht
Steinmetz, P. / Thailand
Elmar
Thailand
Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest
Thailand
Lannoo
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems