Landenweb.nl

Damascus
 

Hotels Trivago

To read about Damascus in English - click here

advertentie
Hotels Trivago Hotels Syrie

Algemeen

Damascus PanoramaDamascus PanoramaFoto: Wurzelgnohm inhet publieke domein

Damascus is de hoofdstad van Syrië en is een van de 14 provincies van het land. Damascus wordt geregeerd door gouverneurs benoemd door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De stad is ook een van de oudste continu bewoonde steden in de wereld, een belangrijke cultureel en religieus centrum van het Nabije Oosten.

Damascus staat algemeen bekend in Syrië als Al Sham of als de Stad van de Jasmijn. Volgens de volkstelling van 2009 heeft de stad een bevolking van 1.711.000 inwoners. Damascus is het centrum van een grootstedelijk gebied met een geschatte bevolking van 2,4 miljoen inwoners. Het grootstedelijk gebied omvat de steden Doema, Harasta, Darayya, Al-Tall en Jaramana.

Ligging

De coördinaten van Damascus zijn: 33°30'47' noorderbreedte en 36°17'31' oosterlengte. Damascus ligt in het zuidwesten van Syrië. De Barada rivier stroomt door Damascus. De stad ligt ongeveer 80 km (50 mijl) landinwaarts vanaf de Middellandse Zee, beschut door het Anti-Libanon gebergte. Damascus bevindt zich op een plateau 680 meter boven de zeespiegel. De stad heeft een oppervlakte van 105 km2. De oude stad van Damascus, omringd door de stadsmuren, ligt aan de zuidelijke oever van de ondiepe rivier Barada. In het verleden was Damascus omringd door een grote oase, het Ghouta gebied, gevoed door de rivier de Barada.

Damascus Oude stadDamascus Oude stadFoto: Bernard Gagnon CC 3.0 Unported no changes made

Weer

Damascus heeft een heet semi-woestijn klimaat, veroorzaakt door het omliggende Anti-Libanon gebergte. De zomers zijn droog en warm met een lage luchtvochtigheid. De winters zijn mild en relatief regenachtig, soms valt er sneeuw. De jaarlijkse neerslag bedraagt ongeveer 288 mm. De gemiddelde dagtemperatuur is 24,6° C en de gemiddeld nachttemperaturen is 10,5° C. De hoogst gemeten temperatuur in Damascus is 45° C, de laagst gemeten temperatuur is -6° C.

Geschiedenis

Er zijn tekenen van menselijke bewoning in het Barada gebied die teruggaan tot 9000 voor Christus. De eerste nederzetting op de plek van het hedendaagse Damascus dateert uit het 2e millennium v.Chr.

Van 661 tot 750 voor Christus was Damascus de hoofdstad van het Omajjaden Kalifaat. Na de overwinning door de Abbasiden dynastie, werd de zetel van de islamitische macht verhuisd naar Bagdad. Damascus raakte in verval gedurende het Abbasiden tijdperk, maar kreeg weer meer status tijdens de periodes van de Ayyubiden en de Mamelukken. Tijdens de Ottomaanse heerschappij, ging de stad weer achteruit, maar handhaafde een bepaald cultureel prestige.

Resten Romeinse Jupitertempel in DamascusResten Romeinse Jupitertempel in DamascusFoto: Ai@ce CC2.0 Generic no changes made

In het jaar 64 voor Christus bezette de Romeinse generaal Pompeius het westelijke deel van Syrië. De Romeinen veroverden Damascus en de stad werd onderdeel van een verbond van tien steden die bekend stond als de Decapolis. Damascus werd een metropool aan het begin van de 2de eeuw na Christus en werd opgewaardeerd tot een Romeinse Colonia door keizer Septimius Severus. Tijdens de Pax Romana (de Romeinse Vrede) kende Damascus en de Romeinse provincie van Syrië in het algemeen een periode van voorspoed. Het belang van de stad groeide snel. Damascus werd een halte langs de karavaanroutes. Ook de handelsroutes van Zuid-Arabië, Palmyra, Petra, en de zijde routes uit China passeren allemaal langs de stad. Damascus werd de doorvoerhaven voor Oost-Romeinse luxe goederen.

Tombe van Nur ad-DinTombe van Nur ad-DinFoto: Tigr CC 2.0 Generic no changes made

Met de komst van de Seltsjoekse Turken in de late 11de eeuw werd Damascus weer hoofdstad, maar aan de onafhankelijkheid kwam een einde door de Mongoolse invasie in 1260. De Mongolen werden in hetzelfde jaar verslagen en Damascus werd een provinciale hoofdstad van het Mamelukse Rijk tot 1516. In 1516 veroverden de Ottomaanse het Mamelukse sultanaat. De Ottomaanse Turken bleven er de komende 400 jaar.

In het begin van de 20e eeuw nam het nationalistische sentiment in Damascus toe, eerst vanuit een sterke culturele interesse, maar later steeds meer politiek geïnspireerd. Het nationalistische gevoel groeide vooral nadat een aantal vaderlandslievende intellectuelen werden opgehangen door de gouverneur van Damascus. In 1918 toen de strijders van de Arabische opstand en het Britse leger naderden, vielen de bewoners terugtrekkende Turkse troepen aan. Op 03 oktober 1918 trokken de krachten van de Arabische opstand geleid door prins Faysal Damascus binnen. Faysal Ibn Hoessein werd uitgeroepen tot koning van Syrië.

Op 02 juni 1941 werd Damascus bezet door Vichy-Franse troepen. Op 29 mei 1945 werden de Fransen gedwongen zich terug te trekken. Syrië werd een onafhankelijke staat in 1946 met Damascus als hoofdstad. Vandaag de dag is het de zetel van de centrale overheid en van alle ministeries en kantoren alsmede van buitenlandse ambassades. In 2008 werd Damascus gekozen tot Arabische culturele hoofdstad.

Bezienswaardigheden

Citadel van DamascusCitadel van DamascusFoto: Aziz 1005 in het publieke domein

Damascus is een stad vol met historische bezienswaardigheden die teruggaan tot een groot aantal verschillende perioden van haar geschiedenis. De overblijfselen van het verleden van de stad liggen in verschillende lagen van de vindplaatsen en ruïnes. Archeologische opgravingen vinden plaats op 2,4 meter onder het niveau van de stad. De meeste toeristische attracties zijn te zien in de oude stad, de kern van Damascus. De Citadel van Damascus ligt in de noordwestelijke hoek van de Oude Stad.

Omajjaden Moskee in DamascusOmajjaden Moskee in DamascusFoto: Dickelbers CC 3.0 neet porteerd no changes made

De Omajjaden moskee, ook wel bekend als de Grote Moskee van Damascus, is een van de grootste moskeeën ter wereld en ook een van de oudste gebedshuizen sinds de opkomst van de islam. Men gelooft dat het lichaam van de heilige Johannes de Doper in een schrijn in de Grote Moskee ligt . Hier in de buurt is ook het graf van Saladin, de moslim sultan van Egypte, Syrië, Jemen en Palestina en de stichter van de dynastie Ayyubiden. Hij is een van de meest beroemde islamitische helden en hij haalde grote successen in oorlogen tegen de christelijke kruisvaarders. Hij veroverde Jeruzalem op 2 oktober 1187 en eindigde de bijna negen decennia durende bezetting door de Franken. Zijn graf bevindt zich in de tuinen buiten de Grote Moskee.

Binnen in de oude stad zijn er een aantal prachtige christelijke kerken, zoals de Kapel van Saint Paul, het Huis van Sint Ananias, de Mariamite Kathedraal van Damascus, De rooms-katholieke kathedraal in Zaitoon (Olive) en de Syrisch-Orthodoxe St. George's Church.

Damascus Nationaal MuseumDamascus Nationaal MuseumFoto: Publiek Domein

Het ministerie van Cultuur heeft getracht om elementen van het erfgoed van de stad te combineren met de hedendaagse ontwikkelingen. De prestigieuze Arabic Language Academy van Damascus, gesticht in1919 is een bastion van de Arabische taal en werkt zowel voor het behoud als de modernisering van de taal. Het Nationaal Museum, opgericht in 1936, beschikt over een bijzondere collectie van artefacten uit het hele land. Er zijn ook andere musea en culturele instellingen die ervoor zorgen dat een groot aantal bezoekers naar de stad komen.

Tips

Stadspoort DamascusStadspoort DamascusFoto: Biosketch CC 3.0 Unported no changes made

Bezoek vooral de oude stadspoorten. De Oude Stad van Damascus heeft een oppervlakte van ongeveer 128 hectare en wordt omringd door wallen aan de noordelijke en oostelijke zijden en deels aan de zuidkant. Er zijn zeven goed bewaard gebleven stadspoorten, waarvan de oudste dateert uit de Romeinse tijd: Bab al-Saghir-De Kleine Poort, Bab al-Salam - De Poort van de Vrede, beide gelegen aan de noordelijke grens van de Oude Stad. Bab Tuma- De Thomas poort, ligt in de noord-oostelijke hoek die leidt naar de christelijke wijk met dezelfde naam. Bab Sharqi - De Oost Poort, ligt in de oostelijke muur, de enige waar de Romeinse structuur nog te zien is. Bab Kisan is de stadspoort in de zuidoostelijke muur waarvan volgens de legende de heilige Paulus in een mand ontsnapte uit Damascus. De poort is nu gesloten en er is een kapel gebouwd ter nagedachtenis aan dit evenement. Bab al-Jabiya ligt aan de ingang van Souk Midhat Pasha, in het zuidwesten.

Damascus LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Syrie
• Boeken, ook tweedehands, over Damascus bij Bol.com

Nuttige links


laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems