Landenweb.nl

SURINAME
Paramaribo en Kabalebo

Tekst en foto's:
Pasca en John Nabben.

Bladerend in een reisgids valt ons oog op een pagina met een foto van een prachtige natuur. De foto is gemaakt vanaf de top van een berg en je kijkt uit over een uitbundige groene jungle.
Door al dit groen loopt een kronkelende rivier, als een bruin lint.
Er zijn bontgekleurde vogels te zien....Het bijbehorende artikel wordt interesse gelezen.
Onder aan de pagina staat vermeld dat het om Suriname gaat. Suriname?

Onze interesse is inmiddels gewekt en internet wordt geraadpleegd. We zoeken informatie op en gaandeweg worden we steeds enthousiaster!
Dat we nooit eerder aan Suriname hebben gedacht? Krijgt dit land, als vakantieland, zo weinig aandacht, of hebben wij nooit goed opgelet?
De keus is uiteindelijk snel gemaakt......wij willen al dat moois met eigen ogen gaan zien!

Het Suriname aanbod blijkt enigszins beperkt, het is even zoeken naar een goede reisorganisatie die Suriname in het pakket heeft en aan onze verwachtingen voldoet. Het wordt Stolk Travel en samen zetten we onze reis in elkaar.

21 augustus 2007:
Vertrek Nederland en aankomst Suriname: vroeg op, goeie vlucht, warm ontvangst.
Onze vlucht, met Martinair, heeft wat vertraging. Gelukkig wordt dit een dag voor vertrek doorgegeven en kunnen we de taxi nog bellen om ons de volgende morgen enkele uren later op te halen.
Om 06.45 uur staat de taxi voor de deur en kan onze reis beginnen.
We zijn mooi op tijd op Schiphol, kunnen vrij vlot inchecken en gaan direct door naar de douane. Zoals altijd staat hier weer een behoorlijke rij.

Toch verloopt het allemaal vrij vlotjes en hebben we voldoende tijd om nog even bij de winkeltjes te kijken, niet dat we perse wat nodig hebben, het hoort er gewoon bij.
Nog een kopje koffie, een sigaretje en wij zijn klaar voor onze vlucht!

De vlucht verloopt goed, al kunnen we allebei niet echt slapen, het is veel te spannend allemaal. Ook dit keer weer comfort class geboekt, dat bevalt ons wel. We hebben een tussenlanding op het eiland Tobago. Hier staan we een klein uurtje aan de grond.

De meeste passagiers verlaten hier het vliegtuig en dus vliegen we met een halfvol toestel in ± een uurtje door naar Suriname.
De douane-afhandelingen verlopen ook hier vrij vlot (we hadden van te voren andere berichten doorgekregen). Het valt allemaal reuze mee en binnen "know time" staan we buiten.

Het is al donker en vrij rustig op het vliegveld.
Direct bij de uitgang zien we onze naam op een bordje staan. We worden hartelijk ontvangen door een medewerker van Access Travel en krijgen even de tijd om een sigaretje te roken voordat we naar het Eco Resort in Paramaribo worden gebracht. De rit vanaf vliegveld Johan Adolf Pengel naar Paramaribo duurt een uurtje.

Helaas kunnen we in het donker onderweg niet veel zien. Wel zien we links en rechts direct aan de weg kleine huisjes en hier en daar brandt een vuurtje. De ramen van de taxi staan open en we voelen de warmte van Suriname, heerlijk!

In het Eco Resort worden we welkom geheten en de diverse afhandelingen verlopen goed en vlot. We hebben, op verzoek, een kamer met rivierzicht. Jammer genoeg. kunnen we daar in het donker weinig van zien, dat blijft een verrassing tot morgenvroeg.

De kamer is lekker ruim en doet schoon en luxe aan. Na een heerlijke frisse douche nuttigen we ons eerste Parbo biertje, die smaakt goed! We installeren ons op het balkon, helaas is dit erg klein maar het is te doen.
We genieten! We zijn er, onze Suriname reis is begonnen!

22 augustus 2007:
Stadstour door Paramaribo: een eerste kennismaking, Baba en Mai, Moeder Suriname en nieuwe slippers....

Om 05.30 zijn we al klaarwakker, de wekker hebben we niet nodig.
Eindelijk zien we Suriname bij daglicht, de zon komt net op en kleurt de omgeving in rood en oranje tinten. We hebben vanaf ons balkon mooi zicht over de Suriname rivier. Ook zien en horen we het eerste Grikibi vogeltje, oftwel de "Grietjebie", en dat vogeltje met z'n specifieke deuntje achtervolgt je de gehele dag (en de rest van de reis)!

Om 06.00 uur gaan we ontbijten. Lekkere koffie en voor elk wat wils, er is warm eten oa. nasi, worstjes en gebakken ei, maar er is ook een heerlijke bruine boterham met kaas of jam! We nemen nog lekker een kopje koffie na, tijd genoeg.
Om 08.50 lopen we richting receptie want om 09.00 uur worden we opgehaald voor de stadstour.

De gids is mooi op tijd zijn naam is Cedrik we zullen hem nog vaker tegenkomen tijden onze reis. Zijn collega heet Tony.
Tony gaat mee om het e.e.a. te leren, hij zal over een tijdje de taken van Cedrik overnemen.
Ook Tony gaan we nog vaak tegenkomen. Met een groepje van 8 personen, inclusief onze gidsen, gaan we op pad.

De hele tour zal te voet gedaan worden, wel zo leuk, dan proef en ruik je de sfeer veel beter dan van achter een autoraam. We komen langs allerlei bezienswaardigheden en krijgen de nodige uitleg en informatie.

Onderweg lopen we langs de bloemenmarkt. De bloemen zijn "verfraaid" met glitters, in de kleuren rood, zilver, blauw en goud, je moet ervan houden maar het ziet er in het zonlicht wel spetterend uit. We zien het monument van Baba en Mai (papa en mama), dit monument, aan de kleine Combéweg, is op 4 juni 1994 onthuld ter herdenking aan de komst van de eerste Brits - Indische immigranten, de voorouders van zoveel Surinamers.

Ook komen we langs het monument van Moeder Suriname met haar vijf kinderen op de arm. De vijf kinderen symboliseren de vijf geloven van Suriname.
Uiteraard mogen we Fort Zeelandia niet overslaan. Het voormalige Hollandse verdedigingsbolwerk aan de Zeelandiaweg.

De basis van het fort werd gelegd door de Engelsen en versterkt door de Hollanders toen het fort in 1667 in Zeeuwse handen viel. Het fort diende ter verdediging van de stad en de westelijk gelegen plantages. Vanaf de straatkant kijkt een bronzen borstbeeld van gouveneur van Asch van Wijck, gouveneur van Suriname van 1891 tot 1898, uit over het drukke verkeer.

Aan de Waterkant is het een drukte van jewelste, er staan diverse kraampjes met allerlei koopwaar, bootjes wachten op passagiers, busjes in vrolijke kleuren rijden af en aan. Vanaf de Waterkant lopen we naar de Grote Markt. Op de begane vloer verkopen ze oa. groente, fruit, vlees en vis. Op de eerste etage kleding, schoenen en tassen. Het ziet er allemaal erg kleurig uit en het is een leuke ervaring om hier rond te lopen.

Bijna de hele groep koopt een paar leuke slippers en na de nieuwe aanwinsten gaan we verder op pad.
Tegen 12.30 uur nemen we afscheid van Cedrik en Tony en lopen we op
eigen gelegenheid nog wat door Paramaribo. We wandelen langs de Paulus-kathedraal in Paramaribo. Deze kerk is één van de grootste houten gebouwen ter wereld. De kathedraal is tussen 1883 en 1885 gebouwd naar een ontwerp van Frans Harmes.

In Suriname geldt het gebouw als het enige rijksmonument. De invloed van de verschillende culturen van Suriname zijn in deze kerk terug te vinden.

Vervolgens zoeken we ons hotel op en dat blijkt nog een hele klus, maar het is een leuke wandeling en na 2 keer vragen is het Eco Resort in zicht.

We komen nog langs Palmentuin en dit park maakt een erg vervallen indruk, jammer. Het wordt ook niet aangeraden hier als toerist zijnde doorheen te wandelen, in ieder geval niet 's avonds i.v.m. lastige zwervers en verslaafden.

Terug in het Eco pakken we onze spullen vast in voor de volgende dagen, de rest van onze bagage kunnen we in het Eco achterlaten, wel zo handig. We besluiten om in het Eco te dineren en het smaakt goed.
Op ons balkonnetje drinken we nog een Parbo en gaan niet al te laat slapen, morgen is het vroeg dag.

Verder lezen >> www.reisimpressies - Suriname

Paramaribo vanuit de lucht
Een eerste blik op de Suriname rivier
Baba en Mai, Combéweg Paramaribo
De Waterkant op de achtergrond de Suriname Brug
De Paulus-kathedraal in Paramaribo