Landenweb.nl

SPETSES
Geschiedenis

To read about SPETSES in English - click here

Griekenland Ross Holidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Spetses vóór Christus

Spetses werd voor het eerst bewoond tijdens het Mesolithicum, ongeveer 8000 v.Chr. In die periode werd het eiland verbonden door een landengte met het schiereiland Argolis. Stukjes vuursteen uit die tijd werden in een vroegere waterbron bij Zogeria in het noordwesten van Spetses gevonden. Andere archeologische vondsten bevonden zich in het gebied van Sint Marina, waar in het 3e millennium v.Chr. de eerste Hellenistische nederzetting gesticht is. Ca. 2300 v.Chr. dienden ten minste drie natuurlijke havens op Spetses (Marina, Paraskevi en Zogeria) als een toevluchtsoord voor schepen die goederen van en naar de Argolische Golf vervoerden tijdens het hoogtepunt de staat Lerna, gelegen aan de oostkust van de Pelopponesos ten zuiden van Argos.

Na de ineenstorting van Lerna kende Spetses een periode van economische malaise. Artefacten in de gebieden van Marina en Anargyroi tonen nog wel het bestaan aan van nederzettingen in de laat-Myceense periode (12e-13e eeuw v.Chr.). Tijdens de Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta (431-404 v.Chr.), werden stenen wachttorens geplaatst in de buurt van Profitis Ilias en Zogeria.

Spetses werd zowel door de historicus Strabo in de 1e eeuw v.Chr. als door de aardrijkskundige Pausanias in de 2e eeuw n. Chr. genoemd, maar dan nog onder de naam Pitiousa ('met dennen beplant'), waarschijnlijk verwijzend naar de vele pijnbomen die op het eiland groeiden. De inval door de Goten in het Oost-Romeinse Rijk veroorzaakte een golf van vluchtelingen naar Spetses, waardoor het eiland weer bewoond werd na een onbewoonde periode van honderden jaren. Spetses groeide in deze periode al snel uit tot een van de drie grootste steden van Argolis (waaronder Argos en Hermione).

advertentie

Spetses ná Christus

Na de bezetting door de Franken werd Spetses vanaf 1200 tot 1460 bezet door Venetië en daarna tot 1821 door de Turken. In de 17e eeuw n.Chr. nam de bevolking van Spetses toe door een toestroom van Grieken van de Peloponnesische regio's Lakonia, Kynouria, Argolida en Hermioni, maar echte nederzettingen konden niet gesticht worden door de vele aanvallen van piraten.

De eerste echte nederzettingen werden pas in de 17e eeuw gesticht. De Venetianen noemden Spetses in die 'Spezia' (kruid) vanwege de ligging van het eiland op een belangrijke handelsroute; de naam Spezia werd later gehelleniseerd tot 'Spetsai'. In de 18e eeuw vluchtten ook veel christelijke Albanezen naar Spetses voor de aanvallen van de Turken.

De eerste gefortificeerde nederzetting was Kastelli, origineel middeleeuws, werd gebouwd in de 17e eeuw in het noordwesten van Spetses, en van daaruit ontwikkelde Spetses zich tot een belangrijke zeemacht. De 18e eeuw was dan ook het begin van een gouden tijd voor Spetses door de scheepsbouwindustrie en de uitbreiding van de handelsvloot. In de Grieks-Turkse Onafhankelijkheidoorlog werd deze handelsvloot omgebouwd tot een oorlogsvloot die een beslissende rol zou spelen in de overwinning van de Grieken op de Turken en tot 1854 deze (oorlogs)rol zou houden. Deze oorlogsvloot werd ook al gebruikt in de Peloponnesische Oorlog in 1769 tijdens de zogenaamde Orlov's opstand, onderdeel van de Turks-Russische Oorlog. Om de Spetsioten te straffen voor hun acties vernietigden de Turken Kastelli in 1770. De Spetsioten trokken zich daar niet veel van aan en hielpen de revolutionair Lambros Katsionis in 1790 maar werden opnieuw gestraft door de Turken. Het patriottisme en de moed van de Spetsioten was fenomenaal en het was dan ook niet vreemd dat zij zich als een van de eersten aansloten bij de revolutionairen in de onafhankelijkheidsstrijd van 1821 en, naast die van Hydra en Psara, hun vloot ter beschikking stelden in de strijd tegen de Turken.

De Spetsiotische handelsschepen, omgebouwd tot oorlogsschepen, namen deel aan de belegering en bevrijding van Nauplion, Monemvassia, Mani en Messolongi, maar ook belegerden en veroverden ze Tripoli. De schepen van Spetses leverden ook nog een belangrijke bijdrage aan de Slag bij Samos (1824) en de Slag bij Kafireas (1825). Bij Kreta vochten ze tegen de Egyptische vloot, die samenwerkten met de Turken. Naast gevechten werden de schepen van Spetses ook gebruikt om wapens, munitie en bevoorrading naar andere eilanden te vervoeren die meevochten in de oorlog tegen de Turken. Deze verenigde samenwerking tussen de Grieken zorgde voor de beslissende overwinning op de Turken in de Argolische Golf. Deze slag wordt nog elk jaar in september herdacht en nagespeeld in de haven van Spetses-stad. Een van de meest heroïsche personen die meedeed aan de Griekse Revolutie was Laskarina Bouboulina. Zij nam het vlootbevel over na de dood van haar man en was een actief lid van de 'Filiki Etairia', een geheime revolutionaire organisatie die in feite de hele revolutie organiseerde. Zij vocht actief mee in de strijd en verspeelde bijna haar hele niet geringe fortuin in de financiering van de opstand. Maar ook ander Spetsiotische scheepseigenaren en rijke handelaren staken veel geld in de revolutie. De meest bekende namen waren Hatzigiannis Mexis, later de eerste gouverneur van Spetses (1754-1844), Cosmas Barbatsis, en de kapiteins Tsoupas, Panou, Koutsis en Lambrou. Bouboulina stierf in mei 1825 naar aanleiding van een familiaire ruzie.

Na de onafhankelijkheid behield Spetses nog een korte tijd zijn status als welvarend en belangrijk eiland, maar aan het begin van de 20e eeuw begon de teruguitgang door de opkomst van de haven van Piraeus, die het middelpunt van de Griekse koopvaardij werd. De twee wereldoorlogen brachten Spetses niet veel goeds en vanwege de belabberde omstandigheden op Spetses verlieten veel Spetsioten het eiland en trokken naar het vasteland van Griekenland of naar het buitenland.

Spetses herstelde zich echter vrij snel door de opkomst van het toerisme aan het begin van de 20e eeuw. Het eiland ontwikkelde zich tot een populair vakantieoord voor de bourgeoisie, aangetrokken door de aanwezigheid van enkele prominente families. Deze ontwikkeling werd nog versterkt door de weldoener Sotiris Anargyros.

De miljonair en filantroop Sotirios Anargirios, geboren in 1848 op Spetses en in 1868 geëmigreerd naar de Verenigde Staten, keerde in 1899 terug van de Verenigde Staten en kocht twee derde van Spetses en plantte overal Aleppodennen (men schat ca. 100.000 exemplaren), en creëerde daarmee het landschap dat nog steeds zo kenmerkend is voor Spetses. Om het (jacht)toerisme te bevorenden liet hij het grote hotel Poseidonion bouwen en dat trok veel (Engelse) high society aan, koninklijke bezoekers en rijke Atheners. Hij bouwde begin 20e eeuw ook de Anárgiros-Korgialéneios-school, een jongensschool voor de zonen van de rijke aristocraten op het eiland (nu een congrescentrum).

Spetses heeft niet veel geleden in de Tweede Wereldoorlog, maar één gebeurtenis heeft toch een groot litteken achtergelaten. Een aantal verzetslieden zaten vast op Spetses en werden verborgen gehouden door de Spetsioten in de Bekiri-grot. Informanten van de Duitsers vertelden dat aan de bezetter en daarop werde de bewoners van Spetses gesommeerd om zich te verzamelen. Alle volwassen mannen werden vervolgens weggeleid en opgesloten. De overgebleven Spetsioten werd gevraagd om te vertellen waar de verzetsmensne verborgen waren. Vertelden zij het niet dan zouden alle gevangen genomen mannen van Spetses gedood worden. De moedige bevolking van Spetses besloot de verzetsmensen te helpen en ze van het eiland te halen met als gevolg dat alle gevangen genomen Spetsiootse mannen gedood werden.

Na de Duitse bezetting trok de Griekse burgeroorlog (1946-1949) vrij geruisloos voorbij aan Spetses.

In de periode 28 juni 1949 - 6 januari 1950 was de Spetsioot Alexandros Diomidis (1875-1950) premier van Griekenland en vormde de eerste regering na de Griekse Burgeroorlog, hij volgde Themistoklis Sophoulis (1860-1949) op. Alexandros Diomidis was de kleinzoon van de eveneens op Spetses geboren premier Diomidis Kiriakos (1811-1869) en van 1912 tot 1915 en in 1922 Minister van Financiën.

In de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw trokken veel kapitaalkrachtige Atheners naar Spetses, kochten daar een (tweede) huis of lagen met hun grote jachten in de haven van Spetses. Vanaf de jaren tachtig kwamen er steeds meer Noord-Europeanen, vooral Britten, naar Spetses.

In 1990 en 2000 zorgden hevige branden voor een slachting onder de pijnboombossen. In 2001 werd Spetses weer opgeschrikt door een aantal branden, maar die richtten gelukkig niet erg veel schade aan.

Begin 21e eeuw werden er steeds minder pakketreizen verkocht en werd Spetses weer meer een reisbestemming voor rijke Grieken. En ook nu nog zijn de voornaamste bezoekers op Spetses Grieken en individuele reizigers uit de hele wereld. De prijzen op Spetses liegen er dan ook niet om, rugzaktoeristen laten Spetses nog steeds links liggen tijdens het populaire eilandhoppen.

Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

advertentie

SPETSES LINKS

Advertenties
• Griekenland Ross Holidays
• Eilandhoppen Saronische Golf
• Hotels Trivago
• Naar de Griekse eilandebn met Sunweb
• Hotels Spetses
• Reisgidsen en kaarten Spetses

Nuttige links

Startnederland Spetses (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems