SINT MAARTEN
Geschiedenis
Geschiedenis
To read about SINT MAARTEN in English - click here
Philipsburg Hotels |
Geschiedenis
Vroegste geschiedenis tot en met de 19e eeuw
Sinds 4000 v. Chr. is het eiland bewoond, sinds ca. 800 door de Arowakken-indianen.
In de 14e eeuw kwamen de Carib-indianen, die veel oorlogszuchtiger waren en aan kannibalisme deden. Zij noemden het eiland Soualiga (Zout Eiland). Het eiland zou op 11 november (Sint Maarten) 1493 door Columbus ontdekt zijn. De Spanjaarden lieten het eiland aanvankelijk met rust. Rond 1630 vestigden Fransen en Nederlanders zich er, vooral vanwege het voorradige zout, maar zij werden door de Spanjaarden verdreven. Pas in 1644 gaven de Spanjaarden hun rechten op.
Op 23 maart 1648 tekenden Frankrijk en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden een overeenkomst (Verdrag van Concordia), waarbij het eiland gedeeld werd. Pas in 1817 werd deze overeenkomst definitief; het eiland was toen al ongeveer 16 keer van eigenaar verwisseld.
advertentie |
Referenda
Al bij het eerste referendum op 14 oktober 1994, waar alle landen kozen voor behoud van de Nederlandse Antillen, was een grote minderheid (33%) op Sint Maarten voor een 'status aparte' als Land binnen het Koninkrijk. Op 18 november 1999 werd Sint Maarten getroffen door orkaan Lenny, die twee dagen boven het eiland bleef hangen en grote verwoestingen aanrichtte. Er viel 366 mm regen en er waren 9 doden te betreuren, drie op het eiland en zes offshore.
Mede door de steeds grotere samenwerkingsproblemen binnen de Antillen, hield het eilandbestuur van Sint Maarten op 23 juni 2000 een tweede referendum, waarbij zijzelf de status aparte aanprees als oplossing voor die problemen. De bevolking koos met ruime meerderheid voor de status van autonoom land, waarop de politiek van Sint Maarten aandrong op staatkundige hervorming binnen het Koninkrijk der Nederlanden.
Uitslag referendum 23 juni 2000 Optie Stemmen %
- A: onderdeel blijven van de Nederlandse Antillen 332 3,74%
- B: een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden 6.212 69,99%
- C: integratie in Nederland 1.050 11,83%
- D: een onafhankelijke staat 1.282 14,44%
De uitslag van dit referendum vormde zo de aanleiding voor discussies en referenda op de andere eilanden. In het najaar van 2006 werd uiteindelijk met Nederland overeengekomen dat Sint Maarten de status van land binnen het Koninkrijk zal krijgen. Op Koninkrijksdag, 15 december 2008, gaat deze status in.
advertentie |
Status aparte
De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer in hun huidige vorm. Sinds die datum zijn Curacao en Sint Maarten zelfstandige landen binnen het koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nu bijzondere gemeenten van Nederland.
Eind september 2010 kwamen de partijen United People's Party (UP) en Democratic Party (DP) een akkoord overeen over het vormen van een regering. Het werd de eerste regering van Sint Maarten, nadat het eiland op 10 oktober 2010 een autonoom land binnen het koninkrijk werd.
De Nederlandse Antillen bestaan sinds 10 oktober 2010 niet meer. Aruba was al een zelfstandig land, Curaçao en Sint Maarten werden dat per die datum. Bonaire, Saba en Sint Eustatius werden bijzondere Nederlandse gemeenten.
Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat nu uit vier landen met een eigen regering: Aruba, Nederland, Curaçao en Sint Maarten. Bonaire, Saba en Sint Eustatius hebben een aparte status binnen Nederland en worden Caribisch Nederland genoemd, samen met Aruba, Curaçao en Sint Maarten vormen ze het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden.
Recente geschiedenis
Op 14 juni 2013 werd het derde kabinet Wescot-Williams beëdigd op het kantoor van gouverneur Eugène Holiday, een coalitie tussen de DP en de UP van Theo Heyliger.
Tussen 12 en 21 november 2013 bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de zes eilanden in het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Op woensdag 13 november was Sint Maarten aan de beurt.
In september 2017 wordt het eiland extreem zwaar getroffen door de orkaan Irma, een orkaan van de allerzwaarste categorie. De schade is enorm, naast het persoonlijke verlies zal het nog jaren duren voor de schade is hersteld. Ook zal er nagedacht moeten worden om stormbestendig te herbouwen.
Na de val van het kabinet-Marlin-Romeo II werd er een coalitieakkoord gesloten tussen de partijen National Alliance (NA), United St. Maarten Party (USP) en de onafhankelijke parlementsleden Luc Mercelina en Chanel Brownbill. Silveria Jacobs, fractieleider van de NA sinds februari 2018, werd op 30 september 2019 door Gouverneur Eugene Holiday aangesteld als formateur van een interim-kabinet en op 19 november 2019 werd het kabinet-Jacobs I beëdigd.
advertentie |
Photo: Richard Koek, CC Attribution-Share Alike 2.0 Generic no changes made
Na verkiezingen van 11 januari 2024 kreeg de NA van premier Jacobs, door een verlies van twee zetels, geen meerderheid in het 15 zetels tellende prlement van Sint Maarten. Jacobs slaagde er zelfs niet in om nog één zetel te vinden om haar coalitie voort te zetten.
Integendeel, volkomen onverwacht tekenden vier oppositiepartijen een coalitieakkoord met als nieuwe premier Luc Merselina van de nieuwe partij Unified Resilient St. Maarten Movement (URSM). De andere partijen in de coalitie zijn de Party for Progress (PfP) van Melissa Gumbs, de Nation Opportunity Wealth (NOW) van Christophe Emmanuel en de Democratic Party (DP) van Sarah Westcot-Williams.
SINT MAARTEN LINKS
Advertenties
• Vliegennaar.nl - Vliegtickets St. Maarten
• Hotels Trivago
• Sint Maarten Tui Reizen
• Philipsburg Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Sint Maarten
• Boeken, ook tweedehands, over SINT MAARTEN bij Bol.com
Nuttige links
Reisinformatie Sint Maarten (N)Sint Maarten Startnederland (N)
Bronnen
www.landenweb.nl
Wikipedia
Derksen,G / Nederlandse Antillen en Aruba
Gottmer
Soesbergen, M. van / Bovenwindse eilanden
Elmar
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems