SINGAPORE
rondreis MH21
rondreis MH21
S I N G A P O R E
MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC
SINGAPORE – ALGEMEEN
Republiek Singapore is het kleinste land van zuidoost Azië. Het bestaat uit 63 eilanden en heeft een totale oppervlakte van 683 km². Het ‘ruitvormige’ hoofdeiland, waarop de hoofdstad Singapore zich bevindt, meet 45 km oost/west op 25 km noord/zuid. In het noorden gescheiden van Maleisië door de Straat van Johor, in het zuiden door de Straat van Melaka, die beiden samenvloeien in het oosten, in de Zuid Chinese zee. Het werd ontdekt in 1819 door de Brit sir Thomas Stamford Raffles. De oorspronkelijke vegetatie van Singapore was tropisch regenwoud, maar hiervan is niet veel behouden, behalve op sommige eilanden. Ongeveer 23% van de oppervlakte bestaat uit bossen en natuurreservaten. Het land heeft de 2de grootste ter wereld, na Shanghai.
Alles in dit kleine landje is superproper en georganiseerd. Azië telt slechts 2 landen waar het leidingwater drinkbaar is, Singapore en Japan.
Nationale bloem: orchidee.
Levensduurte
Het leven in Singapore is zeer duur in vergelijking met de meeste Aziatische landen. We schatten de levensduurte hier gemiddeld gelijk aan deze in Europa. De inkomsten zijn hiermee evenredig.
Uit eten gaan is zeer duur, tenzij er wordt gekozen voor de locale keuken (zeer gevarieerd door de mix van verschillende bevolkingsgroepen) in locale restaurantjes. Koffie, fastfood, pizza, … bij één van de bekende westerse ketens zijn uiterst duur.
Autorijden in Singapore is een zeer dure aangelegenheid. Niettemin zie je overal een waaier van kleine auto’s tot de grootste SUV ’s rondrijden.
Nieuwe auto’s kosten nog veel meer dan in Maleisië, waar we prijzen zagen die het dubbele zijn van de Belgische. Om de pollutie tegen te gaan, wordt het behouden van een auto die ouder is dan 10 jaar zeer duur belast.
Wie een eigen huis of appartement wil kopen, moet aan bepaalde voorwaarden voldoen: minstens 35 jaar of gehuwd zijn, Singapore als permanente woonplaats hebben … maar vooral voldoende geld ter beschikking hebben, wat bij de doorsnee bevolking meestal het grootste probleem is. Voor men een eigendom kan aanschaffen, moet er een vrij dure permit worden gekocht.
Bevolking
Singapore telt 4,8 miljoen inwoners en heeft een gemiddelde jaarlijkse bevolkingsgroei van 1,7%.
In 2003 was het geboortecijfer beduidend lager dan ooit tevoren. Er werden regeringsmaatregelen getroffen om dit terug te verhogen door middel van premies en voorlichtingsprogramma’s.
Het land heeft een bevolkingsmix van: 76,8% Chinezen, 13,9% Maleisiërs (oorspronkelijke bevolking), 7,9% Indiërs (vooral Tamils), 1,4% overige.
Door deze verschillende bevolkingsgroepen worden een twintigtal verschillende talen en dialecten gesproken. Vaak worden het Engels, Chinees en Maleis door elkaar gebruikt in een mengtaaltje dat Singlish wordt genoemd.
Niettegenstaande het Maleis de nationale taal is, worden Engels en Chinees het meeste gesproken. Het Tamil is de 4de officiële taal van Singapore.
Verschillende bevolkingsgroepen betekent ook verschillende religies. Het Boeddhisme is het meest verspreid (42,2%), waarna de Islam (14,9%) en het Christendom (14,6%) volgen. Taoïsme (8,5%) en Hindoeïsme (4%), andere (0,7%) sluiten de rij. 14,8% van de bevolking is niet actief gelovig.
Fooien
Fooien worden in principe niet gegeven, taksen en dienst worden in de prijs verrekend.
In de luchthaven is het zelfs bij wet verboden een fooi te geven.
Douaneformaliteiten
Paspoort moet nog 6 maanden geldig zijn na de geplande terugreisdatum.
Wanneer er medicatie in de bagage wordt meegenomen, moet men steeds een begeleidende verklaring van een dokter bij zich hebben.
Gesloten pakjes sigaretten en alcohol moeten worden aangegeven bij aankomst, hierop is een nultolerantie geldig.
Openbaar vervoer
Doorheen de stad en op een groot deel van het eiland is een zeer goed georganiseerd netwerk van metro (MRT) in combinatie met locale bussen (LRT) opgezet dat goed bij elkaar aansluit.
Op de locale bussen kan geen wisselgeld worden teruggegeven. Men moet gepast (of teveel) betalen, of wat gemakkelijker en goedkoper is, een EZ link kaart gebruiken.
EZ link kaart:
Aangezien de stad zo enorm uitgestrekt is, is dit vervoerssysteem onmisbaar wanneer je deze wil verkennen zonder daarbij gebruik te maken van een georganiseerde rondleiding of taxi. Het gemakkelijkste en bovendien ook goedkoopste betaalmiddel hiervoor is de EZ link kaart die zowel geldig is op MRT als LRT voertuigen. Deze is te koop in alle metrostations.
Kostprijs: 12 SGD, waarvan 5 SGD voor de kaart zelf.
De 7 overige SGD kan worden gebruikt voor de eerste ritten. De kaart kan in elk metrostation worden bij opgeladen met minimum 10 SGD per keer. Wanneer op het einde van het verblijf de kaart terug wordt ingediend in een metrostation, wordt het resterende rittenbedrag terugbetaald.
Persoonlijk verbleven we 4 dagen in Singapore en maakten volop gebruik van MRT en LRT, waarvoor we steeds deze kaart gebruikten. Dit heeft ons in totaal netto 21 SGD gekost (5 SGD voor de kaart + 16 SGD voor de ritten).
Er is ook een toeristische EZ link kaart te verkrijgen, enkel in de grotere metrostations. Deze kan gedurende 3 dagen onbeperkt gebruikt worden.
Kostprijs: 33 SGD, waarvan 10 SGD waarborg voor de kaart, dus netto kostprijs voor 3 dagen: 23 SGD.
Beide kaarten dienen zowel te worden gescand bij het binnenkomen als buitengaan van het metrostation (of bij het instappen en uitstappen van de bus).
Valuta
Singapore met zijn plastieken geld … briefjes voelen net aan alsof ze geplastificeerd zijn.
1 EUR = 1,7 SGD (Singapore Dollar)
Overal ATM’s beschikbaar.
Bij aankomst in het Lavender busstation te Singapore (met de bus vanuit Melaka, Maleisië) is een ATM te vinden aan het pompstation 100 meter verderop. Een verplaatsing naar het centrum kan met de bus, hiervoor zijn 1 SGD stukken nodig, want er wordt niet weergegeven op de bussen. Probeer ergens wat geld te wisselen.
Toppers van deze reis
het ultra modern torengebouw Marina Bay Sands
Buddha Tooth Relic tempel & museum in de Chinese wijk
botanische tuin
fietstocht op het eiland Pulin Ubin
Afknapper van deze reis
koloniaal centrum in de stellingen
ONS REISVERSLAG
GRENSOVERGANG MALEISIE – SINGAPORE
Vanuit Melaka, in het zuiden van Maleisisch schiereiland, reizen we naar Singapore met de bus. Aan het immigratiekantoor van Maleisië worden we eerst afgezet. We mogen onze bagage achterlaten in het ruim van de bus, die een eindje verder op ons zal wachten. We volgen de anderen die uit onze bus stappen, velen zijn Maleisiërs die dit traject vaak afleggen en kennen de weg.
Bij het loket voor ‘internationale paspoorten’ wordt ons paspoort eventjes bekeken. De beambte vraagt ons naar het uitreisluik van een door ons ingevuld documentje dat we bij het in reizen zouden hebben ingevuld. We vertellen hem dat we met de trein van Thailand kwamen en we zo’n document nooit hebben moeten invullen. Hij toont hiervoor begrip, nog even onze vingerafdrukken controleren en we krijgen vlot de ‘exit’ stempel.
Zoals beloofd wacht de bus op ons. We rijden verder over de lange brug die de Straat van Johore (zee-engte tussen beide landen) overspant en worden opnieuw gedropt, nu bij de kantoren van de immigratiedienst van Singapore. Hier moeten we alle bagage meenemen voor eventuele controle.
Ditmaal hebben we wel zo’n immigratiekaart moeten invullen, waarvan we een gedeelte meekrijgen met ons afgestempeld paspoort. We mogen ook hier 90 dagen verblijven.
Alles verloopt vlot, tot onze bagage door de scanner moet. Daar merkt een overijverige controleur op dat we allebei een massa aan medicatie mee hebben. Een douanier wordt erbij geroepen en we moeten onze rugzakken openen. Ondertussen leggen we uit aan de man dat we inderdaad veel medicatie bij ons hebben, omdat we langdurig op reis zijn. We kunnen de noodzaak hiervan staven aan de hand van een doktersattest. De medicatie wordt meegenomen, we worden verzocht om te volgen naar een kantoortje en de doktersbrieven te tonen.
Alle medicatie wordt geverifieerd aan de hand van de attesten, we mogen zonder problemen het land in. Zonder het doktersattest zou men een arts hebben opgeroepen die één en ander diende te controleren. Nog geen probleem, maar het zou ons waarschijnlijk enorm veel tijd hebben gekost.
En de bus wacht ons op …
We vertellen de chauffeur dat er nog één man achter is. Bij hem werd een fles alcohol in de bagage gevonden. Alcohol en sigaretten mogen niet worden ingevoerd zonder aangifte.
Hierop wil de buschauffeur niet langer wachten, het is volgens hem een ernstig probleem. We rijden verder Singapore binnen.
Conclusie:
Bij aankomst in Singapore wordt alles grondig gecontroleerd. Zorg dat je goed voorbereid bent, want het bijhebben van verboden producten of verdachte zaken wordt ontdekt.
Een medisch attest voor eventuele medicatie in grotere hoeveelheden is eigenlijk voor elk land nuttig, hier hebben we dit voor het eerst ook werkelijk nodig gehad.
Ernaartoe:
rode locale aircobus Melaka centrum – busterminal, 1,5 MYR pp.
aircobus Melaka – Singapore, 22 MYR pp., 4 uren onderweg (incl. grensformaliteiten)
De bruisende wereldstad SINGAPORE is eigenlijk de enige stad van de republiek Singapore, die ook wel eens stadsstaat wordt genoemd. Het is opgedeeld in een aantal regio’s en wijken, elk met hun specifieke kenmerken (wonen, winkelen, zaken, militaire zones, …) of culturele achtergrond.
In deze stad van contrasten wordt men ondergedompeld in een mengeling van Chinese, Maleisische, Indische en Westerse culturen. Elk daarvan brengt zijn typische keuken mee die elkaar trachten te overtreffen in de meest exclusieve restaurants, … voor elk wat wils. In het hart van de stad vindt men het ene na het andere winkelcentrum, alle luxe topmerken zijn vertegenwoordigd. Als meest geliefde activiteiten heeft de Singaporees dan ook shoppen en uit eten gaan.
Naast hoge wolkenkrabbers, koloniale gebouwen, gezellige pastelkleurige restaurantjes aan de kade, vindt men er typische wijken zoals China Town, Little India, Kampung Glam … maar ook eilanden met vissersdorpjes en witte stranden, maar ook eentje met hypermoderne toeristische attracties, ... en zelfs origineel regenwoud waarin nog wilde dieren leven.
De eerste dag leidt ons naar Clarke Quay, waar we beginnen met het winkelcomplex Liang Court op te zoeken, … daarin bevindt zich een toerismekantoortje. Immers zonder goeie stadskaart zijn we in deze enorme uitgestrekte stad hopeloos verloren …
We wandelen langs de rustige kade met zijn kleurrijke gebouwen en gezellige terrasjes langzaam richting zee. Al van ver zien we het indrukwekkende recente gebouw Marina Bay Sands aan de horizon verschijnen, 3 glazen torens die bovenop verbonden zijn door een ranke boot …
Onderweg wandelen we een stukje inwaarts, door het koloniale stadsdeel met zijn sobere witte gebouwen. Jammer dat het centrale supreme court gebouw op dit moment in de stellingen staat, niet zo fotogeniek ...
Terug aan de kade worden we getrakteerd op een aantal ludieke kunstwerken. Deze beelden het leven uit ten tijde van de oorsprong van de stad.
Marina Bay is een enorme baai aan het einde van de Singapore rivier, die wordt omringd door de hoogste moderne glazen torengebouwen, het Esplanada Theaters gebouw, het Art Science museum, het Marina Bay Sands … en dit alles wordt bewaakt door het grote witte waterspuwende beeld Merlion. Na even aarzelen, beslissen we toch de baai rond te wandelen, ondanks de extreme warmte en felle zon. De ganse tijd worden we beloond met prachtige beelden van het Marina Bay Sands, het meest indrukwekkende gebouw dat we ooit tegenkwamen.
Het Marina Bay Sands gebouw werd officieel geopend in juni 2010, maar was pas volledig afgewerkt in februari 2011, met bijna 2 jaren vertraging t.o.v. de initiële planning (te wijten aan financiële problemen als gevolg van een beurscrash). In het gebouw zijn een luxe hotel, een casino, een exclusief winkelcomplex, 7 toprestaurants, een schaatsbaan, … verwerkt. Een 150 m lang zwembad in de boot bovenop deze architectonische parel lokt menig nieuwsgierige naar boven.
We laten ons verleiden om een kijkje te nemen in het prachtige gebouw en wandelen doorheen de benedenverdieping die de 3 torens verbindt. Alles is afgewerkt met de duurste materialen, in het midden is de 1ste toren hol en kan je er tot boven doorheen kijken. Hotelkamers bevinden zich op elke verdieping langs de wanden. ‘t Moet schitterend zijn hier een nachtje door te brengen in een kamer op een van de hoogste verdiepingen …
Via een zijgang komen we aan de ingang van het casino terecht, … waar we wijselijk voorbijgaan tot aan de galerij van het dure winkelcomplex, waarin enkele beelden van Dali pronken. Hier zien we de meest exclusieve artikelen, merken die we nooit tevoren zagen … prijzen worden niet vermeld. In de winkeltjes is het rustig, de meeste mensen komen hier eerder uit nieuwsgierigheid een kijkje nemen ...
Achteraan dit gebouw vinden we het Art Science museum, een wit gebouw in de vorm van een bloem of hand.
We ronden de wandeling aan de baai af door over de sierlijke brug achteraan het Marina Bay Sands te wandelen en passeren daar een kleurrijke tribune die uitkijkt op een podium dat in het water staat. Dit is een herinnering aan de opening van de eerste Olympische jeugdspelen in 2010.
Aan het ronde Esplanada Theaters gebouw gaan we even de met roze bloemen versierde brug op om er even uit te rusten en de zonsondergang af te wachten. Onze wandeling rond de baai zit er op.
Er is geen sprake van een mooie zonsondergang, we besluiten dan maar te stappen naar het Raffles hotel. Hier worden we getrakteerd op een mooie laagbouw die van de ene tot de andere kant van de straathoek inpalmt.
Dag 2 beginnen we met een rondwandeling in Chinatown. Vanuit de metro komen we er middenin. De wandelstraten liggen er proper en ordelijk bij, toeristische winkeltjes hier verkopen iets duurdere artikelen dan deze die we zouden verwachten in een Chinese wijk. Mooi onderhouden oude huizen met wat versieringen rond de raamkozijnen typeren deze buurt. Hier missen we een beetje de typerende chaos en drukte van dergelijke wijken in andere grote steden.
We brengen een bezoekje aan de mooie kleurrijke Sri Mariamman tempel, de oudste Hindu tempel van Singapore (°1827). In de beginperiode bood hij vaak opvang aan Indische immigranten. Hindu tempels zagen we al regelmatig in het zuiden van Maleisië, de afwerking ervan meestal zeer gelijkend, zelfs met dezelfde naam.
De 5 verdiepingen tellende Buddha Tooth Relic tempel & museum is een must see ! Deze recente tempel is binnenin overweldigend getooid in goud en rood. Duizenden Boeddha figuren groot en klein versieren de wanden. Gelovigen brengen offers in de vorm van etenswaren, bloemen, kaarsen. Tot boven op het dak, met groene tuin en zelfs orchideeënplantsoentjes, is het waard even rond te kijken …
Onze volgende halte is de botanische tuin, een van de mooiste botanische tuinen die we reeds hebben bezocht. De speciale planten en bomen werden gepland in verschillende zones, opgesplitst per onderwerp, alles even verzorgd. De kapok boom hadden we nooit eerder gezien, van op de stam wordt hij getooid met oranje vruchten (bolletjes), waarin witte pluisjes zitten, de kapok. Deze werden in vroegere tijden gebruikt voor het opvullen van kussens en matrassen. Ook het evolutie deel vinden we leuk. Hier staan enkele versteende boomstammen … ze voelen aan als bomen, met houtvezels, maar wanneer je erop klopt … klinkt het als steen. Zouden echt zijn …
We wandelen hier zo lang rond, dat we ons geplande bezoek aan Bukkit Timat Nature Reserve (een junglegebied midden op het eiland, waarin Canopy of boomtop wandelingen kunnen gemaakt worden) moeten overlaten.
’s Avonds begeven we ons richting Zoo, waar we deelnemen aan de Night Safary. Hier leven de dieren op een zeer vrije manier in hun natuurlijke habitat. Ze worden zoveel mogelijk door fijne draden, netten, grondroosters, waterpoelen, … tegengehouden. De bedoeling van de avondsafari is om de nachtdieren te zien ontwaken. Met een treintje worden we langs de grootste dieren gereden en krijgen een woordje uitleg. Te voet kunnen we langs (iets beter afgeschermde) kleinere en minder gevaarlijke dieren wandelen. In 2 grote ‘kooien’ van netten wandelen we tussen vleermuizen (we voelen ze langs onze hoofden passeren) en vliegende eekhoorns. ’t Is donker … een raar gevoel. Verder is er ook nog een show met vuurspuwers en nachtdieren, maar de laatste moeten we missen omdat we de laatste bus naar de stad terug moeten nemen om 23.00 u.
Onze 3de dag zullen we doorbrengen op een eiland. Velen bezoeken het attractie eiland Sentosa, maar dat lijkt ons een beetje weinig naturel. Zelf kiezen we voor Pulin Ubin (op aanraden van Rik en Evelyn, Nederlands koppel dat we ontmoetten in de Hoge Tatra in Slowakije), waar we vooral Singaporese bezoekers tegenkomen. Het eiland is begroeid met regenwoud en mangrove, amper bewoond, 30 jaar terug in de tijd. We huren er een tandem en fietsen in alle rust rond over het heuvelachtige eiland, om aan het uiteinde een plankenwandeling te maken over een stukje moeras.
Onze eerste ervaring met de tandem is superleuk … voor herhaling vatbaar !
’s Avonds twijfelen we om in een van de visrestaurantjes nog iets te eten, hier moet alles vers zijn … garnalen, kreeft, krabben, … of gewoon een (stuk) verse vis.
De laatste dag van ons verblijf maken we nog een wandeling door Little India en de nabij geleden wijk Kampong Glam. Beide stadsdelen zijn weerom goed onderhouden, een aantal mooie oude rijhuizen sieren de straatkant. Weerom ontbreekt voor ons een beetje de sfeer. Roepende Indiërs aan zijde- en kruidenwinkels zien we hier niet. Kampong Glam is meer een moslimwijk, met vele restaurantjes en terrasjes. Vooral het autovrije straatje met groene beplanting (Bussorah Street), is zeer gezellig toeven.
Ernaartoe:
rode locale aircobus Melaka centrum – busterminal, 1,5 MYR pp.
aircobus Melaka – Singapore, 22 MYR pp., 4 uren onderweg (incl. grensformaliteiten)
bus Singapore busterminal Lavender – buurt Geylang, 1 SGD pp.
Overnachtingen:
Fragrance Hotel – Ruby, 73 SGD per nacht voor een 2 persoonskamer met sanitair (warm water), TV, airco, gelegen nabij metrostation Aljunied, 10 Lorong 20 Geylang, tel. (65) 6841 3888, www.fragrancehotel.com, contact@fragrancehotel.com, maakt deel uit van de locale hotelketen Fragrancehotel, we waren niet ontevreden over de prijs/kwaliteit van dit hotel in deze wereldstad, beoordeling: 3/5
negatieve ervaring : de reservatie van de kamer, die ons via e-mail was bevestigd, kon men bij onze aankomst niet terugvinden, we mochten hun computersysteem of wifi niet gebruiken om de confirmatiemail te tonen, tenzij we hiervoor het gangbare minimumtarief betaalden van 5 SGD voor 2 uren aansluitend op WIFI.
Excursies:
- Alle verplaatsingen deden we met de metro (MRT) of locale bus (LRT), gebruik makend van een betaalkaart. Meer uitleg hiervoor onder Singapore – Algemeen.
- Marina Bay Sands:
Inkom gratis voor benedenverdieping en winkelcomplex.
Bezoek aan het dek van het schip met restaurant en zwembad : 25 SGD pp.
- Sri Mariamman tempel in Chinatown, inkom gratis, per fototoestel 3 SGD.
- Buddha Tooth Relic tempel & museum, inkom gratis.
- Botanische tuin: inkom gratis, behalve voor de orchideeëntuin (5 SGD pp.),
ernaartoe en terug: metro Orchard + bus 7
- Night Safary: inkom 33 SGD pp., start om 19.00 u
ernaartoe en terug: metro Ang Mo Kio + bus 138
Wil je de kans krijgen alle activiteiten te doen, dan moet je ongeveer 1 uur op voorhand ter plaatse zijn. Deze Night Safari is zo populair dat het vanaf 19.00 u meer dan 1 uur aanschuiven is om op het treintje te kunnen. De wandeling doorheen het park loont de moeite en is niet te lang, verschillend van het treintraject.
- Pulan Ubin:
ernaartoe en terug: metro Tanah Merah + bus 2 naar eindpunt Changi Village + ferry 2,5 SGD pp.
huur tandem: 8 SGD pp. tot 18.00 u
GRENSOVERGANG SINGAPORE – MALEISIE
Vanuit Singapore reizen we terug naar Maleisië. Met de lijnbus zijn we al vlug aan de grensovergang, waar we eerst weer worden afgezet bij de Singaporese immigratiedienst. Deze keer wordt ons gevraagd alle bagage mee te nemen, omdat we bij het buitenkomen de eerste klaarstaande bus van deze drukke lijndienst mogen nemen, op vertonen van ons busticket.
Een exit stempel krijgen we vlot en we kunnen onmiddellijk weer de bus op, die ons over de brug terug naar Maleisië brengt. Daar moeten we terug een inreis stempel gaan halen. Deze keer wordt ons wel gevraagd eerst een immigratiedocumentje in te vullen (wat niet het geval was bij de trein ‘grens’-overgang Thailand – Maleisië). Onze vingerafdrukken hoeven ze niet, die hebben we de vorige keer al laten maken. Weerom krijgen we vlot een inreisvisum voor 90 dagen in onze paspoorten, waarbij ook het exit luik van het door ons ingevulde immigratiedocumentje wordt gevoegd.
Voor we het hypermoderne, kraakpropere en blinkende gebouw buitengaan, stappen we even de toeristische dienst binnen voor een kaartje van het stadje. Wanneer we naar het centrum willen, hoeven we niet de bus verder te nemen, maar het gebouw verder doorgaan. We komen dan buiten midden in het centrum van het kleine grensstadje.
Ernaartoe:
metro naar station Bugis
locale bus n° 170 naar Johor Bahru, Maleisië aan busterminal Queen street / Arab street, 2,4 SGD,
45 min. onderweg
Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc