SINGAPORE
Samenleving
Samenleving
To read about SINGAPORE in English - click here
Singapore verre reizen van ANWB |
Samenleving
Staatsinrichting
advertentie |
Parlementsgebouw SingaporePhoto: Edwin Lee CC 2.0 Generic no changes made
Singapore is een parlementaire republiek met als staatshoofd een door het volk gekozen president. De president wordt gekozen voor een periode van zes jaar. Het is een machtig man, want hij kan o.a. begrotingen van de regering afkeuren en topambtenaren benoemen. De raad van presidentiële adviseurs is aangesteld voor het geven adviezen en aanbevelingen aan de president. De presidentiële raad bestaat uit 21 leden, die erop toezien dat bij de wetgeving niet gediscrimineerd wordt tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
Het kabinet wordt geleid door de minister-president, die door de president wordt gekozen uit de leden van het parlement. Ministers worden benoemd door de president op advies van de minister-president en worden ook geselecteerd uit de leden van het parlement.
Het parlement bestaat uit één kamer van 83 leden die om de vijf jaar via het districtenstelselkiessysteem gekozen worden. Alle minderheidsgroeperingen moeten vertegenwoordigd zijn in het parlement. Er zijn ook nog zes benoemde leden die worden geacht onafhankelijk hun visie op de problemen en vraagstukken van het land te geven. Zij worden benoemd door de president voor een periode van twee jaar. Iedereen van 21 jaar en ouder is verplicht om te gaan stemmen. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.
advertentie |
Onderwijs
Alle scholen op Singapore, of het nou scholen van de overheid of van de missie zijn, nemen kinderen aan van alle rassen en religies. De scholen die in het Engels lesgeven zijn het populairst. Maar omdat Singapore een multiculturele samenleving is, is het verplicht om een tweede taal te leren, Maleis, Chinees of Tamil.
advertentie |
School of arts , SingaporePhoto: Snhaetnhlaonncg CC 3.0 Unported no changes made
Basisonderwijs is gratis maar niet verplicht. En men kan er zes of acht jaar over doen al naar gelang de capaciteiten van de leerling. In de eerste jaren ligt de nadruk sterk op het leren van de talen en op het rekenen. Kinderen die het niet aankunnen gaan naar klassen waar maar één taal geleerd wordt. Vanwege de grote aantallen leerlingen zijn er twee sessies per dag, en ’s morgens en een ’s middags. Leerlingen kunnen één van de twee volgen.
Na de basisschool kan men naar het algemeen voortgezet onderwijs. Het algemeen voortgezet onderwijs duurt vier of vijf jaar. Ook kan men vakonderwijs of industriële en technische opleidingen volgen. Verder zijn er commerciële opleidingen en pre-universitaire opleidingen voor studenten die naar de universiteiten willen. Leerlingen die een opleiding vanwege geldgebrek niet kunnen volgen worden financieel geholpen door de staat, zodat iedereen gelijke kansen heeft. Er wordt ook veel aandacht besteed aan de morele, sociale en fysieke ontwikkeling van de studenten.
Eind 1997 waren er 196 basisscholen, 147 scholen voor voortgezet onderwijs, twee universiteiten, vier polytechnische hogescholen en 34 technische en commerciële opleidingsinstituten. De International University van Singapore (sinds 1980) is ontstaan uit de University of Singapore (sinds 1905) en de Nanyang University (sinds 1956). De Nanyang Technical University (sinds 1991) is ontstaan uit het Nanyang Technical Institute (sinds 1981).
advertentie |
SINGAPORE LINKS
Advertenties
• Singapore verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Singapore
• Rondreis Singapore
• Singapore Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Singapore
• Boeken, ook tweedehands, over SINGAPORE bij Bol.com
Nuttige links
Reisinformatie Singapore (N)Reizendoejezo – Singapore (N)
Sem op Reis Video's over Singapore (N)
Singapore Startkabel (N)
Bronnen
Beliën, H. / Maleisië : Singapore
Gottmer
Hellander, P. / Singapore
Lonely Planet,
Oon, H. / Singapore
Van Reemst
Singapore
Ministry of Information and the Arts
Wee, J. / Singapore
Chelsea House Publishers
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems