Landenweb.nl

SAOEDI-ARABIE
Geschiedenis

To read about SAUDI ARABIA in English - click here

Hotels Saoedie-Arabie

Geschiedenis

Vanaf het einde van de 19e eeuw tot de Tweede Wereldoorlog was het Verenigd Koninkrijk de heersende Europese macht op het Arabisch Schiereiland. In deze periode viel Abdul Aziz bin Saoed, een Arabische krijgsheer uit de centrale provincie Najd, het westelijk deel van het tegenwoordige Saoedi-Arabië, de Hijaz, binnen. In 1924 verdreef hij Sharif Hoessein die zich met Britse steun na de Eerste Wereldoorlog tot Koning van Hijaz had uitgeroepen. Abdul Aziz bin Saoed slaagde erin alle stammen van het huidige Saoedi-Arabië te verenigen en hun loyaliteit te verkrijgen. Zijn succes was deels militair, deels religieus. Het huis Saoed verbond zich met het gedachtegoed van de Wahabi geestelijkheid.

In 1927 sloot Abdulaziz bin Saoed met het Verenigd Koninkrijk het Verdrag van Jeddah, waarbij zijn heerschappij en de speciale relatie van Groot-Brittannië met de kustgebieden van het Arabisch Schiereiland, werden erkend. In 1938 werd voor het eerst olie aangeboord, doch pas na de Tweede Wereldoorlog nam de oliewinning in Saoedi-Arabië een grote vlucht.

Het in 1973 door de OPEC-landen ingestelde olie-embargo werd geleid door Saoedi-Arabië en vormde het begin van een toenemende politieke macht van het land.

Na de Iraakse inval in Koeweit in 1990 werd een multinationale troepenmacht in het kader van de Operatie Desert Storm in Saoedi-Arabië gestationeerd. De Verenigde Staten leverde het grootste deel van de troepen. Ook Nederland nam deel aan Desert Storm. VS-troepen bleven in Saoedi-Arabië tot voorjaar 2003, toen op verzoek van de Saoediërs de resterende VS-troepen (5.000) werden teruggetrokken.

Op 1 augustus 2005 overlijd koning Fahd, hij wordt opgevolgd door de voormalige kroonprins Abdullah.

In de jaren 2005 tot 2009 zijn er van tijd tot tijd aanslagen door islamitische militanten die aangesloten zijn bij al-Qaeda. In juli 2009 begint een groot proces tegen militanten van al-Qaeda. In november 2009 trekken troepen van Saoedi-Arabië naar de grens van Jemen om een buffer te vormen tegen rebellen uit Jemen. Begin 2011 zijn er protesten tegen het niet mogen autorijden door vrouwen. In september wordt een vrouw veroordeeld tot tien zweepslagen vanwege het niet nakomen van deze richtlijn. Koning Abdullah overruled dit vonnis en kondigt aan dat vrouwen meer rechten moeten krijgen. In februari 2013 benoemd de Koning 30 vrouwen in het tot dan toe uitsluitend uit mannen bestaande parlement. In oktober slaat Saoedi-Arabië een niet permanente zetel in de veiligheidsraad af uit protest tegen het niet optreden van de VN in de kwestie Syrië. In maart 2014 bestempelt de Moslim Broederschap tot terroristische organisatie. In september 2014 neemt Saoedi-Arabië met vier andere Arabische staten deel aan bombardementen op stellingen van Islamitische Staat in Syrië.

In januari 2015 overlijdt koning Abdullah, hij wordt opgevolgd door koning Salman. In maart 2015 neemt Saoedi-Arabië de leiding in een coalitie de luchtaanvallen uitvoeren tegen Houthi's in Jemen. In september 2015 komen honderden mensen door verdrukking om tijdens de jaarlijkse Hadj in Mecca. Tijdens gemeentelijke verkiezingen in november 2015 kunnen voor het eerst vrouwen gekozen worden, er worden er twintig gekozen. In juni 2016 wordt Saoedi-Arabië in een VN-rapport beschuldigd van het doden en verwonden van honderden Houthi kinderen tijdens de bombardementen. In 2017 gaan de vijandigheden tegen de Houthi's in Jemen door. In juni 2017 onstaat een diplomatieke crisis wanneer Saoedie-Arabië met Arabische bondgenoten een land-, zee- en luchtblokkade instelt tegen Qatar in een poging om Qatar ertoe te brengen de vermeende banden met het terrorisme te verminderen en zich te distantiëren van Iran. Koning Salman maakt zijn zoon Mohammed bin Salman tot eerste in de lijn voor troonsopvolging.

De moord op verslaggever Jamal Khashoggi in oktober 2018 in het Saoedische consulaat in Istanbul veroorzaakt internationale verontwaardiging. Twee belangrijke olieraffinaderijen raken beschadigd bij luchtaanvallen in september 2019, opgeëist door de Jemenitische Houthi-beweging. Saoedi-Arabië, de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland beschuldigen Iran van verantwoordelijkheid. In december 2019 worden vijf mensen ter dood veroordeeld en drie anderen gevangen gezet wegens de moord op Jamal Khashoggi, in een proces dat door de speciale VN-rapporteur wordt veroordeeld als een doofpotaffaire.

advertentie

SAOEDI-ARABIE LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Saoedi-Arabie Cruises Tui
• Saoedi-Arabie Hotels
• Auto huren in Saoedi-Arabie
• Reisgidsen en kaarten Saoedie-Arabie

Nuttige links

Reisinformatie Saoedi-Arabië (N)
Reizendoejezo - Saoedi-Arabië (N)
Saoedi-Arabië Startsignaal (N+E)
Saudi-Arabië Startnederland (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems