Landenweb.nl

SANTORINI
Geschiedenis

To read about SANTORINI in English - click here

Naar Santorini met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Oudheid

Er zijn op Santorini bewijzen gevonden dat de eerste mensen op zijn minst al in het Neolithicum (16.000 - 2.100 v.Chr.), ook nieuwe steentijd genoemd) het eiland bezochten. Overblijfselen van vaste bewoning, gevonden bij Akrotiri in het zuiden van Santorini, dateren van de vroege bronstijd (ca. 2.000-1.800 v.Chr.).

In die periode werd Santorini in ieder geval bewoond door de Minoërs, een zeer ontwikkelde beschaving, met kunstuitingen die ook op Kreta gevonden zijn, veel schilderingen en potten met landschappen, dieren en menselijke figuren. Uit de periode na de Minoërs zijn geen archeologische vondsten bekend, en men vermoedt dat Santorini drie eeuwen lang niet bewoond is geweest door de uitbarsting van een vulkaan rond 1500 v.Chr.

Ca. 1.300 v.Chr. vestigden de Phoeniciërs zich aan de westkust van het eiland en bleven daar tot ca. 1.200 v.Chr. Rond 1.100 V.Chr. kwam Santorini onder controle te staan van de Spartanen uit Laconië of Lakedaímon, een historische landstreek gelegen in de zuidoostelijke hoek van de Peloponnesos met als hoofdstad Sparta.

In de 9e eeuw v.Chr. stichtten de Doriërs uit het noordwesten van Griekenland de oude stad Thira op de berg Vouno aan de oostkant van het eiland (de huidige hoofdstad Thira ligt aan de westkust). In de 7e en 6e eeuw v.Chr. had Thira handelsrelaties met de meeste Griekse eilanden en steden op het vasteland van Griekenland. Ook werden er steden gesticht in andere gebieden van de Middellandse Zee, waaronder Cyrene of Kyrene in het huidige Libië. In de 5e eeuw v.Chr. weigerde het Dorische Thira zich aan te sluiten bij de Delische Bond (ook wel Delisch Attische of Attisch-Delische Zeebond) een bondgenootschap bestaande uit verschillende Egeïsche stadstaten onder leiding van Athene, die zich zo beter wilden verdedigen tegen aanvallen van de Perzen. Thira sloot zich aan bij de tegenhanger van de Delische Bond, de Peloponnesische Bond, die geleid werd door Sparta. Gedurende de Peloponnesische Oorlog (431-404 v.Chr.) bestreden de twee bonden elkaar en lukte het de Atheners om Thira te veroveren op de Doriërs. De bezetting van Thira duurde tot 404 v.Chr., in dat jaar werd de gehele Atheense vloot vernietigd door de Spartanen.

Gedurende de Hellenistische periode (323-31 v.Chr.) werd Thira, door de strategische ligging, een belangrijke handelscentrum en militaire zeehaven voor de Ptolemeeërs van Egypte. Na de annexatie van Egypte door Rome, na de Slag bij Actium (31 v.Chr.) tussen de legers van Octavianus en die van Marcus Anthonius en Cleopatra, werd Thira opgenomen door het Romeinse Rijk.

Gedurende de heerschappij van de Romeinen over Thira, werd deze stad aanvankelijk gebruikt als een soort open gevangenis voor dissidenten die verbannen waren uit Rome. Maar ook de Romeinen realiseerden zich al snel dat Thira strategisch zeer belangrijk was, en Thira ontwikkelde zich opnieuw tot een belangrijk handelscentrum in de Egeïsche Zee.

advertentie

Middeleeuwen en Moderne Tijd

In 330 n.Chr., toen keizer Constantijn de politieke macht van het Romeinse Rijk verplaatste van Rome naar Byzantium (Constantinopel), werd Thira een onderdeel van de het Byzantijnse Rijk.

Gedurende de tijd van de kruistochten (1095 - 1291) vestigden de Franken zich op het eiland en maakten van het fort Skaros, gelegen vlak bij Thira, hun hoofdstad. Dit werd een turbulente en conflictueuze periode, met Frankische broedertwisten, Turkse agressie, piraterij en pogingen van Byzantijnen om het eiland weer in te nemen.

In de 13e eeuw werd Thira een onderdeel van het hertogdom Naxos (ook bekend als hertogom van de Archipel of hertogdom van de Egeïsche Zee), een van de kruisvaarderstaten die ontstonden na de Vierde Kruistocht. Na de val en de verdeling van het Byzantijnse Rijk in 1204, vestigden de Venetianen zich definitief in het Egeïsche gebied, iets waar ze al lang vóór de Vierde kruistocht hun zinnen op gezet hadden.

Het hertogdom Naxos werd in 1207 gecreëerd door Marco Sanudo, een kruisvaarder en neef van de voormalige 39e doge van Venetië, Enrico Dandolo. In 1210 kreeg Sanudo heel Naxos in handen en van daar uit veroverde hij veel andere eilanden. Aan het eind van zijn regering in 1227 behoorde ook Santorini tot Sanudo's hertogdom.

In de Venetiaanse tijd veranderde het eiland van naam en werd vanaf die tijd Santorini genoemd (verbasterd Italiaans voor Santa Irena of Irini) naar Sint Irene, een Griekse martelares uit Thessaloniki in de 4e eeuw. Ze zou verbannen zijn naar Thira, waar ze ook overleden is. Sint Irene (feestdag 1 april) wordt vereerd in de rooms-katholieke kerk, maar is veel meer bekend in de Orthodoxe Kerk.

In de 14e eeuw stabiliseerde de situatie op Santorini zich en verminderde de piraterij zich, waarna het eiland een eigen vloot ontwikkelde en de economische toestand verbeterde. In 1570 verzonk door een vulkaanuitbarsting het noordelijke deel van de haven Mikri Kameni.

In 1579 veroverden de Turken Santorini en werd het eiland een onderdeel van het Ottomaanse Rijk. In 1707 werd na een nieuwe vulkaanuitbarsting Nea Kameni gevormd. In de Turkse periode ging het verder steeds beter met Santorini, in 1821 had Santorini zelfs de derde grootste vloot van de gehele Egeïsche Zee. In 1821 werd Santorini bevrijd van de Turken, maar sloot zich in 1830 aan bij de Griekse Republiek na het Congres van Londen.

In 1956 werd Santorini voorlopig voor het laatst getroffen door een hevige aardbeving en een vulkaanuitbarsting. Veel gebouwen op het eiland werden vernield en uit een aantal dorpen trokken alle bewoners weg.

Zie verder ook de geschiedenispagia van Griekenland op landenweb.

advertentie

SANTORINI LINKS

Advertenties
• Naar Santorini met Sunweb
• Santorini Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Authentieke reizen naar Santorini
• Autohuur Santorini
• Hotels Santorini
• Autoverhuur Sunny Cars Santorini
• Eilandhoppen Cycladen
• Wandelreis Sawadee
• Boeken, ook tweedehands, over SANTORINI bij Bol.com

Nuttige links

Reisinformatie Santorini (N)
Startnederland Santorini (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

Sheehan, S. / Santorini

Thomas Cook0

Oswin, T. / A-Z guide to Santorini

Arima

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems