ROEMENIE
Planten en Dieren
Planten en Dieren
To read about ROMANIA in English - click here
ANWB vakantie boeken Roemenie |
Steden ROEMENIE
Boekarest | Brasov |
Planten en Dieren
Planten
De voetheuvels vormen een overgangszone tussen twee sterk contrasterende vegetatiegebieden: de dichtbeboste Karpaten en Transsylvaanse Alpen en de steppen van de vlaktes, die echter grotendeels ontgonnen zijn tot akkerland. Vooral Walachije, de Banaat, en delen van Moldavië, Transsylvanië en de Dobroedsja zijn kaal en uitgestrekt.
advertentie |
Bossen RoemeniePhoto: Zaid.irshaid CC 4.0 International no changes made
Bos bedekt meer dan 25% van het Roemeense landoppervlak, met name in de heuvels en de bergen. Naaldhout overheerst in de oostelijke Karpaten, in de zuidelijke Karpaten komen ook veel loofbomen voor. Tot 1200 à 1440 meter komen berken, verschillende soorten eiken, esdoorns en populieren voor; tot 1800 meter dennen, sparren en lariksen; tussen 1700 en 1900 meter hoogte zijn typisch varens, haargras en bosbes; boven 1900 meter liggen alpenweiden met lage vegetatie, bijvoorbeeld gentianen en klok- en teunisbloemen.
advertentie |
Edelweiss RoemeniePhoto: Franz Xaver CC 3.0 Unported no changes made
In totaal zijn er ca. 1350 plantensoorten geteld in de Karpaten. Alpine soorten zijn gele papaver, steenbreek, Transsilvaanse akelei en edelweiss, een van de nationale bloemen van Roemenië, naast de rode pioenroos en de hondsroos.
advertentie |
Letea woud, RoemeniePhoto: Moroyanu in het publieke domein
De Donau is omzoomd door wilgen en populieren, behalve in de wijde delta, waar uiteenlopende soorten riet wijdverspreid zijn, soms in de vorm van drijvende rieteilanden. De plantengroei in de Donau-delta is zeer divers met o.a. gele en witte waterlelie, lisdodde, drijfvaren, kikkerbeet, moerasdistel en watermint. Het in de delta liggende Letea-woud ziet er wat tropisch uit met Grikekse liaan, klimop en wilde wingerd.
Dieren
advertentie |
Steenarend, RoemeniePhoto: Jarkko Järvinen CC 2.0 Generic no changes made
De dierenwereld is een typische fauna van de Balkan: een mengsel van Centraal-, Zuid- en Oost-Europese elementen met vanuit het oosten opdringende Aziatische soorten als bijvoorbeeld steppeadder, zeearend, gevlekte en steppebunzing.
Het grote nationale park in de zuidelijke Karpaten (West-Roemenië) huisvest o.a. nog gems, bruine beer (ca. 5400 exemplaren), karpatenhert, marter, lynx (2000), wolf (3500), steenarend en notenkraker, en is daardoor uniek voor Europa.
advertentie |
Goudfazant, RoemeniePhoto: PanWoyteczek CC 4.0 International no changes made
Op de vlakten en in de heuvels zijn patrijzen, hazen, vossen, reeën, everzwijnen en dassen te vinden. In de beukenbossen komen ca. 100 vogelsoorten voor, waaronder de groene specht, ringduif, grijze uil en Vlaamse gaai. In sparrenbossen leven o.a. berghaan, hazelhoen, zwarte specht en goudfazant.
advertentie |
Dalmatische Pelikaan, RoemeniePhoto: Dickdaniels CC 3.0 Unported no changes made
Het grote reservaat in de Donaudelta aan de Zwarte Zee is terecht beroemd door de rijke vogelwereld met o.a. aalscholvers, ibissen, ooievaars, lepelaar, reigers, eenden (o.a. de witkopeend), zeearend, hop, scharrelaar en ijsvogel. Het is tevens de enige plek in Europa waar Dalmatische pelikaankolonies voorkomen, en de Dalmatische pelikaan is dan ook, naast de steenarend, de nationale vogel van Roemenië.
Steur, RoemeniePhoto: Cacophony CC 3.0 Unported no changes made
De Donau-delta is verder een kruispunt van vijf vogeltrekroutes en ca. 300 vogelsoorten maken gebruik van deze plek om uit te rusten en te eten, o.a. de zwarte kormoraan. De delta is zeer visrijk en omvat ca. 100 soorten, waaronder 6 steurachtigen, karpers, meervallen, baarzen en snoeken. In de Zwarte Zee wordt op tarbot, harder en haring gevist en er komen ook dolfijnen voor.
Natuurparken
Bucegi Nationaal Park, RoemeniePhoto: Gabriel CC 2.0 Generic no changes made
Roemenië heeft elf nationale parken met een totale oppervlakte van bijna 4000 km2. Het oudste is het Retezat-park (10.000 ha), dat al in 1935 tot nationaal perk werd uitgeroepen. In het 10.000 ha groet park groeien ca. 900 plantensoorten. De hoogste top is de Peleaga, 2509 meter.
Verder zijn er nog bijna 600 beschermde gebieden, waarvan de meeste in de Karpaten liggen. Enkele bekende natuurgebieden zijn: Bucegi natuurreservaat, Piatra Craiului, Ceahlau massief, Apuseni-bergen, Slatioara reservaat en Todirescu bloemenreservaat. In dit laatste reservaat is het in juli een ware kleurenpracht met o.a. tulpen, wilde hyacint, gele narcis, madeliefje, chrysant en de giftige omagul (Aconitum anthora).
ROEMENIE LINKS
Advertenties
• ANWB vakantie boeken Roemenie
• Hotels Trivago
• Roemenie Tui Reizen
• Djoser Rondreis Roemenie
• Autoverhuur Sunny Cars Roemenië
• Boekarest Hotels
• Transport Roemenië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over ROEMENIE bij Bol.com
Nuttige links
Dieren in Oost Europa (N)Reisinformatie Roemenië (N)
Roemenië Startkabel (N)
Startpagina Roemenië-Vakantie (N)
Bronnen
Bos, J.W. / Roemenië : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu
Koninklijk Instituut voor de Tropen
Democratisering aan de Donau : Roemenië na de revolutie van 1989
Instituut voor Publiek en Politiek
Roemenië
Steunpunt Oost-Europa Projecten
Versteegen, J. / Roemenië
Gottmer
Williams, N. / Romania & Moldova
Lonely Planet
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems