Boekarest
Djoser Rondreis Roemenie |
To read about Bucharest in English - click here
advertentie | |
Hotels Trivago | Djoser Rondreis Roemenie |
Algemeen
Boekarest is de op twee na grootste stad van het zuidoostelijke deel van Europa. De Roemeense hoofdstad is niet alleen het commerciële centrum van het land, maar ook het economische middelpunt. In het Roemeens wordt de stad Bucuresti genoemd.
advertentie | |
Hotels Boekarest | ANWB vakantie boeken Roemenie |
Ligging
BoekarestPhoto: VictorCozmei CC 4.0 International no changes made
In het zuiden van Roemenië ligt de hoofdstad Boekarest. De stad ligt op een hoogte van ongeveer 90 meter boven zeeniveau op de Beneden-Donauvlakte (of Walachijse vlakte). Dwars door Boekarest stroomt de Dâmbovita rivier. Boekarest heeft een oppervlakte van 228 vierkante kilometer met ruim 2 miljoen inwoners.
advertentie | |
Autoverhuur Sunny Cars Boekarest | Roemenie Tui Reizen |
Weer
Roemenië kent een landklimaat in het binnenland en een gematigd zeeklimaat aan de kust. De Zwarte Zee oefent nog maar weinig invloed uit op het weer in Boekarest. De stad ligt zelfs precies op de scheidslijn van een zeeklimaat en een landklimaat. Dit resulteert in warme zomers en koele winters in Boekarest. De meeste neerslag valt in de herfstmaanden.
Geschiedenis
Boekarest in 1717Photo: Publiek Domein
Boekarest is geen oude stad in vergelijking tot andere Europese hoofdsteden. De eerste vermelding van de stad stamt uit het jaar 1459. De stad ontwikkelde zich snel en groeide in de 19e eeuw uit tot de hoofdstad van Roemenië. Het ging zo goed met de stad dat het ook wel ‘het Parijs van het Oosten’ genoemd werd. In de Eerste Wereldoorlog was Roemenië in eerste instantie neutraal, maar toen het Broesilov-offensief (het grootste offensief van de Russen aan het oostfront) in 1916 plaatsvond besloten de Roemenen zich aan te sluiten bij de geallieerden. Aan het einde van datzelfde jaar werd koning Ferdinand van Roemenië verjaagd en in 1918 capituleerden de Roemenen uiteindelijk.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Roemenië zwaar moeten lijden. Boekarest werd diverse keren zwaar gebombardeerd door de Amerikanen en de Britten. Na afloop van de oorlog werd Roemenië bezet door de Sovjets. De dictator Nicolae Ceausescu zwaaide van 1965 tot 1989 de scepter. Onder zijn leiding werden veel historische gebouwen met de grond gelijk gemaakt en er kwamen verschillende gebouwen in de Sovjet stijl voor in de plaats. In 1977 vond er ook nog eens een zware aardbeving plaats waarbij ruim 1.500 doden vielen en veel gebouwen verwoest raakten. In 1989 werd Roemenië met haar hoofdstad Boekarest van het communisme bevrijd. Langzaamaan krabbelt Boekarest hierna weer op en vandaag de dag heeft de stad haar kosmopolitische status bijna helemaal weten te herstellen.
Bezienswaardigheden
Door de vele verwoestingen van menselijke en natuurlijke aard die in de geschiedenis plaatsvonden in Boekarest zijn er nog maar weinig historische bezienswaardigheden in de Roemeense hoofdstad te vinden. Gelukkig zijn er nog prachtige attracties overgebleven die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken.
Ateneul Roman BoekarestPhoto: Pixi CC2.5 Generic no changes made
Neem bijvoorbeeld het Ateneul Roman aan het Plein van de Revolutie uit het einde van de 19e eeuw. Dit prachtige concertgebouw is nog steeds in gebruik en biedt plaats aan 600 bezoekers. Jaarlijks is het Ateneul het hart van beroemde muziekfestivals waarin orkesten van wereldklasse hun meesterwerken ten gehore brengen in deze barok vormgegeven concertzaal.
Cantacuzino Paleis BoekarestPhoto: Joe Mabel CC 3.0 Unported no changes made
Het Cantacuzino paleis werd gebouwd tussen 1898 en 1900 in een eclectische Franse stijl. Grigore Cantacuzino werd beschouwd als een van de rijkste burgers van Roemenië. Het was zijn wens om de meest elegante residentie in Boekarest te hebben. De architect Ion Berindei ontwierp voor hem het Cantacuzino paleis. Hij combineerde een neoklassieke stijl met arts nouveau elementen, smeedijzeren balkons, hoge boogramen en een koetspoort (een elegante smeedijzeren deuropening) geflankeerd door twee leeuwen. Vandaag de dag herbergt het paleis het George Enescu Museum.
Parlements Paleis BoekarestPhoto: Mihai Petre CC 3.0 Unported no changes made
Het kolossale Parlements Paleis werd gebouwd door de Communistische Partij leider Nicolae Ceausescu. Het is na het Pentagon het grootste regeringsgebouw in de wereld Het paleis heeft 12 verdiepingen, 1100 kamers, een 328-meter-lange lobby en vier ondergrondse verdiepingen, waaronder een enorme nucleaire bunker.
Tegenwoordig is het de zetel van het Roemeense parlement en dient als een internationaal conferentie centrum. Het gebouw is exclusief ingericht met Roemeense materialen en weerspiegelt het werk van de beste kunstenaars van het land. Een rondleiding voert de bezoekers door een klein gedeelte van de schitterende kamers, grote zalen en de Senaatszaal (wanneer deze niet vergaderen). Het interieur is luxe met kristallen kroonluchters, mozaïeken, eiken lambrisering, marmer, bladgoud, glas-in-lood ramen en vloeren bedekt met rijke tapijten.
Kathedraal BoekarestPhoto: Pudelek CC 3.0 Unported-no changes made
Bovenop een van weinige heuvels van de stad, die bekend staat als de Mitropoliei, staat de kathedraal, het middelpunt van het Roemeens-Orthodoxe geloof sinds de 17e eeuw. De kerk werd gebouwd door Constantin Serban Basarab, heerser van de provincie Walachije tussen 1656 en 1658, naar een ontwerp dat geïnspireerd is door het Curtea de Arges klooster. Het werd de zetel van de Roemeens-Orthodoxe Kerk in 1925. Het Byzantijnse interieur, met daarin de meest schitterende iconostase (wand van iconen) van de stad, evenals een paar prachtig gesneden zijaltaren, is van grote schoonheid. Een enorme menigte verzamelt zich hier voor de Paasdienst. De prachtige klokkentoren bij de ingang werd gebouwd in 1698 en gerestaureerd in 1958.
Stavropoleoskerk BoekarestPhoto: Andrei Stroe CC 3.0 Unported no changes made
De Stavropoleoskerk werd gebouwd in 1724 door de Griekse monnik Ioanikie Stratonikeas. Met een combinatie van Roemeense en Byzantijnse architectuur heeft de kerk een prachtige gevel en een fijn gesneden zuilentoegang. Omgeven door een rustige tuin is het een architectonisch juweel, met prachtige fresco's en iconen op hout geschilderd. De mis (in het Roemeens) is het bekijken waard als je een plekje in de kleine en gezellige kerk kunt vinden.
Nationale Kunstmuseum Boekarest Foto:NicubunuPhoto: Nicubunu CC 3.0 Unported no changes made
Het toonaangevende nationale kunstmuseum van Roemenië werd opgericht in 1948 en bestaat uit de voormalige koninklijke collectie met Roemeense en Europese kunst uit de 15e tot de 20e eeuw. Het museum stelt momenteel meer dan 100.000 werken ten toon, opgedeeld in twee grote delen. De Nationale Galerij heeft werken van grote Roemeense kunstenaars, waaronder Grigorescu, Aman en Andreescu. Er is ook een kamer vol vroege beeldhouwkunst van Brancusi, zoals je die nergens anders vindt. De Europese Galerij bestaat uit ruim 15 kamers en toont weinig bekende kunstjuweeltjes van El Greco, Monet, Rembrandt, Renoir, de Breughels (vader en zoon) Cezanne en Rubens.
Tezaurul de la Pietroasa BoekarestPhoto: Cristian Chirita CC 3.0 Unported no changes made
Het nationale geschiedenis museum biedt een geweldige introductie tot de boeiende geschiedenis van Roemenië. Het museum is gehuisvest in een neoclassicistisch gebouw uit 1900 dat vroeger dienst deed als postkantoor. Er zijn 41 zalen met tentoonstellingen over de ontwikkeling van Roemenië van de prehistorie tot de 20e eeuw. Het hoogtepunt is de nationale schatkamer waar de bezoekers kunnen genieten van een schitterende display van zo'n 3.000 gouden voorwerpen, waaronder sieraden en waardevolle Neolithische artefacten. Heel bijzonder is de 4e eeuwse Pietroasele collectie. De Tezaurul de la Pietroasa betekend zoiets als ‘de gouden kip met kuikens’. Deze schat werd gevonden in de stad Pietroasele bij archeologische opgravingen in 1837.
Tips
Cismigiupark Boekarest Foto:MastermindsroPhoto: Mastermindsro CC 3.0 Unported no changes made
Een echte aanrader is het Cismigiupark, het oudste park van Boekarest dat in de 19e eeuw werd aangelegd. Hiervoor moest een stuk moeras worden drooggelegd. Het park vormt een groene oase van rust middenin een drukke hoofdstad. In het park zijn veel standbeelden te vinden. Zo is er een pad (de Rondul Roman) met beelden van Roemeense schrijvers, maar er zijn ook beelden van soldaten en Franse helden.
Boekarest LINKS
Advertenties
• Hotels Trivago
• Roemenie Tui Reizen
• Djoser Rondreis Roemenie
• Hotels Boekarest
• ANWB vakantie boeken Roemenie
• Autoverhuur Sunny Cars Boekarest
Nuttige links
laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems