Landenweb.nl

PROVENCE
Samenleving

To read about PROVENCE in English - click here

ANWB vakantie boeken Provence

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Samenleving

Staatsinrichting

De Provence bestaat uit vijf departementen: Bouches-du-Rhone, Vaucluse, Var, Alpes-Maritimes, Hautes-Alpes en Alpes-de-Haute-Provence.

Frankrijk is een democratische republiek die in het jaar 1789 ontstond, toen de Franse Revolutie een einde maakte aan de monarchie en de feodale staatsvorm. Er zij in totaal 101 ‘départements’ (96 in Frankrijk en 5 in de overzeese gebieden), die allen in alfabetische volgorde een nummer hebben. De departementen bleken te klein om goed te kunnen functioneren en dus herverdeelde men het land in 22 regio's.

Iedere zes jaar gaat men naar de stembus om een departementaal bestuur te kiezen. Zij kiezen op hun beurt het dagelijkse bestuur (4-7 personen) van het departement, de departementale commissie. Aan het hoofd hiervan staat de prefect, de vertegenwoordiger van de nationale regering. Verder is het departement onderverdeeld in kantons die op hun beurt zijn onderverdeeld in gemeenten (communes). Aan het hoofd van een gemeente staat een burgemeester (maire). De departementen zijn verdeeld in 326 ‘arrondissements’ en daarbinnen liggen meer dan 3800 ‘cantons’. De kantons zijn weer onderverdeeld in ca. 36.500 gemeenten. De arrondissementen en kantons hebben echter in de melk te brokkelen, en de macht van de gemeentes stelt heel erg weinig voor. Om hier wat verandering in te brengen zijn er in de jaren zeventig van de vorige eeuw 21 regio’s (Circonscriptions d’Action Régionale). Het hoofd van zo’n regio, de ‘préfet de région’, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de streek. Op deze manier heeft men geprobeerd om het bestuur wat dichter bij de mensen te brengen. Voor de actuele politieke situatie in Frankrijk zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Typisch Provence

STIERENGEVECHTEN

De bekendste evenementen in de Provence zijn de stierengevechten, de 'courses camarguaise'. Een van de beroemdste gevechten is de Cocarde d’Or van Arles, die in 2006 voor de 75e keer gehouden werd.

Het gevecht begint met een stierenloop door de straten van de stad, de 'abrivado'.

De zes stieren worden op deze manier naar de arena gejaagd, en treden daar elk een kwartier op. Tussen de hoorns van de stier is een rode ‘cocarde’ of rozet bevestigd, die zogenaamde ‘razeteurs’ (een ‘razet’ is een veeltandig mesje om het touwtje door te snijden) proberen te bemachtigen. ‘Tourneurs’ staan de razeteurs bij door de aandacht van de stieren af te leiden. Het seizoen wordt afgesloten met de grote finale van de trofee der razeteurs, waarna de winnaar gehuldigd wordt en een geldbedrag krijgt.

Ook de ‘corrida’, de Spaanse manier van stierenvechten, wordt als sinds 1853 in de Provence gehouden. Hierbij is het de bedoeling dat de stier gedood wordt.

advertentie

CHÂTEAUNEUF-DU-PAPE

In 1157 besloot bisschop Geoffroy van Avignon druivenstokken te planten en al snel werd het areaal uitgebreid tot een ca. 300 ha grote wijngaard. Johannes XXII zorgde voor de grootste expansie van het wijngebied door de dieprode wijn van Châteauneuf tot zijn favoriet te verklaren. De wijn werd al snel ‘vin du pape’ genoemd en deze wijnstreek was de eerste in Frankrijk die het label ‘appellation d’origine’ kreeg toebedeeld. (Appellation d’Origine Contrôlée, soms afgekort tot AOC of AC, is een Franse kwaliteitscontrole op landbouwproducten, waaronder wijn).

In 1933 kregen deze wijn officieel de naam ‘Châteauneuf du Pape’, en moest er voortaan rekening gehouden worden met strenge productieregels en terreinbegrenzingen betreffende het ras en de grootte van de druiven, de wijngisting, de opbrengst per hectare en het minimumalcoholpercentage. Naast de Grenache worden nog twaalf andere druivensoorten geteeld, syrah, mourvède, cinsault, muscardin, counoise, vaccarès, picpoul, terret noir, clairette, bourboulenc, roussane en picardin. Van deze dertien druivensoorten worden er nog maar acht daadwerkelijk verbouwd.

De bebouwbare oppervlakte bedraagt op dit moment 3200 ha zeer rotsige, lemige en droge grond. Jaarlijks worden er 13 miljoen flessen geproduceerd, waarvan slechts 700.000 flessen witte wijn. De toegelaten maximale opbrengst bedraagt 35 hectoliter per hectare.

advertentie

LAVENDEL

Het land van de lavendel (Lavendula angustifolia) ligt vooral in de Vaucluse. De zacht paarse, blauwe en soms ook roze lavendel is vanaf 500 meter hoogte te vinden en bloeit in de maanden juni en juli, net voordat de plant in drie weken tijd geoogst wordt. De lavendelplant profiteert van de volop aanwezige kalkhoudende bodem.

De wereldberoemde lavendelteelt, vaak nog met de hand geoogst, beslaat een totale oppervlakte van meer dan 10.000 ha. Op het plateau de Valensole wordt de meeste lavendel van Frankrijk verbouwd. Lavendel wordt in de Provence sinds de 19e eeuw geteeld en voorziet in 80% van de wereldbehoefte.

Er zijn de grote lavendel of ‘spijk’, en de wilde, of echte lavendel, die wordt geteeld tussen 600 en 1600 meter hoogte. De bolvormige lavendin, een hybride soort van de lavendel, heeft de plaats van de echte lavendel voor een groot deel ingenomen. De lavendin groeit tussen 400 en 700 meter en de opbrengst bedraagt vijfmaal de echte lavendel, maar is van een minder fijne kwaliteit.

advertentie

TRUFFELS

Alpes-de-Haute-Provence en de Vaucluse horen bij de truffelrijkste gebieden van Frankrijk. De productie bedraagt op dit moment zo’n 20 ton per jaar. De zwarte truffel (‘Mélanosporum’, Périgordtruffel of ‘rabasse’) wordt tussen november en februari op een hoogte van 400-1000 meter geoogst door zogenaamde ‘rabassiers’, en dan vooral in het Pays de Forcalquier en op het Plateau de Valensole.

De truffel groeit aan de voet van de truffeleik en kost ca. 500 euro per kilo! Truffels worden tegenwoordig opgespoord met behulp van getrainde honden; vroeger werden hiervoor varkens gebruikt, maar deze richten te veel schade aan.

advertentie

‘TANCHE’, DE ZWARTE OLIJF VAN NYONS

De olijfboom, een taaie boomsoort die wel duizend jaar oud kan worden, zou ca. 2000 jaar geleden door de Romeinen naar de Provence zijn meegebracht. Door het geschikte klimaat en de perfecte bodemgesteldheid in het noorden van de Provence is het mogelijk om de ‘tanche’-olijf te produceren. De ‘tanche’ is de enige olijvensoort ter wereld waaraan een gecontroleerde herkomstbenaming toegekend, de ‘apellation d’origine contrôlée Olives noires de Nyons. Dit benamingsgebied bestaat uit 61 gemeenten.

De zwarte tanche-olijf wordt rijp in december of januari geplukt en daarna gewassen geplet met geavanceerde machines, vroeger met molenstenen. De pasta die ontstaat wordt vermengd en tot sap geperst in matten van kokosnootvezel, de zogenaamde ‘scourtins’. Het sap wordt hierna gecentrifugeerd, waarbij het water van de olie gescheiden wordt.

Andere zeer goede variëteiten zijn de aglandau, de grossane, de salonenque en de picholine.

advertentie

BORIES

Een ‘borie’ is een koepelvormig bouwsel van losse platte stenen dat vroeger als schuilplaats voor herders en schapen gebruikt werd. Sommige van deze bories waren zo groot als een boerderij en werden ook bewoond.

De platte stenen of ‘lauzes’ die voor de bories gebruikt werden zijn op natuurlijke wijze ontstaan; door bevriezing worden kalksteenblokken gekloofd en vormen dan dikke plakken van ca. 10 cm die plat op de bodem liggen.

Ook de bouwtechniek die gehanteerd wordt bij het maken van bories is zeer opmerkelijk. Lagen van stenen die steeds een beetje over de voorgaande laag hangen. Op deze manier komen de muren steeds dichter bij elkaar en uiteindelijk dekt bovenin één grote steen het geheel af. Op deze manier is het niet nodig om metselspecie te gebruiken.

Men schat dat deze gebouwen tussen de 16e en 19e eeuw gebouwd zijn. Rond de Lubéron en het Plateau de Vaucluse zijn nog ca. 3000 bories verspreid of in groepjes te vinden.

PROVENCE LINKS

Advertenties
• Provence Tui Reizen
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Provence
• Provence Hotels
• Auto huren in de provemce
• Boeken, ook tweedehands, over PROVENCE bij Bol.com

Nuttige links

Provence Startnederland (N)
Startpagina Provence (N)

Bronnen

Blisse, M. / Provence

Lannoo

Eck, N. van / Provence, Côte d’Azur

Gottmer/Becht

Guérin, R. / Provence

Van Reemst

Jardinaud, M. / Provence

ANWB

Provence

Lannoo,

Williams, R. / Provence & Côte d’Azur

Van Reemst

Zwijnenburg, H. / Provence, Côte d’Azur

ANWB

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems