Lissabon
Naar Lissabon met Sunweb |
To read about Lisbon in English - click here
advertentie | |
ANWB vakantie boeken Portugal | Auto huren in Lissabon |
Algemeen
Lissabon (Lisboa in het Portugees) is de hoofdstad van Portugal. De agglomeratie telt zo'n 2.900.000 inwoners. Het is de meest westelijke hoofdstad van continentaal Europa. Lissabon De Portugese hoofdstad aan rivier de Taag biedt een goede mix van historie, sfeer en cultuur. Je kunt er lekker en betaalbaar uit eten en het klimaat is er tot laat in het jaar erg aangenaam.
LissabonPhoto: Luca Galuzzi CC 2.5 Generic no changes made
advertentie | |
Lissabon Tui Reizen | Naar Lissabon met Sunweb |
Ligging
Lissabon ligt aan de rechteroever van de Taag. Lissabon ligt in het midden van Portugal, op 300 km van de Algarve en 400 km van de noordelijke grens met Spanje. De stad en haar omgeving vormen samen groot Lissabon, dat ongeveer 1000 km² beslaat. Lissabon is gebouwd op zeven heuvels en de straten zijn soms erg steil.
advertentie | |
Mambo Jongerenreizen Backpacken Portugal | Hotels Lissabon |
Weer
Het klimaat van de Portugese hoofdstad is gematigd met warme en droge zomers.
De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 16,8 °C en de jaarlijkse hoeveelheid neerslag 753 mm. Deze regen valt voornamelijk in de late herfst en winter. Op andere momenten is het meestal vrij zonnig, want de zon schijnt meer dan 2700 uren per jaar.
In de winter trekken veel Atlantische depressies langs Portugal. In december, januari en februari valt er maandelijks 110 mm regen. Geregeld is het ook zonnig in de winter. Door zijn ligging aan de Atlantische Oceaan is het zacht met temperaturen rond de 14 graden. Tot nachtvorst komt het bijna nooit.
In maart en april wordt het nog iets milder, de temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 18°C, het wordt dan ook droger en zonniger. Lagedrukgebieden volgen dan een noordelijkere koers en de invloed van het hogedrukgebied boven de Azoren neemt toe. Wat zorgt voor meer zon en minder regen. De temperaturen liggen dan meestal tussen 20 en 25 graden.
Geschiedenis
Fenicische opgravingen LissabonPhoto: Allie_Caulfield CC 2.0 Generic no changes made
Volgens de legende is Lissabon gesticht door de Griekse held Odysseus tijdens zijn lange tocht naar huis, de Odyssee. Rond 1200 voor Chr. ontstond er een Fenicische handelspost. Rond 200 voor Chr. werd de stad veroverd door de Romeinen. Toen het Romeinse Rijk uiteenviel, viel de stad in handen van volkeren uit het noorden en raakte in verval.
Onder de moslims, die rond 714 binnenvielen, bloeide de stad weer op en werd ze weer een belangrijk handelscentrum. De naam van de stad was al-Ushbuna of al-Ishbunah. Tijdens een raid in 798 viel Alfons II van Asturië de stad binnen, maar wist deze niet te behouden. De Omajjaden van Andalusië veroverden in 809 de stad op een rebellerende moslim, Tumlus. In 955 was het Ordoño III van León die Lissabon plunderde en kalief Abd-ar-Rahman III een vrede oplegde. Vanaf 1022 vormde Lissabon de onafhankelijke Taifa van Lissabon. Raymond van Bourgondië, erfgenaam van Galicië, trok in 1093 Santarém en Lissabon binnen. Yusuf ibn Tashfin emir van de Almoraviden uit Marokko heroverde in 1094 de stad. In 1111 waren het wederom de Almoraviden, nu onder Sir ibn Abi Bakr, die Lissabon en Santarém innamen.
Overgave Moslims LissabonPhoto: Publiek Domein
Koning Alfons I van Portugal, die zich in 1139 tot eerste koning van het in eerste instantie kleinere Portugal had uitgeroepen, veroverde Lissabon op 21 oktober 1147, na eerst een mislukte aanval in 1140, met hulp van onder meer de kruisvaarder Gilbert of Hastings. De belegering duurde 17 weken en de moslims gaven uiteindelijk vanwege honger over. De christenen richtten onder de bewoners (154.000) van al-Ushbuna een waar bloedbad aan, waarbij zij weinig onderscheid maakten tussen christenen en moslims. Zo werd de 'bisschop' van de stad die, tezamen met een delegatie van andere christelijke en islamitische leiders, ook door de kruisvaarders vermoord. De overblijvende moslims kregen een vrije aftocht en verlieten tegelijk met al-Ushbuna ook al-Ma'din (Almada) op de zuidoever van de Taag. Alfonso I liet hierna een bestaand fort op een heuvel ombouwen tot koninklijk paleis. Het Castelo de São Jorge vervulde deze rol tot het begin van de 16e eeuw.
Tevens verrees de kathedraal Sé, waar Hastings als eerste bisschop van Lissabon zetelde. In de buurt hiervan bevindt zich het kerkje Santo António à Sé, dat gewijd is aan Antonius van Padua, de 13e eeuwse beschermheilige van de stad. Lissabon werd in 1255 de hoofdstad van Portugal. De stad ontwikkelde zich sterk, zowel economisch als cultureel; in 1290 werd bijvoorbeeld de Universiteit van Lissabon gesticht die later naar Coimbra is verhuisd en daar nu nog steeds staat.
Lissabon begin 16e eeuwPhoto: Publiek Domein
Met Vasco da Gama's ontdekking van de zeeweg naar Indië, rond 1500, begon de Portugese Gouden Eeuw. Koning Manuel I liet na Da Gama's terugkeer het Mosteiro dos Jerónimos bouwen. Op 1 november 1755 werd de stad getroffen door een zware aardbeving (beter bekend als de aardbeving van Lissabon). De vele doden, 15.000 volgens sommige bronnen, vielen niet alleen door instortingen, maar ook door branden en hoge golven. Onder de pragmatische premier, de latere Marquês van Pombal, werd aan de wederopbouw begonnen. Zijn invloed is terug te zien in het strakke stratenplan van de wijk Baixa. Ook de 20e eeuwse dictator António de Oliveira Salazar moderniseerde de stad. In 1998 huisvestte Lissabon de Wereldtentoonstelling Expo '98.
Zie verder ook de geschiedenis van Portugal op Landenweb.
Bezienswaardigheden
Lissabon Torre de BelemPhoto: Alvesgaspar CC 3.0 Unportedno changes made
In Santa Maria de Belém bevinden zich de werelderfgoederen het Hiëronymietenklooster Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém. In het klooster ligt onder anderen de ontdekkingsreiziger Vasco de Gama begraven.
Baixa, de"benedenstad", is het centrum van Lissabon. Hier bevindt zich het Rossio, al eeuwen het belangrijkste plein van de stad. Bijna aan het hoofdplein Rossio vast ligt Praça dos Restauradores. Aan het aan de Taag gelegen zeer grote plein Praça do Comércio bevond zich, totdat Portugal in 1910 een republiek werd, de koninklijke residentie.
Lissabon Eiffel Lift Bairo AltoPhoto: Nol Aders CC 3.0 Unported no changes made
In de wijk Bairro Alto, ten westen van de Baixa, zijn vele restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. De ongeveer dertig meter hoger gelegen wijk, is vanuit het centrum bereikbaar met de Elevador de Santa Justa. Deze lift is door een leerling van Gustave Eiffel ontworpen in de neogotische stijl van rond 1900.
Alfama LissabonPhoto: Miguel Vieira CC 2.0 Unported no changes made
Ten oosten van het centrum ligt de Alfama, een oude volkswijk. Met zijn vele steile straatjes, trappen en steegjes is het een belangrijke bezienswaardigheid. In Alfama zijn verschillende fadohuizen te vinden. Dit zijn kleine restaurantjes waarin traditionele fado ten gehore wordt gebracht. In deze fado worden wijken als Alfama, Bairro Alto en Mouraria, maar ook Lissabon en Portugal veelvuldig bezongen. Dwars door de wijk kronkelt tramlijn 28, waarop zeer oud trammaterieel rijdt. Deze tramlijn wordt veel door toeristen gebruikt, maar is ook nog steeds belangrijk voor de ontsluiting van de wijk. De bekendste en oudste kerk van de stad, de Kathedraal van Lissabon, staat hier ook.
Parque des Nacoes LissabonPhoto: Filipe Rocha CC 3.0 Unported no changes made
Een paar kilometer ten oosten van het centrum ligt het"nieuwe centrum" op het expoterrein: het Parque das Nações bekend van Expo '98. Hier zijn onder meer het Oceanário de Lisboa een aquarium, het Vasco da Gama winkelcentrum, de Vasco da Gama Toren, een kabelbaan en het treinstation Gare do Oriente te vinden.
Ponte 25 de Abril LissabonPhoto: Matt Perich CC 2.0 Generic no changes made
De stad heeft ook twee bezienswaardige bruggen. De Ponte 25 de Abril, vernoemd naar de Anjerrevolutie uit 1974, verbindt Lissabon met de Outra Banda, de zuidoever van de Taag. Het ontwerp is geënt op dat van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Daarnaast is er de nieuwe brug over de Taag: de 17 kilometer lange Vasco da Gama-brug.
Berardo Museum LissabonPhoto: Dilum2444 CC 3.0 Unported no changes made
Het Berardo museum opende haar deuren voor het eerst in 200. De collectie bestaat uit toonaangevende moderne kunst, oorspronkelijk verzameld door de Portugese zakenman José Berardo. Het museum is gevestigd in Belem, tegenover het bekende klooster Mosteiro dos Jerónimos. Er zijn werken te zien van Picasso, Dali, Duchamps, Warhol, Magritte, Miro, Bacon, Koons en Pollock om maar een paar grote namen te noemen. Hoogtepunten zijn onder meer Andy Warhol's Ten Foot Flowers en Portret van Judy Garland, Picasso's Femme dans un fauteuil (Métamorphose), en Oedipus van Francis Bacon.
Gulbenkian Museum LissabonPhoto: Xauxa CC3.0 Unported no changes made
Ten noordoosten van park Eduardo VII ligt het Gulbenkian Museum. Dit museum herbergt een prachtige collectie Egyptische, Griekse, Romeinse, Islamitische, Aziatische en Europese kunst. Het is een van de mooiste particuliere kunstcollecties ter wereld, vergaard over een periode van 40 jaar door oliemagnaat Calouste Gulbenkian. Hij schonk zijn verbazingwekkende kunstschatten aan het land waar hij woonde toen hij in 1955 stierf op 86-jarige leeftijd. Hoogtepunten zijn een gouden masker van een Egyptische mummie, een exquise 2700-jaar-oude albasten kom, een serie bronzen katten en andere kostbare schatten in de Egyptische afdeling. Verder is er het portret van een oude man van Rembrandt en een prachtige verzameling Griekse munten, zeldzame stukken Chinees porselein, Japanse prenten en 16e en 17e eeuwse Perzische tapijten. In de grote Europese kunst sectie zijn werken van Rembrandt, Peter Paul Rubens, Claude Monet, van Dyck, Rogier Van der Weyden en Pierre-Ausguste Renoir te bewonderen. Speciaal vermeldenswaardig is de grote collectie sieraden van René Lalique.
Tips
Lissabon Strand van CascaisPhoto: Osvaldo Gago CC 2.5 Generic no changes made
Cascais is een minder luxe badplaats maar wel erg gezellig, het is oorspronkelijk een vissersdorp, inmiddels lopen Cascais en Estoril in elkaar over. Estoril is een villawijk op een half uur afstand van Lissabon, het uitgaansleven bevindt zich rond het casino.
Costa de Caparica is een vissersplaatsje 20 kilometer ten zuiden van Lissabon. Het strandgebied van Lissabon heeft een typisch Portugese sfeer. Andere badplaatsen die er zijn is Sesimbra (40 kilometer ten zuiden van Lissabon) en Ericeira (50 kilometer ten noorden van Lissabon).
Sintra LissabonPhoto: Rei-artur CC 2.0 Unported no changes made
Sintra is gelegen in de Serra de Sintra ten noorden van Lissabon. De stad is bekend om zijn koninklijke paleis ( Palacia Real ) en het hoog gelegen Castello de Pena. Ten zuiden van Lissabon heet de kuststrook officieel Costa Azul, maar voor het gemak wordt deze vaak bij de Costa Lisboa ingedeeld. Ten noorden van Lissabon is de kuststrook het drukst bezochte deel van de Costa de Lisboa. Zowel in het noorden als in het zuiden van Lissabon ligt de kuststrook beschut achter de heuvelruggen, in het noorden de Serra de Sintra, in het zuiden de Serra da Arrabida.
Fado Museum LissabonPhoto: Stefan Didam CC 3.0 Unported no changes made
Het uitgaansleven in Lissabon speelt zich vooral af in de Bairro Alto, de bovenstad, en in de wijk Alcantara aan de brug over de Taag. Typisch voor Lissabon zijn de fadorestaurants, waar je heerlijk kunt eten terwijl je geniet van deze melancholische traditionele muziek. Fado heeft een bijzondere plek in het leven van iedere Portugees, het vertaalt de gemoedstoestand van zijn leven, verdriet, melancholie, blijheid, weemoed, saudade en niet te vergeten de feeststemming. Amalia Rodrigues wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste en invloedrijkste fado-zangeressen ooit.
Lissabon LINKS
Advertenties
• Lissabon Tui Reizen
• Avontuurlijke & duurzame rondreizen voor reizigers tussen de 18 en 37 jaar
• Naar Lissabon met Sunweb
• Hotels Lissabon
• ANWB vakantie boeken Portugal
• Auto huren in Lissabon
• Hotels Trivago
• Mambo Jongerenreizen Backpacken Portugal
Nuttige links
Lissabon Cityspotters (N)Lissabon Jouwpagina (N+E)
Lissabon Reisstart (N+E)
Reizen, dieren, landschap, city trip, info, foto's Lissabon
Bronnen
www.landenweb.nl/costa-de-Lisboawww.wikipedia.org
Samensteller: Yivat Moses / Arie Verrijp / Geert Willems