Landenweb.nl

POROS
Geschiedenis

To read about POROS in English - click here

Griekenland Ross Holidays

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geschiedenis

Poros vóór Christus

Tijdens de Myceense tijd (1400-1100 v.Chr.) was er al een sterke zeemacht met een marinebasis gevestigd op het rotsachtige eiland Modi (of Liontari) aan de oostkust van Poros. Tijdens de Archaïsche periode (700-380 v.Chr.) viel het noordelijke deel van Poros, Calauria (nu: Kalavria), onder de heerschappij van Troezen, een Oud-Griekse stad op het schiereiland Attica.

Van de 7e tot de 3e eeuw v.Chr. was Poros, althans volgense enkele historici uit de oudhed, bewijzen zijn eigenlijk nooit gevonden, de hoofdplaats van een alliantie ('Amfiktyonía') gevormd door de stadstaten Hermioni, Epidaurus, Aegina, Athene, Prassia, Nauplia en Orchomenos. Deze samenwerking was een nautische, religieuze en politieke confederatie, opgericht ter bescherming van hun onafhankelijkheid en hun handel met Argos, in de oudheid een van de belangrijkste plaatsen op de Peloponnesos. In 520 v.Chr. werd de heilige tempel van Poseidon gebouwd, die tevens gebruikt werd als opvangplaats voor asielzoekers.

De eerste Perzische aanval op Griekenland vond plaats aan het begin van de 5e eeuw voor Christus, de tweede aanval vond plaats in het voorjaar van 480 v. Chr. Toen de Peloponnesische oorlog tussen Sparta en Athene (431-404 v.Chr.) eindigde, breidde de periode van vrede zich ook uit over de eilanden in de Argo-Saronische Golf. In het midden van de 4e eeuw v.Chr. kwam Griekenland onder Macedonische heerschappij.

In reactie daarop bood Troezen, gevolgd door Kalavria, Athinogenis, een grote vijand van Macedonië, een toevluchtsoord. Later zou deze Athinogenis uitgroeien tot de tiran van dit gebied. Na de dood van Alexander de Grote in 323 v. Chr. werden de Ptolemaeën van Egypte de volgende heersers over Griekenland en Poros. In 273 v.Chr. zorgde de laatste uitbarsting van de vulkaan Methana voor een verandering in de morfologie van Poros en kreeg zijn huidige vorm. bestaande uit de afzonderlijke eilanden Kalavria en Spheria.

advertentie

Poros ná Christus

Net als de rest van Griekenland kwam Poros onder Romeinse overheersing vanaf 86 v.Chr. tot 395 n.Chr. en werd een deel van het Byzantijnse Rijk van 330 tot 1204. Gedurende de Byzantijnse tijd werd Poros vaak aangevallen en geplunderd door piraten. Rond 1460 en in 1715 vluchtten Arvanieten (oorspronkelijk uit Albanië) van het vasteland, met name rond Nauplion, voor de Ottomanen naar onder andere Poros en stichtten daar kolonies. In de loop der jaren smolten de Arvanieten en de Grieken van Poros samen in een nieuwe samenleving.

In 1484 werd Poros bezet door Venetië, de Venetianen gebruikten Poros als een strategische haven in hun zeestrijd tegen de Ottomanen. Poros, met ca. 15.000 inwoners een van de grootste steden van Griekenland, op dat moment de machtigste stad in de verre omtrek, want ook Methana, Epidauros, Damalas, Fanari en Valario vielen onder de invloedssfeer van Poros.

De Venetiaanse dominantie eindigde in het jaar 1715 en zij werden opgevolgd door de Ottomanen, hoewel dat veel later was dan in de rest van Griekenland. Scheepvaart en handel waren de belangrijkste activiteiten op Poros. De vloot van Poros had echter niet zo'n grote reputatie had als die van Hydra en Spetses, die zich veel meer met oorlogsactiviteiten bezig hielden.

Daarentegen was de rol van Poros in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog wel erg belangrijk. Poros werd een belangrijke doorgangsroute (vanwege de nabijheid van de Peloponnesos) en van revolutionaire bijeenkomsten. De eerste Griekse marinebasis en Zeevaartschool werden op Poros gebouwd en opgericht in 1828, en bleven daar tot 1878. De grote animator hierachter was Otto I (eigenlijk de 17 jarige prins Otto van Beieren), van 6 februari 1832 tot 23 oktober 1862 eerste koning van Griekenland.

In september 1828 was Poros ook het middelpunt van een belangrijke bijeenkomst, cruciaal voor de Griekse staat: de ambassadeurs van Engeland, Frankrijk en Rusland ontmoetten Ioannis Kapodistrias op Poros en discussieerden met hem over het vaststellen van de grenzen van de moderne Griekse staat, die uiteindelijk werd opgericht in 1830. De tirannieke Kapodistrias werd op 9 oktober 1831 in de Griekse stad Nauplion vermoord.

Het Verdrag van Kuchuk Kainarji (1714) tussen Rusland en het Ottomaanse Rijk zorgde ervoor dat zowel Russische oorlogs- als handelsschepen onbelemmerd mochten varen in Ottomaanse wateren. De Russische activiteiten namen dermate toe dat er een compleet bevoorradingsstation gebouwd werd op Poros, met zelfs een fabriek voor het produceren van scheepsbeschuit.

Na de Griekse onafhankelijkheid eiste Ioannis Kapodistrias alle voorzieningen op voor de Griekse militaire vloot, maar bood de Russen een nabijgelegen alternatieve locatie. De Russen bouwden hier nog een veel groter bevoorradingsstation dat gebruikt werd tot ver in de 19e eeuw. Uiteraard steeg in deze periode ook het aantal Russische bewoners op Poros en er werd zelfs een Russische school opgericht. Eind 19e en begin 20e eeuw liepen de Russische marine-activiteiten sterk terug en werd alle faciliteiten door de Tsaar van Rusland aan de Grieken geschonken. De Grieken maakten echter geen gebruik van de aanwezige faciliteiten, die langzaam instortten en overwoekerd werden. De meeste activiteiten op Poros werden verplaatst naar de marinebasis van Salamis. Pas in 1989 werd het complex op Poros een beschermd architectonisch monument.

Tijdens de Kretenzer Revolutie (1866-1969) tegen de Ottomaanse overheersing vluchtten Kretenzer families naar onder andere Poros. De meeste vluchtelingen kwamen van de Rethymno-regio en werden goed opgevangen door de bewoners van Poros onder leiding van hun burgemeester Drosinos. Nog steeds wonen nazaten van deze Krtenzer families op Poros, achternamen als Perasakis, Alexandrakis, Stagakis, Klados, Spithouris, Kanellakis en vele anderen herinneren hier aan.

Van 29 januari 1941 tot en met 18 april 1941 was de op Poros geboren Alexandros Koryzis de 131ste premier van Griekenland. Hij pleegde zelfmoord toen de Duitse troepen van Adolf Hitler Athene binnenmarcheerden.

Na de jaren vijftig van de 20e eeuw eeuw kwam het toerisme naar Poros op gang, vooralsnog kwamen de meeste toeristen echter in de vorm van dagjesmensen uit Athene. Later wisten ook buitenlandse toeristen steeds vaker Poros te vinden.

Eind 2009 ontdekte het Institute of Marine Archaeological Research ten zuidoosten van Poros, vlak bij het rotseilandje Modi, een scheepswrak uit de laat-Myceense periode. Het was waarschijnlijk een handelsschip dat vazen met olijfolie en/of wijn vervoerde.

Zie verder ook de geschiedenispagina van Griekenland op landenweb.

advertentie

POROS LINKS

Advertenties
• Naar Poros met Sunweb
• ANWB 8-daagse groepswandelreis Saronische Golf
• Eilandhoppen Saronische Golf
• Griekenland Vakanties Tui
• Bouw je eigen Griekenland Reis Poros
• Hotels Poros
• Griekenland Ross Holidays
• Auto huren in Athene
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Poros

Nuttige links

Startnederland Poros (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems