Landenweb.nl

PICARDIE
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Amiens
  Oppervlakte  19.399 km2
  Inwoners  1,953,553
  (2019)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about PICARDY in English - click here

ANWB vakantie boeken Picardie

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Picardië is een Noordfranse regio met als hoofdstad Amiens. Picardië ligt ten noordoosten van Normandië. De oppervlakte van Picardië is 19.399 km² en is daarmee bijna half zo groot als Nederland (41.527 km²).

Picardië grenst in het westen aan de regio Haute-Normandie, in het noorden aan Nord-Pas-de-Calais, in het oosten aan Champagne-Ardennen en in het zuiden aan het Ile-de-France. In het noordwesten van Picardië ligt een korte kuststrook van ca. 75 km, die grenst aan Het Kanaal.

advertentie

Picardie KaartPhoto: Publiek Domein

Landschap

In het noorden van Picardië, tussen de plaatsen Amiens en Saint-Quentin, ligt het Picardisch plateau, dat de vlakke streek Santerre en de wat heuvelachtiger Vermandois (Nederlands: Vermandland) met elkaar verbindt. Gemiddeld is Picardië vrij vlak met met een gemiddelde hoogte van slechts 98 meter. Het hoogste punt van Picardië ligt in het departement Aisne bij de plaats Watigny en meet 295 meter. Het Picardisch plateu wordt doorsneden door de Somme en bestaat voor een groot deel uit een boerenlandschap met uitgestrekte landbouwgronden, afgewisseld door bosgebieden.

advertentie

Typisch Picardië-landschap, BouttencourtPhoto: Isamiga76 CC 2.0 Generic no changes made

Tussen de plateaus van Ile de France en Picardië liggen drie heuvelgebieden: Laon, Noyonnais, Clermontais. In het noordoosten van Picardië ligt het coulisselandschap van de Thiérache, met voornamelijk bossen en weides. In het westen, gedeeltelijk liggend in Normandië, ligt het kleine (750 km²) Pays de Bray, met een bocagelandschap geschikt voor de ontwikkeling van grasland en dus voor het fokken en houden van melkvee. Een bocagelandschap is een kleinschalig landschapstype, dat wordt gekenmerkt door kleine weidepercelen die worden afgeschermd door hagen bestaande uit meidoorn, wilgen, sleedoorn en haagbeuken, of muurtjes.

advertentie

Bocagelandschap in het Pays de BrayPhoto: Isamiga76 CC 2.0 Generic no changes made

Een steile heuvel domineert het landschap van Noyonnais, het is de berg van Noyon. De Noyonnais biedt een heuvelachtig landschap bedekt met bomen en is ook het gebied van de vee-, schapen- en varkenshouderijen en groenten- en fruitgewassen, waaronder veel rood fruit als aardbeien en kersen.

De Vimeu, gelegen in het uiterste westen van Picardië en ten zuiden van de Baie de somme, is een groene regio, begrensd door twee valleien, die van Bresle in het zuiden en die van de Somme in het noorden. Deze regio wordt gekenmerkt door veel grasland en hagen.

Ongeveer 17% (= ca. 320.000 ha) van het Picardische landschap is bedekt met voornamelijk (gemengde) eiken- en beukenbossen. Het departement Aisne heeft het Forêt de Retz (13.000 ha), het Forêt de Saint-Michel (5000 ha met ook esdoorns en essen) en de bossen van Saint-Gobain enCoucy (12.000 ha). Deze laatste wouden herbergen veel verschillensoorten bomen, waaronder veel populieren..

Het departement heeft ook indrukwekkend bossen, o.a. in Compiègne (14.400 ha0 en Trs-Forêts van Chantilly, ermenonville en Halatte (18.000 ha).

Het departement Somme heeft als belangrijk bosgebied eigenlijk alleen het 4323 ha grote eiken- en beukenbos Forêt Domaniale de Crécy.

Rivieren en meren

kunstmatige aangelegde meer Lac de L'ailette - Aisne 140 ha

Lac de Gouvieux

Lac de la Haut Somme

Lac des Ciments

De Picardische kust is een strook van ongeveer 75 kilometer met afwisselend krijtrotsen en zandstranden. Het landschap is zeer afwisselend, een rotsachtige kustlijn, mooie zandstranden, grote bosgebieden, uitgestrekte velden en weiden, uitgestrekte hoogvlaktes met enorme akkers domineren het beeld van de regio.

Door de regio stromen meerdere rivieren zoals de Somme, die als de natuurlijke grens tussen Frankrijk en Vlaanderen gezien kan worden, de Authie, de Aisne en de Canche. Op de plek waar rivier de Somme de kust bereikt komt het zoete water van de Somme uit in het zoute zeewater. Deze samenkomst zorgt ervoor dat de Baie de Somme erg gevoelig is voor eb en vloed. De Baie de Somme beslaat een oppervlakte van 37.900 ha, waarvan een derde natuurreservaat is. Naast de Somme mondt ook de kleine rivier Maye uit in de zee. Stranden en zandbanken die bij vloed onder water komen te staan worden 'vasières' genoemd; dieper in het estuarium hoog opgeslibde, meestal droog liggende zandbanken worden mollères (schorren) genoemd en worden bevolkt door grazende schapen.

advertentie

Baie de SommePhoto: Madame29D CC 4.0 International no changes made

De Aisne ontspringt in het massief van Argonne en mondt in de buurt van Compiègne uit in de Oise, na een tocht van 360 kilometer door de departementen Meuse, Marne, Ardennes, Aisne en Oise. Zijrivieren van de Aisne zijn Aire (143 km), Retourne (45 km), Suippe (101 km) en Vesle (140 km). Vanaf Celles-sur-Aisne is de rivier gekanaliseerd en bevaarbaar voor schepen met een laadvermogen van maximaal 400 ton, een lengte van maximaal 38,5 meter en een breedte van maximaal 5,05 meter.

De regenrivier Somme ontspringt bij Fonsomme in het departement Aisne en mondt na ca. 245 kilometer uit in de Baai van de Somme in Het Kanaal. De belangrijkste zijrivieren van de Somme zijn de Avre (66 km) en de Ancre (38 km). Vanaf Abbeville is de Somme gekanaliseerd.

Over een lengte van 156 km loopt sinds 1827 het Sommekanaal evenwijdig aan de Somme en verbindt de plaatsen Saint-Simon en Saint-Valery-sur-Somme. Het kanaal wordt op dit moment alleen nog voor de pleziervaart gebruikt.

De Oise ontspringt in de buurt van het Zuid-Belgische Chimay en komt na meer dan 300 km door het bekken van Parijs uit in de Seine nabij Conflans-Sainte-Honorine in het departement Yvelines. De Oise stroomt 105 km door Picardië, van de Thiérache tot Creil en doet in totaal vier departementen aan: Aisne, Oise, Val-d'Oise en Yvelines. Na de Marne is de Oise de belangrijkste zijrivier van de Seine, de belangrijkste zijrivieren van de Oise zelf zijn de Serre (96 km) en de Aisne (360 km).

Belangrijk voor de binnenscheepvaart wordt het Canal Seine-Nord of Liaison Seine-Escaut, waar binnenvaartschepen tot 4400 ton en drie lagen containers doorheen kunnen varen, tot zes keer keer groter dan nu het geval is. Het kanaal zal de industriële regio's rondom de Seine met die van de Schelde gaan verbinden, en moeten economische voordelen gaan opleveren voor Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen, maar ook voor Nederland en Duitsland. Het nieuwe kanaal wordt 106 km lang en loopt tussen de Seine en de Schelde nabij Cambrai in Noord-Frankrijk. De grote binnenvaartschepen kunnen dan vanaf de opening in 2027 vanaf de Westerschelde rechtstreeks doorvaren naar Parijs.

Het kanaal zal minstens zo'n 6-8 miljard euro gaan kosten, is een project van De Vlaamse Waterweg nv met steun van de Europese Unie en naar verwachting wordt in de eerste helft van 2020 met de werkzaamheden begonnen. De eigenlijke bouw ging al in 2005 van start in Evergem, net ten noorden van Gent, waar een nieuw sluizencomplex is gebouwd.

advertentie

Canal Seine-Nord, dat dwars door Picardië loopPhoto: Paul Hermans CC 3.0 Unported no changes made

Klimaat en Weer

Het klimaat van Picardië is vergelijkbaar met het klimaat van de Benelux. Het is er door de meer zuidelijke ligging wel een graadje warmer. De zee heeft een grote invloed op het klimaat. De zomers zijn niet erg warm met temperaturen van rond de 21 graden Celsius. De winters zijn over het algemeen zacht met temperaturen van rond de 6 graden Celsius. De neerslag valt het gehele jaar door. Kenmerkend voor Picardië is de afwisseling, mooi en slecht weer wisselen elkaar steeds af.

De gemiddelde dagtemperatuur is in de zomer 16.5°C, in de winter 3.2°C. In Amiens schijnt jaarlijks 1600 uur de zon. De gemiddelde regenval per maand is in de zomer 53 mm, in de winter 51 mm; het jaargemiddelde bedraagt 687 mm.

klimaattabel Amiens

dagtemperatuurnachttemp.uren zon p/dregendagen
januari5°C0°C211
februari6°C1°C39
maart9°C2°C411
april13°C4°C510
mei17°C8°C610
juni20°C11°C710
juli22°C12°C711
augustus22°C12°C710
september19°C10°C59
oktober15°C7°C412
november9°C3°C213
december6°C1°C212

Planten en Dieren

Planten

advertentie
Bos van Retz, PicardiePhoto: P. Poschadel CC 3.0 no changes made

Oorspronkelijk was dit gedeelte van Frankrijk geheel met bos bedekt. No nog zijn er twee grote bosgebieden in Picardië te vinden, bij Compiegne en bij Retz. Het gaat om loofbossen met veel eiken, beuken, esdoorns, essen, berken en kastanjes. Langs de kust zijn duinen met helgrassen en pijnbomen. Verder zijn er veel weilanden op de kalkgronden met wilde bloemen, onder andere de orchidee.

Dieren

Voor Frankrijk is de Baie de Somme het belangrijkste leefgebied van een kolonie zeehonden, ca. 300 gewone zeehonden en ca. 100 grijze zeehonden of kegelrobben. Vlak voor de kust van de plaatsen Fort-Mahon-Plage en vooral Le Hourdel zijn de zeehonden vaak te vinden op zandbanken.

Zeehond op een zandbank voor de plaats Fort Mahon Plage, PicardiëPhoto: Tomfo CC 4.0 International no changes made

Belangrijk voor de vogelstand is het Parc du Marquenterre, een 250 ha groot beschermd natuurgebied. Hier leven standaard zo'n 344 vogelsoorten (in geheel Europa bestaan ca. 650 soorten), door het jaar heen aangevuld met veel trekvogels.

In de Somme zwemt veel paling, maar ook karper, rivierbaars, snoek en zeelt zijn overvloedig aanwezig.

amfibieën
alpenwatersalamanderheikikkerrugstreeppad
boomkikker of Europese boomkikkerkamsalamander of grote watersalamanderspringkikker
geelbuikvuurpadkleine watersalamandervinpootsalamander
gewone of bruine padmeerkikker of grote groene kikkervroedmeesterpad
groengestipte kikkerpoelkikker of kleine groene kikkervuur- of goudsalamander
reptielen
adderlettersierschildpad (foto)oostelijke smaragdhagedis
esculaapslanglevendbarende of kleine hagedisringslang
gladde slangmuurhagediszand- of duinhagedis
hazelworm

LettersierschildpadPhoto: Francesco Canu CC 3.0 Unported no changes made

In 2016 werd er in Picardië een spinnentelling gehouden. Er werden 432 soorten geteld, hieronder een overzicht van de 30 meest voorkomende spinnen:

spinnen
blinkende krabspingewone komkommerspinplatte wielwebspin
bodemwevertjegewone tandkaakrietkruisspin
bonte grasspringspingroene krabspinschaduwstrekspin
boomknobbelspingrote trilspinschorsmarpissa
brede wielwebspingrote wolfspinslanke kogelspin
driestreepspinherfsthangmatspinstruikknobbelspin
eikenspringspinhuiszebraspin (foto)struikwielspin
gerande oeverspinkegelspinvenstersectorspin
gestipte struikspinkruisspinwespspin
gewone kameleonspinlentevuurspinzomerwielwebspin

HuiszebraspinPhoto: B. Schoenmakers CC 3.0 Unported no changes made

Een paardensoort dat typisch is voor het gebied Baie de Somme is het 'Cheval de Somme' of Hensonpaard. De soort, klein met een schofthoogte van ca. 1,55 m, is een kruising tussen warmbloedige Franse rijpaarden en koudbloedige Noorse fjordenpaarden en wordt pas sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gefokt. Door hun grote uithoudingsvermogen zijn ze uitermate geschikt in de toeristenindustrie.

Sinds 2003 wordt het paard officieel erkend door het Franse Haras Nationaux, het nationale openbare bestuursorgaan dat verantwoordelijk is voor de regulering en het beheer van het fokken van paarden en ezels in Frankrijk. In 2010 werd het Haras Nationaux samen met het École Nationale d'Éducation, de nationale rijschool, onderdeel van het nieuwe Institut Français du Cheval et de l'Équitation.

Cheval de Somme, paardensoort uit PicardiëPhoto :Eponimm CC 3.0 Unported no changes made

PICARDIE LINKS

Advertenties
• Picardie Tui Reizen
• Picardie Hotels
• ANWB vakantie boeken Picardie
• Hotels Trivago
• Auto huren in Amiens
• Reisgidsen en kaarten Picardie

Nuttige links

Picardië Startnederland (N+E)

Bronnen

BBC - Country Profiles

CIA - World Factbook

Heetvelt, Angela / Picardië : Nord-Pas-de-Calais

ANWB

Picardie : Somme-Oise-Aisne

Lannoo

Wikipedia

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems