Landenweb.nl

PELOPONNESOS
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Grieks
  Hoofdstad  Patras (grootste stad)
  Oppervlakte  21.379 km²
  Inwoners  576,474
  (2015)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +1 (zomer +2)
  Web  .gr
  Code.  GRC
  Tel.  +30

To read about PELOPONNESE in English - click here

Naar Peloponnesos met Sunweb

Populaire bestemmingen GRIEKENLAND

AeginaAlonissosAndros
ChiosHydraKalymnos
KarpathosKefaloniaKorfoe
KosKretaLefkas
LesbosMykonosNaxos
ParosPatmosPeloponnesos
PorosRhodosSamos
SantoriniSkiathosSkopelos
SpetsesThassosZakynthos

Geografie en Landschap

Geografie

De Peloponnesos (ook wel Morea genoemd naar de vorm van het blad van de moerbeiboom) is het grootste schiereiland van Griekenland, en ligt ten zuiden van het Griekse vasteland en ten zuidwesten van de hoofdstad Athene.

De Peloponnesos wordt gescheiden van het Griekse vasteland door de Golf van Korinthe, een onderdeel van de Ionische Zee en de Golf van Aegina(ook wel Saronische Golf), een onderdeel van de Egeïsche Zee, en ermee verbonden door de (ca. 10 km brede) Landengte (isthmus) van Korinthe. Deze landengte wordt weer doorsneden door het Kanaal van Korinthe (bijna 6,5 km lang, 23 m breed en 8 m diep), waardoor men zou kunnen zeggen dat de Peloponnesos op een kunstmatige manier van een schiereiland in een eiland veranderde.

De oppervlakte van de Peloponnesos bedraagt ca. 21.400 km², ongeveer de helft van Nederland. Kaap Matapan (ook wel Tainaro) is het meest zuidelijke punt van de Peloponnesos, met kliffen tot wel 50 m hoog. De vlakbij gelegen grot werd door de oude Grieken beschouwd als de ingang van de Hades, het dodenrijk.

De Argo-Saronische eilanden liggen ten oosten van de Peloponnesos, de Ionische Eilanden ten westen en zuiden van het schiereiland. Enkele van de eilanden liggen niet ver van de Peloponnesische kust, zoals Proti, Sapienza, Schiza, Elafonisos, Kythira, Spetses, Dokos, Hydra, Poros, Aegina en Agistri.

advertentie

Peloponnesos SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

advertentie

Landschap

De Peloponnesos telt een grote variëteit aan landschappen, maar overheersend zijn toch wel de bergachtige gebieden, ca. twee derde van de Peloponnesos is bergachtig. De Peloponnesos telt ook een aantal rivieren, onder andere de Neda, de Selinountas, de Dafnon, de Pineios, de Evrotas, de Polilimnio, de Alphios, de Vouraikos, de Erymanthos, de Sireos, de Aroanios, de Krathis, de Krios en de Lousios. Het grootste meer van de Peloponnesos is het Stymphalia-meer, en bij Porto Cheli, 80 km ten zuiden van Nauplion, ligt het meer Ververontas.

De woeste, nauwelijks bewoonde landstreek Arcadië ligt centraal op de Peloponnesos. Wandelaars genieten van een tocht door de Lousios-kloof, ca. 5 km lang en 300 meter diep.

Ten noorden van Arcadië ligt Achaea, met op de grens van dat gebied met Arcadië een bergketen met toppen van ca. 2300 meter. De 1926 m hoge Panachaiko domineert de kustregio bij Patras, in het zuiden van de regio Aechaea liggen de nog hogere Aroania (2341 m) en de Erymanthos (2224 m). Andere bergketens zijn Kollis, Omplos, Kombovouni en Movri. De belangrijkste rivieren zijn van oost naar west de Vouraikos, de Selinountas, de Charadros, de Peiros, de Tytheus en de Larissos.

Achaea grenst in het noorden aan de Golf van Korinthe, kent veel mooie zandstranden en naast de wetlands-natuurgebieden Kato Achaia en Varda ook nog het natuurgebied Kalogria. Bossen, maar ook droge, kale gebieden zijn vooral te vinden in de bergachtige streken, graslanden in de wat lagere regionen.

advertentie

Satellietfoto PeloponnesosPhoto: NASA in het publieke domein

Ten zuidwesten van Achaea ligt de vlakke streek Elis, de meest westelijke regio van de Peloponnesos. De langste rivier in deze regio is Alphios, ander rivieren zijn de Erymanthos, de Pineios en de Neda. Behalve de Erymanthos stromen al deze rivieren uit in de Ionische Zee. Het oostelijke deel van Elis is bosrijk, in het zuiden overheerst de pijnboom. In de buurt van het dorp Foloi en in het bergachtige oosten liggen wat natuurreservaten. Ongeveer een derde van de bodem, met name in het noorden, is vruchtbaar en geschikt voor landbouwactiviteiten, de rest is bergachtig. Elis telt een aantal bergketens, waaronder Movri (maximaal 400 meter hoog), Divri (max. 1500 meter) en Minthe (max. 1100 meter). Ca. 1-1,5% was vroeger moerasland, met name in de streek Samiko; daarvan is nog maar ca. 10 km2 beschermd moerasgebied, de rest is geschikt gemaakt voor landbouw, van over. Elis ligt in een seismisch actieve zone, met aardbevingen in 1909, 1910, 1920, 1953 en 2008. In augustus 2007 werd Elis getroffen door enorme bosbranden, 8500 ha bos en 2300 ha landbouwgrond werden verwoest.

In de zuidoosthoek van de Peloponnesos ligt Laconië, een grote vruchtbare vlakte omgeven door de hoge toppen van de bergketen Taigetos (100 km lang; hoogste top en op twee na hoogste berg van Griekenland, Profitis Ilias, 2407 m en genoemd naar de profeet Elia) en meer heuvelachtige Parnon-gebergte (90 km lang; hoogste top is Malevos, 1935 m), en doorsneden door de rivier Evrotas, ca. 100 km lang en uitmondend in de Laconische Baai. De vallei waar de Evrotas doorheen stroomt is vruchtbaar en levert de grootste sinaasappelopbrengst van waarschijnlijk geheel Griekenland.

Opmerkelijk is de rots van Monemvassia, gelegen op Vatika, het meest oostelijke schiereiland van de Peloponnesos. Deze rots zat ooit vast aan de Peloponnesos, maar in 375 n.Chr. zorgde een aardbeving ervoor dat het een rotseiland werd. Bijzonder is de Kastania-grot in de buurt van Neapoli, waar 3 miljoen jaar oude stalagmieten en stalactieten te zien zijn. Deze streek telt talloze bronnen, alleen al de Anakolou-kloof boven Xirokambi, waar aan het begin de nog steeds begaanbare oudste stenen boogbrug van Europa staat, telt meer dan zestig bronnen. Naast de kapen Malea en Tainaron en een ggedeelte van het schiereiland Mani behoort ook het eiland Elafonisos tot Laconië.

In de zuidwesthoek van de Peloponnesos ligt de streek Messenië met de rivier Neda, een rotsachtige kust en zéér vruchtbare vlaktes. Vrij onbekend zijn de Polylimnio-watervallen en de meertjes Kadoula en Kadi bij de plaatsjes Kazarma en Charavgi. De belangrijkste bergketens zijn die van de Taygetus in het oosten, Kyparissia in het noordwesten en Lykodimo in het zuidwesten. De belangrijkste rivieren zijn de Neda in het noorden en de Pamisos in Centraal-Messenië.

Net ten noorden van de Baai van Navarino ligt het Voidoikoilia-strand, door de gezaghebbende krant New York Times beoordeeld als een van de tien mooiste stranden ter wereld. Ten zuidwesten van Messenië liggen de Messeense, veelal onbewoonde, Oinousses-eilanden, waarvan de grootste Sapientza, Schiza en Venetiko zijn. Het kleine eiland Sphacteria sluit de baai van Pylos praktisch af.

Drie schiereilanden kenmerken het zuiden van de Peloponnesos. In het noorden van het middelste schiereiland, de Mani, liggen de bergen Helmos (2338 m) en de Killini (2374 m). Het landschap van de Mani wordt gedomineerd door de vele torenhuizen. Het westelijke schiereiland heet Pylia en het oostelijke schiereiland wordt Vatika genoemd.

Het gebied rond Pyrgos Dirou op de Mani is letterlijk bezaaid met grotten en grotsystemen (minimaal 70 km lang), waarvan de Diros-grotten, uitgesleten door de ondergrondse Vlychada-rivier, de belangrijkste zijn. In deze grotten zijn belangrijke bezwijzen gevonden van onder andere vroege menselijke en Neanderthal-bewoning. Hoewel de grotten, onder andere de Glyvada-grot, de Alepotripa-grot en de Katafigi-grot, al bekend waren bij lokale mensen sinds 1895, werd er pas in 1949 een begin gemaakt met grondig onderzoek en in 1967 geopend voor publiek.

In het noordoosten van de Peloponnesos liggen de streken Korinthe en het vruchtbare Argolis, met veel landbouw, maar ook met populaire stranden en, op het schiereiland Methana, een vulkaan, 32 uitgedoofde kraters en hete zwavelachtige en zouthoudende bronnen. Vulkanische activiteiten zijn er sinds meer dan 300 jaar niet meer voorgekomen.

Het hoogste punt van Korinthe is de 575 meter hoge Akrokorinth. In Centraal-Argolis ligt het meeste bouwland, waar vooral citroenen en sinaasappelen verbouwd worden. Argolis grenst in het noordoosten aan de Saronische Golf en in het zuiden en zuidwesten aan de Argolische Golf. Belangrijke bergketens zijn Oligyrtos in het noordwesten, Lyrkeio en Ktenia in het westen en Arachnaio en Didymo in het oosten.

advertentie

PELOPONNESOS LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• ANWB vakantie boeken Peloponnesos
• Naar Peloponnesos met Sunweb
• Peloponnesos Reizen Tui
• Reisgidsen en kaarten Peloponnesos
• Hotels Peloponnesos
• Autoverhuur Sunny Cars Peloponnesos

Nuttige links

Peloponnesos Reisverslag (N)
Reisinformatie Peloponnesos (N)

Bronnen

www.landenweb.nl/griekenland

Wikipedia

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems