PAROS
Economie
Economie
To read about PAROS in English - click here
Authentieke Reizen naar Paros |
Populaire bestemmingen GRIEKENLAND
Aegina | Alonissos | Andros |
Chios | Hydra | Kalymnos |
Karpathos | Kefalonia | Korfoe |
Kos | Kreta | Lefkas |
Lesbos | Mykonos | Naxos |
Paros | Patmos | Peloponnesos |
Poros | Rhodos | Samos |
Santorini | Skiathos | Skopelos |
Spetses | Thassos | Zakynthos |
Economie
-De voornaamste economische bezigheden van de Parische bevolking zijn visserij, landbouw, veeteelt en natuurlijk als belangrijkste bron van inkomen het toerisme. Paros produceert een aantal producten van hoge kwaliteit, waaronder wijn en de lokale variant van de traditionele Griekse drank ouzo, 'souma'. De zeer smakelijke gruyère-kaas, olijfolie en vijgen worden vooral lokaal geconsumeerd. De meest vruchtbare gebieden liggen rond de hoofdstad Parikia en rond Marpissa.
-Paros ligt midden in de Cycladen-archipel en fungeert daardoor als een veerbootknooppunt in het vervoer van toeristen, veel eilandhoppers en rugzaktoeristen, naar andere Cycladische eilanden en de Dodekanesos. Het toerisme is dan ook zeer belangrijk voor de economie van Paros, dat jaarlijks ongeveer 200.000 toeristen trekt. Parikia en Naoussa zijn de toeristische hotspots van Paros.
In de zomerperiode zijn er dagelijks verbindingen met de eilanden Mykonos, Naxos, Santorini en Tinos, maar ook de eilanden Anafi, Astypalea, Donoussa, Folegandros, Ikaria, Ios, Iraklia, Kalymnos, Kastelorizo, Kea, Kimolos, Kos, Koufonisi, Kreta, Nisyros, Rhodos, Samos, Schinousa, Serifos, Sifnos en Sikinos.
-In het idyllische zuiden en oosten van Paros domineert de landbouw: hectares met tarwe en gerst, meloenen, sinaasappel- en citroenbomen, olijfbomen, vijgen en amandelen. Er is ook voldoende water op het eiland voorradig voor de teelt van tomaten, aubergines, komkommers en natuurlijk wijnstokken. Van de rode Mandilaria- en de witte Monemvasitika-druif worden door de lokale boeren ongeveer 2,5 miljoen liter wijn per jaar geproduceerd. De wijnbouwgebieden op Paros liggen verspreid over het hele eiland, maar de beste druiven worden verbouwd op het centrale deel op hoogtes tussen 200 en 400 meter.
-Gewilde souvenirs van Paros zijn keramiek en sieraden.
-Plaatselijke vissers vangen alleen vis voor het eiland zelf. Vooral de bij toeristen populaire roggen, de duivelsrog is een specialiteit op Paros, weten de Parische vissers nog goed te vinden. Vissers van Aliki vangen de hele winter door octopussen, om in het zomerseizoen aan de grote vraag te kunnen voldoen. Aliki stond vroeg ook bekend om de zoutwinning.
-Marmer wordt er niet meer gedolven op Paros. De restanten van drie oude marmergroeves zijn nog te bezoeken als toeristische attractie bij het dorp Marathi.
advertentie | |
PAROS LINKS
Advertenties
• Naar Paros met Sunweb
• Paros Tui Reizen
• Authentieke reizen naar Paros
• Hotels Trivago
• Eilandhoppen Cycladen
• Paros Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Paros
• Wandelreis Sawadee
• Reisgidsen en kaarten Paros
Nuttige links
Paros Startnederland (N+E)Reisinformatie Paros (N)
Startpagina Paros (N)
Bronnen
Wikipedia
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt november 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems