Landenweb.nl

PAKISTAN
Geschiedenis

To read about PAKISTAN in English - click here

Hotels Pakistan

Steden PAKISTAN

IslamabadKarachi

Geschiedenis

Vroegste geschiedenis tot de onafhankelijkheid

Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat langs de belangrijkste rivier van Pakistan, de Indus, 4500 jaar geleden een hoog ontwikkelde stedelijke beschaving bestond.

In de zestiende en zeventiende eeuw was het Indische subcontinent de bakermat van de Mogol-beschaving. Britse kooplieden arriveerden in het jaar 1601 in Zuid-Azië, maar het zou tot de tweede helft van de achttiende eeuw duren voordat het Indische subcontinent door het Brits koloniale leger werd beheerst.

In het begin van de twintigste eeuw werd uiting gegeven aan gevoeligheden op religieus gebied en ontstonden toenemende tegenstellingen tussen moslims en Hindoes. Spanningen en rellen leidden tot een politieke strijd, het communalisme. In 1940 bekrachtigde Muhammad Ali Jinnah, leider van de all-India Muslim League, formeel de"Lahore Resolution" die opriep tot de stichting van een onafhankelijke staat in gebieden waar moslims de meerderheid vormden.

advertentie

Pakistan als zelfstandig land

Nadat Groot-Brittannië na de Tweede Wereldoorlog had ingestemd met de dekolonisatie van Brits-Indië konden de Congress Party en de Muslim League niet tot overeenstemming komen over de voorwaarden voor een grondwet of een interim-regering. Hierdoor werd een scheiding onvermijdelijk. Pakistan werd een staat in twee delen, gespleten door India. West Pakistan besloeg de gebieden met een moslimmeerderheid van het huidige Pakistan; Oost Pakistan bestond uit één provincie, het huidige Bangladesh. De scheiding leidde tot een inmense volksverhuizing en tot bloedige rellen. Het semi-onafhankelijke prinsdom Kashmir waarvan het merendeel van de bevolking uit moslims bestaat, kwam enige maanden na de scheiding gedeeltelijk in handen van Pakistan terwijl het Indiase leger het andere deel bezette.

Op 14 augustus 1947 werd Pakistan deel van het Britse Gemenebest. In 1948 overleed Muhammad Ali Jinna, stichter en eerste staatshoofd van Pakistan. In 1956 kreeg Pakistan zijn eerste grondwet en werd daarmee officieel een islamitische republiek. De grondwet werd opgeschort in 1958 toen het leger de macht nam. De uitslag van in 1970 uitgeschreven verkiezingen, leidde in 1971 tot een oorlog tussen West- en Oost-Pakistan. In 1971 werd Oost-Pakistan onafhankelijk onder de naam Bangladesh. De macht in het huidige Pakistan werd kort daarop overgedragen aan de leider van de Pakistan People's Party (PPP), Zulfikar Ali Bhutto.

In 1977 greep het leger onder leiding van generaal Muhammad Zia-ul-Haq de macht. Bhutto werd beschuldigd van medeplichtigheid aan moord op een politieke opponent en twee jaar later opgehangen, ondanks hevig internationaal protest. Muhammad Zia-ul-Haq kwam om bij een ongeluk met een legerhelikopter in 1988.

Van 1988-1990 was de dochter van Zulfikar Ali Bhutto, Benazir Bhutto (PPP), premier. Zij werd opgevolgd door Muhammad Nawaz Sharif, leider van de Pakistan Muslim League (PML). Verkiezingen in 1993 brachten opnieuw Benazir Bhutto aan de macht. In november 1996 werd de regering van premier Bhutto ontbonden op beschuldiging van onder andere corruptie, nepotisme en ondermijning van de rechterlijke macht. Premier Nawaz Sharif won daarna de verkiezingen in februari 1997.

Bij een geweldloze militaire staatsgreep op 12 oktober 1999 werd premier Nawaz Sharif afgezet en werd de macht overgenomen door legerleider Pervez Musharraf. Nawaz Sharif werd berecht en veroordeeld.

advertentie

21e eeuw

In Pakistan werd de noodtoestand van kracht, het parlement werd ontbonden en de ministers ontslagen. Musharraf riep zichzelf uit tot"Chief Executive". Hij benoemde een “National Security Council”, die samen met de militairen het land moest besturen. Voorts benoemde hij een aantal ministers. Als gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof kreeg hij tot oktober 2002 gelegenheid orde op zaken te stellen en verkiezingen voor te bereiden.

Op 27 december 2007 kwam oud-premier Benazir Bhutto bij een aanslag om het leven. Tijdens een bijeenkomst van Bhutto in de stad Rawalpindi ging een bom af. Daarbij vielen zeker 20 doden. Bhutto zou na de explosie zijn beschoten en in hoofd en nek zijn geraakt. In het ziekenhuis bezweek ze aan haar verwondingen.

In oktober vielen er al 133 doden en 250 gewonden bij bomaanslagen tijdens een rondrit door Karachi van Bhutto. Ze was toen na acht jaar ballingschap net teruggekomen in Pakistan. President Musharraf stond haar terugkeer toe in ruil voor haar politieke steun. De 54-jarige politica wilde op 8 januari meedoen aan de parlementsverkiezingen.

In februari 2008 worden parlementsverkiezingen gehouden, de twee oppositiepartijen winnen en besluiten een coalitieregering te vormen. De kandidaat van de People's Party Yusuf Raza Gillani wordt premier.

In augustus 2008 beginnen de regeringspartijen een procedure om president Musharraf at te zetten. In september 2008 wordt Asif Ali Zardari benoemd tot nieuwe president. In 2009 lopen de spanningen met India op vanwege de bomaanslagen in Mumbai. India verdenkt Pakistan van betrokkenheid. In juli 2009 ontmoeten de premiers van India en Pakistan elkaar op initiatief van Egypte om gezamenlijk terrorisme te bestrijden. In augustus 2009 wordt de leider van de Taliban in Pakistan Baitullah Mehsud gedood in een aanval uitgevoerd door de Verenigde Staten. De nieuwe Taliban leider Hakimullah Mehsud zweert wraak in oktober 2009.

In april 2010 kondigt President Asif Ali Zardari maatregelen aan om de macht van de president te beperken. In augustus 2010 wordt Pakistan getroffen door een grote humanitaire ramp. Zware overstromingen hebben volgens het Rode Kruis zeker 2,5 miljoen mensen getroffen. De VN noemde eerder een getal van 1 miljoen. Meer dan 1500 mensen zijn omgekomen. De leider van Al-Qaeda Osama Bin Laden wordt in april 2011 in Abbottabad gedood. In juni 2012 ontslaat het hooggerechtshof premier Gila, Raja Pervez Ashraf volgt hem op. In oktober 2012 schieten Taliban strijders het schoolmeisje Malala Yousafzai door het hoofd. Deze voorvechtster voor vrouwenrechten overleefd de aanslag en beheerst enige tijd het wereldnieuws. Het hooggerechtshof ontslaat Raja Pervez Ahsraf begin 2013. Er worden verkiezingen uitgeschreven.

Het parlement kiest in juni 2013 Nawaz Sharif als premier. In juli wordt Mamnoon Hussain president. In december 2013 is het nog steeds onrustig in Pakistan en er zijn dagelijks aanslagen. In februari 2014 komt er een proces tegen oud-president Pervez Musharraf wegens vermeend verraad. In april 2014 starten gesprekken met de Taliban met als doel een vredesverdrag en een staakt het vuren. In oktober 2014 krijgt Malala als jongste ooit de Nobelprijs voor de vrede. In 2015 en 2016 zijn er veel aanslagen door de Taliban in Pakistan. In september 2016 erkennen de militaire leiders voor het eerst dat er ook militanten van Islamitische Staat actief zijn binnen het land, zei het in beperkte mate. In augutus 2017 treedt Nawaz Shafif af vanwege aanklachten wegens corruptie. Hij wordt opgevolgd door Shahid Khaqan Abbasi. Arif Alvi wordt in september 2018 door het parlement verkozen als opvolger van Mamnoon Hussain, wiens ambtstermijn van vijf jaar ten einde liep. De voormalige internationale cricketster Imran Khan wint de algemene verkiezingen van 2018 en zegt een einde te willen maken aan de corruptie. De oppositie tegen Khan laait eind 2020 op, aangewakkerd door beschuldigingen van corruptie en economische ontevredenheid. Khan vraagt in maart 2021 om een motie van vertrouwen. Hij overleeft het nipt, maar de oppositie boycot de stemming.

advertentie

PAKISTAN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Pakistan
• Hotels Pakistan

Nuttige links

Pakistan Startnederland (N+E)
Reisinformatie Pakistan (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems