Landenweb.nl

PAKISTAN
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Urdu, Engels
  Hoofdstad  Islamabad
  Oppervlakte  796.095 km²
  Inwoners  228,327,090
  (2021)
  Munteenheid  Pakistaanse roepie
  (PKR)
  Tijdsverschil  +4
  Web  .pk
  Code.  PAK
  Tel.  +92

To read about PAKISTAN in English - click here

Hotels Pakistan

Steden PAKISTAN

IslamabadKarachi

Geografie en Landschap

Geografie

Pakistan ligt in Zuid-Azië tussen India in het oosten, Iran en Afghanistan in het westen en China in het noorden. Dat zijn tevens de landen waarmee Pakistan gemeenschappelijke grenzen heeft. De oppervlakte van Pakistan is 803.940 vierkante kilometer. Pakistan is daarmee bijna 24 keer zo groot als Nederland.

advertentie

Pakistan SatellietfotoPhoto: Publiek Domein

Landschap

Het landschap van Pakistan valt in drie gedeelten te beschrijven.

1.Het bergachtige noorden, waar drie van de grootste bergketens ter wereld elkaar ontmoeten (de Hindu Kush, het Karakoram-gebergte en de Himalaya)

2.Het uitgestrekte, maar dun bevolkte plateau van Baluchistan in het zuidwesten (44 procent van de totale landoppervlakte van Pakistan)

3.De Punjab en Sind-vlaktes van de rivier de Indus en haar vijf grote zijrivieren.

De levensbron van Pakistan is de rivier de Indus. Samen met haar zijrivieren levert ze het water voor het meest omvangrijke irrigatiesysteem ter wereld. In de provincie Kasjmir bevinden zich enkele van de hoogste bergtoppen in de wereld: de Nanga Parbat (8162 m) en de K2 (8611 m).

advertentie

K2, PakistanPhoto: Svy123 CC BY 3.0 no changes made

Pakistan is een echt gletsjerland. Met meer dan zevenduizend gletsjers staat het noorden van Pakistan bekend als de 'Derde Pool'. Na de Noord- en de Zuidpool bezit Pakistan de grootste ijsoppervlakte ter wereld. De opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de snel smeltende gletsjers tikkende tijdbommn worden die nu al regelmatig voor enorme overstromingen zorgen. Eind augustus 2022 werd een nieuw hotel in de Swat Vallei verzwolgen door het woeste water.

Klimaat en Weer

Er zijn grote verschillen als gevolg van de geografische verscheidenheid. In het zuiden en midden is er overwegend een woestijnklimaat met een koel en droog seizoen van december tot maart. Een warm en droog seizoen van maart tot juni en de moessonperiode in juli en augustus. In het noorden is het koeler in de zomer en koud in de winter.

Pakistan is vrij droog, maar het gebied dat zich uitstrekt vanaf Lahore tot aan de berghellingen ten noorden van Islamabad krijgt te maken met de zuidwestmoesson. Deze bereikt Pakistan in juli en zorgt voor zware zomerstormen en regenval tot september.

Planten en Dieren

Planten

De natuurlijke vegetatie in de laaglanden van Pakistan is zeer onregelmatig. Het bestaat voor het grootste deel uit verspreide pollen gras en in hun groei belemmerde bossen. Naarmate het landschap stijgt, zijn er echter grote conifeerbossen en hellingen bedekt met kleurrijke bloemen.

De nationale bloem van Pakistan is de gewone jasmijn (ook wel kamerjasmijn of witte jasmijn).

Dieren

In Pakistan komen meer dan 740 vogelsoorten voor, de nationale vogel is de steenpatrijs.

De Indus is één van de voornaamste vogeltrekroutes ter wereld en de meren en de waterbekkens in de Punjab en Sind zitten tijdens de wintermaanden veel trekvogels. De kustlijn en de woestijngebieden zijn eveneens plekken waar bijzondere vogelsoorten voorkomen. In de bergen leven onder andere, beren, herten, jakhalzen en misschien nog enkele sneeuwluipaarden. Deze diersoort is hier bijna uitgestorven. De makhor of schroefhoorngeit is het nationale dier van Pakistan.

In het de wateren langs de 1000 kilometer lange kuststrook vind je haaien,

schelpdieren en zeeschilpadden. In de Indus Delta leven krokodillen.

PAKISTAN LINKS

Advertenties
• Hotels Trivago
• Hotels Pakistan
• Boeken, ook tweedehands, over PAKISTAN bij Bol.com

Nuttige links

Pakistan Startnederland (N+E)
Reisinformatie Pakistan (N)

Bronnen

Elmar Landeninformatie

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems