OMAN
Rondreis naar Oman
Rondreis naar Oman
Rondreis door Oman
Oman is een perfect land voor een rondreis. Dit heb ik mogen ontdekken op uitnodiging van het verkeersbureau van Oman. In april stapte ik samen met een groep journalisten in het vliegtuig naar Muscat, de hoofdstad van Oman. Vanuit hier zouden we vier dagen rondtrekken door het land en de belangrijkste en mooiste bezienswaardigheden van het land gaan bekijken. Een leuke bijkomstigheid is dat we Oman 'on a budget' zouden gaan beleven.
Met KLM naar Muscat
Op woensdag vertrekken we met KLM naar de luchthaven van Muscat. Nadat we ongeveer 6,5 uur gevlogen hebben maken we een tussenlanding in Doha, waardoor we een prachtig uitzicht hebben op de stad. Onderweg worden meerdere maaltijden en snacks aangeboden door de stewardessen van KLM. Ook aan drinken geen gebrek, ze komen regelmatig vragen of je nog iets wilt hebben. Na een hele goede vlucht komen we netjes op tijd aan in Muscat. Op de luchthaven dien je een visum te halen voor Oman, wat 5 rial kost. Één rial is gelijk aan ongeveer 1,88 euro. De gidsen voor de komende dagen, Mazin en Rashid, brengen ons naar het eerste hotel, het Holiday Inn in Muscat.
Bezoek aan Sultan Qaboos Grand Mosque
Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Oman is de Sultan Qaboos Grand Mosque in Muscat. Opvallend is dat dit de enige moskee is in Oman waar je ook als niet-moslim in mag. Wel dien je als vrouw zijnde bedekkende kleding te dragen, als een hoofddoek, een T-shirt met lange mouwen en een broek tot aan je enkels. De moskee is iedere dag geopend van 8.30 uur tot 11.00 uur, met uitzondering van vrijdag. De Sultan Qaboos Grand Mosque is de grootste moskee van het land en werd ingehuldigd in 2001. Wit marmer, vrolijke kleuren en Arabische vormen kom je zowel buiten als binnen de moskee tegen. Eenmaal binnen valt de enorme kroonluchter die in het midden van de moskee hangt gelijk op. De kroonluchter bevat 1.100 lampen en heeft een hoogte van 14 meter. Ook het enorme tapijt dat in de gebedsruimte ligt is bijzonder, omdat het namelijk een oppervlakte heeft van 4.343 m². Het is gemaakt in Iran en bestond uit 65 stukken, die in de moskee aan elkaar gemaakt zijn. De moskee is een zeer fotogenieke bezienswaardigheid, kom dus vroeg in de ochtend als je de drukte voor wilt zijn.
Bergwandeling Jebel Akhdar
Vanuit de moskee gaan we naar Jebel Akhdar, wat staat voor de 'groene berg'. In de hogere gebieden valt meer neerslag, waardoor het voor Omaanse begrippen daar redelijk groen is. Onder weg komen we het lemen stadje Al Hamra nog tegen, wat ook weer zeer fotogeniek is. We rijden via de steile wegen de berg op, die overigens bijna 3.000 meter hoog is. Hiermee is het tevens de hoogste berg van Oman. Eenmaal op de berg stoppen we voor een wandeling naar een afgelegen dorpje. Onderweg kunnen we weer prachtige foto's maken van het dal van de Jebel Akhdar. Het is een heel ruig en ruw landschap, met hier en daar diverse landbouwgronden.
Guesthouse in Misfath Al Abreeyen
Op de Jebel Akhdar ligt het eeuwenoude bergdorpje Misfath Al Abreeyen. Het dorp is alleen via een prachtige wandeling te bereiken. Bij Misfah Old House stoppen we voor een lunch. Het is een guesthouse dat zeer goed bezocht wordt door reizigers. Je hebt de beschikking voer nette kamers en deelt een badkamer. Ook is er airconditioning aanwezig in de kamers. De lunch is heerlijk. Na het eten bekijken we het dakterras met een erg mooi uitzicht, dit guesthouse is dan ook zeker een aanrader voor reizigers die op zoek zijn naar bijzondere overnachtingen. Die nacht overnachten wij in het Jibren Hotel in Bahla.
Nizwa
Nizwa staat voor de volgende dag op het programma. Hier bezoeken we de authentieke geitenmarkt, waar de geiten en koeien worden verhandeld. Rond 6.00 gaat de markt al van start en die duurt tot ongeveer 10.00 uur. Omani in traditionele dishdasha's zijn hier druk in de weer de beste geiten op de kop te tikken. Na de markt brengen we een bezoek aan de markt, waar je onder andere groenten, kruiden en vis kan kopen.
Fort Nizwa bezoeken we daarna, wat het grootste fort van het land is. Het is gebouwd in 1650 en werd in 2007 na een renovatie heropend. Fort Nizwa is erg belangrijk geweest in een aantal turbulente periodes van de geschiedenis van Oman. In het fort kom je alles te weten over hoe het er hier vroeger aan toe ging, kan je kijken in de gevangenis en worden er diverse foto's en video's tentoongesteld.
Wahiba Sands
Na Nizwa begint de reis naar de woestijn. Zo'n 11 kilometer de woestijn in ligt het Arabian Oryx Camp, waar 37 huisjes staan. De huisjes zijn erg netjes en zelfs voorzien van airconditioning. Vanaf de zandduinen bij het kamp kan je bovendien prachtige zonsondergangen zien, die we dus zeker gaan bekijken. Met de auto's (hier heb je zeker een 4WD voor nodig) rijden we naar de top van de duinen. De zonsondergang is inderdaad prachtig om te beleven vanaf zo'n oranje zandduin. Ook de rest van de avond in de Wahiba Sands is erg leuk. We dineren in het restaurant van het kamp, waar ze overigens erg lekker eten hadden, en luisteren 's avonds naar een Omaanse band. Ook besluiten we die avond de zandduin, samen met een van de gidsen, op te gaan. Daar zouden meer sterren te zien zijn dan beneden in het kamp. Dit viel echter nog wel mee en bovendien kwamen we op de terugweg vast te zitten met de auto. Na een lange tijd van duwen en graven besluiten we lopend terug te gaan naar het kamp. De auto wordt morgen weer opgehaald.
Dhow werf in Sur
Het dune bashing gedeelte gaat vandaag niet door. Het duurt toch langer dan verwacht voordat de auto uit het zand is gehaald en dus rijden we gelijk door naar Sur. Sur is een kustplaatsje in Oman en een bezienswaardigheid door onder andere de dhow werf. Hier worden traditionele vissersboten gemaakt, waarmee eeuwen geleden al handel werd gedreven. Er liggen op het moment dat wij er komen twee grote boten die ze aan het bouwen zijn. Wij mogen op de boten, waar werkelijk alles gemaakt is van hout. Het maken van zo'n enorme boot duurt gemiddeld 2 jaar.
Groen paradijs Wadi Bani Khalid
Iets dat je in het landschap van Oman helemaal niet zou verwachten in een oase vol groen en water. Toch vind je door het hele land wadi's, wat een rivierdal is in een droog gebied. Wij vervolgen onze weg vanuit Sur naar Wadi Bani Khalid. Eenmaal aangekomen verbaas je je over de hoeveelheid groen en water. Het is prachtig en je waant je weer even in een totaal ander landschap. We krijgen de mogelijkheid om even af te koelen in het water en foto's te maken van de wadi. Wil je als vrouw zwemmen in het water van een wadi dan doe je er verstandig aan een lange zwembroek en een T-shirt te dragen. Na de wadi rijden we terug richting Muscat, waar we overnachten in Best Western Premier Muscat.
De hoofdstad Muscat
Muscat is een stad die je zeker niet mag overslaan bij een rondreis door Oman. Vaak is dit ook het beginpunt van de reis. De vorige avond hebben we op de terugweg naar het hotel een prachtig uitzicht gehad op een Muscat vol lichtjes. Vandaag gaan we de stad in het licht verder ontdekken. We beginnen met een boottocht, waarbij we op zoek gaan naar dolfijnen. De dolfijnen blijven de hele tocht helaas weg, maar wel bezoeken we een mooi afgelegen baai waar de mogelijkheid is om wat af te koelen in het water. De boottocht op zich is al erg mooi, ondanks dat we geen dolfijnen hebben gezien. Je hebt namelijk een prachtig uitzicht op de kustlijn van Oman en de resorts.
We bezoeken na de boottocht het Bait Al Zubair museum bezoeken. Het is een particulier museum en geopend in 1998. De collectie van de Zubair familie bestaat uit kostuums, hoofddeksels, wapens, maskers en en andere voorwerpen. Na de lunch bezoeken we de souq van Muscat, om wat souvenirs te kopen.
Barbecue op het strand
Als laatste activiteit in Oman staat een barbecue op het strand gepland. Op diverse stranden staan tentjes met een barbecue, waarbij je iets kan bestellen. Vervolgens kan je het opeten op het strand. Op dit soort plekken zie je ook veel lokale Omani, wat het erg leuk maakt.
Terug naar Nederland
Aan het eind van de dag is het dan alweer tijd om terug te gaan richting Nederland. Ik kijk terug op een prachtige reis door Oman, een land dat ook heel goed te bezoeken is met een kleiner budget. Door te slapen in minder luxe hotels, te eten bij lokale restaurants (waar je nog geen 5 rial voor een volledige maaltijd betaald) en je tickets slim te boeken kan je veel geld besparen. Ook het land zelf is de moeite waard. De mensen zijn zeer gastvrij en laten je graag hun land zien. Dit lieten de gidsen ook merken, die ons met veel plezier hun land hebben laten zien en ons alles vertelden. Oman is een echte aanrader voor reizigers die op zoek zijn naar een onbekende bestemming en waar het massatoerisme zijn weg nog niet heeft gevonden. Ook is een rondreis ook heel goed te doen, zowel qua tijd als qua wegennetwerk. Je bent bovendien weer een prachtige ervaring rijker.
De persreis werd mede mogelijk gemaakt door het Verkeersbureau van Oman. (www.visitoman.nl)