NORMANDIE
Samenleving
Samenleving
To read about NORMANDY in English - click here
ANWB vakantie booeken Normandie |
Populaire bestemmingen FRANKRIJK
Ardeche | Auvergne | Bourgondie |
Bretagne | Cevennen | Corsica |
Cote d'azur | Dordogne | Elzas |
Jura | Languedoc-roussillon | Loiredal |
Lot | Normandie | Picardie |
Provence |
Samenleving
Staatsinrichting
Volgens de grondwet van 1958 is Frankrijk een parlementaire republiek waarvan de president als staatshoofd uitgebreide volmachten heeft. De president wordt sinds 1962 door het volk bij algemeen stemrecht rechtstreeks voor zeven jaar gekozen. In 2002 zal de president van Frankrijk voor de duur van vijf jaar worden gekozen in plaats van de huidige zeven jaar.
De president vaardigt de door het parlement of door het volk (in geval van een referendum) aangenomen wetten uit, tekent de besluiten van de ministerraad die hij voorzit, benoemt de premier en kan in geval van nood het geheel van de wetgevende en uitvoerende macht tot zich trekken en de ontbinding van de Nationale Vergadering uitspreken.
advertentie |
Tekst grondwet van FrankrijkFoto: Erasoft24 in het publieke domein
De president kan zelfs desgewenst de premier vervangen, behalve wanneer er in het landsbestuur sprake is van een zogenaamde"cohabitation". Dit komt alleen voor wanneer de samenstelling van de Nationale Assemblée zodanig is dat de president gedwongen is een premier van een andere politieke kleur dan de zijne aan te stellen. Na de verkiezingen van 1 juni 1997 ontstond deze situatie toen de neogaullistische president Chirac het land bestuurde samen met een kabinet en een premier Jospin, die van linkse signatuur waren. De samenwerking tussen Chirac en Jospin verliep de eerste vier jaar trouwens vrij soepel.
De regering, aangevoerd door de premier, wordt voorgesteld en benoemd door de president. De regering bepaalt en geeft uitvoering aan de algemene politiek van het land en is verantwoording verschuldigd aan de Nationale Vergadering.
De wetgevende macht wordt uitgeoefend door het parlement, dat uit twee kamers bestaat. De Nationale Vergadering (Assemblée Nationale) telt 577 leden waarvan 22 uit de overzeese departementen en gebiedsdelen. De Assemblée wordt voor vijf jaar gekozen via een districtenstelsel. De senaat wordt in hoofdzaak gekozen door de leden van de"conseils généraux", de departementale raden, en door de gemeenteraden.
De senaat heeft veel minder bevoegdheden dan de Assemblée en telt 321 leden waarvan 12 vertegenwoordigers van de Fransen in het buitenland en 13 voor de overzeese departementen en gebiedsdelen. De senaatsleden worden voor negen jaar gekozen en elke drie jaar wordt de senaat voor een derde vernieuwd. De voorzitter van de senaat is na de president de hoogste ambtsdrager van het land.
advertentie |
De Assemblée Nationale is gevestigd in Palais BourbonFoto: David.Monniaux CC 3.0 Unported no changes made
Alle Franse staatsburgers van 18 jaar en ouder hebben stemrecht en om gekozen te worden voor de Assemblée moet men minimaal 23 jaar zijn en voor de senaat 35 jaar. Vrouwen hebben pas sinds 1944 kiesrecht.
Kamer- en presidentsverkiezingen voltrekken zich in twee ronden. Wanneer de kandidaat in de eerste ronde van de kamerverkiezingen meer dan 50% van de stemmen in zijn kiesdistrict weet te behalen, is hij direct gekozen. Slaagt hij daarin niet, dan volgt een tweede ronde waarin een enkelvoudige meerderheid voldoende is. Voorwaarde bij de parlementsverkiezingen is dat de kandidaat in de eerste ronde ten minste 12,5% van de stemmen heeft behaald.
Bij de presidentsverkiezingen kunnen alleen twee kandidaten die de meeste stemmen hebben behaald tijdens de eerste ronde, meedoen aan de tweede ronde. Voor de actuele politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.
advertentie |
Vergaderzaal van de Nationale VergaderingFoto: Richard Ying et Tangui Morlier CC 3.0 Unported no changes made
Administratieve indeling
De Franse staat telt 22 regio's, die verdeeld zijn in 96 departementen. Het land kent verder: vier overzeese departementen, de"Départements d'Outre-Mer" (DOM): Frans Guyana, Guadeloupe, Martinique en Réunion; drie overzeese gebiedsdelen, de ‘Territoires d'Outre-Mer’ (TOM): Frans Polynesië, de Wallis en Futuna-eilanden en Nieuw Caledonië; de twee overzeese ‘collectivités territoriales’ Mayotte en St-Pierre-en-Miquelon en enkele gebieden op de zuidpool,"Les Terres Australes et Antarctiques Françaises (TAAF). De prefet staat aan het hoofd van iedere regio en ieder departement en is de vertegenwoordiger van de regering en van iedere afzonderlijke minister.
advertentie |
Regio's van FranrijkFoto: Mightymights, CC 4.0 International no changes made
De departementen zijn verdeeld in arrondissementen (325), met aan het hoofd een sous-prefet; de arrondissementen zijn verdeeld in kantons (3714) en deze op hun beurt in 36.433 gemeenten. Ca. 90% van de gemeenten telt minder dan 2000 inwoners. De arrondissementen en kantons hebben slechts administratieve betekenis.
De Unie van het Corsicaanse volk (Union du Peuple Corse) strijdt al jaren voor onafhankelijkheid van het eiland en heeft vele honderden bomaanslagen op har naam staan. De regio Corsica heeft sinds 1981 een aparte status, een zekere mate van zelfbestuur. De bomaanslagen namen toen tijdelijk af maar in 1982 werden er meer dan 800 aanslagen gepleegd.
Typisch Normandië
Tij
Tij wordt veroorzaakt door de maan en iets minder door de zon. Als de maan boven de zee staat, trekt deze het water aan, waardoor het water stijgt en er sprake is van vloed. Als het water na verloop van tijd zijn hoogste stand heeft bereikt, wordt er gesproken van hoogwater.
Na zes uur staat de maan niet langer boven de zee en neemt de aantrekkingskracht af. Het waterniveau daalt dan weer en dan spreekt men van eb. De laagste waterstand heet laagwater.
Elke twee weken, als de zon en de maan in één lijn staan, wordt het grootste getijverschil veroorzaakt, het zogenaamde springtij. Dit verschijnsel doet zich voor bij nieuwe of volle maan. Als de zon en de maan elkaar als het ware tegenwerken, voorzaken zij het kleinst mogelijke getijverschil, het zogenaamde doodtij.
Het hoogste springtij in Frankrijk, het marée d’équinoxe, doet zich voor tijdens de equinox of dag- en nachtevening in de maanden maart en september, als de dag en de nacht even lang zijn.
Het verschil in waterstand tussen hoog- en laagwater heet getijverschil en kan in Normandië bij springtij wel 15 meter bedragen in de baai rond Mont-St-Michel. Het is tevens het grootste getijverschil dat aan de kust van het vasteland van Europa waargenomen kan worden. Het water trekt zich tot 15 km van de kust terug en stijgt daarna weer die tegen het einde van de vloed steeds meer toeneemt.
advertentie |
CIDER EN CALVADOS
Al sinds de Middeleeuwen wordt er cider (Frans: cidre) gemaakt, dé drank van Normandië. Deze licht mousserende appelwijn wordt op sommige plaatsen nog op traditionele wijze gemaakt, maar de meeste cider komt tegenwoordig uit de fabriek.
De traditionele bereiding gaat als volgt: de appels worden enige tijd in grote manden bewaard, waarna ze in een ronde granieten trog geplet worden met een houten molensteen.
De aldus verkregen appelpulp of ‘marc’ wordt naar een pers overgebracht en daar tussen roggestro uitgeperst. Het sap stroomt over een gladde vloer naar een goot en wordt zo afgevoerd. Na het persen wordt het roggestro weggehaald en blijft de appelpulp in een vat rusten voordat er nog een tweede persing uitgevoerd wordt. De eerste persing levert echter de pure cider op.
Er zijn verschillende soorten cider: sec (droog, alcoholpercentage 4-5%), brut (halfzoet) en doux (zoet, alcoholpercentage 2,5-3%). Cider mag wettelijk niet meer dan 5% alcohol bevatten en moet binnen enkele maanden na aanschaf gedronken worden.
De bekendste apellation, de ‘cidre de la Vallée d’Auge’, telt vijf verschillende cru’s : Blangy-le-Château-Pont-l’Évêque, Cambremer, Lisieux-Orbec, Livarot en Vimoutiers. Franse appelrassen waar cider van gemaakt wordt zijn onder andere Frequin, Marin Onfroy, Closette, Bisquet en Bedan.
Calvados (ook wel ‘calva’), de fameuze appelbrandewijn, genoemd naar een van de productiegebieden, wordt gemaakt van gegiste appelpulp die twee keer gedistilleerd wordt en zes tot tien jaar in eikenhouten fusten moet rijpen. Jaarlijks worden er meer dan 10 miljoen flessen calvados geproduceerd.
De naam calvados stamt waarschijnlijk uit begin 19e eeuw, maar appelbrandewijn werd al voor de eerste keer in de 16e eeuw genoemd.
De kwalificatie AOC (Apellation d’Origine Contrôlée) kreeg calvados in 1942 en er zijn twee appellations: ‘Calvados’ en ‘Calvados de Pays d’Auge’. Om recht te hebben op de benaming ‘calvados’ moet de brandewijn gemaakt zijn van cider die minstens 4,5% alcohol bevat. De smaak van calvados lijkt enigszins op die van cognac, zeker als hij lang op vat heeft gerijpt.
De kwaliteit van de calvados wordt afgemeten aan de ouderdom. Van drie sterren (2 jaar oud), via Réserve (3 jaar), naar Grande Réserve (5 jaar). Très Vieille Réserve (6 jaar) is het hoogst haalbare.
advertentie |
CAMEMBERT
Deze zachte kaas is een van de symbolen van Frankrijk en de trots van Normandië. ‘Camembert de Normandie’ wordt nog steeds via een bijna onveranderde techniek geproduceerd.
Eerst wordt rauwe melk met toegevoegd stremsel twee uur lang verwarmd op 30°C. De hierdoor verkregen wrongel wordt vervolgens in vormen geschept en dienst dan minstens vier uur uit te lekken.
Daarna wordt hij uit zijn vorm genomen, gezouten en te drogen gelegd in een droogplaats. Hier blijft hij twaalf dagen liggen en wordt dan naar de rijpingskelder gebracht.
Daar blijven de kazen vier tot zes weken liggen. De camembert heeft een vetpercentage van minstens 45%.
Doordat de naam camembert onbeschermd is, wordt de kaas over de hele wereld nagemaakt. De originele camembert is te herkennen aan het typische doosje en de aanduiding V.C.N. (Véritable Camembert Normand). Jaarlijks worden jaarlijks meer dan 30 miljoen camemberts geproduceerd en over de hele wereld verkocht.
advertentie |
MONT-ST-MICHEL
De Mont St-Michel is een hoog boven de omgeving uitstekend vulkanisch eiland te midden van zandbanken. De granietrots is 80 m hoog en heeft een omtrek van ca. 925 m. Op de top staat een prachtige abdij met op de top een beeld van de aartsengel Michaël. Dit beeld staat op ca. 152 meter boven de zeespiegel.
De abdij gaat terug tot de 8e eeuw toen de bisschop van Avranches er een kapel stichtte. In de 13e eeuw werden er pas vestingwerken aangelegd. Tijdens de Franse Revolutie werd de Mont-St-Michel gebruikt als gevangenis, en pas sinds 1966 kwam er weer een religieuze bezetting van de abdij.
Strikt genomen ligt de abdijberg in het Normandische gedeelte van de baai, want de grens van Bretagne ligt verder naar het westen. Sinds 1877 maakt een dijk het mogelijk het eiland met droge voeten te bereiken.
Zowel de rots als de baai zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
NORMANDIE LINKS
Advertenties
• Normandie Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Normandie
• Normandie Hotels
• Auto huren in Normandie
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Normandie
Nuttige links
Normandiƫ Startnederland (N+E)Startpagina Normandie (N)
Bronnen
Graaf, G. de / Normandië, Bretagne
ANWB
Normandië
Touring/Lannoo
Normandië, Kanaaleilanden
Michelin Reisuitgaven
Normandië, west : Caen, Mont-St-Michel, Guernsey, Jersey
Lannoo
Radius, J. / Normandië, Bretagne
Gottmer/Becht
Reiser, H. / Normandië
Van Reemst
Vermoolen, S. / Normandië
ANWB
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt december 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems