Landenweb.nl

NOORWEGEN
Rond het Mjosameer

Tekst en Foto's:
Debora Bom.

dinsdag 12 juli

Wederom inpakken en wegwezen. Een niet al te lange tocht voor de deur, dus we hoeven niet heel vroeg in actie te komen.

Het weer is wederom erg goed vandaag.
Vanuit het bijna Zweedse Drevsjo, trekken we meer naar de steden.
De verre uithoek van de provincie Hedmark wordt gevormd door de gemeente Trysil.

De gemeente beslaat bijna 3000 km3 en heeft slechts 6950 inwoners. Rond Trysil is voornamelijk natuur te bewonderen en goede wateren om te vissen. De natuur wordt gevormd door een zeer bosrijke omgeving welke de grens met Zweden overschrijdt.
Een waarschuwing voor stops onderweg: rond Trysil leven nog wilde beren.

Wij kiezen onze weg via Elverum. Het centrum van deze stad is na de tweede wereldoorlog geheel herbouwd. Net buiten het centrum liggen twee musea. Het Glomsdalsmuseum; een openluchtmuseum (Noorwegen kent er velen!) met zo’n 80 oude boerderijen en aanverwante gebouwen.

Het is wel het grootste openluchtmuseum in Noorwegen. Via een brug kun je naar een eilandje waar het Norsk Skogbruksmuseum ligt.
Thema’s zijn de bosbouw, visserij en jacht. Voordeel: je kunt er met hetzelfde entree bewijs naar binnen.

In Elverum zelf is van alles te doen: zwemmen, kanoen…en bowlen voor de liefhebber. Het plaatsje biedt ook voldoende eetgelegenheden. Wie er echter doorheen rijdt ziet niet direct een plaatsje wat gezelligheid uitstraalt.

Na Elverum komen we in Hamar. De hoofdstad van de provincie Hedmark en bekend van de Olympische schaatshal het Vikingskjeppet.
Dit was niet de oorspronkelijke naam van de hal, maar kreeg al snel de meeste bekendheid.

In de zomer een zeer uitgestorven boel, in de winter een met wedstrijden een bron van feest in de sneeuw (en dit zowel zomer als winter uit eigen ervaring…).
En voor de liefhebber: de baan is een periode tijdens de zomer open! Van 8-18u.

Aan de andere zijde van de stad staat het Ol Amfi, gekoppeld aan de Nordlyshall, een van de grootste houten bouwwerken ter wereld.
Beide ook uit de tijd van de Olympische Spelen. Aan de westzijde van Hamar ligt het schiereiland Domkirkeodden. Wat zijn naam dankt aan de 12e eeuwse kathedraal.

Het centrum biedt enkele winkels, maar gezelliger is het in onze eindbestemming vandaag: Lillehammer.

De campings zijn hier niet meer zo wijds en stil als we inmiddels gewend waren. Net aan de buitenrand ligt het Lillehammer Turistcenter. Een camping met hutten. Je bereikt deze goed via afslag Lillehammer noord.

Lillehammer Turistcenter, Sandheimsveien 15, 2605 Lillehammer, (+47) 61 25 97 10,

woensdag 13 juli
Olympische dag… hoe kan het ook anders als je in Lillehammer verblijft. Start met de skischansen Lysgardsbakken en Kanthaugen vlakbij het Olympia Parken die boven het dorp liggen. Een combinatietickets biedt toegang tot de skilift, de springtoren en een simulatie van bobslee en downhill skiën. Wij gaan ervoor…

Na met verbazing te hebben gekeken naar de springers die op natte grasmatten hun kunsten vanaf de springtoren vertonen, kijken we met nog meer verbazing naar de grasmaaier die bij de hoogste schans het gras aan het doen is.
Hij rijdt omhoog en laat zich vervolgens achterwaarts naar beneden glijden.

Bij de schansen kun je ervoor kiezen om een trap (954 treden) te besteigen naar de hoogste punten van het skispring complex. Of lekker relaxed met de skilift. In tien minuten sta je boven en bemerk je pas hoe steil het werkelijk is.

Wie bovendien toegang heeft tot de springtoren zelf, ziet pas echt hoe het van bovenaf eruit ziet. De schans is ongelooflijk steil. In de toren zijn een aantal foto’s van springers te zien, en bovendien zijn er diverse vakantieherinneringen te koop.

Beneden aan de schans settelen wij ons in een witte bak en maken daar een downhill en bobslee simulatie mee. Vooral de eerste is verbazingwekkend hard. Leuk om een keer zo mee te maken.
Een tip voor wie erin gaat: er hangen microfoons, buiten kan iedereen je horen!

Na de skischansen wordt er naar het Olympisch museum gereden. Deze bevindt zich bij de Hakonshallen, een grote sporthal voor diverse evenementen. De geschiedenis van de spelen vanaf Athene wordt hier middels foto’s en attributen getoond. Daarbij worden natuurlijk vooral de Noorse prestaties aangegeven.

En er is, uiteraard, ruim aandacht voor de spelen van Lillehammer. Waarbij ook foto’s van Rintje Ritsma, Falko Zandstra en Bart Veldkamp te zien zijn. Ook het schaatspak van winnaar Johan Olav Koss is er te zien.
En voor wie even geen supervisors in de buurt ziet…zit er wellicht ook nog een snelle zit in een bobslee in.



Meer lezen >> www.reisimpressies.eu - Mjosameer

Het vissers paradijs bij Trysil
Routemap
Vikingskjeppet - Hamar
Oud Noorse architectuur
Skischans Lillehamar