Landenweb.nl

NOORWEGEN
In en rond de natuurparken

Tekst en foto's:
Debora Bom.

De langste rit van de vakantie, van Sogndal naar Oppdal. Maar tevens de mooiste!

In het eerste stuk van de route, rijden we langs het Lustrafjord. De weg (55) loopt na Sogndal langs de 81 meter hoge waterval Hlvetefoss en een tweetal meren: Solvorn en het Hafslovatn.

Bij Gaupne is aan de overzijde de 218m hoge waterval Feigumfoss te zien. Deze waterval valt echt loodrecht naar beneden het meer in.

De weg van Gaupne (via Skjolden) naar het Ottadal was rond 1400 al een belangrijke handelsweg voor de Noren. De weg staat bekend als een van de mooiste bergwegen van het land.

De weg kent 11 haarspeldbochten en stijgingen van 8-11%. In de maand juli is deze toeristenweg (route 55) het mooist: er ligt nog veel sneeuw in het hoge gebied en met een zonnige droge dag zijn de panorama gezichten werkelijk oogverblindend.

In de ochtend is de weg het rustigst. Het kan hier namelijk erg druk zijn. Voor reizigers met caravan is het raadzaam deze weg niet te nemen.

Er zijn diverse uitzicht en rustpunten met telkens weer een nieuw zicht.
De route vanuit Gaupne leidt naar het steeds witter wordende hooggebergte.

Ook de de top van de Galdhopiggen is zichtbaar, de hoogste berg van het land. De top is 2405m hoog en via steile rotspaden en gletsjer velden te beklimmen.
Al schrijven de boeken een benodigde 8 uur voor, de persoon achter dit schrijven heeft hem in 12 (!) uur bereikt en afgedaald.

Verbazingwekkend zijn de dikke sneeuwpakken langs de weg, die soms nog een dikte van meer dan 3 meter hebben!
Na de toeristische weg, belanden we voor een tussenstop in het plaatsje Lom.

Lom staat veelal bekend om zijn bijzondere Staafkerk. Vooral het interieur (lang niet zo oud als de buitenzijde) is bijzonder. Aanvankelijk was het een heel simpele kerk.
In de loop der eeuwen zijn er aan alle kanten stukjes aangebouwd.
Het zal de Noorwegen reiziger opvallen dat het in Lom opmerkelijk druk is…met toeristen!
Het nabijgelegen Noors Museum is leuk bij een dag met regen.

Wie even wat wil drinken, kan dit zeker doen in Lom. Vanaf de kerk loopt u richting centrum, over de brug. Rechts aan het plein ligt een cafetaria met heerlijke koeken en gebak. In het centrum zelf zijn een grote toeristenshop en diverse winkels.

Iets verder op de weg ligt het plaatsje Garmo, waar het ouderlijk huis van Nobelprijswinnaar Knut Hamsun (wie kent hem niet) staat.
Wij vervolgden onze weg richting Otta.

Vlakbij Otta ligt het Rondane Nasjonalpark. Dit park beslaat het grootste gedeelte van het Rondane gebergte. De begroeiing in dit gebied is schaars: de bodem is zeer voedselarm (zandsteen). In dit gebied zijn wel veel rendieren te vinden, in de zomer zullen ze echter veelal verscholen zijn in kloven.

De reis eindigt in Oppdal. Een plaatsje wat vooral in de wintersport erg druk bezocht is. Het stadje ansich is niet bijzonder aantrekkelijk, al is de supermarkt in het winkelcentrum om zijn afmeting zeker een bezoek waard.

Overnachten kan heerlijk rustig zo’n 6 km buiten de stad bij camping Smegarden.
Grappig is te melden dat je je hier kunt melden via een intercom systeem. Voor 400NOK per nacht staan er keurige 3-persoons trekkershutjes. Een aanrader bij deze camping. Kies er eentje waarvan de sleutel nog op de deur hangt, registratie en betalen komt wel als de eigenaar er is.

Houdt er wel rekening mee dat er in het hutje geen huisraad aanwezig is, water en sanitair zijn bij het gebouw verderop. Alles in goede, schone staat.


zaterdag 9 juli
Wederom een wandeldag gepland staan. Met het ANWB wandelgidsje (speciaal van Noorwegen) op zak, gaan we op pad richting het gebied Anatom. Het is even zoeken, want het aangegeven plaatsje rijdt je zondermeer voorbij. Dus keren, en terug…

Om de juiste weg te vinden…volg eerst de borden naar Dovrefjell nasjonalpark en rijdt daar de weg door totdat er wat hoger gelegen een kleine parkeerplaats is met een informatiebord.
Heel uniek is hier toch wel het betaald parkeren! Midden in het bos…op een verlaten pad staat een parkeerautomaat!

Er zijn vanaf hier diverse wandelroutes mogelijk. Het ANWB boekje leidt ons met ‘een lichte wandeling’ rechtdoor, een half verhard pad op. De wandeling moet halverwege uitkomen bij een heel oude boerderij. Na een tien minuten gaan we door een tolpoort (ook al midden in het bos) verder steil omhoog. Ruim 1,5 uur klimmen we dit pad op. Voor wie ons dit na wil doen: vergeet niet de antimuggen spray! Je wordt zondermeer gek als je het wel vergeten bent.

Eenmaal boven het pad komen we uit bij stromend water. De brug biedt een ideale rustplaats voor verkoeling en het afschudden van de muggen. Volgens het ANWB boekje zijn we nu een half uur op weg, en start de mooie wandeling nu pas. Ik heb het echter volledig gehad en wil maar één ding… met dezelfde weg terug naar beneden, naar de auto (en tweede ding: het boekje de berg afgooien).

Dus: geloof het ANWB wandelboekje, vooral niet!
Overigens hadden de Noren dit al langer door…

Meer lezen >> www.reisimpressies.eu - Natuurparken

Bergzicht langs route 55
Sneeuw nog 2 meter hoog
Anatom
Oppassen met oversteken
Wit rendier. Hij is echt!!