Skopje
Djoser Rondreis Noord-Macedonie |
To read about Skopje in English - click here
advertentie | |
Autoverhuur Sunny Cars Skopje | Hotels Skopje |
Algemeen
Een interessante samensmelting van Oost en West, zo is Skopje, de hoofdstad van Macedonië, het best te omschrijven. De stad kent een roerige geschiedenis die haar sporen heeft nagelaten. Helaas hebben twee aardbevingen en diverse oorlogen ertoe geleid dat veel bouwwerken niet meer bestaan. Reden te meer om de bezienswaardigheden die bewaard zijn gebleven te eren.
SkopjeFoto: Rašo CC 3.0 Unported no changes made
advertentie | |
Transport Macedonië - TTS Quality Logistics B.V | Tui Reizen Macedonie |
Ligging
Skopje ligt in het noorden van Macedonië en grenst aan Kosovo. De stad ligt aan de rivier de Vardar, die door de Balkan stroomt. Skopje heeft een oppervlakte van 571.46 km² en rond de 670 duizend inwoners.
advertentie | |
Hotels Trivago | Djoser Rondreis Noord-Macedonie |
Weer Skopje
De Macedonische hoofdstad kent net als de rest van het land een gematigd landklimaat met koude winters en warme zomers. In de zomer valt er nauwelijks neerslag en kunnen de temperaturen hoog oplopen met maxima rond de 30 graden. In de winter als de temperaturen vaak rond het vriespunt liggen, valt er geregeld sneeuw. Door de lage temperaturen in dit jaargetijde blijft de sneeuw vaak langere tijd liggen. Niet zelden ligt het dagelijks leven in Skopje in de wintermaanden een tijdje stil door hevige sneeuwval.
Geschiedenis
Oude Fort van SkopjeFoto: Markus Bernet CC3.0 Unported no changes made
Men gaat er vanuit dat het gebied rondom Skopje vanaf 3500 voor Christus bewoond werd. In 148 voor Christus kwam Skopje in handen van de Romeinen en in de 1e eeuw voor Christus werd de stad onder leiding van Keizer Augustus onderdeel van de provincie Moesia. Vervolgens kwam de stad in 395 na Christus in handen van de Byzantijnen, maar in 482 of 483 werd Scupi, zoals de Byzantijnse nederzetting heette, getroffen door een vernietigende aardbeving. Ten noorden van de oude stad werd een nieuwe nederzetting gerealiseerd met de naam Justiniana Prima. Toen de Slavische volkeren in de 7e eeuw de stad veroverden, kreeg deze weer de naam Skopje. De Byzantijnen wonnen de stad weer terug, waarna een periode van verschillende overheersers, zoals de Ottomanen en de Serviërs, volgde.
Tijdens de Eerste en de Tweede Balkanoorlog bleven de Serviërs de scepter zwaaien in Skopje. Tot 1915, toen Bulgarije Macedonië innam. In 1918, aan het einde van de Eerste Wereldoorlog werd Skopje onderdeel van Joegoslavië. In de jaren ’40 kwam Skopje weer even onder Bulgaars bewind, maar nadat de communisten in Bulgarije de macht hadden gegrepen, werd Skopje weer onderdeel van Joegoslavië.
Station Skopje ba de aardbeving van 1963Foto: Shermozle CC3.0 Unported no changes made
In 1963 was er weer een grote aardbeving in Skopje, waarbij 1.000 doden vielen. Er waren veel gewonden en een groot deel van de inwoners van de stad was na de beving dakloos. Rond de 80% van de bebouwing werd verwoest. De stad werd met internationale steun weer opgebouwd en groeide uit tot een belangrijke industriële stad in Joegoslavië. Toen Joegoslavië in 1991 uit elkaar viel werd Skopje de hoofdstad van de onafhankelijke Republiek Macedonië.
Bezienswaardigheden
Interieur St Spas SkopjeFoto: Adam Jones CC 2.0 Generic no changes made
De St. Spas Kerk werd in de 16e eeuw gebouwd en wordt gekenmerkt door zijn ongewone uiterlijk. De helft van de kerk is namelijk ondergronds gebouwd, omdat de Turkse Sultan Christenen in die tijd had verboden om kerken te bouwen die hoger waren dan de moskeeën in een stad. Niet alleen de buitenkant van de kerk is mooi, maar ook de binnenkant is een lust voor het oog. Pronkstuk is het houtsnijwerk van de ‘Mijak houtsnijwerkschool’ uit het begin van de 19e eeuw. Goce Delcev, de nationale held vanwege zijn betrokkenheid bij de bevrijding van Macedonië, ligt begraven achter de St. Spas Kerk.
De Stenen Brug SkopjeFoto: Svik CC 3.0 Uluslararasi no changes made
In het hart van Skopje is de Stenen Brug te vinden. De brug is gebouwd in de 15e eeuw in opdracht van Sultan Mehmed II in Ottomaanse stijl. De Stenen Brug verbindt het oude gedeelte van Skopje met het nieuwere deel van de stad. Bij verschillende voorvallen werd de brug beschadigd, maar in de jaren ’90 is geprobeerd de brug in originele staat terug te brengen.
Macedonisch Museum SkopjeFoto: Pudelek CC4.0 International no changes made
Het Macedonisch Museum staat in de buurt van de oude markt in het stadsdeel Stara Carsia. Dit museum is ontstaan door een samenvoeging van meerdere kleinere musea. De collectie bestaat uit de vroegere collecties van het archeologisch museum, het kunsthistorisch museum, het volkenkundig museum en het natuurhistorisch museum van Macedonië. Het museum staat aan de oever van de Vardar.
Geboortehuis Moeder Theresa SkopjeFoto: Publiek Domein
De met afstand bekendste inwoner van Skopje was wel Moeder Theresa. Deze winnares van de Nobelprijs voor de vrede wordt met meerdere monumenten herdacht. Het vroegere geboortehuis is nagebouwd en is te bezoeken.
Tips
Oude stad Skopje Foto: Adam Jones CC 3.0 Unported no changes made
Aan de linker kant van de rivier Vardar in het oude deel van Skopje is de oude bazaar. In de kleine talloze ambachtelijke winkels kun je de handwerkslieden van Skopje nog steeds te zien, kleermakers, leerlooiers, schoenmakers, tingieters en nog veel meer. De oude markt heeft een levendige sfeer met kleine winkels, koffiehuizen en theehuizen die altijd vol met toeristen zijn die verrukt zijn over het leven van dit deel van de stad.
Skopje LINKS
Advertenties
• Tui Reizen Macedonie
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Noord-Macedonie
• Hotels Skopje
• Autoverhuur Sunny Cars Skopje
• Transport Macedonië - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over Skopje bij Bol.com
Nuttige links
Startpagina Skopjelaatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems