Wellington
Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland |
To read about Wellington in English - click here
advertentie | |
Hotels Wellington | Vliegennaar.nl | Vliegtickets Wellington |
Algemeen
Wellington PanoramaFoto: Aidan CC 2.0 Generic no changes made
Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en ligt aan de zuidelijke kust van het Noordereiland. Wellington is in feite de tweede stad qua inwoneraantal van Nieuw-Zeeland. De prachtige stad wordt begrensd door een spectaculaire haven en biedt fraaie vergezichten. Je vindt hier een groot aantal aantrekkelijke Victoriaanse gebouwen, die vaak op steile hellingen staan en heel fotogeniek zijn.
Wellington wordt over het algemeen beschouwd als de meest aantrekkelijke grote stad van Nieuw-Zeeland en fungeert als een belangrijk kruispunt tussen het Noordereiland en het Zuidereiland. Er vertrekken regelmatige veerdiensten tussen de beide eilanden. Lambton Quay is een belangrijk punt in het centrum van de stad. De straat loopt parallel aan de zeepromenade. Het hart van Wellington ligt aan de noordelijke kant van Lambton Quay. De wijken Kent en Cambridge liggen meer in het zuidoosten. Andere aangename delen van de stad zijn Kabel Street, Jervois Quay, Oriental Parade en Queens Wharf.
advertentie | |
Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland | Droomvakanties naar Nieuw-Zeeland vergelijken |
Ligging
Wellington HavenFoto: margaritanitz CC 2.0 Generic no changes made
Wellington ligt in de gelijknamige regio en bevindt zich op het Noordereiland op de meest zuidwestelijke punt, naast de Cook Straat. Wellington is de zuidelijkste hoofdstad ter wereld, met een breedtegraad van 41° zuiderbreedte. De conglomeratie is dichter bevolkt dan andere steden in Nieuw-Zeeland. Wellington heeft een grote natuurlijke haven
advertentie | |
Autoverhuur Sunny Cars Wellington | Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB |
Weer
Het klimaat van Wellington is vrij mild en gematigd, met het beste weer en de hoogste temperaturen van oktober tot april. In Wellington is het weer merkbaar koeler tijdens de wintermaanden, juni, juli en augustus, hoewel de winters in Wellington vrij kort zijn en nooit extreem, met maar af en toe vorst. Het weer in Wellington en Nieuw-Zeeland kan snel veranderen vanwege invloeden van subtropische cyclonen en koufronten.
Het weer in Wellington wordt beïnvloed door de wind vanuit de westelijke Tasman Zee. In Wellington regent het regelmatig, het meest in de winter. Winderig weer is niet ongebruikelijk in de omgeving van Wellington, met name rond de zuidelijke Wairarapa kustgebieden. Men spreekt wel over “Windy Wellington”. Het klimaat is op het Noordereiland over het algemeen wat warmer dan op het Zuidereiland en de hoogste temperatuur in Wellington komt voor in de zomer, in december, januari en februari. De temperatuur loopt dan op tot 27 ° C.
Geschiedenis
Eeuwen voordat Wellington de Europese naam van de stad werd noemden de Maori het gebied 'Te Upoko o Te Ika a Maui', dat ruwweg het hoofd van Maui's vis betekent. In de mythologie van de Maori’s was Maui een Polynesische nzeevaarder die als enige verantwoordelijk was voor de creatie van het Noordereiland. De eerste mensen die zich hier officieel vestigden waren twee Polynesische ontdekkingsreizigers Ngahue en Kupe, die ongeveer 1000 jaar geleden aan de zuidkant van de haven hun kamp opsloegen. Whatonga, de beroemde Maorische zeevaarder en twee van zijn zonen, stichtten de eerste permanente nederzetting in Wellington die ze 'Te Whanganui a Tara' noemden. Veel Maori noemen de hoofdstad nog steeds bij die naam.
Wesleyan Chapel in Wellington 1857Foto: Publiek domein
Voor de eerste Europeanen voet aan wal zetten in Wellington in 1839, waren er talrijke Maori nederzettingen aan de kustlijn. Wellington werd getroffen door verschillende aardbevingen in 1848 en opnieuw in 1855. De aardbeving in Wairarapa van 1855 geldt nog steeds als een van de zwaarste uit de geschiedenis van Nieuw-Zeeland en zou de 8.0 op de schaal van Richter hebben overschreden. Een groot deel van Wellington moest worden herbouwd na de aardbevingen. Interessant is dat de voormalige havenstraat Lambton Quay nu op ongeveer 200 meter landinwaarts van de feitelijke haven is gebouwd als gevolg van de krachtige seismische activiteit. De meeste gebouwen van de stad zijn voornamelijk van hout sinds deze aardbevingen.
Wellington verving Auckland als nationale hoofdstad van Nieuw-Zeeland in 1865, simpelweg omdat deze stad dichter bij het Zuidereiland lag, het dichtstbevolkte van de twee belangrijkste eilanden van Nieuw-Zeeland. Meer dan 50 jaar later werd Wellington de geboorteplaats van de 40-urige werkweek, Nieuw-Zeeland werd 's werelds eerste land dat vrouwen stemrecht gaf in 1893. Nieuw-Zeeland is nog steeds een van 's werelds meest sociaal progressieve naties.
Wahine gezonken in de haven van WellingtonFoto: Phillip Capper (CC BY 2.0) no chages made
Veel toeristen zouden Wellington als een wat saaie stad kunnen zien, met als grootste attractie de houten parlementsgebouwen. Maar de stad heeft ook een enorme, prachtige, natuurlijke haven, die het toneel was van een van de meest tragische gebeurtenissen uit de geschiedenis van Wellington. Op 10 april 1968 kapseisde de veerboot de Wahine tussen de eilanden en zonk op Barrett Reef, aan de ingang van de haven, tijdens de 'storm van de eeuw'. Dit resulteerde in de dood van meer dan 50 mensen. Dit verhaal wordt verteld in het uitstekende museum van Wellington op Jervois Quay, samen met vele andere belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van Nieuw-Zeeland.
Bezienswaardigheden
Lampbton Quai in WellingtonFoto: Phillip Capper CC 2.0 Generic no changes made
Wellington heeft tal van toeristische attracties. Tot de meest bezochte horen: De City to Sea Bridge, dat is een prachtige voetgangersbrug die het stadscentrum met de wijk rond Lambton Quay verbindt. De opvallende Parlementsgebouwen met het adembenemende moderne Bijenkorf Parlementgebouw en de in het oog springende Bibliotheek. Het Government House is de thuisbasis van de vertegenwoordiger van de Queen. De Nationale Bibliotheek en Archieven bezitten een schat aan belangrijke kunstvoorwerpen en historische documenten. De Old Government Buildingsbehoren tot de grootste houten gebouwen ter wereld en dateren van 1876. Er zijn ook een aantal boeiende musea te bezoeken in Wellington. Hieronder worden een aantal bezienswaardigheden uitgelicht.
Wellington City to Sea BridgePhoto: Michal Coghlan CC 2.0 Generic no changes made
De City to Sea Bridge is een opvallende voetgangersbrug, gebouwd in 1994 om het centrum van de stad met de waterwijk te verbinden. De brug overspant Jervois Quay en heeft een indrukwekkende architectuur met ongewoon, uiterst gedetailleerd Maori houtsnijwerk. De brug biedt een adembenemend uitzicht op de skyline van de stad. Veel bezienswaardigheden liggen in de buurt, zoals de City Art Gallery en het stadhuis.
Wellington Parlementsgebouw ( Beehive)Foto: Midnighttonight at English language Wikipedia CC3.0 Unported no changes made
Het parlementsgebouw in het Lambton Quay gebied biedt de meest herkenbare architectuur van de stad. Het meest onderscheidende deel van de gebouwen van het parlement van Wellington is het adembenemende Bijenkorf Parlementgebouw, een moderne kantoorruimte, ontworpen door de Britse architect Sir Basil Spence.
De bouw begon in 1969 en werd uiteindelijk voltooid in 1980, de Bijenkorf werd snel het symbool voor Wellington. Het Parlement zelf heeft een neoklassieke architectuur, die teruggaat tot 1922. Hiernaast ligt de opvallende roze gotische Parlementaire Bibliotheek, een stijlvol pand gebouwd aan het einde van de 19e eeuw.
Wellington Oude RegeringsgebouwenFoto :BallofstringCC 3.0 no changes made
In de Whitmore straat in het Lambton Quay gebied, zie je de oude regeringsgebouwen, een van 's werelds grootste houten gebouwen die dateren uit 1876. Het gebouw bleef overeind tijdens verscheidene aardbevingen doordat het van hout gemaakt was. Het heeft een rijkelijk versierd interieur en is opgenomen als een 'Categorie I' gebouw door de Nieuw-Zeelandse Historic Places Trust. Het terrein is open voor leden van het grote publiek en je ziet er een aantal zeldzame en exotische voorbeelden van de inheemse flora.
Wellington Museum of New ZealandFoto: JShook CC 2.5 Generic no changes made
Het Museum of New Zealand (Te Papa Tongarewa) is bekend vanwege de grote kunstcollectie, de multimedia producties, de displays voor kinderen, tijdelijke tentoonstellingen en onderzoeksfaciliteiten. Het museum ligt in het centrum van de stad, naast Lambton Harbour en in de buurt van zowel het Circa Theater als het Frank Kitts Park en bevat veel van de meest waardevolle bezittingen van de natie.
Wellington Museum of the City and the SeaFoto: museums Wellington CC 3.0 Unported no changes made
Het Museum of Wellington City and Sea ligt dicht bij de Lambton Quay en in het Central Business District. Het Museum verzorgt wetenschappelijke tentoonstellingen en bezit veel foto’s, belangrijke kaarten, documenten, hologrammen en video games. De tentoonstellingen zijn interactief en er is veel aandacht voor kinderen.
Tips
Wellington Cable CarFoto: Brett Taylor CC 2.0 Unported no changes made
Een van de leukste dingen om te doen is een tochtje maken met De Kelburn Cable Car. Dit is een door Zwitsers gebouwde kabelbaan die klimt naar de Kelburn Terminal. Je krijgt een spectaculair schilderachtig uitzicht over de stad en Port Nicholson. De Cable Car verbindt Lambton Quay met de wijk Kelburn. De kabelbaan vertrekt elke tien minuten en de reis duurt ongeveer zes minuten.
Wellington Tramway MuseumFoto: Vardion CC 3.0 Unported no changes made
Ook zeer populair is het Wellington Tramway Museum, dat is gelegen aan de rand van de stad, in de wijk Kapiti Coast. Hoogtepunten hier zijn een aantal historische trams die ooit in het centrum van de stad reden. De oudste trams in het Wellington Tramway Museum dateren uit 1905, hoewel de meeste afkomstig zijn uit de jaren 1920 en de jaren 1930.
Wellington LINKS
Advertenties
• Vliegennaar.nl | Vliegtickets Wellington
• Hotels Trivago
• Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Droomvakanties naar Nieuw-Zeeland vergelijken
• Hotels Wellington
• Autoverhuur Sunny Cars Wellington
Nuttige links
laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems