Landenweb.nl

NIEUW-ZEELAND
Samenleving

To read about NEW ZEALAND in English - click here

Koop hier uw visum naar Nieuw-Zeeland

Steden NIEUW-ZEELAND

Auckland Christchurch Wellington

Samenleving

Staatsinrichting

Nieuw-Zeeland heeft geen grondwet, maar de staatsinrichting en de bevoegdheden, plichten en verantwoordelijkheden van de verschillende staatsorganen zijn vastgelegd in gerechtelijke uitspraken, een aantal statuten en in de UK Act to Grant a Representative Constitution to the Colony of New Zealand van 1852.

Het officiële staatshoofd van Nieuw-Zeeland is de Britse koning(in), die vertegenwoordigd wordt door een gouverneur-generaal die voor een periode van vijf jaar benoemd wordt. De Britse koningin heeft als officiële titel "Queen of New Zealand". Het parlement bestaat uit het Huis van Afgevaardigden, dat 120 leden telt, waarvan er statutair 5 Maori's moeten zijn. Zestig leden worden via algemeen kiesrecht gekozen en 55 leden via partijlijsten.

advertentie

Parlementsgebouw Niew-ZeelandFoto: Michal Klajban CC 4.0 International no changes made

De leden van het parlement worden voor drie jaar gekozen en er is algemeen kiesrecht voor iedereen van 18 jaar en ouder die echter geen staatsburger hoeft te zijn. Iedereen die stemgerechtigd is heeft twee stemmen, één stem om op een partij te kiezen en één stem om op een persoon te stemmen. Elk parlementslid vertegenwoordigd een bepaald kiesdistrict. Het Hogerhuis werd in 1951 opgeheven.

De gouverneur-generaal en het parlement vormen de wetgevende macht. De gouverneur-generaal benoemt de minister-president en op aanbeveling van de minister-president de ministers. De gouverneur-generaal en het kabinet van ministers vormen tezamen de uitvoerende raad. De leden van het kabinet dienen tevens parlementslid te zijn.

De eerste vrouwelijke premier van Nieuw-Zeeland, Jenny Shipley, nam op 8 december 1997 het premierschap over van Jim Bolger. Nieuw-Zeeland was in 1893 ook het eerste land ter wereld waar vrouwen stemrecht kregen. Op grond van de Local Government Act van 1974 werden zestien regionale besturen aangesteld, die na een reorganisatie in 1989 werden teruggebracht tot twaalf. Deze regionale besturen zijn o.a. verantwoordelijk voor regioplanning, politie en bosbedrijf. Los hiervan bestaat al langer de "Auckland Regional Authority".

advertentie

Wapen van de Auckland Regional AuthorityFoto: Jayswipe in het publieke domein

Op plaatselijk niveau zijn er stadsbesturen voor de "boroughs" en, met meer dan 20.000 inwoners, de"cities", districtsraden en gemeenten. Voor gegevens wordt ook wel gebruik gemaakt van zogenaamde statistische gebieden, die echter geen bestuurlijke status hebben. Voor de huidige politieke situatie zie hoofdstuk geschiedenis.

advertentie

Onderwijs

Nieuw-Zeeland geeft hoge prioriteit aan het onderwijs en analfabetisme komt dan ook bijna niet voor. Het gratis onderwijs is verplicht voor alle kinderen tussen vijf en zestien jaar. De meesten starten dan ook met onderwijs op hun vijfde jaar en hebben vaak daarvoor al kleuteronderwijs gevolgd, allemaal gesubsidieerd door de staat. Voor kinderen die zeer afgelegen wonen is er de mogelijkheid voor schriftelijk onderijs.

advertentie

Myers Park' kindergarten in Myers Park, Auckland City, New ZealandFoto: Ingolfson in het publieke domein

Kohanga Reo kindergarten en Te Kura Kaupapa zijn taalleerscholen voor het Maori. Privé-scholen hebben vaak een religieuze achtergrond. Er zijn ongeveer 2300 scholen voor basisonderwijs en 350 scholen voor voortgezet onderwijs. Nieuw-Zeeland heeft zeven universiteiten en een aantal lerarenopleidingen en technische opleidingen. Er zijn twee hogere Maori-opleidingen,"Te Wananga O Raukawa" in Otaki en"Te Wananga O Aotearoa" in Awamutu.

advertentie

De universiteit van Otage is de oudste universiteit van Nieuw-ZeelandFoto: Mr Bungle CC 2.5 Generic no changes made

advertentie

NIEUW-ZEELAND LINKS

Advertenties
• Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Vliegtickets Nieuw Zeeland
• Bouw je eigen Nieuw-Zeeland Rondreis
• Nieuw-Zeeland
• Camperreizen Nieuw-Zeeland
• Auckland Hotels
• Rondreizen Nieuw-Zeeland
• Auto huren in Nieuw-Zeeland
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Reisgidsen en kaarten Nieuw-Zeeland
• Reisgidsen en kaarten Nieuw-Zeeland

Nuttige links

Campersite Nieuw-Zeeland (N)
Dieren in Nieuw-Zeeland (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Nieuw-Zeland N)
Nieuw-Zeeland Foto's
Nieuw-Zeeland Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Nieuw-Zeeland (N)
Rondreis Nieuw-Zeeland (N)

Bronnen

Driessen, J. / Reishandboek Nieuw-Zeeland

Elmar

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland

Lannoo

Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland

Elmar

Hanna, N. / Nieuw-Zeeland

Kosmos-Z&K

Harper, L. / New Zealand

Rough Guides

New Zealand

Macmillan

Te gast in Nieuw-Zeeland

Informatie Verre Reizen

Williams, J. / New Zealand

Lonely Planet

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems