NIEUW-ZEELAND
Bevolking
Bevolking
To read about NEW ZEALAND in English - click here
Koop hier uw visum naar Nieuw-Zeeland |
Steden NIEUW-ZEELAND
Auckland | Christchurch | Wellington |
Bevolking
Algemeen
Nieuw-Zeeland telt 4.510.327 inwoners (2017). De gemiddelde bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 16,4 inwoners per km2. Ca. 75% van de bevolking woont op het Noordeiland en alleen al in de agglomeratie Auckland wonen meer dan 1,5 miljoen mensen. De hoofdstad Wellington telt ca. 411.000 inwoners. De grootste steden op het Zuideiland zijn Christchurch, de eilandhoofdstad en Dunedin.
Ongeveer 86% van de bevolking leeft in verstedelijkte gebieden. De jaarlijkse bevolkingstoename bedroeg 0,79% (2017). De bevolkingsopbouw is als volgt: 0-14 jaar 20%, 15-64 jaar 65%, 65+ 15%. Het geboorte- en sterftecijfer bedraagt respectievelijk 13,2 en 7,5 per 1000 inwoners. De levensverwachting is voor mannen 79 jaar en voor vrouwen 83,5 jaar. De twee belangrijkste etnische groeperingen zijn de blanken van Europese, voornamelijk Britse afkomst (71,2%) en de Maori's, de oorspronkelijke bewoners (14,1%). Engelsen, Schotten Britten mochten tot 1974 zonder meer naar Nieuw-Zeeland emigreren als ze dat wilden.
advertentie |
Nieuw-Zeelanders na terroristische aanslagFoto: Kristina Hoeppner CC 4.0 International no changes made
Ca. 7,6% van de bevolking is van Polynesische afkomst. De meeste Maori's wonen op het Noordereiland (ca. 90%). Door een hoog geboortecijfer en verbeterde leefomstandigheden neemt het aantal Maori's snel toe. Aan de andere kant neemt het aantal rasechte Maori's af door de steeds meer in aantal toenemende gemengde huwelijken. Na de Tweede Wereldoorlog heeft er een aanzienlijke immigratie van Nederlanders (ca. 35.000 emigranten), Denen en Italianen plaatsgevonden en sinds de jaren zeventig voornamelijk nog Australiërs en Aziaten. Daarnaast zijn er kleinere groepen Chinezen, Indiërs en andere Polynesiërs.
De laatste golf van emigranten uit Azië betrof veelal rijke mensen uit Hongkong die na de teruggave van Hongkong aan de Volksrepubliek China, een goed heenkomen zochten. Een speciale groep vormen de meer dan honderdduizend immigranten van eilanden in de Stille Oceaan, allen op zoek werk dat ze echter vaak niet vinden. Emigratie naar Australie neemt steeds meer toe in de hoop op betere werk- en leefomstandigheden.
advertentie |
Maori's
Voorouderverering is nog steeds belangrijk in de traditionele Maori-samenleving. De vele goden vertegenwoordigen zaken als oorlog, hemel, zee en bergen. Andere belangrijke onderdelen van de religie zijn de levenskracht (mairu), de geest (wairua) en de spirituele kracht (mana). De afgelopen twee eeuwen heeft het christendom grote invloed gehad op de aloude Maori-tradities en rond 1840 waren bijna alle Maori's bekeerd tot het christelijke geloof. Belangrijke mannelijke Maori's hebben nog steeds tatoeages op delen van het lichaam. Vrouwen hebben alleen tatoeages op het gezicht.
advertentie |
Maori-chief met gezichtstattooFoto: Parkinson, Sydney, 1745-1771, publiek domein
De traditionele Maori-samenleving is opgebouwd uit ongeveer 50 stammen die genoemd zijn naar de kano's waarmee hun voorouders in Nieuw-Zeeland aankwamen.De Maori waren van oudsher krijgers, maar er werd ook op het land gewerkt en gejaagd. Alle leden van een stam waren gezamenlijk eigenaar van het grondgebied waarop ze leefden. In het midden van alle dorpen bevond zich de"marae", een open binnenplaats die centraal stond in het sociale leven. Op dat gebied stond ook altijd een soort gemeenschapshuis of"whare runanga". De Maori's geloven dat in dit huis ook de voorouders verblijven. Vroeger was er een duidelijke scheiding in klassen, namelijk adel, priesters en slaven.
advertentie |
Maori's ceremoniële dansFoto: Jorge Royan CC 3.0 Unported no changes made
Tegenwoordig zijn de Maori's geïntegreerd in de Nieuw-Zeelandse samenleving. Het verhalen vertellen over historische gebeurtenissen van generatie op generatie is van groot belang voor de Maori-samenleving. Zang, dans, muziek, bepaalde gebaren en poëzie zijn hierbij ook belangrijk. Het maken van kunstige houtsnijwerken is altijd een specialiteit geweest van de Maori's. Textielbewerking en het maken van sieraden zijn ook populair.
De Maori's begroeten elkaar door de neuzen tegen elkaar te drukken. Deze manier van begroeten wordt"hongi" genoemd.
advertentie |
Hongi, begroetingsritueel van de Maori'sFoto: New Zealand Defence Force CC 2.0 Generic no changes made
Het toenemende schuldbewustzijn van de blanken heeft een eigen zelfbewustzijn ontwikkeld dat"Maoritanga" genoemd wordt betekent dat men trots is op het eigen culturele erfgoed. Toen de eerste blanken aankwamen gaven de Maori's zichzelf de naam"tangata maori" dat"het gewone volk" betekent. De blanken noemde ze daarentegen"pakeha", niet-Maori's. De maatschappelijk positie van de meeste Maori's is op dit moment niet zo best. Bijna de helft van de Maori's krijgt overheidssteun en een kwart verdiend maar NZ$ 400 per week. Maar een klein aantal heeft een leidende functie bij de overheid of het bedrijfsleven. Ook het aantal academisch geschoolde Maori's is maar gering. Dat dit vaak tot problemen leidt tussen de Maori's en de blanke bevolking van Nieuw-Zeeland mag duidelijk zijn.
De kwestie van de landrechten beheerst al sinds de negentiende eeuw de verhouding tussen de overheid en de Maori's. Door het Verdrag van Waitangi in 1840 werden de Maori's in feite onteigend van hun grond. Zelf dachten ze dat ze de Engelsen slechts het recht van bestuur over hun land gaven. In 1994 werd het Waitangi Tribunaal in het leven geroepen, waar geprobeerd werd het probleem definitief op te lossen. Ondanks een aantal uitspraken en toezeggingen is een definitieve regeling nog niet in zicht.
advertentie |
NIEUW-ZEELAND LINKS
Advertenties
• Nieuw-Zeeland verre reizen van ANWB
• Hotels Trivago
• Vliegtickets Nieuw Zeeland
• Bouw je eigen Nieuw-Zeeland Rondreis
• Nieuw-Zeeland
• Camperreizen Nieuw-Zeeland
• Auckland Hotels
• Rondreizen Nieuw-Zeeland
• Auto huren in Nieuw-Zeeland
• Djoser Rondreis Nieuw-Zeeland
• Boeken, ook tweedehands, over NIEUW-ZEELAND bij Bol.com
Nuttige links
Campersite Nieuw-Zeeland (N)Dieren in Nieuw-Zeeland (N)
Duiken, reizen, dieren, landschap, info, foto's Nieuw-Zeland N)
Nieuw-Zeeland Foto's
Nieuw-Zeeland Reizendoejezo (N)
Reisinformatie Nieuw-Zeeland (N)
Rondreis Nieuw-Zeeland (N)
Bronnen
Driessen, J. / Reishandboek Nieuw-Zeeland
Elmar
Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland
Lannoo
Gebauer, B. / Nieuw-Zeeland
Elmar
Hanna, N. / Nieuw-Zeeland
Kosmos-Z&K
Harper, L. / New Zealand
Rough Guides
New Zealand
Macmillan
Te gast in Nieuw-Zeeland
Informatie Verre Reizen
Williams, J. / New Zealand
Lonely Planet
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt oktober 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems