Landenweb.nl

NICARAGUA
rondreis MH17

N I C A R A G U A


MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

GRENSOVERGANG COSTA RICA - NICARAGUA
We gaan de grens over in Penas Blancas. Ondanks alle verhalen die we reeds hoorden, gaat dit vrij vlot. De bus vanuit La Cruz stopt vlakbij het douanekantoor. De wachtrij om onze 'exit stempel' te krijgen, is niet echt lang (ongeveer 20 mensen). Het gaat vlug vooruit en we krijgen de stempel zonder vragen. Wel dient op voorhand het klassieke 'in/uit-schrijfformuliertje' te worden ingevuld.

Tussen de beide grensposten moeten we een afstand van 600 m lopen. Omdat we toch colones overhebben, laten we onze rugzakken door een fietskruier vervoeren. Aan het einde van de rit moeten we eerst voorbij een politiecontrole, dan pas kunnen we naar de douane van Nicaragua voor onze inreisstempel op het paspoort. Hier is het een chaos van jewelste, auto's, grote vrachtwagens, voetgangers, verkopers, geldwisselaars, taxi's, ..., alles krioelt er door elkaar, er wordt geroepen om aandacht. Jonge mensen bieden hier ook hun diensten aan om de toerist erdoorheen te loodsen, dit voor 1 USD pp. Hier gaan we graag op in, achteraf bekeken heeft ons dit veel tijdswinst opgebracht.

Aan het douanekantoor is de rij nog korter dan aan de Costaricaanse kant. Een andere jongen geeft ons het klassieke briefje om in te vullen, nu om NIcaragua in te reizen. Let op, deze jongen vraagt achteraf ook en tip, terwijl deze briefjes wel ergens gratis kunnen gevonden worden. Weerom verloopt alles vlot, we betalen 7 USD pp voor ons toerismevisum van 90 dagen.

De jongen loodst ons verder naar de omheining waar aan een poortje weerom ons paspoort wordt gecontroleerd. Hier gaan we echt het land in en moeten 1 USD pp lokale belasting betalen. De jongen brengt ons naar de bus om verder het land in te reizen, Ook hij vraagt 1 USD pp voor zijn diensten, die niet echt noodzakelijk waren, maar ons wel snel vooruit hielpen zonder de weg te moeten zoeken doorheen de ganse procedure.

Openingsuren Douane Nicaragua : 6.00 u - 20.00 u , 4 USD extra te betalen als 'overtime' tussen 6.00 u - 8.00 u en tussen 18.00 u - 20.00 u en tijdens het weekend en op feestdagen.

Munteenheid Nicaragua : Cordoba ; 18,3 cord. = 1 USD

SAN JUAN DEL SUR is een vissershaventje met 6.500 inwoners, waarrond het stranddtoerisme zich heeft ontwikkeld. Dit is het eerste stadje van betekenis voorbij de grens met Costa Rica. Het is gelegen aan een grote baai met mooi zandstrand aan de Pacific Ocean. Van hieruit kunnen verschillende mooie stranden worden bezocht per taxiboot of via de weg.

's Middags bezoeken we het locale marktje waar groenten, fruit en locale maaltijden aangeboden worden. 's Avonds genieten we op het strand van de prachtige zonsondergang die de lucht fel-oranje kleurt.

De volgende dag bezoeken we de kerk, die uitgebreid versierd wordt voor een huwelijk 's avonds. Hier gaan we naartoe kijken, een zeer traditionele trouwmis, waarna een vuurwerk losbarst.

In San Juan del Sur maken we voor het eerst kennis met de electriciteitsproblemen van Nicaragua. Om de tekorten op te vangen, wordt hier 's avonds, 5 avonden per week, tussen 19.00 u en 21.00 u de electriciteit afgesloten. Het stadje is dan pikdonker en alle activiteiten vallen stil. Enkele restaurants aan het strand behelpen zich met een eigen generator.

Ernaartoe :
bus La Cruz (Costa Rica) - Penas Blancas (grenspost Costa Rica met Nicaragua), 300 col. pp
bus grens Nicaragua - Palme, 1 USD pp
taxi collectivo Palme - San Juan del Sur, 2 USD pp

Hotel El Puerto, 20 USD per nacht, mooie ruime kamer met sanitair (koud water), zeer proper, gelegen aan een terras rond een binnentuintje, gelegen aan de rand van het centrum, zeer rustig, 's ochtends koffie met koekjes aangeboden door de zeer vriendelijke Duits-Nicaraguaanse uitbaters, de electriciteitsproblemen worden opgevangen met kaarsjes (voor ons het geschikte moment om te gaan eten)

ISLA OMETEPE is een groot eiland in het meer van Nicaragua, gevormd door 2 vulkanen. Verspreid over het eiland wonen 35.000 mensen, er zijn slechts enkele kleine dorpjes. Vulkaan Conception is de hoogste van de 2 en bovendien actief. Vulkaan Maderas is niet actief, je kan er zwemmen in het kratermeer. Beide vulkanen kunnen beklommen worden, in het regenseizoen zijn de toppen echter meestal door wolken omringd. Het eiland is ook gekend om zijn +/- 1.500 jaar oude petrogliefen, tekeningen gegraveerd in de rotsen verspreid over het eiland. De lokale bevolking komt zich wassen in het grote meer, dat ook uitnodigt voor een heerlijke zwempartij.

Laguna Charco Verde is een mooi groen meertje, vlakbij de rand van het grote meer. Wij maken een mooie wandeling langs het meertje en de rand van het ernaastgelegen schiereilandje, met apen, vele vogels en vlinders in ons gezelschap.

We bezoeken ook een grote waterval in San Ramon. Tijdens de 3 km lange en 500 meter hoge beklimming hebben we uitzicht op het dorpje en de viskwekerijen die er op het meer drijven. Op het einde worden we beloond met het zicht op de mooie waterval, het water valt in een brede nevelsluier langs de rotswand 100 meter naar beneden. Spijtig dat het uitzicht aan de voet van de waterval wordt verstoord door de betonnen constructie waarin het water wordt opgevangen voor een electriciteitscentrale en drinkwatervoorziening.

Ojo de Agua is een groot betonnen zwembad gevuld met zeer helder water vanuit een bronnetje. We wandelen ernaartoe via het pad door de omringende bananenplantage.

Playa Santa Domingo is een prachtig zandstrand aan het meer. Jammer genoeg worden onze plannen om hierin een koele duik te nemen verstoord door de storm met fel onweer die plots komt opzetten.

Ernaartoe :
taxi collectivo San Juan del Sur - San Jorge, 70 cord. pp (beter taxi nemen tot Rivas, 30 cord. pp, en daar overstappen voor de zeer korte vervolgrit)
ferry San Jorge - Moyogalpa, 40 cord. pp, 1 1/2 uur varen
bus Moyogalpa - Charco Verde, 10 cord. pp
bus Charco Verde - Santa Cruz, 15 cord. pp
bus Santa Cruz - Playa Santo Domingo, 5 cord. pp

Uitstappen :
Charco Verde, natuurwandeling, inkom 1 USD pp (enkel wanneer je niet logeert ter plaatse)
Ernaartoe en terug : te voet via het strand van hotel Finca Playa Venecia (er werd geen inkom gevraagd)

San Ramon waterval, inkom 40 cord. pp
Ernaartoe en terug : bus Santa Cruz - Ramon, 8 cord. pp

Ojo de Agua, inkom 20 cord. pp
Ernaartoe en terug : te voet van hotel Finca Santo Domingo

Hotels :
Charco Verde : Hotel Finca Playa Venecia, 20 USD per nacht, mooi luchtig huisje achter in de tuin, met sanitair (koud water), ruim terras, ventilator, 's nachts valt de electriciteit uit, grote tuin met zitplaatsen, goed restaurant (mooie zonsondergang vanop de steiger van het hotel in het meer)

Santa Cruz : Hotel El Encanto, 20 USD per nacht, vrij nieuwe en mooie ruime kamer met terras met beperkt zicht op het meer, met sanitair (koud water), mooi aangelegde tuin met petrogliefen, goed restaurant, best reserveren want er zijn maar 4 kamers en een dormitory voor 3 personen. De 2de nacht slapen we in de dormitory achter in de tuin, bij gebrek aan een vrije kamer, 7 USD pp, sanitair gelegen aan het hoofdgebouw te delen met de uitbaters. Verschil in comfort tussen de kamers en de dormitory is enorm.

Santo Domingo : Hotel Finca Santo Domingo, 23 USD per nacht, kleine kamer in het dak, met sanitair (koud water), op het eerste zicht proper en goed onderhouden kamer in oude gerestaureerde boerderij, ons bed staat onder water na een felle regenbui, 's avonds krijgen we bezoek van grote mieren die uit de kieren in de muren komen (enkel te stoppen met een spuitbus insecticide - duidelijk een bekend probleem), internet was de ganse tijd buiten werking. Geen aanrader !

GRANADA is een koloniale stad uit de 16de eeuw, gelegen aan de rand van het Nicaragua meer, met 85.000 inwoners. Het historische stadscentrum is mooi gerestaureerd, het is er aangenaam vertoeven in het kleurrijke stadsbeeld. Zoals in Brugge kunnen de toeristen de stad bezichtigen per paardenkoets.

Met een oude yellow schoolbus komen we aan in de stad. We banen ons een weg door de zeer drukke hoofdstraat, gevuld met marktkraampjes op de voetpaden, op zoek naar een internetcafé. Hier willen we kijken of onze reservatie per mail van een studio in The Dolphin Guesthouse is bevestigd. Immers de 4 laatste dagen op Ometepe Island was er geen internetverbinding beschikbaar. Het lukt ons echter ook hier niet om onze E-mail te checken, de electriciteit is uitgeschakeld van 13.00 u - 17.00 u. Wekelijks, op maandag, wisselt het uur van uitschakelen met 19.00 u - 21.00 u. Dan maar telefonisch contact nemen. Binnen de 10 minuten worden we opgehaald door onze Amerikaanse 73-jarige gastheer, Carl. Hij brengt ons naar zijn 'paradijsje' op 10 minuten rijden van het centrum, dat hij samen met zijn vrouw Karolina uitbaat.

Aanvankelijk is het een beetje wennen aan de luxe-omgeving waarin we terecht komen, maar de studio in de grote villa met zwembad worden we vlug gewoon. Hier kunnen we een weekje tot rust komen na 3 maanden rondreizen. We worden heel vriendelijk ontvangen door de Nicaraguaanse schoonfamilie van Carl en voelen ons onmiddellijk thuis.

's Ochtends bij ons ontbijt worden we door het kamermeisje verwend met een zeer grote fruitschotel met extra zoete ananas, papaya, banaan, en 2 soorten meloen.

Carl neemt ons mee om boodschappen te doen en biedt ons telkens een lift naar verschillende plaatsen. De bus stopt niet ver af, dus verplaatsingen zijn geen probleem.

We koken ons eigen potje (na 3 maanden de restaurantvoeding moe ...), zwemmen alle dagen onze baantjes in het warme openlucht zwembad en hebben al vlug zin om wat langer te blijven. Door de kleinschalige opzet is het hier zeer rustig.

Van hieruit bezoeken we Granada-stad en omgeving. Granada vinden we een aangenaam stadje om af en toe een terrasje te doen.

We bezoeken er het San Fransisco Convent met pre-Columbiaanse kunst. Aan de rand van de stad kijken we uit over het Nicaragua meer in een rustig parkje. Hier bevindt zich een toeristen-zone met restaurantjes en disco´s. Wij verkiezen echter de stad met zijn mooie kleurrijke koloniale stijl.

Van hieruit bezoeken we :
- Masaya
- Catarina, lake Apoyo en de witte dorpen waaronder San Juan del Oriente
- Vulkaan Mombacho
...

Ernaartoe :
bus Playa Santo Domingo - Moyogalpa, 9 cord. pp
overzet met lancha Moyogalpa - San Jorge., 30 cord. pp
bus San Jorge - Cruz Volcan Mombacho, 40 cord pp
bus Cruz Volcan Mombacho - Granada, 6 cord. pp

Andere verplaatsingen : bus centrum - Guesthouse, 10 cord. pp (in beide richtingen)

Hotel :
The Dolphin Guesthouse, 180 USD voor 9 nachten (150 USD voor 7 nachten), zeer ruime luchtige, lichte en moderne studio in een mooie villa in Amerikaanse stijl (2jaar oud), gebouwd rond een openlucht zwembad, zeer gastvrije ontvangst door Karolina en Carl, de uitbaters, en hun familie, uitzicht op vulkaan Mombacho. Ideale uitvalsbasis om Granada en omgeving te verkennen, vlakbij bushaltes en met dagelijks aangeboden transport naar het centrum. Wasmachine ter beschikking.

Inkom :
San Fransisco Convent, 40 cord. pp

MASAYA is een arme stad met 10.000 inwoners, waar de meeste mensen leven van handwerken, voornamelijk hangmatten en lederwaren. Deze worden verkocht op de locale marktjes, waarvan de Mercado Viejo de meest toeristische is.

Vanuit Granada bezoeken we Masaya. We lopen over de kleurrijke Mercado Viejo, binnen de oude omwalling met torentjes.

We wandelen naar de laguna Masaya, vanwaar we de actieve Masaya vulkaan kunnen bewonderen. Onderweg lopen we langs de vele huizen waarvoor de bewoners hun hangmatten zitten te maken.

Om 16.00 u vertrekken we voor een begeleid avondbezoek aan de vulkaan Masaya. Eerst gaan we de hoofdkrater bekijken, die rommelt van de activiteit, zwaveldampen komen voortdurend uit de grote opening op de bodem van de krater. Vanop een heuveltje hebben we zicht op de 3 meest recente kraters, allen in mooie kleuren lavasteen. Een oudere krater is binnenin volledig begroeid met een grote varieteit aan planten en bomen, vanop de rand hiervan bewonderen we het uitzicht tot het Managua meer en het Nicaragua meer, maar ook de zonsondergang boven de actieve krater. In het donker, met een helm op ons hoofd en gewapend met een zaklamp, betreden we de lavagrotten in de rand van de vulkaan, waar ontelbare vleermuizen leven. Hierin gaan we meer dan 100 meter ver. Een beetje griezelig wanneer we op het einde stilstaan in het donker en de vleermuizen om ons heen horen en voelen fladderen. Voor we terugkeren naar Granada, werpen we nog vlug een blik in de hoofdkrater, waar we in het donker de rode gloed van de activiteit kunnen zien. Spijtig dat het nu stortregent, we kunnen hier niet langer blijven staan.

Op donderdagavond bezoeken we de wekelijkse traditionele dansavond, binnen de muren van de oude markt (Mercado Viejo). Stipt om 20.00 u beginnen een 6-tal Indiaanse schoonheden met hun dansen. Daarna treden de meisjes en jongens van een grote dansgroep op. Zij brengen een avondvullend programma met tal van verschillene traditionele dansen in aangepaste kledij, in koloniale sfeer, in landelijke stijl, hofmakerij door de jongens, ... , als apotheose brengen ze de traditionele dans van de strijd om Nicaragua tussen de verschillende volksgroepen en de Spanjaarden (grote variatie in kledij, met maskers om de 'witte' Spanjaarden en de 'zwarte' locale bevolking uit te beelden, paardenhoofden, ....), een wild podiumvullend spectakel. Vanaf 22.00 u brengt een locaal bandje salsamuziek waarop het publiek kan meedansen.

Ernaartoe :
bus Granada - Masaya, 10 cord. pp

Vulkaan Masaya :
met Tierra Tours, 30 USD per persoon vanaf 4 deelnemers (25 USD pp vanaf 8 deelnemers), + 10 % korting vanaf de derde excursie met hun organisatie (Leon inbegrepen)

Dansavond in de Mercado Viejo :
inkom 25 cord. pp, elke donderdag om 20.00 u, restaurantjes en kraampjes bieden voor elk wat wils

CATARINA EN SAN JUAN DE ORIENTE, gelegen in de bloemenstreek, zijn toeristische dorpjes die deel uitmaken van 'de witte dorpen'.

Samen met Carl en zijn vrouw Karolina drinken we een vroege koffie in Catarina, aan het uitzichtpunt boven laguna Apoyo. Dit meer werd gevormd tijdens een uitbarsting van de vulkaan Mombacho, waarbij deze zijkrater naar binnen klapte en sindsdien het mooie meer vormt. Op de achtergrond zien we de rest van vulkaan Mombacho.

Na een korte rondwandeling en een 'te duur' locaal ontbijt, verkennen we te voet verder het rustige dorpje, waar de ossenkarren in het straatbeeld thuishoren.

We wandelen naar het pottenbakkersdorpje San Juan de Oriente en kijken er rond in de winkeltjes waar we de handwerken zien vervaardigen, waarna ze er ook verkocht worden. In een zijstraat bezoeken we het atelier van de kunstenaar Taller Miguel Angel Calero, die een copie maakt van pre-columbiaanse kunstwerken. Onlangs verkocht hij 400 stuks uit zijn collectie voor een Finse tentoonstelling, waar deze nadien te koop zullen worden aangeboden.

Ernaartoe en terug : bus Granada - San Juan de Oriente, 15 cord. pp

Inkom Catarina +/- 10 cord. pp

DE VULKAAN MOMBACHO is een 1.345 meter hoge, niet actieve vulkaan, gelegen in het Reserva Natural Volcan Mombacho.

Na een vroege koffie met gastheer Carl in Granada, nemen we de bus richting vulkaan. De laatste 3 km voor de ingang van het park, nemen we een grappige collectieve 3-wieler-taxi, waarin we met 3 op het achterbankje als sardienen in een blikje zitten.

Aan de ingang van het park regelen we de transportmogelijkheid om de 8 km lange asfaltweg naar de 1.000 meter hoger gelegen top af te leggen. We mogen plaatsnemen in de achterbak van de 4x4 pick-up die de medewerkers van het biologisch centrum op de top vervoert.

Boven maken we de wandeling rond een krater die begroeid is met nevelwoud. Wanneer de wolken eventjes opentrekken, hebben we een mooi uitzicht op Granada en de eilanden op het Nicaragua meer. De bewolking rond de hoger gelegen vulkaantop doet ons beslissen deze niet met de verplichte gids verder te beklimmen. Het uitzicht is er toch niet vandaag.

Wanneer we ons informeren om de terugweg aan te vangen, blijkt er geen transport voorzien te zijn. De enige optie is wachten tot 16.00 u en terugkeren met de pick-up van het personeel. Het is pas middag, dus beslissen we te voet af te dalen over de steile gladde weg.

Ernaartoe en terug :
bus Granada - Volcan Mombacho, 7 cord. pp (alle bussen in zuidelijke richting zijn goed)
3-wieler-taxi naar de ingang van het park, 10 cord. pp

Inkom :
Reserva Natural Volcan Mombacho, 50 cord. pp
Vervoer naar de top en terug, 130 cord. pp
Let wel : vervoer is enkel geregeld van donderdag tot zondag, de andere dagen kan er met het personeel worden meegereden om 8.00 u en terug om 16.00 u
Mogelijkheid 4 uren durende wandeling bovenop de vulkaan, enkel met gids toegelaten, ter plaatse te regelen, 15 USD te delen door het aantal deelnemers (deze is niet inbegrepen bij de aanbiedingen van de tour-operators te Granada)

JUIGALPA is een niet toeristisch dorpje op weg naar de Caraibische kust en het zuid-oosten van Nicaragua. Het is gelegen in een heuvelachtige streek waar veel boerderijen zijn gevestigd. Men doet er voornamelijk aan veeteelt.

We komen aan in Juigalpa tijdens de festiviteiten ter voorbereiding van de jaarlijkse rodeo. Cowboys per paard drijven hun stieren door de straten van het stadje naar de arena.

Zelf willen we hier enkel overnachten om de volgende dag door te reizen naar San Carlos. De rodeo trekt ons niet in die mate aan dat we hiervoor enkele dagen langer zouden blijven. Reeds nu is het een dronkenmansfeest.

Aan het einde van het dorpje, vanuit het rustige parkje vol met jonge verliefde koppeltjes, is een mooi uitzicht te bewonderen over de vallei en het achterliggende bergland.

Ernaartoe :
bus Granada - Managua, 18 cord. pp
taxi tussen 2 busterminals, 50 cord.
bus Managua - Juigalpa, 40 cord. pp, 2 3/4 uur onderweg met de kippenbus

Hotel : Hospedaje El Nuevo Milenio, 14 USD per nacht, kleine donkere kamer (cel-gevoel) met sanitair, koud water, TV, ventilator en airco, geen raam in de kamer

SAN CARLOS – EL CASTILLO
San Carlos is een havendorpje aan het Nicaragua meer, waar de rivier 'Rio San Juan' uit het meer ontstaat. Deze rivier vormt voor een groot deel de grens met Costa Rica. Het is een arm en niet toeristisch dorpje, met veel electriciteits- en waterproblemen (meerdere onderbrekingen per dag).

Moe van het door elkaar geschud te worden in een totaal versleten oude yellow schoolbus (rugleuningen van de rechte houten banken hebben geen zachte bekleding meer), komen we na 6 1/2 uur rijden op onverharde wegen (160 km) eindelijk aan in San Carlos. Een degelijk hotel vinden we hier niet, we slapen op een kamer waar grote kakkerlakken over de muren lopen (+/- 8 cm) en we moeten ons wassen met het water dat we uit de grote ton scheppen, die in de badkamer staat. Dit water moeten we ook gebruiken voor het doorspoelen van onze toilet.

Van hieruit vertrekken we de dag erna 's ochtends om 8.00 u met de taxiboot, voor een 3 uren durende tocht op de Rio San Juan naar El Castillo.

Het is een prachtige tocht langs de kleine indianenhuisjes langs de oevers van de rivier. De bewoners stappen onderweg in en uit de boot. We zien op de rivier enkele krokodillen, vele watervogels en -schildpadden. Het is een zeer onaangeroerde streek, men vraagt zich af hoe de mensen hier nog kunnen leven, zonder enige vorm van comfort.

Onderweg doen we een dorpje aan, Sabalos, waarrond zich enkele eco-lodges als beperkte vorm van toerisme hebben gevestigd.

El Castillo is een ietwat meer comfortabel dorpje, met enkele iets betere hotelletjes, waar het toerisme reeds beperkt zijn intrede deed. Boven het dorp op een heuveltop bevinden zich de ruines van een klein fort uit de tijd van de Spaanse bezetting. Hier werden meerdere oorlogen gevoerd om de grens. Vanuit El Castillo zijn enkele natuurtochten op en rond de rivier mogelijk, met begeleiding van een gids. Spijtig genoeg moeten we terugkeren naar San Carlos met de taxiboot van 14.00 u.

Ernaartoe :
bus Juigalpa - San Carlos, 110 cor. pp, 6 1/2 uren rijden op onverharde weg, met totaal versleten bussen, op zondag beperkt aantal bussen
alternatieven :
boot vanuit Granada, 14 uren varen met ferryboot, grotendeels 's nachts, geen hutten noch slaapgelegenheid
vliegtuig vanuit Managua

Hotel : Hostal Carelhys, 13 USD per nacht, donkere kleine kamer met sanitair, koud water uit een ton op de kamer, te vullen overdag, TV, 2 ventilatoren, grote fles drinkwater per dag, dit is het betere hotelletje in het dorp. We raden aan het verblijf in de streek te plannen met overnachting in El Castillo.

Tip : probeer 's ochtends vroeg de heerlijk warme gesuikerde koffiekoeken van de bakker, gevestigd in een gesloten huis, te vinden tussen het kerkplein en de busterminal in een zijstraatje. We volgden het spoor van de mensen die ervandaan kwamen met broodjes, in de tegengestelde richting.
1 koffiekoek = 2 cord. (10 koeken voor 0,70 EUR)

JUIGALPA
We overnachten een tweede keer in Juigalpa, tijdens de terugreis uit San Carlos, op weg naar Esteli.

Ernaartoe :
bus San Carlos - kruispunt weg Juigalpa-Rama, 100 cord. pp, 6 uren onverharde weg
bus kruising weg San Carlos-Rama-Juigalpa - Juigalpa, 10 cord. pp, 1/2 uur

Hotel : La Quinta, 15 USD per nacht, ruime lichte kamer met sanitair (koud water), TV, ventilator, restaurant ok

ESTELI is de belangrijkste stad tussen Managua en de grens met Honduras. De stad heeft 88.000 inwoners en is gelegen op 820 m hoogte. De hogere ligging zorgt voor een iets koeler klimaat, waardoor het een ideale landbouwstreek is. We zien er o.a. rijstvelden, tabak- en koffieplantages, velden met granen, groenten, fruit, ... een zeer vruchtbaar gebied. Dit alles wordt gretig te koop aangeboden op de vele marktjes en kraampjes in de straten en aan de busstops. Een kleurrijke en zeer chaotische drukte.

Vanuit dit stadje bezoeken we 'Selva Negra' (vertaling voor : Zwarte Woud). Een Duits-Oostenrijkse familie kocht hier in de 19de eeuw een koffieplantage op en trachtte op het 850 hectare grote domein een dorpje op te zetten, gecopieerd uit het Zwarte Woud. Hierin wordt momenteel een hotel geherbergd. Het is een zeer toeristische attractie waar bussen met locale bezoekers en toeristen naartoe komen. Voor ons is dit niet bijzonder, het Zwarte Woud is amper herkenbaar. We maken een rondwandeling in het omringende regenwoud. Een bezoek aan de koffieplantage is mogelijk.

We verkennen het Natural Reserva Miraflor, een hoger gelegen landbouwgebied, met grote landerijen tussen mooie nevelwouden en tropisch droog woud. Hier kan je overnachten bij de locale bevolking, wij maken er echter een daguitstap van. We bezoeken een 'finca' waar de eigen koffie wordt gebrand, wandelen in het nevelwoud, tussen de weides en groentenvelden. Wat verderop bewonderen we de laguna Miraflor, een klein groen meertje. Het is hier zeer rustig, we zien geen toeristen, ondanks de prachtige natuur.

Ernaartoe :
bus Juigalpa - San Benito, 35 cord. pp
bus San Benito - Esteli, 35 cord. pp

Hotel :
- Hotel Miraflor, 15 USD per nacht, donkere kleine kamer met sanitair (warm water, dat echter koud blijkt), ventilator, TV, het raam geeft uit op een donkere binnengang. Een tropische regenbui zet gans het hotel, ook onze kamer, onder water en zonder stroom. Geen aanrader.
- Hotel Panorama II, 20 USD per nacht, grote ruime en lichte kamer, met sanitair (koud water), ventilator, TV, aan een groot terras rond een binnenplein / parking, koele sfeer. Vraag een kamer op de verdieping.

Selva Negra :
Ernaartoe en terug :
- taxi hotel - busterminal Sur, 14 cord.
- bus Esteli - Matagalpa, 25 cord. pp, 2 uren onderweg
- bus Matagalpa - Selva Negra, 12 cord. pp (alle bussen naar het noorden zijn goed, vb. Jinotega)
Ingang : 25 cord. pp, wordt in mindering gebracht bij consumptie in het dure restaurant, gratis koffie en wandelkaartje aan de receptie te verkrijgen

Miraflor Natural Reserva :
Ernaartoe en terug :
- taxi hotel - bushalte Norte, 20 cord.
- bus Esteli - La Rampla, 15 cord. pp, 1 3/4 u onderweg over onverharde weg, met prachtige uitzichten, 2 bussen per dag (heen : 6.00 u + 12.00 u, terug : 11.00 u + 16.00 u)
Een wandelplannetje hangt uit bij de finca aan de linkerkant, +/- 1 km ver in de zijweg.

LEON is een koloniale stad met 143.000 inwoners, gelegen in de meest vulkanische regio van Centraal Amerika. Op kleine afstand staan hier 10 vulkanen op een rij, waarvan een aantal nog actief zijn. De grote koloniale gebouwen zijn niet allemaal evengoed onderhouden, waardoor de stad als geheel een minder mooie indruk maakt dan Granada. De hotels en woonhuizen die werden gerestaureerd zijn echter ook prachtig ingericht in koloniale stijl.

Vanuit Leon bezoeken we San Jacinto, een klein en proper, maar arm dorpje. Het is gelegen aan een vlakte met warm-waterbronnen en kokende modderpoelen, geothermische activiteit van de vulkaan Telica.
Kleine kinderen gidsen er de toeristen rond op het zwavelveld en vertellen over de omringende vulkanen. Ze tonen waar je je voeten niet mag neerplaatsen, omdat er gevaar is voor verbranden op de hete ondergrond. Van de warme modder maken ze kleine kunstwerkjes die ze met bloempjes versieren en vriendelijk als geschenk aan de vrouwelijke toeristen aanbieden. Zij hopen voor dit alles een fooi te krijgen.
We stellen deze gidsjes in vraag, omdat we hen liever in de schoolbanken zouden zien zitten. Hier gooien ze hun kans op een betere toekomst weg. Dit is echter onmogelijk, de kinderen moeten hun ouders helpen om te kunnen overleven. Anders is er niet voldoende te eten. De boterkoekjes die Marc voor hen heeft meegebracht, worden dan ook gretig aangenomen.
Bovendien is dit dorpje in een zeer ongezond gebied gelegen, de meeste inwoners sterven jong door longproblemen als gevolg van het voortdurend inademen van de zwaveldampen.

Op de terugweg bezoeken we een leguanenkwekerij. De groene leguanen worden met grote aantallen door de regering opgekocht om in de natuur te worden uitgezet. De arme bevolking, o.a. rond Rio San Juan, vangt deze dieren om er een voedzame soep voor hun zwakke kinderen van te koken. De leguanen worden daardoor in de vrije natuur met uitsterven bedreigd.

Cerro Negro is de jongste, meest actieve en minst hoge vulkaan uit de buurt (750 meter hoog). Statistisch gezien wordt er om de 7 jaren een uitbarsting verwacht, de vorige uitbarsting dateert van 2000, dus ... Met elke nieuwe uitbarsting wordt de vulkaan breder, maar niet hoger. De volgende uitbarsting zal vermoedelijk een nabijgelegen dorpje bedelven. De bewoners hiervan kunnen echter niet uitwijken, ze hebben niet de middelen om een verhuis te bekostigen.

We wandelen naar de rand van de krater, waar we een stukje in afdalen om er midden tussen de zwavelvelden de bruisende activiteit van de vulkaan aan te voelen. Het is een prachtige vulkaan van zwarte lavastenen, waarin de vele tinten van zwavel en fosfor (van wit over geel tot rood) tussen de omringende jonge frisgroene lagergelegen begroeiing zeer mooi uitkomen. Via de kraterrand wandelen we naar de overzijde van de vulkaan. Daar hebben we een mooi uitzicht over de krater en de andere vulkanen verderop. Hier zitten zeer veel speciale en mooi gekleurde insecten. We dalen af al lopend over de vergruisde lavahelling, waarin onze voeten diep wegzakken. Snelheid : 60 hoogtemeters per minuut.
Voor ons hoort deze vulkaan bij de 3 mooiste die we reeds hebben bezocht. De andere twee zijn : 'Piton de la Fournaise' bij uitbarsting in 2000 - Ile de la Reunion (Frans eiland) en 'Rincon de la Vieja' - Costa Rica.

Isla Juan Venado is een lang smal eiland (22 km lang, max. 600 meter breed) voor de kust. Vanuit het dorpje Las Penitas varen we met een bootje over de smalle waterweg tussen het vasteland en het eiland, omringd door mangrovewoud. We zien hier door het heldere water ganse scholen vissen langs de boot heen zwemmen en ook enkele kleine krokodillen. Om ons heen zien we talrijke watervogels in mooie kleuren. Op een klein eilandje zoeken we hun eieren en jongen in de nesten. Kleurrijke krabbetjes en karakolletjes lopen over het strand. Grote spinnen hangen in hun web tussen de takken die laag over het water hangen. We moeten hiervoor voortdurend op onze hoede zijn en bukken wanneer we eronderdoor varen.

Leon Viejo is een opgraving van de oude stad, waar nog steeds aan onderzoek wordt gedaan. Van hieruit hebben we een mooi zicht op de Momotombo vulkaan. De ruines zelf stellen echter niet veel voor.

Ernaartoe :
taxi hotel (Esteli) - busterminal Sur, 16 cord.
bus Esteli - San Isidro, 15 cord. pp
bus San Isidro - Leon, 32 cord. pp, 3 uren rijden op grotendeels onverharde weg

Hotel :
- Hostal La Clinica, 9 USD per nacht, kleine kamer met douche (koud water) en toilet, lavabo in de gang, in de kamer staan enkel een bed en een ventilator, water enkel op aanvraag beschikbaar, enkel onderlaken op het bed, handdoeken enkel op vraag en na aandringen, boete voor 'onnodig' electriciteitsgebruik (vb. ventilator bij afwezigheid, verlichting 's nachts, ...), zeer opdringerige uitbaatster, GEEN aanrader
- Guesthouse Casona Colonial, 20 USD per nacht, ruime lichte kamer met luxe sanitair (koud water) en ventilator, kleinschalig hotelletje met 4 kamers, ingericht in koloniale stijl, rond een mooi binnentuintje, met ruime gezellige zithoek met TV en eethoek met bibliotheek en toerisme info, zeer vriendelijke uitbaatster, ontbijt mogelijk (2 USD), gratis koffie wordt aangeboden door het kamermeisje, AANRADER !

Excursies :
In Leon deden we beroep op een touroperator voor enkele excursies. Tierra Tours, uitgebaat door een Nederlander, met locale gidsen, geeft 10 % korting vanaf de 3de tour (ook in Granada). Vanaf 3 deelnemers zijn de tours goedkoper, dus vragen we steeds om de uitstappen samen met anderen te kunnen doen.
1. San Jacinto + leguanenfarm, 15 USD pp (12 USD pp vanaf 3 personen), alles inbegrepen, ook de tips voor de kindergidsjes en frisdrank. San Jacinto kan gemakkelijk individueel worden bezocht.
2. Cerro Negro, 30 USD pp (25 USD pp vanaf 3 deelnemers), hiervoor is een gids noodzakelijk.
3. Juan Venado, 40 USD pp (30 USD pp vanaf 3 deelnemers), een bootje kan ook ter plaatse geregeld worden.

Leon Viejo :
Ernaartoe en terug :
bus Leon - La Paz Centro, 12 cord. pp
bus of minivrachtwagentje La Paz Centro - Leon Viejo, 8 cord. pp, vraag je te verwittigen om af te stappen
Inkom : 32 cord. pp, 25 cord. voor een fototoestel

GRANADA Voor we Nicaragua verlaten willen we even pauzeren in Granada, waar we opnieuw onze intrek nemen in de studio in The Dolphin Guesthouse. Hier worden we als oude vrienden door Carl en Karolina (de Amerikaans - Nicaraguaanse uitbaters) ontvangen. Ze plannen onmiddellijk om samen een paar uitstapjes te doen. Spijtig genoeg vertrekken ze reeds enkele dagen later naar Texas, waar ze nog een bedrijf te runnen hebben.

De eerste avond gaan we samen de stad in, eten er 'Shepards Pie'. Het dansen nadien houden we nog tegoed, we zijn moe en Carl voelt zich ziek. 's Nachts wordt hij opgenomen in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen, vanwege zijn zware verkoudheid.

Ted, een van Carls talrijke vrienden in Nicaragua, komt langs om ons uit te nodigen samen met Carl en Karolina zijn nieuw huis te gaan bewonderen. Dit is gebouwd op de helling rond laguna Apoyo, met uitzicht op het meer zelf, de achterliggende Mombacho vulkaan, de stad Granada, het Nicaragua meer en de eilanden voor Granada. Een ideale droomlocatie ! Hij trakteert ons op een terrasje in de vlakbijgelegen taverne met hetzelfde uitzicht, dit noemt hij zijn 'bureau', het tweede voordeel van zijn nieuwe woonst.

Samen met hem keren we terug naar het centrum van Granada, om in de garage zijn nieuwe auto op te halen. In de showroom bewonderen we een 4x4 pick-up van Chinese makelij, een Foton. Hij heeft dezelfde besteld, maar de levering laat op zich wachten.

De laatste avond voor het vertrek van Carl en Karolina maken we afspraken om elkaar zeker nog te treffen, bij het verorberen van een heerlijke pizza en een glaasje wijn. Marc laat zich natuurlijk weer kennen met zijn glaasje 'Chateau de la Pompe' :-) !

We plannen hier nog te blijven tot 10 september. Tijdens deze periode willen we nog een bezoek brengen aan Masaya, waar op donderdagavond de typische traditionele dansen worden uitgevoerd. We zullen ook nog een avonduitstap maken naar de vulkaan Masaya met Tierra Tours (zie onder Masaya).

Ernaartoe :
bus Leon - Managua, 25 cord. pp, 2 uren onderweg
taxi tussen busterminals naar de UCA terminal, 50 cord.
bus Managua - Granada, 18 cord. pp, 1 uur onderweg

Hotel : zie hoger 'Granada'

NICARAGUA – ALGEMENE INDRUKKEN
Nicaragua is een arm land, dat nog duidelijk de tekenen toont van de Spaanse bezetting in de 19de eeuw, voornamelijk in de koloniale steden Granada en Leon. Hier werden nog lange tijd burgeroorlogen gevochten.

Het land telt 5,4 miljoen inwoners, een eerlijke, vriendelijke en behulpzame maar ook arme bevolking. Ze hebben te kampen met dagelijkse electriciteits- en water-onderbrekingen, door voortdurende tekorten. Niettegenstaande de financiele hulp van vele landen, slaagt de overheid er niet in hier een mouw aan te passen, in tegenstelling, het verergert nog steeds.

Nicaragua staat erom bekend het 2de veiligste land ter wereld te zijn, na Canada. Niettegenstaande het land veel te bieden heeft, is er weinig toerisme. Naast de mooie rustige koloniale steden, heeft ook de natuur veel schoons te bieden. Naast de vele ongerepte stranden, is er een keten van prachtige actieve en niet actieve vulkanen, nevelwouden, meren, jungle-rivieren waarlangs nog steeds een indiaanse bevolking leeft, omringd door de typische dieren en vogels, …

Veel inwoners hebben geen werk, hun kinderen moeten mee helpen om geld te verdienen, wat hun toekomstkansen wegneemt. Om een boterhammetje te verdienen, gaan vele mensen de straat op en verkopen kleine dingen, vooral aan de bushaltes, waar ze de bussen die stoppen opstappen en hun waren aanbieden. Dit zijn onder andere zakjes met drinkwater, snoepjes, nootjes, fruit, groenten, gegrilde maiskolven, zalfjes en pilletjes, … zelfs warme maaltijden die vaak in een bananenblad worden geschept.

Ook Nicaragua werd reeds beperkt ontdekt door de Amerikanen, die er zich komen vestigen om te rentenieren. Vele oudere mannen zoeken er een mooi locaal bruidje. De onzekere politieke toestand houdt dit nog wel een tijdje beperkt.

In dit land werden wij vaak aangegrepen door de armoedige toestanden die we overal op ons pad tegenkwamen. Als individu kan je wel enkelen eens iets toesteken, maar hulp op lange termijn en aan iedereen kan je niet bieden. Niettegenstaande deze situatie, zal de vriendelijkheid, gastvrijheid en eerlijkheid van de mensen in dit land ons nog lang bijblijven.

Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc