MYANMAR
Planten en Dieren
Planten en Dieren
To read about MYANMAR in English - click here
Hotels Trivago |
Planten en Dieren
Planten
Ca. de helft van Myanmar bestaat nog uit bossen, met naast het tropische regenwoud ook mangrove-, moesson- en omvangrijke bamboebossen. In de meer gematigde klimaatzones vindt je ook loofbossen, dennenwouden en grassteppen. In het koele klimaat op de hoogvlakte van de Shan-staat groeien de eik, hazelnoot en rododendron. De bossen hebben ernstig te lijden onder de voortdurende houtkap, vooral de harthoutsoorten als teak en Birmaans ijzerhout van de pyinkado. Teakbomen komen in het wild alleen voor in landen als India, Thailand, Laos en Myanmar. Door illegaal kappen en geen herbebossing toe te passen verdwijnt het aantal teakbossen in Myanmar heel snel. Uit de bast van de kinaboom wordt kinine gewonnen, een middel tegen malaria.
De droge zone in het centrale deel van Myanmar heeft een savannelandschap met her en der wat acacia’s, doornstruiken, cactussen en de palmyrapalm, waarvan het sap gebruikt wordt om palmwijn te maken. Op de lagere hellingen van de bergen in het noorden groeien subtropische bomen (cassiabomen, flamboyanten, Afrikaanse tulpenbomen en koraalbomen) en planten. Daarboven groeit vooral gemengd woud en boven de 3000 meter met name coniferen, rododendron en naaldbomen. De natte kustgebieden van Rakhine en Tanintharyi zijn bedekt met tropisch regenwoud en aan de mondingen van rivieren, in lagunes en aan moerassige kusten vindt men getijdenbossen met mangroven. Kokospalmen groeien vooral aan de kust en aan de arecapalm groeit de betelnoot, die tot de pepergewassen behoort. Gewikkeld in betelblad wordt er vervolgens op gekauwd en dit kan men als de nationale drug van Myanmar beschouwen.
Er komen meer dan 1000 verschillende soorten orchideeën voor in Myanmar. Bamboe wordt nog op veel plaatsen verbouwd en gebruikt voor de traditionele woningbouw. Bovendien groeien er in de bossen nog veel wilde soorten bamboe.
advertentie | |
Dieren
Over de toestand van de fauna in Myanmar is op dit moment niet erg veel bekend door de ontoegankelijkheid van het land, ook voor wetenschappers. De fauna in het noorden van Myanmar lijkt veel op die van het noordoostelijke deel van het Indiase subcontinent en van Indo-China. In het zuiden lijkt de fauna op die van Maleisië en het Indonesische eilandenrijk. Net als de flora heeft ook de fauna zwaar te lijden onder het illegaal massaal kappen van bossen en de illegale jacht op dieren. Nationale parken en reservaten kent men eigenlijk niet
Ondanks de bedreiging van hun natuurlijke omgeving zijn er olifanten, luipaarden, zwarte beer, Himalaya-beer, de zeldzame Maleise zonnebeer, vliegende eekhoorns en honden, herten (sambar, muntjak, muishertje), krokodillen en gibbons in Myanmar te vinden.
Zeldzaam zijn de in het geïsoleerde noordwesten voorkomende tapirs en de Javaanse en Sumatraanse neushoorns, sneeuwluipaarden en tijgers. Inheems zijn de mungo, een marterachtige en de pangolin, een miereneter. Myanmar heeft ook veel slangen, 52 giftige soorten waaronder de koningscobra, de krait en de groene adder, maar ook wurgslangen zoals de python.
Myanmar kent een zeer rijke vogelwereld met meer dan 1200 soorten, zowel inheemse soorten als trekvogels.
In de zee rond Myanmar komen zeeschildpadden, dugongs (zeekoeien) en Irrawaddy-dolfijnen voor.
In 2015 werd bekend dat er in Myanmar een zangvogeltje ontdekt was, waarvan al zeventig jaar werd aangenomen dat het was uitgestorven. Het gaat om de Jerdon's timalie, dat leeft in de graslanden van Myanmar.
advertentie | |
MYANMAR LINKS
Advertenties
• Hotels Trivago
• Bouw je eigen Myanmar Rondreis
• Rondreizen Myanmar
• Hotels Myanmar
• Djoser fietsreis - Birma
• Reisgidsen en kaarten Myanmar
Nuttige links
Myanmar Reisverslag (N)Reisinformatie Myanmar (N)
Reizendoejezo – Myanmar (N)
Bronnen
Hulst, H. / Birma: (Myanmar)
KIT Publishers/Oxfam Novib
Köllner, H. / Myanmar (Birma)
Het Spectrum
Myat Yin, S. / Burma
Times Books
Peterse, L. / Birma (Myanmar)
Gottmer/Becht
Reid, R. / Myanmar (Burma)
Lonely Planet
Wikipedia
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt november 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems