Landenweb.nl

MONTENEGRO
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Montenegrijns
  Hoofdstad  Podgorica
  Oppervlakte  14.026 km²
  Inwoners  628,202
  (2021)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0 (zomer +1)
  Web  .me
  Code.  MNE
  Tel.  +382

To read about MONTENEGRO in English - click here

Naar Montenegro met Sunweb

Steden MONTENEGRO

Podgorica

Geografie en Landschap

Geografie

De republiek Montenegro (Servo-Kroatisch: Republike Crne Gora: korte vorm Crne Gora = zwart gebergte) maakt deel uit van de Balkan in het zuidoosten van Europa. Het land heeft een oppervlakte van 13.812 km² en is daarmee bijna half zo groot als België.

advertentie

Montenegro SatellietfotoPhoto:Publiek domein

Montenegro grenst in het zuidwesten aan de Adriatische Zee (293,5 km, waarvan 73 km strand), in het westen aan Kroatië (14 km), in het noordwesten aan Bosnië-Herzegovina (225 km), in het noordoosten aan Servië (203 km) en in het zuidoosten aan Albanië (172 km). De totale lengte van de Montenegrijnse grenzen bedraagt ca. 614 km.

advertentie

Landschap

Het landschap van Servië en Montenegro is zeer gevarieerd maar over het algemeen is het een uitgesproken bergachtig land. 60,5% van haar grondgebied ligt boven de 1000 m.

In het noorden komen zacht glooiende vruchtbare vlakten voor; in het oosten en zuidoosten bergketens en in het zuidwesten zeer hoge kustlijnen; de Boka Kotorska is wordt zelfs het meest zuidelijke 'fjord' van Europa genoemd.

De smalle kustvlakte bestaat uit zand- en kiezelstranden, baaien, maar ook de Boka Kotorska ligt hier, ook wel genoemd ‘het meest zuidelijke fjord van Europa’.

Naar het zuiden wordt de kust onderverdeeld in de zogenaamde ‘rivièra’s’:

De Kotor Riviera telt verschillende soorten stranden en is bedekt met een mediterrane vegetatie.

De Tivat Riviera telt in totaal zeventien stranden en voor de kust liggen drie eilanden, waaronder het bloemeneiland St. Marko en het Lady of Mercy eiland.

De Budva Riviera telt veel inhammen met de beste zandstranden van Montenegro, omringd door hoge rotswanden.

De Ulcinj Riviera eindigt bij de monding van de Bojona, die uitmondt in de Adriatische Zee. Dit gedeelte van kust telt 18 inhammen, maar ook twee schiereilanden, Marjan en Mandra met veel subtropische vegetatie.

In het noorden van Montenegro ligt een groot karstgebergte, het Durmitor-massief (tevens Nationaal Park), met de hoogste bergtop die volledig in Montenegro ligt, de 2522 m hoge Bobotov kuk. De gemiddelde hoogte van het Durmitor-massief bedraagt 1400 m en het gebied telt meer dan 48 bergtoppen boven de 2000 m. Andere hoge bergen in het Durmitor Nationaal Park zijn de Savin kuk (2313 m), de Crevena kuk (2175 m), de Meded (2287 m) en de Planinica (2330 m). In de wintertijd is Durmitor de enige echte wintersportplaats van Montenegro met als centrale skioord Zabljak (1465 m), de hoogste stad van de Balkan.

advertentie

Bobotov Kuk, hoogste berg van MontenegroPhoto:Goran.Smith2 CC 3.0 Unportedno changes made

De diepste ravijn van het Durmitor Nationale Park, tevens diepste van Europa en op één na diepste van de wereld, is de Tara-ravijn (1300 m diep) en de rivier met die naam is de langste van Montenegro. Verder liggen hier achttien gletsjermeren en 748 bronnen waar puur bergwater uitkomt.

Het centrale binnenland van Montenegro bestaat uit een karstplateau van gemiddeld 1000 m hoog, met toppen tot 1900 m, zoals de Orjen (1894 m) en de Lovcen (1749 m). Het 5400 hectare grootte nationale park Biogradska Gora is een geïsoleerd gebied in Montenegro, waarvan tachtig procent bestaat uit middeleeuwse bossen. Al in 1878 werd dit gebied tot nationaal park uitgeroepen, maar zes jaar later dan ‘s werelds eerste nationale park het Yellowstone Park in de Verenigde Staten. Het park is niet alleen bekend door zijn 60 meter hoge eeuwenoude bomen, maar ook door zijn vijf glaciale meren, die bekend staan als de “bergogen” (o.a. Biogradsko, Pešica, Ursulovacka en Šiško).

Montenegro telt 40 meren waaronder het grootste meer van de gehele republiek en van de Balkan, het Skadarmeer (391 km2; 43 km lang, 14 km breed en gemiddeld 7 m diep). Ca. 219 km2 behoort tot het grondgebied van Montenegro, de rest behoort tot Albanië.

Voor de kust van Montenegro liggen veertien eilanden met een totale kustlijn van 15,6 km.

De rivieren van Montenegro stromen uit in de Zwarte Zee (o.a. Piva, Tara, Ibar, Lim en Cehotina en de Adriatische Zee (o.a. Moraca, Zeta en Bojana). De langste rivieren zijn de Tara (141 km), de Lim (123 km), de Cehotina (100 km), de Moraca (99 km), de Piva (78 km), de Zeta (65 km) en de Bojana (30 km).

Hoewel Montenegro in een gebied ligt waar aardbevingen regelmatig voorkomen, wordt het land zelden getroffen door een catastrofale aardbeving. De laatste grote aardbeving, 7,1 op de Schaal van Richter, vond plaats op zondag 15 april 1979. Er vielen 94 doden en ongeveer 1000 gewonden. Meer dan 80.000 mensen raakten dakloos.

advertentie

MONTENEGRO LINKS

Advertenties
• Montenegro Tui Reizen
• Naar Montenegro met Sunweb
• Djoser Rondreis Montenegro
• Hotels Trivago
• Rondreizen Montenegro
• Autoverhuur Sunny Cars Montenegro
• Bouw je eigen Montenegro Rondreis
• Budva Hotels
• Transport Montenegro - TTS Quality Logistics B.V
• Reisgidsen en kaarten Montenegro

Nuttige links

Montenegro Reisimpressies (N)
Reisinformatie Montenegro (N)

Bronnen

Detrez, R. / Servië-Montenegro : mensen, politiek, economie, cultuur, milieu

Koninklijk Instituut voor de Tropen ; Novib

Montenegro

Naklada Ljevak

Rellie, A. / Montenegro

Bradt Travel Guides

Schuman, M.A. / Serbia and Montenegro

Facts On File

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt december 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems