Chisinau
Djoser Rondreis Moldavie |
To read about Chisinau in English - click here
advertentie | |
Djoser Rondreis Moldavie | Hotels Trivago |
Algemeen
Chisinau is de hoofdstad van de republiek Moldavië. De naam van de stad komt van de Russische frase ‘chisla noua’ dat zoiets als ‘nieuwe bron’ betekent. Chisinau heeft een grote culturele en economische betekenis voor Moldavië.
ChisinauFoto: Publiek Domein
advertentie | |
Transport Moldavië - TTS Quality Logistics B.V | Hotels Chisinau |
Ligging
De Moldavische hoofdstad Chisinau ligt in Zuidoost Europa aan de Bâc rivier. Deze rivier schijnt behoorlijk vervuild te zijn en in de zomer droogt de Bâc geregeld op. Chisinau ligt centraal in Moldavië en beslaat 635 km². Er wonen meer dan 700.000 mensen in Chisinau.
advertentie |
Autoverhuur Sunny Cars Chisinau |
Weer
Het klimaat van Chisinau wordt een gematigd landklimaat genoemd. Wat houdt dat in? Koele winters met temperaturen die vaak onder het vriespunt liggen en warme zomers waarin de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden ligt. De meeste neerslag valt in de wintermaanden. Meestal is dit neerslag in de vorm van regen, maar er zijn ook jaarlijks gemiddeld 53 dagen met sneeuw.
Geschiedenis
Men neemt aan dat Chisinau in 1436 is gesticht als kloosterdorp in het Vorstendom Moldavië. Vanaf de 16e eeuw viel de stad echter onder Ottomaans bewind. Na de Russisch-Turkse oorlog die van 1806 tot 1812 duurde, kwam een deel van Moldavië, waaronder Chisinau, onder heerschappij van de Russen. In de dertiger jaren van de 19e eeuw werd Chisinau uitgebreid met brede straten en kreeg de stad een keizerlijke uitstraling. Ook tijdens de Russisch-Turkse oorlog van 1877 tot 1878 speelde Chisinau een grote rol.
Tegen het einde van de 19e eeuw nam het antisemitisme in het Russische Rijk enorm toe. In Chisinau was op dat moment ongeveer 43% van de inwoners joods. In april 1903 kwam het antisemitisme tot een onaangename climax en vond er een driedaagse pogrom plaats, die later bekend zou staan als de Kishinev Pogrom. Helaas was dit niet de laatste pogrom die in de stad plaatsvond. Na de Oktoberrevolutie in 1917 waardoor de Bolsjewieken aan de macht kwamen, verklaarde Bessarabië, waar Chisinau onder viel, de onafhankelijkheid.
Chisinau Oude StadhuisFoto: Publiek Domein
Tijdens de Tweede Wereldoorlog is Chisinau vrijwel geheel met de grond gelijk gemaakt. Eerst was er de bezetting door het Rode Leger en een verwoestende aardbeving in 1940 en nog geen jaar daarna begonnen de aanvallen van de Duitsers en de Roemenen. Uiteindelijk gaven de Sovjets zich op 17 juli 1941 gewonnen. Tijdens de bezetting die hierop volgde, werd de joodse bevolking vrijwel geheel uitgeroeid. Toen het einde van de oorlog in zicht kwam, vonden er hevige gevechten plaats met als gevolg dat de Duitsers en de Roemenen zich terugtrokken. Op 24 augustus 1944 werd Chisinau weer onderdeel van de Sovjet Unie.
Na de Tweede Wereldoorlog was ruim 70% van Chisinau verwoest. Daarom werd architect Shchusev ingezet om een plan voor wederopbouw te ontwikkelen. De daarop volgende jaren verrezen er diverse Stalinistische gebouwen in de stad. Op 4 maart 1977 werd Chisinau opnieuw opgeschrikt door een pittige aardbeving en raakte weer veel gebouwen beschadigd. Op 27 augustus 1991 was het dan eindelijk zover: de onafhankelijke staat Moldavië werd uitgeroepen.
Bezienswaardigheden
Een indrukwekkende bezienswaardigheid is het Herdenkingspark van Chisinau. Het meest in het oog springende onderdeel van het park is het overwinningsmonument voor het Sovjetleger van 1945. In dit monument brandt een eeuwige vlam ter nagedachtenis aan de gevallen soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Er is ook een kleine militaire begraafplaats te vinden.
Ook de enige synagoge van Chisinau die nog in gebruik is, is het bezoeken waard. Het gebedshuis ligt vlakbij de resten van de Yeshiva, een joodse school die tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak in gebruik was. Voor de oorlog waren er ruim 70 verschillende synagogen in Chisinau.
Poesjkin Huis in ChisinauFoto: Bagriton CC 3.0 Unported no changes made
Een van de meest populaire bezienswaardigheden is het Poesjkin huis. Dat is het useum voor de grote dichter en schrijver Alexander Poesjkin. Het museum toont een interessante collectie van voorwerpen over het leven en werk van de grote dichter. De Vallei van Klassiekers laat je kennis maken met grote Moldavische schrijvers.
Nationaal Historisch MuseumFoto: Mirek237 in het publieke domein
Een van de belangrijkste musea in Chisinau is het Nationaal Historisch Museum, dat meer dan 165.000 stukken bezit. Het ligt in het centrum van de hoofdstad en is zeer toegankelijk. Dit relatief jonge museum is opgericht in 1989 en heeft tien tentoonstellingshallen. Een van de hallen bevat een diorama. De meeste stukken in het museum worden beschouwd als nationaal erfgoed. Voor het museum staat een beeld van de beroemde Romeinse wolvin met Remus en Romulus.
Het Nationaal Museum voor Etnografie en Natuurlijke Geschiedenis is het oudste museum in Moldavië. Het werd in oktober 1889 opgericht op initiatief van baron A. Stuart. In het begin was het museum gevestigd in een ander gebouw. Het doel van het museum is een weerslag geven van het onderzoek naar de natuur en cultuur van Bessarabië. Het museum is een belangrijke wetenschappelijk en cultureel centrum van Bessarabië en is internationaal bekend.
Tips
Is het warm tijdens je bezoek aan Chisinau? Het Valea Morilor Meer is bij hoge temperaturen het toevluchtsoord van de bevolking van Chisinau. Het meer ligt ten westen van het centrum van de stad. Er is een strandje en er zijn kano’s en bootjes te huur. Om het meer heen is een mooi park dat veel schaduw biedt in de zomer.
Chisinau Valea Morilor Meer Foto:MyrabellaFoto: Myrabella CC 3.0 Unported no changes made
Chisinau LINKS
Advertenties
• Djoser Rondreis Moldavie
• Chisinau Hotels
• Autoverhuur Sunny Cars Chisinau
• Hotels Trivago
• Transport Moldavië - TTS Quality Logistics B.V
Nuttige links
laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Yivat Mozes / Arie Verrijp / Geert Willems