MAURITIUS
Parel in de Indische Oceaan
Parel in de Indische Oceaan
Wil je per TGV tijdig de nachtvlucht naar Mauritius halen in Parijs dan moet je kort na de middag vertrekken. Zeker wanneer je minder dan 100 m van het station woont en het in hartje Vlaamse Ardennen zondagdienst is bij onze nationale spoorwegentrots. Een achttal uren later vliegen we met Air Mauritius (uitgevoerd door Air France) in minder dan 11 uren naar de parel in de Indische Oceaan. Parels liggen nu eenmaal niet voor het rapen. Dit om te zeggen dat deze bestemming ver, heel ver is.
We landen op Sir Seewoosagur Ramgolam International Airport in Plaisance (what’s in a name), waarna een chauffeur ons naar het zuiden van het eiland brengt. Onderweg krijgen we een waterval aan informatie over ons heen waarvan we nog net het volgende wisten te onthouden.
Mauritius ligt 855 km ten oosten van Madagaskar en 1800 km uit de kust van het Afrikaanse vasteland en is amper 2040 km² groot. Het behoort tot Afrika. Samen met Réunion en Rodrigues vormt het de Mascarenen archipel. Het eiland bezit een 177 km lange smalle kuststrook met daarachter een oprijzend laaggebergte en middenin een plateau van 600 m hoog gevormd door lava en uitgedoofde kraters. Het binnenland is gezegend met enkele rivieren, meren en watervallen. Bijna heel het eiland is omgeven door een koraalrif.
Mauritius zou reeds in de 10e eeuw bekend geweest zijn bij Arabieren maar bleef onbewoond. Het waren de Portugezen die het in 1507 ontdekten en er een stopplaatst van maakten tijdens hun zeetochten van en naar het oosten. Het waren echter de Nederlanders die het in 1598 een naam gaven naar Prins Maurits, zoon van Willem van Oranje. Zij introduceerden het suikerriet maar beroofden tevens het eiland van zijn bossen omwille van het ebbenhout. Maar ze deden meer. Zij zijn er mede de oorzaak dat de Dodo, een kalkoenachtige vogel van één meter hoog en ongeveer 20 kg, welke enkel hier leefde, is uitgestorven. Die loopvogel was zo vriendelijk dat hij zich gewillig liet vangen en binnen de 100 jaar waren alle Dodo’s door de Hollanders opgegeten. En zeggen dat we Brusselaars nog steeds kiekenfretters durven noemen !
Achtereenvolgens werd het eiland bezet door de Fransen in (1795) die het Ile de France doopten en door de Engelsen in (1810) die het eiland bevolkten met slaven uit Madagaskar en Afrika. Mauritius werd onafhankelijk in 1968 en is sinds 1992 een parlementaire republiek. Per km² is het, net als ons landje, één der drukstbevolkte ter wereld.De 1,3 miljoen inwoners zijn afstammelingen van bevolkingsgroepen uit de ganse wereld: Europese kolonisten, Afrikaanse slaven en arbeidskrachten uit India. Ook diverse godsdiensten worden naast elkaar beoefend en getolereerd. Zo zijn er 60% hindoes, 20% christenen, 10% moslims en 10% taoïsten enz. Een smeltkroes dus van rassen en talen. Men spreekt er Frans en Engels (administratieve taal) maar onder elkaar spreken ze Creools, Indisch of Chinees. One land , Many Peoples, All Mauritians !
verder lezen :>>www.travelblues.be/mauritius.html