MALI
Planten en Dieren
Planten en Dieren
To read about MALI in English - click here
Hotels Mali |
Planten en Dieren
Planten
De drie vegetatiezones zijn sterk afhankelijk van de drie klimaatzones. Het zuiden is bedekt met savannes en langs de rivieren bossen. Het savannelandschap of"brousse" bestaat vooral uit struiken en lage bomen, noordelijker uit gras en struiken. Des te zuidelijker men komt, des te gevarieerder de vegetatie wordt. In dit gedeelte van het land vindt men cailcedra- en nitta-bomen, sheaboter-bomen en mango-bomen
advertentie |
Baobab in MaliPhoto: H Grobe CC 3.0 Unported no changes made
De Sahel-zone heeft over het algemeen een steppevegetatie met grassen en struiken en bomen die goed tegen de droogte kunnen zoals acacia's, cram-cram en apebroodbomen of baobabs. De baobab kan vijftien meter hoog worden en heeft een enorme plompe stam. Boabab stamt van het Arabische"bu hibab" dat"fruit met veel zaad" betekent. De noordelijke Sahel kent veel open plekken en wat doornig struikgewas.
De Sahara is grotendeels kaal met alleen in het zuidelijke deel nog wat vegetatie. Geschat wordt dat 25% van Mali bedekt is met weidegrond, 7% is bedekt met bos en 2% is landbouwgebied. De rest van de grond ligt braak.
Dieren
Meerval, MaliPhoto:Stan Shebs CC 3.0 Unported no changes made
De dierenwereld van Mali heeft de toerist niet zo veel meer te bieden. Met name het grote wild wordt sterk bedreigd door de toenemende droogte en de oprukkende woestijn. De mensen hebben alle plaatsen waar nog water te vinden is, ingenomen. Bovendien jaagt de lokale bevolking op praktisch alles wat beweegt. Verder zijn er maar een paar natuurreservaten waar de dieren zich relatief veilig kunnen voelen. Het meest wild komt dan ook voor in het westen en zuiden van het land. Mali staat meer bekend om zijn grote aantallen runderen, schapen en geiten. De twee belangrijkste rundersoorten zijn zeboes en taurines. De zeboe komt in de gehele Sahel voor en wordt ook voor werkzaamheden gebruikt. De taurine is een stierachtig rund en komt meer voor in het zuiden en op de savannes. Het Sahelschaap en de Guineese geit worden gehouden voor het vlees, Macina-schapen voor de wol en de Sahelgeit is een goede melkproducent. In de woestijngebieden is de kameel natuurlijk een bekende verschijning.
Wat vogels betreft kan men in Mali nog steeds zijn hart ophalen. Er komen in Mali honderden soorten voor (ca. 650), met name langs de Niger, maar ook in het noordelijke Timboektoe. In de rivieren en meren van Mali komen ca. 200 soorten vis voor, waaronder de heerlijke"capitaine" en verder karpers, hondshaaien, en verschillende soorten meervallen.
Zoogdieren
advertentie |
Baviaan, MaliPhoto: Charles James Sharp CC 4.0 International no changes made
Ten noordwesten van de hoofdstad Bamako ligt het Parc National de la Boucle du Baoulé. De beste tijd om dat park te bezoeken is van half oktober tot en met december. In de regenperiode is het park vrijwel onbegaanbaar en vanaf januari wordt het gebied geteisterd door savannebranden. In dit park is een redelijke kans aanwezig om knobbelzwijnen, dwergantilopen, bavianen, groene meerkatten en huzaarapen te zien. Van woestijnantilopen als algazel en addax komen nog slechts restpopulaties voor.
Het Réservé des éléphants du Gouma ligt aan de weg van Gao naar Mopti. Van november tot en met maart zijn hier kleine kudden olifanten te zien. Buiten de parken komen in rotsgebieden mangoesten en klipdassen voor, en af en toe duikers, klipspringers, vossen en jakhalzen.
In de Niger-delta leven nijlpaarden, krokodillen en nijlvaranen. Door heel Mali struikel je bijna over de hagedissen en 's avonds komen er veel padden tevoorschijn.
Vogels
Zwarte Wouw, MaliPhoto: Charles James Sharp CC 4.0 International no changes made
De zwarte wouw is de meest voorkomende roofvogel in Mali. De Europese variant komt als trekvogel voor. De op vissen jagende Afrikaanse zeearend komt niet zoveel meer voor. De kleine grijze wouw komt vooral voor in het Office du Niger. De kapgier vindt zijn aas zowel langs de Niger als in drogere gebieden, maar is ook te vinden in de buurt van abattoirs. Ook de schildraaf is een aaseter. Langs de Niger is het een komen en gaan van steltlopers. Ooievaars zijn voornamelijk trekvogels die een tijdje uitrusten in de Niger-delta. De Abdim- ooievaar leeft in de drogere gebieden. De zwarte ibis is niet echt zwart, maar bruin tot okerkleurig. Reigersoorten zijn er volop: purperreigers, blauwe reigers, zwartkopreigers, koereigers en zilverreigers. Bijzonder is de hamerkop, die enorme nesten bouwen van wel 1,5 meter in doorsnee.
Kleinere steltlopers zijn de lelieloper, de sporenkieviet, de Senegalese griel en de watergriel. De enige veel voorkomende eendachtige in Mali is de spoorwiekgans. De bonte ijsvogel, de malachiet-ijsvogel en de zeldzame Senegal- ijsvogel zijn vooral te vinden in de Niger-delta en de Senegal met haar zijrivieren waar ze op vissen jagen. Ook de Afrikaanse slangenhalsvogel jaagt op vissen.
Roodkeelbijeneter, MaliPhoto: Francesco Veronesi CC 2.0 Generic no changes made
Mooi en kleurrijk zijn de bijeneters. Meest voorkomend is de dwergbijeneter, de roodkeelbijeneter is voornamelijk te zien in West-Mali, de karmijnrode bijeneter in het zuiden van Mali en verder hebben we nog de kleine groene bijeneter. Tot de toerako's behoren de Senegalese spoorkoekoek, de violette toerako, het bonte boertje, de halsbandparkiet en de grijze bananen-eter.
Neushoornvogels vallen op door hun enorme naar beneden gekrulde snavel. Ze leven voornamelijk in de bomen; enkele soorten zijn de grijze tok en de roodsnaveltok. De verschillende duivensoorten leven vooral in de steden en dorpen, want daar is het meeste voedsel te vinden. Bekende verschijningen zijn de treurtortel, de palmtortel en de grote gespikkelde duif. Ook de veel lawaai makende groenstaartglansspreeuw en de groene langstaartglansspreeuw worden met name in dorpen en steden waargenomen. Er zijn verder nog 116 soorten wevers die schitterende nesten vlechten. Elke soort heeft een eigen bouwstijl. Enkele weversoorten zijn de Napoleonwever, de grote textorwever, de witsnavelbuffelwever en de grenadierwever.
Vuurvink, MaliPhoto: Alandmanso CC 4.0 International no changes made
Een van de opvallendste vogeltjes van Mali is de Malinese vuurvink. Het mannetje is bordeauxrood met een bruine snavel terwijl het vrouwtje bruin is met een bordeauxrode snavel. Het is tevens de enige inheemse vogel van Mali.
MALI LINKS
Advertenties
• Hotels Mali
• Vliegennaar.nl | Vliegticket Bamako Mali
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Mali
Nuttige links
Mali Startnederland (N+E)Reisinformatie Mali (N)
Reizendoejezo - Mali (N)
Startpagina Mali (N)
Bronnen
Te gast in Mali
Verre Reizen
Velton, R. / Mali
Bradt
Vlugt, B. / Mali
Gottmer
Westen, G. van / Mali : mensen, politiek, economie, cultuur
Koninklijk Instituut voor de Tropen
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt november 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems