Landenweb.nl

MALI
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans, Bambara
  Hoofdstad  Bamako
  Oppervlakte  1.240.192 km²
  Inwoners  21,245,403
  (2021)
  Munteenheid  CFA-frank
  (XOF)
  Tijdsverschil  -1
  Web  .ml
  Code.  MLI
  Tel.  +223

To read about MALI in English - click here

Hotels Mali

Geografie en Landschap

Geografie

Mali (officieel: Republik Mali - République du Mali) is een republiek in West-Afrika. De totale oppervlakte van het land is 1.240.192 km2 en daarmee is Mali het op vijf na grootste land van Afrika. Mali is bijna dertig keer zo groot als Nederland en bijvoorbeeld vijf maal zo groot als Groot-Brittannië. Mali grenst in het noorden en noordoosten aan Algerije (1376 km), in het westen en zuidwesten aan Niger (821 km), in het zuiden aan Burkina Faso (1000 km), Ivoorkust (532 km) en Guinee (858 km), en in het oosten aan Senegal (419 km) en Mauritanië (2237 km). Mali heeft geen toegang tot de zee en maakt daarvoor gebruik van de havens van Dakar (Senegal) en Abidjan (Ivoorkust).

advertentie

Mali SatellietfotoPhoto: Publiek domrin

Landschap

Centraal-Mali maakt deel uit van de Grote West-Afrikaanse Slenk en bestaat uit plateaus (tafelbergen) van zelden meer dan 450 m hoog, en vlakten. Zuid-Mali ligt in de bekkens van de rivieren Niger en Senegal, terwijl zich in het uiterste zuidwesten een aantal uit zandsteen gevormde bergen met vrij steile rotswanden bevindt.

De noordelijke, vrijwel onbewoonde helft van het land ligt binnen de Sahara, maar de woestijn rukt steeds verder naar het zuiden op. Hier wonen alleen nog Moren en Toeareg. In dit woestijngebied van Noord-Mali komt alleen in de wadi's (droge rivierbeddingen) nog enige vegetatie voor.

advertentie

Woestijndorp in MaliPhoto: Ferdinand Reus CC 2.0 Generic no changes made

De Sahara is de grootste woestijn ter wereld met ca. 7 miljoen km2 waarvan 28% in Mali ligt. Zuid-Mali vormt een moeras- en steppegebied met in het zuiden wouden en langs de rivieren op sommige plaatsen galerijwouden. Hier is ook wat akkerbouw mogelijk. Tussen het noorden en het zuiden ligt de overgangszone tussen woestijn en savanne, de Sahel. In West-Mali ligt het Nationaal Park van de Baoulé en het Manding- hoogland. Hier hebben rivieren vroeger terrasvormige ravijnen uitgesleten. In het oosten van het land ligt het grillige Adrar des Iforhas-gebergte, met hoogtes van 500 tot 900 meter. Ten zuiden van Mopti ligt een 200 kilometer lange, steile rotswand, de Falaise de Bandiagara. Tegen deze wand hebben de Dogon hun dorpen gebouwd. De noordelijke uitloper van dit plateau vormt het hoogste punt van Mali, de Hombori Tondo met 1155 meter.

advertentie

Hombori Tondo, hoogste berg van MaliPhoto: Tim Busshaus CC 3.0 Unportedno changes made

Een groot gedeelte van Mali werd ooit ingenomen door een groot meer. Een restant hiervan is het uitgestrekte moerasgebied rondom de middenloop van de Niger die in noordoostelijke richting stroomt tussen Sansanding en Kabara. Door het veranderende klimaat hebben lange droogteperioden ervoor gezorgd dat deze voorheen vruchtbare binnendelta steeds meer uitdroogt, wat grote gevolgen heeft voor zowel de bevolking als voor de dierenwereld.

Het Malinese landschap wordt voor een groot gedeelte bepaald door een aantal grote rivieren. De belangrijkste rivier is de Niger die 1500 kilometer dwars door Mali stroomt. In het westen stroomt de Senegal (670 kilometer in Mali) die gevoed wordt door de zijrivieren Bafing, Bakoy en Baoulé. De Falémé is de grensrivier met Senegal.

MALI LINKS

Advertenties
• Hotels Mali
• Vliegennaar.nl | Vliegticket Bamako Mali
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Mali

Nuttige links

Mali Startnederland (N+E)
Reisinformatie Mali (N)
Reizendoejezo - Mali (N)
Startpagina Mali (N)

Bronnen

Te gast in Mali

Verre Reizen

Velton, R. / Mali

Bradt

Vlugt, B. / Mali

Gottmer

Westen, G. van / Mali : mensen, politiek, economie, cultuur

Koninklijk Instituut voor de Tropen

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt november 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems