MALDIVEN
Godsdienst
Godsdienst
To read about MALDIVES in English - click here
Bouw je eigen Sri Lanka-rondreis inclusief de Malediven |
Godsdienst
De Maldiven zijn sinds 1153 na Chr. een islamitisch land. Het hoe en waarom is niet helemaal duidelijk, maar een wetenschappelijke theorie zegt dat het te maken heeft gehad met de opkomst van boeddhistische rijken op het Indiase subcontinent. Dat werden steeds sterkere zeemachten en vormden daardoor een gevaar voor de Maldiviërs. Door over te gaan tot de islam kregen ze bescherming van de Arabieren.
Alle Maldiviërs zijn in principe islamieten omdat er geen godsdienstvrijheid is. Maldivische staatsburgers zijn verplicht moslim. De Maldiviërs zijn soennitische moslims van de liberale shafiitenschool. Soennieten beschouwen de vier kaliefen na Mohammed als de opvolgers van het islamitische leiderschap en de soenna, de traditionele wetspraktijk gebaseerd op de geschriften over het leven van Mohammed, als aanvulling op de koran.
De geloofsbeleving in veel andere islamitische landen is veel strenger dan op de Maldiven waar we met een mildere soort te maken hebben. Met name de jongere mensen zijn niet meer zo streng in de leer. Fundamentele moslimgroeperingen komen niet voor op de Maldiven. Sommige regels worden nog wel streng aangehouden. Zo kan men behalve in de toeristenresorts nergens alcohol krijgen. Het Maldivisch recht is sterk gemoderniseerd maar nog steeds gebaseerd op de islamitische wetgeving. Volgens dit recht is de president behalve de wereldlijke leider ook de islamitische leider van de Maldiven.
Ondanks dat de islam al sinds de 12e eeuw de staatsgodsdienst van de Maldiven is, spelen bijgeloof en mystieke zaken nog steeds een belangrijke rol in de levensovertuiging van met name de oudere Maldiviërs. Boze geesten of Jinni’s, astrologie, handlezen, occultisme en zwarte magie zijn zaken waar de meeste Maldiviërs nog steeds min of meer in geloven. Het geloof in jinni’s dateert van voor de islam. Het is verwant aan het animisme waar o.a. aan planten, dieren, stenen en andere objecten mystieke krachten worden toegekend. Jinni’s zijn zelfs niet in tegenspraak met de islam omdat geesten naast mensen en engelen als een derde categorie ontwikkelde wezens beschouwd worden. Maldiviërs die veel speciale kennis van al deze zaken hebben worden fanditha’s genoemd en zijn een soort toverdokters of sjamanen die b.v. met jinni’s kunnen communiceren.
advertentie | |
MALDIVEN LINKS
Advertenties
• ANWB vakantie boeken Maldiven
• Hotels Trivago
• Djoser Rondreis Maldiven
• Maldiven Tui Reizen
• Hotels Maldiven
• Rondreizen Maldiven
• Reisgidsen en kaarten Maldiven
Nuttige links
Dieren bij de Malediven (N)Maldiven Jouwpagina (N)
Reisinformatie Malediven (N)
Reisverhaal duiken in de Malediven, vele foto's en informatie (N)
Reizendoejezo – Malediven (N)
Rondreis door Maldiven (N)
Bronnen
Derksen, G. / Maldiven
Gottmer
Ellis, R. / Maldives
Bradt
Lyon, J. / Maldives
Lonely Planet
Vliet, E. van / Reishandboek Malediven
Elmar
Voigtmann, H. / Malediven
ECI
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt december 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems