Landenweb.nl

LITOUWEN
Godsdienst

To read about LITHUANIA in English - click here

ANWB vakantie boeken Litouwen

Steden LITOUWEN

Vilnius

Godsdienst

Tot 1387 was Litouwen een heidens land. Vele verschillende goden werden aanbeden. De hoogste god was Dievas, een soort Zeus-figuur. Andere goden waren Pekunas, god van de donder, Pikuolis, god van de onderwereld, Bangputys, god van de zee, Gabija, godin van het vuur en Milda, godin van de liefde. Men geloofde sterk in een leven na de dood en de doden werden dan ook begraven met eten, drinken en huishoudelijke zaken. Het heidendom werd nog lang gepraktiseerd nadat het christendom zijn intrede had gedaan. Onder de naam Romuva zijn er in de twintigste eeuw nog verschillende oplevingen geweest.

In 1386 bekeerde het Groot Hertogdom Litouwen zich tot het christendom, en dan met name tot het rooms katholicisme. Dit had ook een politieke achtergrond; het was namelijk één van de voorwaarden om samen met Polen één rijk te vormen. Samogitian in het westen werd pas in 1413 bekeerd als gevolg van de onzekere politieke situatie.

In de 16e eeuw had de Reformatie in eerste instantie een grote invloed op de Litouwse bevolking. Maar uiteindelijk bleef het protestantisme toch in de marge opereren o.a. door de Contrareformatie, die geleid werd door de (katholieke) jezuïeten. Ook de Russisch orthodoxie onder de tsarentijd kreeg niet echt voet aan de grond.

Het katholieke geloof diende nu als bron voor nationalistische gevoelens. Het katholicisme werd wel serieus bedreigd ten tijde van de Sovjetoverheersing, toen het atheïsme de officiële religie werd. Eenderde van alle katholieke priesters werd gedeporteerd naar Siberië in Rusland. Bovendien werden monniken- en nonnenkloosters opgeheven en kerken werden in beslag genomen en veranderden in warenhuizen, sporthallen en kunstgalerieën. Slechts enkele katholieke kerken bleven onder zeer moeilijke omstandigheden geopend. Toppunt was de kerk van St. Casimir in Vilnius die omgetoverd werd tot het Museum voor Atheïsme! In het algemeen is het zo geweest dat al deze pogingen om het katholicisme te onderdrukken, averechts werkten. Nationalistische gevoelens en het katholieke geloof gingen hand in hand. Na de onafhankelijkheid in 1991 kreeg het katholieke geloof dan ook weer extra impulsen.

Op dit moment hangt ongeveer 75% van de Litouwers het katholieke geloof aan, al dan niet actief. De Russisch orthodoxe kerk heeft na het katholicisme de meeste aanhangers, ongeveer 5% van de bevolking. Ongeveer 1% van de bevolking is protestant. De Lutheranen hebben 45 gemeentes verspreid over het land, de hervormde kerk heeft er maar negen. Verder zijn er, net als in de andere voormalige Sovjetrepublieken, veel uit de Verenigde Staten afkomstige sektes actief.

advertentie

LITOUWEN LINKS

Advertenties
• Litouwen Tui Reizen
• ANWB vakantie boeken Litouwen
• Hotels Trivago
• Djoser fietsreis - Estland, Letland & Litouwen
• Autoverhuur Sunny Cars Litouwen
• Rondreizen Litouwen
• Litouwen Hotels
• Transport Litouwen - TTS Quality Logistics B.V
• Boeken, ook tweedehands, over LITOUWEN bij Bol.com

Nuttige links

Baltic-Info Toeristische informatie Litouwen (N)
Campersite Baltische Staten (N)
Reisinformatie Litouwen (N)
Startpagina Litouwen (N)

Bronnen

Estonia, Latvia, and Lithuania : country studies

Federal Research Division, Library of Congress

McLachlan, G. / Lithuania

Bradt Publications

Williams, N. / Estonia, Latvia & Lithuania

Lonely Planet.

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt oktober 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems