Landenweb.nl

LETLAND
rondreis MH14

L E T L A N D

MEER REISINFO EN FOTO’S TE VINDEN OP ONZE TRAVELBLOG:
WWW.TANGATANGA.COM/HERLINDEMARC

LETLAND – ALGEMEEN
Als leidraad gebruiken we het ANWB boekje ‘actief anders’ van Estland, Letland en Litouwen. Het is een uitgave van 2005, jammer genoeg wat verouderd, maar een heruitgave ervan hebben we niet kunnen vinden.
We hebben de hoogtepunten uit Lonely Planet opgelijst.
Verder nemen we ook een lijst mee van campings die we van het internet hebben gehaald.
We bezoeken de 3 Baltische staten door eerst via het binnenland naar het noorden te rijden en terug te keren via de kustlijn, hier en daar een stuk landinwaarts. Op deze manier kunnen we een mooie lusvormige tocht maken.
Gezien de Baltische staten bij de Europese Unie horen, zijn er geen grensposten tussen de landen onderling en de andere Europese landen waaraan ze grenzen.
Aan de grensovergang Litouwen – Letland bevindt zich geen toerismekantoor, noch wisselkantoren. De stad Daugavpils, één van de grootste steden van het land, zo’n 20 km verderop herbergt voldoende banken en wisselkantoren. Hier zou ook een toerismekantoor zijn gevestigd (aan de receptie van een groot hotel op het centrale plein), maar dat is gesloten op zaterdagnamiddag en zondag. We vinden in de autovrije straat in het centrum een bankkantoor dat open is op zaterdagnamiddag tot 17.00u.
De Baltische Staten leven 1 uur voor op West-Europa (GMT +2). Omdat ze zo noordelijk gelegen zijn, duren de zomerdagen merkbaar langer dan bij ons. Niettegenstaande deze ligging hebben we 2 maanden zon en zeer warme temperaturen gehad (nooit beneden 30°C) en amper enkele korte onweersbuien of wat regen ‘s nachts. ’s Nachts koelde het amper af. Enkel de laatste dag van ons verblijf in Litouwen was ietwat koeler, het werd een gure regendag.
Als middelste van de 3 Baltische Staten is ook Letland (oppervlakte 64.589 km²) aan de Oostzee gelegen (494 km kust), de aangrenzende landen zijn Estland, Litouwen, Rusland en Wit-Rusland. Letland telt 2,3 miljoen inwoners, waarvan 730.000 in hoofdstad Riga wonen. De totale bevolking bestaat voor 57,7 % uit Letten, 29,6 % Russen, 4,1 % Witrussen, 2,7 % Oekraïners, 2,5 % Polen, 1,4 % Litouwers, 2 % andere nationaliteiten. 45 % van het land is bebost. De voertaal is het Lets, voor ons een onverstaanbare taal. De meeste mensen spreken een mondje Engels, soms Duits. Vóór middernacht wordt er niet geslapen, vaak steekt met de BBQ pas aan om 23.00u.
We hebben de indruk dat men een tamelijk hoge levensstandaard heeft. De prijzen in dit land liggen gemiddeld iets lager dan in West-Europa, maar zijn niet echt goedkoop te noemen. Supermarkten hebben voldoende variatie te bieden, in de buurt van grote steden zijn grote moderne winkelcomplexen te vinden. Winkelen kan van 10.00 u tot 18.00 u, niet op zondag (in supermarkten of winkelcentra tot 22.00 u, 7 dagen per week). Men rijdt met grote en dure wagens, vaak zijn dit 2de handswagens uit West-Europa, herkenbaar aan de sticker met de landcode of reclame van de garage.
Campinggas is moeilijk te vinden, wij namen voldoende voorraad mee uit België.
Campings zijn niet overal dik bezaaid. In de toerismekantoren is een kaart verkrijgbaar met een aantal volwaardige campings erop ingetekend, deze hoeven daarom niet zeer groot te zijn. Vaak zijn ze eenvoudig maar proper, soms met kookgelegenheid of sauna.
Het is een zeer veilig land, we hoorden nooit iets over misdrijven, zagen geen tekenen van vandalisme.
De Letse munt, Lat, heeft een vaste koers tegenover de Euro:
1 LVL = 0,41 EUR
1 EUR = 0,7028 LVL
Overal zijn bankautomaten te vinden. Bij het wisselen van cash in een bankkantoor vraagt men een commissie. Wisselagenten zijn hiervoor interessanter.

AGLONA
Daugavpils is de eerste stad die we tegenkomen in Letland, de op 2 na grootste stad van Letland, met duidelijke Russische invloeden. De stad werd verwoest in WOII, waarna hij door Russische architecten volledig werd heropgebouwd, dit is duidelijk te merken aan het loodrechte stratenpatroon en de zeer sobere en deprimerende bouwstijl van de grote appartementsgebouwen in het centrum. 80 % van de huidige bevolking is van Russische afkomst.
Hier gaan we op zoek naar het toerismekantoor, maar dat blijkt op zaterdag gesloten te zijn vanaf 14.00 u.
Aan de rand van de stad bezoeken we de kerkenheuvel. 4 kerken van totaal verschillende strekking staan hier samen: de Russisch-Orthodoxe Sint Boris en Gleb kathedraal, de Lutherse kerk, de oud-gelovigen kerk, de katholieke Heilige Maagd Maria kerk. Vooral de eerste is zeer indrukwekkend met zijn gouden bolvormige torenkoepels.
Omdat de camping te Daugavpils niet veel voorstelt (douchen in het meer, 1 toilet aan de rand van het meer voor de strandbezoekers, geen drinkwatervoorziening, …) rijden we verder naar het bedevaartsoord Aglona met camping aan een meer.
De imposante basiliek met 2 spierwitte torens ligt in een groot omheind park, met een heilige bron die geneeskracht bezit (zou door de jaren heen in kracht zijn afgezwakt). Sinds het bezoek van paus Johannes Paulus II in 1993 werd Aglona een internationaal bedevaartsoord. Jaarlijks komen op 15 augustus meer dan 100.000 gelovigen hier Maria Hemelvaart vieren.
Van hieruit bezoeken we Kraslava, een dorpje met authentieke houten huisjes, het toerismekantoor is jammer genoeg niet open, zij bieden een plannetje met rondleiding en wat meer uitleg over de functies van de oude gebouwtjes (school, ziekenhuis, …).
Het museumdorpje Slutiski, gelegen in het Daugavas Loki natuurpark aan de rand van de rivier Daugava, bestaat uit enkele zeer oude huisjes met fraaie bloementuintjes. De bewoners waren uit hun land gezette Russen met Russisch-Orthodox geloof. We hebben de indruk dat het nu eerder een vakantiedorpje is geworden. (parking: 0,50 LVL per uur, inkom: 0,40 LVL per persoon)
Van hieruit rijden we rechtstreeks verder naar Estland. Vlak voor de grens in Ape stoppen we even om er de dikste wilg van Europa te bewonderen. De boom is 21 meter hoog, de stam heeft een diameter van 8,67 meter, volgens berekeningen is deze 400 jaar oud. Sinds een zware storm in 1992 is de boom in erbarmelijke toestand, de stam moet worden samengehouden door zware metalen kettingen omdat hij anders opensplijt.

Overnachting:
Kamping Aglonas Alpi, 4 LVL per nacht voor 2 personen + tent + auto, grote weides met wat bos ertussen, gelegen aan een meer, weinig schaduwplaatsjes, speeltuin en bosspelen, vriendelijke ontvangst, sauna, beperkt sanitair, oud maar proper, geen keuken noch afwasbakken, tel. +371 653 21 465, Ezera 4, Aglona, aanduiding op het kruispunt tegenover de basiliek

JURMALA – RIGA
We komen terug aan in Letland en rijden door tot Riga, omdat we een ziekenhuis nodig hebben om naar Herlindes voet te laten kijken. Het verdikt is: niet gebroken, maar de ligamenten … toch een gips voor een aantal dagen, daarna overstappen op een stevig verband. Wat een opluchting !
En het grappige is: in dit ziekenhuis komen we onze eerste Belgen tegen op rondreis in de Baltische landen. 3 jongemannen, waarvan eentje ook zijn voet heeft omgeslagen, in de straten van Riga. Verdikt: idem.
Jurmala is een mondaine badplaats, waar in de bossen achter het strand enorme villa’s staan, die dateren van begin 20ste eeuw tot gloednieuw. Er worden overal moderne appartementsblokken bijgebouwd. In het stadje wordt geflaneerd langs de dure winkelstraat, we komen fonkelnieuwe en dure auto’s tegen, … kortom, het Knokke van Letland.
Wie Jurmala bezoekt moet een soort verblijfstaks betalen, permit genoemd. Om aan deze plicht te voldoen staat aan de grenzen van het stadje betaalautomaten. Wie echter op een camping of in een hotel verblijft, hoeft deze niet te betalen (1,1 LVL per 24 uur), is inbegrepen in de prijs van het logement.
Gedurende enkele dagen is Herlinde immobiel, we verkennen de nabije omgeving een beetje met de auto, waaronder het Ragakapa natuurpark met de hoogste duin van Letland (18,2 meter), het Kemeru nationaal park (moerasgebied) met het Slokas meer en zijn vlottende uitkijktoren, een 600 meter lange plankjeswandeling doorheen het moeras en de Lielais Kemeru tirelis 3 km lange plankierwandeling door moerasgebied met vennetjes. Deze laatste is gesloten voor publiek vanwege ‘gevaar’.
Riga, de hoofdstad van Letland, is de grootste stad van de Baltische landen en telt 1 miljoen inwoners. De stad werd gesticht in 1201, vanaf de 16de eeuw werd de streek beheerst door verschillende grootmachten, o.a. Polen, Zweden, Rusland, Duitsland. In 1991 pas werd Letland onafhankelijk, waardoor de stad zijn economie kon opbouwen. Ter gelegenheid van het 800 jarig bestaan van de stad in 2001 werd het historisch stadscentrum volledig opgeknapt.
Deze stad is bekend om zijn vele gebouwen in Art Nouveau/Jugendstil stijl. De mooiste panden bevinden zich in de zogenaamde ‘Jugendstil’ wijk, in de Elisabetes en de Albert straten. Daar bezoeken we ook het Jugendstil museum, een pand volledig ingericht als woonhuis in Art nouveau stijl (Albertstraat 12, inkom: 2,5 LVL pp. + 1 LVL voor het nemen van foto’s). www.jugendstils.riga.lv
Het oude stadscentrum Vecriga is grotendeels autovrij, volledig geplaveid met kinderkopjes. Hier moet Herlinde met haar verzwikte voet (die ondertussen in een verband zit) uiterst voorzichtig zijn om haar voet niet scheef te zetten. Een stadsplan leidt ons langsheen de mooiste gebouwen, we zoeken ook hier de Art Nouveau huizen op. Weerom een boeiende hoofdstad.
Een daguitstap in oostelijke richting brengt ons naar Cesis, Karli en Sigulda.
Cesis is een mooi klein stadje, gelegen midden in het groene Gauja nationale park. We vinden er onder andere één van de oudste kerkjes in het land anno 1824, middeleeuwse huizen, een kasteel, een leuk parkje, wat beelden, …
In Karli volgen we de loop van de Amada rivier, waarlangs mooie rotspartijen te vinden zijn. Herlinde kan jammer genoeg nog geen wandeling maken in deze prachtige natuur.
Sigulda, gelegen op een plateau boven de Gauja rivier, telt 3 kastelen op verschillende heuvels. Nog vóór onze jaartelling werden door de Fins-Oegrische bevolking hier 3 burchten gebouwd. Deze werden in de 12de eeuw vernield door de Duitse Orde, maar vervangen door kastelen met dezelfde namen, Turiada, Sigulda, Krimulda. Bij dit laatste kasteel hoort een beeldenpark met een 24-tal beelden (3 LVL pp.). Krimulda is bereikbaar per kabelbaan (2 LVL pp. enkel traject) of te voet.
Ten westen van Jurmala bezoeken we Tukums, Kandava en Sabile.
Van de oude burcht midden op het plein in Tukums blijft niets meer over, enkel een soort schuur die nu als museum wordt gebruikt.
Kandava is een leuk dorpje om eens in rond te wandelen. In het parkje vinden we een maquette van de oude burcht, waarvan nog slechts meterhoge muurtjes overblijven boven op de heuvel. In stro zijn enkele typische figuren uitgebeeld, waaronder de ooievaar met een baby. Deze vogels vinden we overal in de Baltische Staten langs de straten in hun nesten bovenop hoge palen of schouwen, maar ook in velden of langs de wegkant. Naast een modern Luthers kerkje, een brandweerkazerne uit de tijd van toen, zien we ook nog typische huisjes in smalle straten.
Pedvale is een beeldenpark aan de rand van Sabile (inkom: 2 LVL pp., 0,2 LVL voor een plattegrond die een echte hulp is tijdens de rondwandeling). De opzet van het park is om cultuur en natuur te combineren. We komen op een enorm domein terecht waar een 110-tal beelden staan verspreid op open vlaktes, heuvels, langs een riviertje en in stukjes bos. We vinden er echt boeiende werken tussen.
Bij het verlaten van Sabile stoppen we bij een zeer ludiek opgezet spektakel. Mensen hebben zich beziggehouden met het maken van poppen en hiermee tafereeltjes uit het dagelijkse leven van nu en vroeger op te zetten. Ze zitten aan de kant op een bankje te genieten van alle aandacht die hun werk krijgt van toevallige passanten.
Vanuit Jurmala vertrekken we richting Litouwen. Voor we de grens passeren, stoppen we nog Tervete en Pilsrundale.
Het Tervetes dabas parks blijkt een natuurpark gericht naar kinderen, waar met houten figuren sprookjes uit de ganse wereld worden uitgebeeld (inkom 2,5 LVL pp.). Eigenlijk een eenvoudig pretpark, we beslissen dat dit toch niets voor ons is en laten het over.
Het enorme barokke paleis van Pilsrundale werd door een Italiaanse architect ontworpen. Een schitterend gebouw, met achteraan een prachtig aangelegde tuin in volledige symmetrie (inkom: 5,5 LVL voor een kasteelbezoek + tuin, 1 LVL voor het nemen van foto’s).

Overnachting:
Camping Nemo, 10 LVL per nacht voor 2 personen + tent + auto, zeer drukke camping met veel bomen en schaduwplaatsjes, geen afgebakende plaatsen, overvol tijdens de weekends, te weinig sanitair, rijtje schuiven bij het sanitair en de ene afwasbak, wordt 3 x per dag gepoetst maar dit helpt niet, niet steeds warm water, geen verlichting, langs drukke weg gelegen, gratis WIFI aan de receptie (werkt niet altijd), totaal geen comfort, ijs maken aan de receptie is mogelijk afhankelijk van de receptioniste, vriendelijkheid hangt af van de persoon aan de receptie, goeie uitvalsbasis om Riga te bezoeken, Atbalss iela 1, Jurmala, tel. +371 677 32 350, nemo@nemo.lv, www.nemo.lv
Veel reisplezier, www.tangatanga.com/herlindemarc