LESBOS
Economie
Economie
To read about LESBOS in English - click here
Lesbos Rossholidays |
Populaire bestemmingen GRIEKENLAND
Aegina | Alonissos | Andros |
Chios | Hydra | Kalymnos |
Karpathos | Kefalonia | Korfoe |
Kos | Kreta | Lefkas |
Lesbos | Mykonos | Naxos |
Paros | Patmos | Peloponnesos |
Poros | Rhodos | Samos |
Santorini | Skiathos | Skopelos |
Spetses | Thassos | Zakynthos |
Economie
De economie van Lesbos is grotendeels afhankelijk van de landbouw. Olijfolie is de voornaamste bron van inkomsten, Lesbos wordt ook wel 'eiland van de olijven' genoemd. Toerisme, gestimuleerd door de aanwezigheid van een internationale luchthaven, draagt tegenwoordig ook substantieel bij aan de economie van het eiland. Visserij, met name makreel, sardines en tonijn, en de productie van kaas, zeep en ouzo, de Griekse nationale likeur, vormen ook belangrijke bronnen van inkomsten. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk economische activiteiten naar Lesbos te halen om niet geheel afhankelijk te zijn van de landbouw. Zo worden er de laatste decennia behoorlijk wat fabrieken op het eiland gebouwd, met name in de voedsel- en drankindustrie.
Lebos telt op dit moment ca. 11 miljoen olijfbomen op een oppervlakte van ca. 4650 ha, en daarmee heeft Lesbos meer olijfbomen dan welk ander Grieks eiland. Jaarlijks wordt er op Lesbos 100.000 ton olijven geteeld en 20.000 ton olijfolie geproduceerd. In het zuiden en in het zuidoosten van het eiland wordt de kolovi-olijf geteeld op ca. 65% van de totale oppervlakte. In het noorden en in het noordoosten wordt de adramytini-olijf geteeld op ca. 35% van de totale oppervlakte. De beste olijven komen van de plantages tussen Plomari en Agiasos en worden van november tot eind december geoogst. De meeste olijfgaarden liggen in Oost-Lesbos.
Lesbos is nog steeds een wijnproducerend eiland. Op ca. 65 ha worden druiven verbouwd en de opbrengst van alle wijngaarden samen bedraagt 45.500 kilo. Een belangrijk exportproduct is ouzo, in en rondom Plomari bevinden zich vijf bekende destilleerbedrijven, waarvan Varvagiannis de bekendste is. De bekendste ouzo van Lesbos is Ouzo Plomariou, maar ook het bekende merk Barbajannis wordt hier gemaakt. Lesbos produceert bijna de helft van alle ouzo die er wereldwijd gemaakt wordt en 70% van alle ouzo die in Griekenland gemaakt wordt.
Van schapenmelk wordt op traditionele wijze, geconserveerd in hoge kwaliteit olijfolie, Ladotyri-kaas geproduceerd en van geitenmelk wordt de typische Kalathaki-kaas gemaakt.
Jaarlijks boeken tussen de tien- en twintigduizend Nederlandse toeristen een vakantiereis naar Lesbos.
advertentie | |
LESBOS LINKS
Advertenties
• Lesbos Tui Reizen
• Naar Lesbos met Sunweb
• Autohuur Lesbos
• Lesbos Rossholidays
• Lesbos Hotels
• Auto huren in Lesbos
• Hotels Trivago
• Reisgidsen en kaarten Lesbos
Nuttige links
Lesbos Foto'sLesbos Startnederland (N)
Reisinformatie Lesbos (N)
Bronnen
Dubin, Marc S. / Griekse eilanden
Van Reemst
Greek islands
Lonely Planet
Griekse eilanden
Lannoo
McGilchrist, Nigel / Greece : the Aegean islands
Somerset Books
Midgette, Anne / Griekse eilanden : Egeïsche Zee
Het Spectrum
CIA - World Factbook
BBC - Country Profiles
laatst bijgewerkt november 2024Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems