Landenweb.nl

LANGUEDOC-ROUSSILLON
 

Basisgegevens
  Officiële
  landstaal
  Frans
  Hoofdstad  Montpellier
  Oppervlakte  27.376 km²
  Inwoners  2,815,936
  (2017)
  Munteenheid  euro
  (EUR)
  Tijdsverschil  +0
  Web  .fr
  Code.  FRA
  Tel.  +33

To read about LANGUEDOC-ROUSSILLON in English - click here

ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon

Populaire bestemmingen FRANKRIJK

ArdecheAuvergneBourgondie
BretagneCevennenCorsica
Cote d'azurDordogneElzas
JuraLanguedoc-roussillonLoiredal
LotNormandiePicardie
Provence

Geografie en Landschap

Geografie

Languedoc-Roussillon ligt in het zuiden van Frankrijk en wordt begrensd door het Rhône-dal, het Garonne-bekken, het Centraal Massief, de Pyreneeën en de Middellandse Zee. De regio heeft een oppervlakte van 27.376 km2, ca. 5% van geheel Frankrijk (Nederland 41.526 km2).

advertentie

Zuid-Frankrijk Satellietfoto NASAPhoto: Publiek domein

De streek Languedoc is te verdelen in de Haut-Languedoc en de Bas-Languedoc. De Haut-Languedoc ligt in het oosten en aan de Middellandse Zee en is verdeeld over de departementen Hérault, Tarn, en Aude, noordelijk van het Canal Midi. De Bas-Languedoc omvat het zuidwestelijke binnenland tussen de uitlopers van het Massif Central en die van de Pyreneeën en omvat de streken Minervois, Lauragais, Corbières en Pyrénées Audoises. De kust van Languedoc-Roussillon strekt zich over 240 km uit langs de Middellandse Zee, van de Côte Vermeille in het oosten tot de Camargue in het westen.

De Vallespir is de meest zuidelijke streek van Frankrijk en omvat verschillende soorten landschappen.

Vijf kilometer ten westen van Saillagouse ligt de voormalige hoofdstad van de Cerdagne, Llívia, nu op Spaans grondgebied. Deze 12 km2 grote Spaanse enclave ligt dus midden in Frankrijk!

In 1681 werd het 240 lange Canal du Midi opengesteld. Het kanaal (vóór 1789 ook Canal Royal en Languedoc en Canal des Deux-Mers) loopt door de Languedoc, van Sète naar Toulouse en van de Middellandse Zee naar de Atlantische Oceaan. Het kanaal telt 126 bruggen, 64 sluizen, 55 aquaducten en 7 kanaalbruggen. Het kanaal werd in 1996 opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Tegenwoordig wordt het kanaal alleen nog gebruikt door pleziervaartuigen.

advertentie

Landschap

Languedoc-Roussillon wordt in feite begrensd door twee natuurlijke barrières, in het oosten de rivier de Rhône en in het westen het hooggebergte van de Pyreneeën. De kustvlakte van Languedoc-Roussillon wordt omgeven door een aantal bergketens en hoge plateaus, met van noordoost naar zuid Cevennen, Causse du Larzac, Monts de ‘Espinouse, Rouergue, Albigeois, Montagne Noire, Corbières en Pyreneeën.

De kustvlakte is iets meer dan 200 km lang en loopt van de Frans-Spaanse grens tot de Petite Camargue bij Aiges-Mortes. Door eeuwenlange verzanding ontstonden aan de kust zandstranden met daarachter meren, de ‘étangs’, die door een soort natuurlijke kanalen, de ‘graux’, met de zee verbonden zijn. Het zand dat door zeestromingen en door de Rhône werd aangevoerd zorgde langs de kust voor lagunes. De landtongen (‘barres’ of ‘lidos’) van die lagunes groeiden aan elkaar en aldus ontstonden grote meren en moerassen met brak water. In het uiterste zuiden bij de grens met Spanje heeft de Côte Vermeille een kustlijn van steil uit de zee oprijzend gebergte.

Tot Languedoc-Roussillon behoort ook een zuidoostelijke rand van het Massif Central. Ten zuiden hiervan ligt een groot gebied van causses (kalksteenplateaus), die doorsneden worden door kloven, ‘gorges’ genaamd. De grootste causse van Frankrijk is die tussen Millau en Lodève: de Causse de Larzac. De hoogste causse is de zeer dunbevolkte Causse Méjean. Tot de ´Causses Majeurs´ behoren verder nog de Causse de Sauveterre en de Causse Noir. Tot de kleinere ´Causses Mineurs´ behoren o.a. de Causse de Blandas en de zeer kleine Causse Bégon. De causses zijn zeer oud, zelfs ouder dan de Alpen of de Pyreneeën. De vorming van deze gebergten is de oorzaak geweest van veel plooiingen en scheuren in het landschap, die op hun beurt onder invloed van water en kalk voor een breed scala aan karstverschijnselen zorgden, o.a. dolomieten (grillige rotsformaties), onderaardse rivieren, ‘avens’ (gaten in de bodem met daaronder vaak enorme grotten), stalactieten (hangende zuilen) en stalagmieten (staande zuilen). De Aven Armand bevat ruim 400 stalagmieten, waaronder de hoogste ter wereld. Door erosie zijn er verder nog prachtige keteldalen of ‘cirques’ op de causses ontstaan. In mei 1995 werden de causses opgenomen in een nieuw regionaal natuurpark, ´Grands Causses´. Dit beschermde gebied behoort met een oppervlakte van meer dan 300.000 ha (bijna net zo groot als Friesland) tot de grootste van Europa.

advertentie

Druipsteengrot Aven Armand, Languedoc-RoussillonPhoto: Petr1888 CC 3.0 Unported no changes made

De Gorges du Tarn vormen een schitterend natuurverschijnsel. De Tarn ontspringt op de Mont Lozère op 1575 meter hoogte en scheidt de hooggelegen kalksteenplateaus Causse de Méjean. De Tarn wordt gevoed door regen die op de causses valt, in de poreuze grond verdwijnt en via zogenaamde ‘résurgences’ weer in de Tarn vloeit. Hier en daar komen ‘cirques’ voor, dat zijn keteldalen of krommingen in de rivier: Cirque de St-Chély, Cirque de Pougnadoires en Cirque des Baumes.

Tussen de causses en de kustvlakte liggen de Cevennen, een middengebergte met bergen, heuvels en dalen. Ten zuiden van de rivier de Aude ligt de Corbières, een laaggebergte en tevens belangrijke wijnstreek. Dit laaggebergte wordt in het westen begrensd door de vallei van de Aude en in het zuiden door de vlakte van de Fénouillèdes.

Het zuidelijk deel van deze vlakte bestaat uit uitlopers van de Pyreneeën. De vallei van de rivier de Agly loopt in de richting van de kust uit in een brede laagvlakte, de Vlakte van de Roussillion. Hier zijn de eerste toppen van de Pyreneeën al te zien, die ten zuiden van Argèles-sur-Mer tot aan de Middellandse Zee doorlopen. De hoogste toppen aan de Franse kant van de Pyreneeën zijn de Pic de Vignemale (3298 m), Pic de Puigmal (2910 m), Pic du Géant (2882 m) Pic de la Vache (2826 m) en de Pic de Canigou (2784 m). Lozère is met een gemiddelde hoogte van 1000 meter het hoogste departement van Frankrijk.

In het Parc Naturel Régional du Haut-Languedoc (145.000 ha) ligt de Sidobre, één groot blok graniet van 10 bij 10 km met een dikte van 10 km. Het gesteente is 285 miljoen jaar geleden gestold lava en bestaat uit de mineralen mica, kwarts en veldspaat.

Het departement Lozère telt 725 rivieren en vele grote en kleine meren. Van oost naar west stroomt dwars door het departement de rivier de Lot. De rivier ontspringt op de berg Goulot (1270 m), op de noordflank van de Lozère, en stroomt door de kleine kloven bij Le Bymard naar Bagnols-les-Bains, vervolgens via Mende naar de Causse de Sauveterre om het departement Lozère bij La Canourgue te verlaten. De waterval van Cupserviès is met 75 meter een van de hoogste van Europa (departement Aude).

Zeer bijzonder is het beschermde natuurmonument Les Orgues in het departement Pyrénées-Orientales. Hier zijn afzettingen te zien van twee miljoen jaar oud die een vreemde verzameling aardpijlers vormen. Het materiaal waar ze van gemaakt zijn erodeert zo snel dat het gebied om de 20-30 jaar totaal verandert.

De Gorges de la Fou is een van de smalste kloven ter wereld, 1700 meter lang, 250 meter diep en maar 1,5 meter breed.

De Cevennen vormen de laatste uitlopers van het Massif Central. Het gebied omvat de Mont Lozère, de ‘causses’ (Noir, Larzac, Sauveterre, Méjean, gorges du Tarn et de la Jonte), het dal van de Gardon en de Mont Aigoual (totale oppervlakte 91.279 ha). De Cevennen vormen een nationaal park: het Parc National des Cévennes. Tevens is het gebied in 1985 door de UNESCO uitgeroepen tot ‘mondiaal biosfeerpark’.

Het natuurreservaat Parc du Haut-Languedoc omvat het zuidwestelijke gedeelte van het Massif Central, feitelijk de overgang van het hooggelegen centrale deel van Frankrijk naar de Middellandse Zee. Het klimaat en de vegetatie worden beïnvloed door zowel de Middellandse Zee als de Atlantische Oceaan. Het gebied kent een groot aantal verschillende planten, waaronder veel orchideeën, en een fauna met onder andere moeflons, herten en koningsadelaars.

advertentie

LANGUEDOC-ROUSSILLON LINKS

Advertenties
• ANWB vakantie boeken Languedoc-Roussillon
• Languedoc-Roussillon Hotels
• Langudedoc-Roussillon Tui Reizen
• Hotels Trivago
• Boeken, ook tweedehands, over LANGUEDOC-ROUSSILLON bij Bol.com

Nuttige links

Languedoc-Roussillon Startnederland (N+E)

Bronnen

Bongartz, M. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Brutinot, L. / Languedoc-Roussillon

ANWB

Deggau, H. / Wandelgids Cevennen en Languedoc

ANWB

Encarta Encyclopedie

Graaf, G. de / Languedoc-Roussillon

ANWB

Hiddema, B. / Languedoc-Roussillon : Camargue, Cevennen

ANWB

Languedoc-Roussillon

Lannoo

Languedoc Roussillon : Gorges du Tarn, Cevennen, Carcassonne, Perpignan

Lannoo

Pijnenburg, H. / Cevennen, Languedoc

Gottmer/Becht

CIA - World Factbook

BBC - Country Profiles

laatst bijgewerkt september 2024
Samensteller: Arie Verrijp / Geert Willems